Wat is een mp3-speler?

Inhoudsopgave:

Wat is een mp3-speler?
Wat is een mp3-speler?
Anonim

Een MP3-speler is een draagbare digitale muziekspeler die duizenden nummers kan bevatten. Het meest bekende en populaire model is de iPod, die in 2001 werd gelanceerd en de manier veranderde waarop mensen onderweg naar muziek luisterden.

Hoewel Apple geen iPods meer maakt, blijven een handvol bedrijven ze verkopen, en blijven mp3-spelers een handige manier om naar deuntjes te luisteren tijdens het sporten of wanneer u de verbinding met uw smartphone wilt verbreken en andere schermen.

Image
Image

De iPod-muziekspeler

Apple was het grootste bedrijf dat mp3-spelers verkocht voordat het in 2007 de iPhone lanceerde. Het had een reeks apparaten, waaronder de iPod classic, iPod Shuffle, iPod Mini en iPod Nano. De iPod Touch heeft een touchscreen en toegang tot Apple Music, Apple Arcade en FaceTime.

Apple's iPods gebruikten iTunes om muziek en andere media te kopen en te synchroniseren. Het bedrijf verving iTunes door Apple Music op Macintosh-computers en zal tegen het einde van 2020 iTunes op Windows uitfaseren.

De meest bekende bedrijven die ze nu maken, zijn SanDisk (maker van flashgeheugen en geheugenkaarten) en Sony.

Hoe mp3-spelers werken

De naam MP3-speler is blijven hangen, hoewel veel van deze apparaten verschillende soorten audiobestanden kunnen afspelen, zoals Windows Media Audio (WMA), Waveform Audio (WAV) en Advanced Audio Coding (AAC). Sommige modellen hebben ingebouwde FM-radio.

Deze spelers hebben geen internetverbinding nodig om te werken, hoewel sommige wel ingebouwde Bluetooth of Wi-Fi hebben. Meestal moet u via een USB-kabel verbinding maken met een computer om nummers, albums en afspeellijsten over te zetten. Spelers die toegang hebben tot internet kunnen nummers draadloos downloaden en overbrengen. Spelers met Bluetooth kunnen verbinding maken met draadloze hoofdtelefoons en oortelefoons voor minder risico op verstrengeling van kabels.

Moderne mp3-spelers hebben ingebouwde solid-state drives (SSD's) die voldoende opslagruimte bieden en geen beweging hebben die gevoelig is voor beweging, zoals bij inspanning. Vroege modellen van mp3-spelers (inclusief de iPod) hadden harde schijven met bewegende delen die er soms voor zorgden dat de muziek oversloeg als je er te krachtig tegenaan duwde. Sommige spelers accepteren geheugenkaarten voor extra opslagruimte.

Net als smartphones gebruiken mp3-spelers oplaadbare lithium-ionbatterijen. Omdat muziek hun enige functie is, hebben mp3-spelers een langere batterijduur dan een smartphone.

MP3-spelers zijn er in vele maten en vormen; sommige hebben clips of armbanden zodat je ze onderweg aan je kleding of lichaam kunt bevestigen. Sommige hebben waterbestendigheid om te beschermen tegen zweet of zelfs een duik in het zwembad te overleven.

Audiokwaliteit en compressie

Om de opslag van veel bestanden mogelijk te maken, worden MP3's en andere audiobestanden gecomprimeerd (lossy), zodat ze minder ruimte in beslag nemen, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit. MP3's kunnen blikkerig klinken in vergelijking met cd- en vinylkwaliteit. Sommige MP3-spelers kunnen verliesvrije audiobestanden afspelen, zoals FLAC of WAV, maar het kan zijn dat u moet inleveren op opslagruimte.

Aanbevolen: