Audio-Technica ATH-M50x Review: geweldige allround studiokoptelefoon

Inhoudsopgave:

Audio-Technica ATH-M50x Review: geweldige allround studiokoptelefoon
Audio-Technica ATH-M50x Review: geweldige allround studiokoptelefoon
Anonim

Bottom Line

De ATH-M50x is een favoriete studiohoofdtelefoon in de branche die goed werkt voor muziekproducenten, maar ook als solide consumenten-, audiofiele opties fungeert.

Audio-Technica ATH-M50x

Image
Image

We hebben Audio-Technica ATH-M50x gekocht zodat onze deskundige recensent het grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Audio-Technica ATH-M50x is misschien wel de beste allround hoofdtelefoon die je kunt kopen voor het grootste aantal toepassingen. Dat lijkt misschien een gewaagde uitspraak, maar als je het opsplitst op basis van het eindgebruik, wordt duidelijk hoe divers deze hoofdtelefoons zijn.

Om te beginnen zullen de gemiddelde luisteraars deze hoofdtelefoon waarderen vanwege het uitgebalanceerde, goed weergegeven geluid, de comfortabele pasvorm en afwerking en het coole ontwerp. AT heeft deze hoofdtelefoon echter eerst ontworpen als DJ- en studiomonitor-koptelefoon, wat betekent dat ze ook uitstekend werken voor mixen, masteren en muziekcreatie. Het is de combinatie van deze twee dingen die deze hoofdtelefoon tot een uitstekende allround aankoop maakt.

Ze zijn misschien niet zo geweldig voor consumenten als de Sony WH-lijn, en ze worden ook niet zo geprezen als de studiohoofdtelefoons van Sennheiser. Maar als je een audiofiel bent, een toevallige luisteraar die zijn setup wil opvoeren, of als je een thuisstudio-muzikant bent die een goede allround set blikjes wil, zul je veel waarde vinden in de ATH- M50x hoofdtelefoon.

Ontwerp: eenvoudig en ingetogen, met opties

Het meest voorkomende model van de ATH-M50x dat je in de wereld zult zien, is de zwarte. Ze zijn favoriet bij DJ's vanwege de no-nonsense zwarte constructie, de buigbare, modulaire constructie en het lichte vleugje zilver dat de oorschelpring biedt. Het laat zien dat je het meent zonder te opzichtig te zijn. Je kunt de M50xs echter oppikken in klassiek zwart, een uber-heldere geheel witte uitvoering of een meer unieke gunmetal.

Het geheel witte ontwerp is ongeveer net zo luxe als je kunt krijgen, maar er ontstaat een duidelijke neiging tot vuilophoping. Ik heb een gunmetal-eenheid in handen gekregen en ik ben eigenlijk aangenaam verrast over hoe goed ze eruit zien. Ik ben meestal meer voor de volledig zwarte studiokoptelefoon, maar het donkere metaalgrijs op de gunmetal-eenheid ziet er nog steeds professioneel uit, maar geeft een beetje extra karakter voor degenen die meer flair in hun koptelefoon willen.

Er is iets met de manier waarop AT het chassis van hun koptelefoon bouwt, waardoor ze er futuristisch en bijna robotachtig uitzien. De dunne cilinder die fungeert als het scharnier dat recht onder de hoofdband zit, zorgt ervoor dat ze er bijna uitzien als iets uit Star Wars. De klassieke rechte ovale oorschelpen hebben het rune-achtige Audio-Technica-symbool dat er in mijn ogen een stuk beter uitziet dan proberen de hele merknaam op de zijkant van de koptelefoon te proppen.

Zelfs de harde zwarte hoes die bij de hoofdtelefoon wordt geleverd, toont alleen de merknaam op een klein label op de achterkant. Het enige dat echt gedurfd is aan deze hoofdtelefoon, is het heldere lettertype dat Audio-Technica over de bovenkant van de hoofdtelefoon laat zien, wat voor mensen moeilijk te zien is als je ze toch draagt. Deze ontwerpkeuzes zijn logisch als je bedenkt dat deze hoofdtelefoons in de eerste plaats zijn ontworpen als professionele tools, maar er zijn genoeg designaccenten om ze ook gebruiksvriendelijk te maken.

Image
Image

Comfort: goed passend, maar kan een beetje klein vallen

Wat oorschelpen betreft, die op de ATH-M50x-hoofdtelefoon zijn een beetje klein. De drivers binnenin meten 45 mm (5 mm groter dan de goedkopere opties van de ATH-M-lijn), die eigenlijk behoorlijk groot zijn. Maar het chassis van de oorschelpen zelf is eigenlijk een beetje ondiep. Deze hoofdtelefoons hebben een gesloten achterkant, wat betekent dat ze hun best doen om naar je oor te zuigen en het geluid volledig te isoleren (in tegenstelling tot de geventileerde constructie met open achterkant die vaak de voorkeur heeft bij het mixen van hoofdtelefoons).

Dit alles draagt bij aan een behoorlijk claustrofobisch gevoel, vooral voor mij omdat ik grotere oorlellen heb dan gemiddeld. Vreemd genoeg is de maat van de ring die om je oren gaat eigenlijk redelijk ruim. In plaats daarvan is het de diepte van de oorschelpen - minder dan 2,5 cm tussen de buitenkant van de schuimkussens en de driverbehuizing aan de binnenkant - waardoor ze het gevoel krijgen dat ze op je oren drukken. Als je kleine oren hebt, is dat helemaal geen probleem, maar grotere oren kunnen een beetje benauwd aanvoelen in deze hoofdtelefoon.

De rest van het verhaal hier is eigenlijk positief. De kwaliteit van het schuim dat in de ATH-M50xs wordt gebruikt, is echt geweldig, ergens tussen het verende schuim en het traagschuim. Ik vind dat koptelefoons die te zacht schuim in de cups doen, niet genoeg weerstand bieden om comfortabel tegen je hoofd te zitten, en natuurlijk, als het schuim te grof en veerkrachtig is, zal het ook niet erg goed vormen. Dit schuim is een mooie middenweg.

De kwaliteit van het schuim dat in de ATH-M50xs wordt gebruikt, is echt geweldig, ergens tussen het verende schuim en het traagschuim.

Vergelijk dat met het gladde, bijna boterachtige kunstleer dat op de buitenschaal is gebruikt, en je hebt een echt prettig aanvoelende koptelefoon. Het schuim dat in de hoofdband zit, is eigenlijk een beetje dichter - iets dat zeldzaam is in koptelefoons - en biedt meer ondersteuning voor mijn hoofd. Ik heb deze hoofdtelefoon gebruikt voor gemiddeld luisteren en voor lange studio-opnamesessies, en in beide gevallen waren ze perfect comfortabel, toen ik eenmaal aan het formaat gewend was.

Image
Image

Bouwkwaliteit: uitstekend met veel aandacht voor detail

Een groot aspect van deze hoofdtelefoon dat bijdraagt aan hun redelijk hoge prijskaartje, is hoe hoogwaardig ze aanvoelen. Als hoofdtelefoon met gesloten achterkant is het belangrijk dat alles, van de oorschelpen tot de zachte schuimrubberen onderdelen, tot aan de draden en aansluitingen, stevig aanvoelt. Dat komt omdat ze, als studiogerichte hoofdtelefoons, vaak aan en uit worden gezet en misschien worden blootgesteld aan wat licht zweet tijdens lange mixsessies.

In vergelijking met andere hoofdtelefoons in de ruimte, zijn ze vergelijkbaar met de stevigheid van de Sennheiser HD-equivalenten met gesloten achterkant en zijn ze een stuk steviger dan de vergelijkbare Sony MDR pro-koptelefoons. Er zijn twee belangrijke dingen die bijdragen aan dit gevoel van kwaliteit: de scharnieren van de hoofdtelefoon en de zachte schuimrubberen delen. De scharnieren zijn groot, met brede soepele bewegingsbereiken, wat betekent dat zelfs wanneer je ze opvouwt of aanpast aan de vorm van je hoofd, je nooit het gevoel hebt dat je tegen het mechanisme vecht.

Image
Image

De schuimhulpstukken - de onderdelen die de meeste tijd nodig hebben om direct tegen je huid aan te raken - voelen zacht, pluche aan, maar omdat het kunstleermateriaal erg dik is, ben ik ervan overtuigd dat het niet kapot gaat en schilferen net zo gemakkelijk als goedkopere modellen.

Een andere leuke functie hier is dat AT ervoor heeft gekozen om losneembare draden te gebruiken in plaats van hardgesoldeerde hulpstukken. Dit betekent dat als de 3.5 mm kabel of jack gaat na verloop van tijd kapot, je kunt gewoon dat stuk vervangen in plaats van de hele koptelefoon. Bovendien, vanwege het slimme twist-lock-mechanisme dat de draad verbindt met de linker oorschelp, ben ik niet bang dat ik die draad heel gemakkelijk zal wegbreken.

Een andere leuke functie hier is dat AT ervoor heeft gekozen om losneembare draden te gebruiken in plaats van hardgesoldeerde hulpstukken. Dit betekent dat als de 3,5 mm-kabel of -aansluiting na verloop van tijd defect raakt, je gewoon dat stuk kunt vervangen in plaats van de hele koptelefoon.

Geluidskwaliteit: het beste van twee werelden

Als eerste studiokoptelefoon heeft Audio-Technica ervoor gezorgd dat er professionele specificaties zijn aangebracht. Cijfers als 15-28000Hz en 38 ohm zullen voor de gemiddelde luisteraar niet veel betekenen, maar ze zijn belangrijk bij het gebruik van deze hoofdtelefoon als referentiemonitors voor audioproductie. Dat frequentiebereik betekent dat deze hoofdtelefoon al het geluid binnen het volledige menselijke gehoorspectrum (20-20.000 Hz) adequaat kan produceren zonder tot het uiterste te gaan, en met een weerstand van 38 ohm kunnen ze worden gebruikt met een eenvoudige hoofdtelefoonaansluiting, maar komt ook tot leven met een goede hoofdtelefoonversterker of DAC.

De iets hogere ohm-classificatie dan consumentenkoptelefoons betekent dat deze een beetje stiller zijn wanneer ze rechtstreeks op een telefoon of laptop worden aangesloten, maar dat is een kleine prijs om te betalen voor meer hoofdruimte en nauwkeurig geluid. Dat komt omdat, net als de meeste andere studiomonitors, deze hoofdtelefoon je een "vlakke respons" wil geven. Met andere woorden, de hoofdtelefoon biedt aan hun kant geen EQ-vorming (bijvoorbeeld geen basversterking). Ze willen het geluid waar je naar luistert nauwkeurig weergeven.

Dat frequentiebereik betekent dat deze hoofdtelefoon alle geluid binnen het volledige menselijke gehoorspectrum (20–20.000 Hz) adequaat kan produceren zonder tot het uiterste te gaan, en met een weerstand van 38 ohm kunnen ze worden gebruikt met een eenvoudige koptelefoonaansluiting, maar komt ook tot leven met een goede koptelefoonversterker of DAC.

Als je deze hoofdtelefoon niet gebruikt voor audioproductie, krijg je nog steeds een behoorlijke ervaring. Het geluidsbeeld op deze koptelefoon is verrassend open en rijk voor studiokoptelefoons. Het is om deze reden dat ik denk dat ze het beste zijn voor de meeste gebruikers - ze doen het werk voor informeel luisteren veel beter dan zelfs duurdere studiokoptelefoons, maar ze kunnen ook dienen als nauwkeurige monitorkoptelefoons.

Een klein minpuntje is dat deze hoofdtelefoon niet bijzonder goed is in het produceren van een heldere spreekstem. Er was veel detail voor het luisteren naar podcasts, maar als je iemand bent die veel gesproken stemmen wil produceren, ben je misschien ergens anders beter af.

Image
Image

Accessoires: Een mooi, compleet aanbod

Een vreemde factor als het gaat om high-end studiokoptelefoons is dat veel modellen, zelfs die in de top van de prijsklasse, niet met een volledige set accessoires worden geleverd. De Sennheiser HD600-lijn heeft bijvoorbeeld een mooie doos, maar geen draagtas en zeker geen extra kabels.

Daarom is het aanbod van de ATH-M50x zo indrukwekkend. Er worden twee afzonderlijke hoofdtelefoonkabels meegeleverd: een rechte kabel van 1,2 meter voor gemiddeld gebruik en een opgerolde kabel die in feite even lang is, maar naar een langere lengte kan worden getrokken. Je krijgt ook een echt stevige koffer met kabelvak en een voering van vilt.

Een opvallende omissie is een 3,5 mm-naar-¼-inch adapter. Ik heb er persoonlijk zoveel van in mijn thuisstudio dat ik nooit een adapter mis om verbinding te maken met een DAC of audio-interface, maar het zou leuk geweest zijn om er een te zien. Over het algemeen is het een mooi pakket van Audio-Technica.

Prijs: alleen een beetje hoog

Voor mijn geld is de ATH-M50x-koptelefoon net iets te duur. De equivalente modellen van Sennheiser en Sony schommelen dichter bij de $ 99 retail, terwijl de ATH-M50x - waarschijnlijk te danken aan hun marktpopulariteit - meestal $ 150 op Amazon is. Dat wil niet zeggen dat je niet tevreden zult zijn met wat je krijgt; vanuit een functiestandpunt, een geluidskwaliteitsstandpunt en zelfs een bouwkwaliteitsstandpunt zijn deze van topklasse. Ze zouden gewoon een absolute homerun zijn geweest als AT de prijs onder de $ 100 had gekregen.

Image
Image

Audio-Technica ATH-M50x vs. Sennheiser HD280

De meeste audiofielen wenden zich tot Sennheiser voor de HD600-lijn, maar voor gesloten, multifunctionele studiokoptelefoons zijn de HD280 (zie op Amazon) het meest vergelijkbaar in dit gesprek. Alleen al op het gebied van geluidskwaliteit versloeg de M50xs de HD280's met een betere respons in het midden van het spectrum, maar de HD280's hebben een iets betere bouwkwaliteit. Ik geef de voorkeur aan het uiterlijk van de M50x, maar de HD280's lopen niet ver achter. De Sennheisers hebben echter een veel lager prijskaartje, rond de $ 89 op de meeste dagen van de week.

Een geweldige optie voor studiohoofdtelefoons als geld geen rol speelt

Alles aan de Audio-Technica ATH-M50x-hoofdtelefoon zal de meeste luisteraars tevreden stellen. Ze zijn zeer veelzijdig, ze voelen premium aan, en hoewel de pasvorm voor sommigen krap kan zijn, zorgen het zachte schuim en de aandacht voor detail ervoor dat de hoofdtelefoon geweldig aanvoelt. Het enige echte nadeel is hoe prijzig ze zijn, en zelfs dan hebben we het maar over ongeveer $ 40 meer dan de volgende duurste concurrent. Als deze koptelefoon niet te duur is voor je budget, dan zijn ze zeker de moeite van het bekijken waard.

Specs

  • Productnaam ATH-M50x
  • Product Merk Audio-Technica
  • SKU B00HVLUR86
  • Prijs $399.95
  • Gewicht 10.1 oz.
  • Productafmetingen 8,5 x 7 x 3,5 inch.
  • Kleur Zwart, Wit of Gunmetal
  • Bedraad/draadloos Bedraad
  • Garantie 2 jaar
  • Impedantie 38 ohm
  • Frequentierespons 15–28, 000 Hz

Aanbevolen: