Microsoft Surface Laptop 3 Review: een klein werkpaard met een prachtig scherm

Inhoudsopgave:

Microsoft Surface Laptop 3 Review: een klein werkpaard met een prachtig scherm
Microsoft Surface Laptop 3 Review: een klein werkpaard met een prachtig scherm
Anonim

Bottom Line

De Microsoft Surface Laptop 3 voldoet aan alle eisen als je op zoek bent naar een eersteklas Windows 10-ervaring, met hardware en uitrustingsopties om aan de meeste behoeften te voldoen.

Microsoft Surface Laptop 3

Image
Image

We hebben de Microsoft Surface Laptop 3 gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Microsoft Surface Laptop 3 is de derde generatie van de vlaggenschip-laptoplijn van Microsoft, zoals de naam al doet vermoeden, en het vertegenwoordigt een algehele verbetering ten opzichte van de eerdere generatie in zowat elke categorie. De meest voor de hand liggende verandering hier is de optie om de Alcantara-stof te dumpen, hoewel mijn testeenheid vasthield aan de oude kenmerkende Surface-look. Je hebt ook een aantal stijlvolle kleuropties, twee schermformaten en een handvol snelle processors om uit te kiezen.

Ongeacht de configuratie, elke Surface Laptop 3 is uitgerust met hetzelfde uitstekende toetsenbord, dezelfde webcam en hetzelfde grote trackpad, samen met een prachtig PixelSense-scherm dat meer is ontworpen om werk gedaan te krijgen dan om media te consumeren.

Ik heb onlangs een Surface Laptop 3 uit de doos gehaald en ingesteld om hem een week lang dagelijks te dragen. Ik testte zaken als gebruiksgemak, schermkwaliteit en zichtbaarheid in verschillende omstandigheden, prestaties bij het uitvoeren van verschillende dagelijkse taken en probeerde zelfs een beetje te gamen. Microsoft heeft te maken met een behoorlijk gestapelde concurrentie in deze categorie, dus ik wilde zien of de Surface Laptop 3 zijn vrij hoge prijskaartje echt waard is.

Ontwerp: Opties voor iedereen, inclusief handpalm van Alcantara-stof

De Surface Laptop 3 is beschikbaar in zowel 13,5- als 15-inch configuraties, waarbij mijn testeenheid in de 13,5-inch categorie v alt. Het is ook verkrijgbaar in een aantal kleuren, met en zonder de kenmerkende Alcantara-stof, en met een handvol verschillende processor- en opslagopties. Voor deze review heb ik gekeken naar de betaalbare Core i5-1035G7-versie, uitgerust met 128 GB opslag en 8 GB RAM, met een platina-afwerking en een met Alcantara bedekt deck.

Het basisontwerp van de Surface Laptop 3 is strak, strak en professioneel. Het doet niet veel om op te vallen, met vrij eenvoudige lijnen, een aluminium behuizing die naar achteren dikker is en een aantal vrij tamme kleurkeuzes, maar het is echt een mooi uitziend stuk hardware, zowel gesloten als geopend.

Voorkeur voor een minimalistische esthetiek, het deksel van de Surface Laptop 3 is karakterloos, afgezien van een spiegelend Windows-logo. Er is hier geen tekst. In feite is de enige tekst op de hele laptop aan de onderkant te vinden, met een eenvoudig Microsoft-woordmerk, gemaakt in China, UL-certificering en modelnummer.

Het toetsenbord is mooi en pittig, met comfortabel uit elkaar geplaatste toetsen en precies de juiste hoeveelheid beweging.

In navolging van het minimalistische ontwerp, heeft de rechterkant van de laptop de gepatenteerde Surface Connect-poort en niets anders. De linkerkant heeft een enkele USB A-poort naast een USB-C-poort, en dat is alles, geen poorten of connectoren meer. Aan de achterkant vind je een vrij dikke grille die de laptop helpt ademen.

Klap de Surface Laptop 3 open en je vindt een glad aluminium dek of de zachte Alcantara-stof die vroeger standaard was in de Surface Laptop-lijn. Mijn apparaat bevatte de stof en het was een redelijk aangenaam platform tijdens lange typesessies.

Het toetsenbord is lekker pittig, met comfortabel uit elkaar geplaatste toetsen en precies de juiste hoeveelheid beweging. Daaronder bevindt zich een extra groot touchpad dat een plezier was om te gebruiken.

Image
Image

Display: verbluffend PixelSense-scherm schiet tekort bij 4K

Het scherm is een gebied waar de Surface Laptop 3 echt uitblinkt. Het blijft bij de 3:2-verhouding die we zagen in de oudere Surface Laptop 2, met een resolutie van 2496x1664. Dat resulteert in een scherm dat iets groter is dan de meeste laptops en een resolutie die tussen Full HD en 4K v alt. De relatief hoge resolutie, gecombineerd met het vrij kleine scherm, resulteert in een mooie weergave met heldere kleuren en scherpe beelden. Kijkhoeken zijn ook geweldig.

De touchscreen-functionaliteit werkt ook feilloos, met ondersteuning voor zowel 10-punts touch als dezelfde styluspen die is ontworpen voor andere Surface-apparaten. Het voorbehoud bij de pen is dat het laptopscharnier niet toestaat dat het scherm plat vouwt of ronddraait, dus schrijven op het scherm is altijd een beetje onhandig. Het touchscreen voelt echter geweldig aan als het met een vinger wordt gebruikt, met boterzacht scrollen en fantastische nauwkeurigheid.

Hoewel het scherm er geweldig uitziet, is het beter geschikt om te werken dan om inhoud te consumeren. Vanwege de vreemde beeldverhouding resulteert het bekijken van high-definition video-inhoud in grote zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm, en je zult hetzelfde basisprobleem tegenkomen als je deze laptop als videobewerkingsplatform wilt gebruiken. Geen dealbreaker, maar ook geen geweldige look.

Als je meer tijd in een tekstverwerker doorbrengt, taken uitvoert zoals het schrijven van code of zelfs surfen op het web, is het abnormaal hoge scherm eerder een voordeel dan een nadeel. Na een paar dagen met de Surface Laptop 3, waardeerde ik de mogelijkheid om meer inhoud op de horizontale as weer te geven, vooral vanwege de kleine fysieke grootte van het scherm.

Vanwege de vreemde beeldverhouding resulteert het bekijken van high-definition video-inhoud in grote zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm, en je zult hetzelfde fundamentele probleem tegenkomen als je deze laptop als een videobewerkingsplatform.

Prestaties: raast door de meeste taken, maar is niet ontworpen om te gamen

Met een 8e generatie Core i5-processor, 8 GB RAM en geïntegreerde grafische afbeeldingen, is de Surface Laptop 3 gebouwd om een gemiddelde prestatie te leveren. Het mist de specificaties voor taken zoals zwaar videobewerkingswerk of serieus gamen, maar het is perfect uitgerust voor de meeste andere soorten werk. Als je op zoek bent naar iets dat iets meer aankan, kan de Surface Laptop 3 worden uitgebreid met een Core i7-processor, tot 16 GB RAM en zelfs een discrete Nvidia GPU.

Hoewel de specificaties van mijn testapparaat vrij gemakkelijk te lezen zijn en overeenkomen met mijn ervaringen met het gebruik van de laptop in de loop van een week, heb ik het door een reeks tests laten lopen om wat harde cijfers te krijgen. Als eerste heb ik PCMark geïnstalleerd en de standaard benchmarktest uitgevoerd. De resultaten waren behoorlijk behoorlijk, met een algemene score van 3.996, wat de Surface Laptop 3 net wat minder plaatst dan waar PCMark een standaard gaming-laptop vasthoudt.

Dieper in die resultaten gravend, scoorde de Surface Laptop 3 het beste in de categorie essentials, met een score van 8.009. Deze categorie behandelt zaken als hoe lang het duurt voordat apps worden gestart, hoe goed de laptop omgaat met het streamen van video en hoe geschikt deze is voor taken zoals videoconferenties.

De Surface Laptop 3 scoorde ook goed in de productiviteitscategorie, met een algemene score van 6, 322. Hij presteerde verrassend goed in taken voor het manipuleren van spreadsheets en deed het ook vrij goed in eenvoudige tekstverwerking, met snelle opslag- en laadtijden en snelle knip- en plakactie.

Image
Image

Het maken van digitale inhoud is het gebied waar de Surface Laptop 3 het slechtst presteerde, hoewel het redelijk goed deed gezien de lage hoeveelheid RAM aan boord en het ontbreken van een discrete videokaart. Het scoorde in totaal 3.422 in deze categorie, met behoorlijke prestaties in fotomanipulatie, middelmatige videobewerkingsscores en slechte weergavescores. Als je een van deze taken moet uitvoeren, wil je misschien upgraden naar een versie van de hardware die een discrete videokaart bevat, omdat de configuratie die ik heb getest je waarschijnlijk gefrustreerd zal laten.

De Surface Laptop 3 is niet echt ontworpen om te gamen, althans niet in de configuratie die ik heb getest, maar ik heb GFXBench toch opgestart om te zien hoe de cijfers zich opstapelen. Als eerste heb ik de standaard T-Rex-benchmark uitgevoerd, die niet erg veeleisend is. Dat resulteerde in een indrukwekkende 207 fps, dus ik heb de intensere Car Chase-benchmark uitgevoerd, wat resulteerde in een redelijk behoorlijke 39,6 fps.

Naast benchmarks, vind ik het leuk om laptops een beetje een marteltest te laten ondergaan door Capcom's wereldwijde hit Monster Hunter uit te voeren, die berucht is om zijn slechte optimalisatie. Dat zat deze keer niet in de kaarten, omdat de kleine 128 GB SSD in mijn testeenheid gewoon niet genoeg ruimte had om in het spel te passen. Zelfs nadat ik al het kaf had verwijderd, had ik nog maar ongeveer 80 GB vrije ruimte over.

In plaats van Monster Hunter koos ik ervoor om de snelle stijlvolle shoot-and-slash Devil May Cry 5 op te starten. De resultaten waren een beetje teleurstellend, omdat de game min of meer onspeelbaar was met de standaardinstellingen. Ik verlaagde de resolutie, verlaagde een aantal andere instellingen en kon een redelijk stabiele 30 fps bereiken, maar ik voelde me allesbehalve stijlvol omdat Nero onhandig bezig was met demonen in een wereld met een lagere resolutie dan ik had gewild.

Nogmaals, je moet waarschijnlijk een van de Surface Laptop 3-configuraties bekijken die discrete grafische afbeeldingen bevat als je veel wilt gamen. Zoals geconfigureerd, was mijn testeenheid prima voor lichtgewicht indie-titels en oudere games, maar het proberen om recente AAA-games te spelen was een oefening in frustratie. In combinatie met de kleine SSD die maar een paar games tegelijk kan bevatten, en mijn testeenheid is absoluut beter geschikt voor tekstverwerking dan voor gamen.

Image
Image

Productiviteit: klaar om aan het werk te gaan

Zoals de resultaten van de PCMark-benchmark die ik in het vorige gedeelte noemde, lijken aan te geven, is de Surface Laptop 3 klaar om aan het werk te gaan, zelfs in de configuratie met lage specificaties die ik heb getest. Ik geef de voorkeur aan een groter scherm voor mijn dagelijkse taken, maar het hoge scherm compenseerde dat probleem enigszins. Ik vond het toetsenbord ook erg comfortabel voor lange typesessies, met de Alcantara-stof die zachtjes tegen mijn polsen strijkt.

Het touchpad is enorm en centraal geplaatst, maar het is me nooit gelukt om tijdens het typen verkeerd te klikken, zelfs niet met mijn grote handen. De grootte van het touchpad is geweldig voor wendbaarheid en het was ook behoorlijk nauwkeurig. Er zijn geen fysieke knoppen, maar de linker- en rechterklikken zijn toegankelijk door op de onderste hoeken van het pad te tikken en worden elke keer foutloos geregistreerd.

Het touchscreen is net zo responsief en soepel te bedienen als het touchpad. Het is niet zo handig als het zou kunnen zijn, omdat er geen manier is om deze laptop in een tabletpositie te draaien, maar ik vind het nog steeds best handig om on-the-fly te kunnen wisselen tussen touchscreen en touchpad om verschillende taken uit te voeren.

De grootste klap voor de productiviteit komt in de vorm van een algeheel gebrek aan connectiviteit. Deze laptop heeft slechts twee USB-poorten, waarvan één USB-C, een koptelefoonaansluiting en een Surface Connect-poort. Er is voldoende ruimte voor extra poorten, of een kaartlezer, of een aantal andere handige dingen, die allemaal kunnen helpen bij verschillende productiviteitstaken, maar Microsoft koos ervoor om die opties weg te laten.

Audio: Beter geluid dan je zou verwachten van zo'n slank pakket

Je zou verwachten dat een laptop van dit formaat en met deze specificaties hol en blikkerig klinkt, maar dat is niet het geval. Het geluid is hier opmerkelijk gedurfd en luid, zonder waarneembare vervorming, zelfs bij de hoogste volumes. Ik luisterde naar verschillende muziek via YouTube en Spotify, en ik was onder de indruk van hoe goed alles klonk.

De Surface Laptop 3 heeft een koptelefoonaansluiting als je een beter of nauwkeuriger geluid wilt, maar de ingebouwde luidsprekers zijn sterk genoeg zodat je dat misschien niet hoeft te doen.

Image
Image

Netwerk: razendsnelle snelheden via 5GHz wifi, maar geen bekabelde connectiviteit

De Surface Laptop 3 is compatibel met Wi-Fi 6, wat betekent dat hij verbinding kan maken met zowel 2,4GHz- als 5GHz-netwerken en kan profiteren van extra snelheid als je een Wi-Fi 6-router hebt. De verbindingssnelheden waren snel genoeg, alleen bij normaal gebruik, maar ik heb ook een snelheidstest uitgevoerd.

De resultaten van de snelheidstest waren indrukwekkend, met een maximale downloadsnelheid van 596Mbps en een uploadsnelheid van 63Mbps. Als basislijn meet mijn desktop tegelijkertijd een maximale download van 600 Mbps via een bekabelde verbinding.

Helaas heeft de Surface Laptop 3 geen Ethernet-poort, dus je zit vast aan de draadloze verbinding, tenzij je een adapter wilt kopen en een van de USB-poorten aan die functie wilt wijden.

Camera: Verrassend hoogwaardige webcam die klaar is voor teleconferenties

De Surface Laptop 3 heeft een van de beste webcams die ik in een laptop heb gezien, en vooral in een laptop van dit formaat en voor deze prijs. Het bevat een 720p HD-webcam die een opmerkelijk helder beeld genereert dat perfect geschikt is voor professionele teleconferenties. Ik merkte geen problemen met vervormde kleuren of korreligheid, en ik was onder de indruk van de algehele prestaties.

De camera ondersteunt ook Windows Hello, wat een leuke bijkomstigheid is. Hoewel ik het leuk had gevonden als deze laptop een vingerafdruksensor had, wordt een deel van die klap verzacht door de mogelijkheid om Windows Hello te gebruiken om in te loggen.

De Surface Laptop 3 heeft een van de beste webcams die ik in een laptop heb gezien

Batterij: sterk genoeg om de hele dag mee te gaan

De levensduur van de batterij in de Surface Laptop 3, althans in de configuratie die ik heb getest, is uitstekend. Ik kon het de hele dag gebruiken in een combinatie van stand-by en regelmatig gebruik wanneer ik niet op kantoor was, zonder ooit te hoeven stoppen om op te laden. Het heeft ook een snellaadfunctie die het in een uur voor ongeveer 80 procent oplaadt, als uw dagelijkse gebruik meer energie-intensief is dan het mijne.

Naast het normale gebruik van de Surface Laptop 3 in de loop van een week, heb ik ook een paar complete-drain-tests uitgevoerd, waarbij ik de laptop van 100 procent tot afsluiten liet draaien. Voor deze tests heb ik de prestaties op hoog ingesteld, de schermhelderheid op 50 procent, verbonden met een 5GHz wifi-netwerk en YouTube-video's gestreamd. Bij gebruik onder die omstandigheden zag ik een gemiddelde batterijduur van ongeveer 12 uur, wat niet ver verwijderd is van de 11,5 uur die Microsoft adverteert.

Het is belangrijk op te merken dat mijn testeenheid een Core i5-processor en geïntegreerde grafische kaart had, die natuurlijk van kracht zal genieten in vergelijking met een krachtigere i7-processor en discrete Nvidia-graphics. Als u kiest voor een krachtigere configuratie, is het nadeel dat de batterij waarschijnlijk sneller leegloopt.

Software: Windows 10 met heel weinig bloatware

De Surface Laptop 3 wordt geleverd met Windows 10 Home 64-bit, en het is bijna net zo'n pure Windows-installatie als je waarschijnlijk zult vinden. Toen ik probeerde ruimte vrij te maken tijdens mijn prestatietests, was er weinig dat de moeite waard was om kwijt te raken. Het wordt geleverd met een proefversie van Microsoft Office en een paar apps zoals Skype vooraf geïnstalleerd, maar dat is het dan ook. Het startmenu heeft een paar tegels met spellen, maar het zijn slechts links naar de winkel en zijn niet echt vooraf geïnstalleerd.

Als de gedachte aan het verwijderen van bloatware van een gloednieuwe laptop je doet kruipen, is de Surface Laptop 3 misschien precies het apparaat waar je naar op zoek was.

Prijs: duur maar moeilijk te vergelijken

Met een adviesprijs van $ 1.000 en een straatprijs van rond de $ 899, is de Surface Laptop 3-configuratie die ik heb getest een beetje aan de dure kant. Kijk eens naar de mid- en high-end configuraties, en de prijs wordt alleen maar hoger. Je kunt zeker een laptop vinden met vergelijkbare specificaties voor minder, maar die laptop zal geen Surface Laptop zijn 3.

Dat wil zeggen, dit is een duur stuk hardware, maar het is ook een apparaat van hoge kwaliteit met een fantastisch scherm, comfortabel toetsenbord, groot, nauwkeurig touchpad, een van de beste ingebouwde webcams die ik heb gezien een laptop, en je zult die Alcantara-optie nergens anders vinden.

Surface Laptop 3 versus HP Spectre x360 13

Microsoft heeft veel concurrentie in deze categorie, en enkele van de stijfste komen van HP's indrukwekkende Spectre x360-lijn. Net als de Surface Laptop 3 kun je de Spectre x360 (weergave op Amazon) krijgen in zowel 13-inch als 15-inch vormfactoren en in verschillende hardwareconfiguraties. Om de vergelijking tussen appels en appels zo goed mogelijk te laten lijken, kijken we naar de HP Spectre x360 13-ap0045nr, die rechtstreeks bij HP verkrijgbaar is voor $ 1.000. Dat komt overeen met de adviesprijs van $ 1.000 van de Surface Laptop 3 die ik heb getest.

In ruwe specificaties lijken deze laptops redelijk op elkaar. Ze hebben allebei 8e generatie Core i5-processors en geïntegreerde grafische afbeeldingen, en ze hebben allebei 8 GB RAM. De HP wordt geleverd met een grotere SSD van 256 GB.

Waar de Surface Laptop 3 een ingetogen metalen ontwerp heeft met een paar kleurkeuzes, is de Spectre x360 een tweekleurige, met edelstenen geslepen schoonheid die echt opv alt in een menigte. De afmetingen van de HP zijn meer in lijn met een standaard laptop dankzij de 16:9 beeldverhouding, wat resulteert in een kleiner deck. Het touchpad is redelijk groot maar vreemd uit het midden, en natuurlijk is er geen optie om koud metaal te vervangen door zacht alcantara.

Waar de HP uitblinkt, is het 360-graden scharnier en de toevoeging van een HP Active Pen. Het beeldscherm van de Surface Laptop 3 ziet er in mijn ogen beter uit, maar je kunt de HP desgewenst ook als tablet gebruiken.

De keuze tussen deze twee laptops is uiteindelijk te dichtbij om te noemen, en het komt echt neer op persoonlijke voorkeur. Als je een fan bent van de 3:2 aspectverhouding, de Alcantara-stofoptie, en een mooier scherm prijst dat hoger is dan tabletfunctionaliteit, dan is de Surface Laptop 3 een sterke kanshebber.

Je krijgt een prachtig scherm, comfortabel toetsenbord, Alcantara-stof en behoorlijke prestaties, zelfs bij de minimale configuratie

De Surface Laptop 3 is niet voor iedereen, maar het is een fantastische laptop die veel te bieden heeft. Het wordt geconfronteerd met sterke concurrentie van HP en anderen, maar de combinatie van een fantastisch PixelSense-scherm, een comfortabel toetsenbord en een enorm touchpad, geweldige touchscreen-bedieningselementen en een verscheidenheid aan configuraties maken het een waardevolle optie. Als je op zoek bent naar een kleinere laptop met een scherm dat iets groter is dan het gemiddelde, of als je gewoon op zoek bent naar een schone Windows 10-installatie zonder een nachtmerrie van bloatware om doorheen te waden, dan is dit de laptop waar je naar op zoek was.

Specs

  • Productnaam Surface Laptop 3
  • Product Merk Microsoft
  • Prijs $999,99
  • Gewicht 2.79 lbs.
  • Productafmetingen 12,1 x 8,8 x 0,57 inch.
  • Garantie Een jaar
  • Compatibiliteit Windows 10
  • Processor Intel 10e generatie Core i5-1035G7
  • RAM 8 GB DDR4X DRAM
  • Opslag 128 GB M.2 SSD
  • Camera 720[naar voren gericht
  • Batterijcapaciteit 11,5 uur
  • Waterdicht Nee
  • Poorten USB A x1, USB C x1, 3,5 mm hoofdtelefoon, Surface Connect-poort

Aanbevolen: