Asus Vivobook 11 Review: kleine, betaalbare, allround laptop

Inhoudsopgave:

Asus Vivobook 11 Review: kleine, betaalbare, allround laptop
Asus Vivobook 11 Review: kleine, betaalbare, allround laptop
Anonim

Bottom Line

De Asus Vivobook 11 is niet de snelste laptop die er is, maar hij is een stuk beter dan je zou verwachten voor de prijs.

ASUS Vivobook 11 TBCL432B

Image
Image

We hebben de Asus Vivobook 11 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Asus Vivobook 11 zit qua prijs bijna aan de onderkant van de markt, maar dat lijkt niets af te doen aan de kracht van de laptop die je krijgt. Aangezien je deze machine vaak voor minder dan $ 200 kunt kopen, verwacht je waarschijnlijk een goedkope laptop in de kelder met goedkope kelderprestaties. Dat is niet het geval.

Dat gezegd hebbende, dit is geen razendsnelle computer, en er zijn een paar hoeken die Asus moest inkorten om het tot deze prijs te brengen. Maar als je rekening houdt met de enorme batterijduur en de onmiskenbare hoeveelheid ruimte die dit inneemt in je tas (de notebook is klein), ben je misschien klaar om te leven met de lagere snelheden en specificaties. Ik heb een week met deze laptop doorgebracht en heb uitgemaakt wat ik denk dat het goed doet en wat het zeker niet doet.

Image
Image

Design: ongeïnspireerd, maar nog steeds redelijk

Net als veel andere goedkope pc-fabrikanten, heeft Asus besloten om de Vivobook 11 wat flair toe te voegen door te kiezen voor een donkerblauw kleurenschema. Het grootste deel van het plastic chassis is stevig, matblauw, met een getextureerde zwarte plastic rand rond het scherm. Ik hou zelfs van de blauwe accentscheidingslijn op het trackpad die de laptop een klein beetje een opvallend knikje geeft.

De echte belangrijkste onderscheidende factor hier is echter de bovenkant van de laptop wanneer deze is gesloten. Terwijl de rest van de machine een matte afwerking heeft, heeft dit bovenste deel een zeer glanzende, glanzende afwerking met een gradiëntkleur die gaat van het donkerblauw van de rest van de schaal naar een lichtere blauwe, bijna grijze afwerking. Onder de glanzende afwerking bevindt zich een interessant geometrisch patroon dat alleen bij bepaald licht zichtbaar is. Het is allemaal afgerond met een glanzend Asus-logo.

In het begin dacht ik dat al deze texturen een beetje aan de overdreven kant waren, omdat ik de neiging heb om meer naar de simplistische esthetiek van Lenovo te neigen, maar nadat ik er wat tijd mee had doorgebracht, begon ik het leuk te vinden om te zien Asus buigt wat ontwerpkarbonades. En omdat deze laptop slechts ongeveer 2,5 cm dik is en nauwelijks meer dan 2 pond, is zijn waanzinnig draagbare voetafdruk hier misschien wel het echte brandpunt van het ontwerp.

Configuratieproces: eenvoudig en begeleid

Net als de andere Windows 10-laptops die ik heb ingesteld, heeft de Vivobook een soepele, begeleide doorloop om u op weg te helpen met de computer. Windows heeft de configuratie van hun laptops gebouwd rond Cortana, de stemassistent in Siri-stijl, en voor het grootste deel werkt dit goed. Na het selecteren van uw regio, inloggen op een Windows-account en akkoord gaan met enkele privacy-instellingen, start de computer alles in ongeveer 10 minuten.

Dit is een verre schreeuw van de oude dagen van pc-configuraties, en dit komt grotendeels omdat de laptop de Windows 10 S-modus gebruikt (daar kom ik op terug in de softwaresectie). Ik merkte wel dat de computer een paar minuten nodig had nadat hij op het startscherm was geland om in een volledig, soepel werkende staat te komen. Maar verder zijn er hier in principe geen problemen.

Display: gemiddeld en volledig werkbaar

Het 1366x768 LED-paneel dat op de Vivobook wordt gebruikt, lijkt grotendeels hetzelfde als de meeste andere panelen die ik in deze prijsklasse ben tegengekomen. Dat wil zeggen, het is niet de scherpste die er is, en het biedt ook niet de beste kleurweergave, maar het biedt wel veel helderheid. Als je een beetje met de kleurtemperatuur speelt, kan het heel effectief zijn. Met de nachtlichtmodus die Windows biedt, kunt u het scherm tussen bepaalde uren opwarmen - een functie die bedoeld is om blauw licht te filteren wanneer u 's nachts probeert te ontspannen.

Ik heb echter gemerkt dat als je de klok rond een iets warmer kleurprofiel instelt, het scherm er veel natuurlijker uitziet. Dat komt omdat er direct uit de doos veel wasachtig blauw is dat eigenlijk dient om de toch al enigszins zachte resolutie te verzachten. Anders zien basisvideoweergave en surfen op het web er prima uit, verwacht alleen niet dat je aan ontwerpprojecten werkt.

Prestaties: beter dan verwacht, maar nog steeds niet snel

Het (waarschijnlijk voor de hand liggende) ding om in gedachten te houden met de Vivobook 11 is dat de verwerkingskracht waarschijnlijk te wensen overlaat. Dat is hier zeker het geval, maar vanwege een paar interessante keuzes van Asus was ik zeer aangenaam verrast over hoe goed het werkt. De dual-core Intel Celeron N4000-chip in het midden van de laptop biedt basissnelheden rond de 1,1 GHz, wat duidelijk ontbreekt op de afdeling voor onbewerkte energie.

Het (waarschijnlijk voor de hand liggende) ding om in gedachten te houden met een laptop van dit niveau is dat de verwerkingskracht waarschijnlijk te wensen overlaat. Dat is hier zeker het geval, maar vanwege een paar interessante keuzes van Asus was ik zeer aangenaam verrast over hoe goed dit ding werkt.

Als gevolg hiervan kan de bijgevoegde Intel UHD Graphics 600-kaart niet veel bieden op het gebied van puur gamen. Maar dit is waarschijnlijk niet de reden waarom u deze reisvriendelijke machine hebt gekocht. Ik was zelfs erg blij om te zien dat Asus deze processorconfiguratie een "instapchip voor surfen op het web en e-mail" noemt. En dat is precies de use-case die ik aanbeveel. Als je van plan bent om basistaken uit te voeren en wat lichte video's te bekijken, is deze computer eigenlijk verrassend effectief.

De 4 GB LPDDR4 RAM en het 32 GB flash-geheugen, gecombineerd met de lichtere Windows 10 S, zorgen ervoor dat de machine behoorlijk snel aanvoelt als je alles eenmaal hebt ingesteld. Het vertraagt wanneer je te veel tabbladen probeert te laden, en afgezien van lichte mobiele games zoals Angry Birds, zul je hier niet veel vinden op het gebied van gamen.

Productiviteit en kwaliteit van componenten: redelijk, maar beslist goedkoop aanvoelen

Net als de meeste andere Asus-laptops die ik voor deze prijs heb geprobeerd, zijn het toetsenbord en het trackpad redelijk goed, maar voelen absoluut niet premium aan. Ten eerste de goede dingen: de daadwerkelijke actie op het toetsenbord is volledig bruikbaar voor power-typers. De schakelaars in chiclet-stijl voelen in het begin een beetje zacht aan, maar als je eenmaal de juiste kracht hebt ingedrukt, zul je heel weinig mis-presses vinden en kom je heel gemakkelijk in het ritme.

De clickiness van het trackpad is redelijk goed, en sommige gebaren worden ondersteund, maar ik had meer onbedoelde rechtsklikken dan ik zou willen. Het belangrijkste nadeel van deze componenten is dat ze goedkoop en plakkerig aanvoelen. Dat is te verwachten gezien de prijs, maar als je van het gevoel van premium toetsen en een substantieel glazen trackpad houdt, zul je dat hier niet krijgen.

Een andere opmerking over productiviteit is dat het, vanwege het kleine scherm, moeilijk is om met meerdere vensters te jongleren, en natuurlijk staat de lagere processor toch niet toe dat er een hoop gelijktijdige programma's worden uitgevoerd.

Audio: Gewoon een soort van… daar

Ik zal niet te veel tijd besteden aan de audiocomponenten van deze laptop, want, nou ja, ze zijn het gewoon niet waard om als een belangrijke functie te beschouwen. Asus heeft ervoor gekozen om de luidsprekers onder het toetsenbord te plaatsen en door de toetsen omhoog te schieten. Dit is logisch omdat het toetsenbord naar u wijst, maar het betekent ook dat de luidsprekercomponenten te klein zijn om een substantieel geluid te bieden.

Er is heel weinig basweergave en de luidsprekers misten meer duidelijkheid dan ik gewend ben van laptops. Er is uiteraard een koptelefoonaansluiting en er zijn tal van USB-opties voor een externe geluidskaart. Al met al is audio absoluut een negatief punt voor deze machine.

Image
Image

Netwerk en connectiviteit: modern en verrassend volledig uitgerust

Voor een laptop die zo klein is, was ik echt verrast om te zien dat er zoveel poorten beschikbaar zijn. Er zijn twee USB 3.1-poorten van volledige grootte en een USB Type-C-poort, waardoor er tal van opties zijn die behoorlijk substantiële overdrachtssnelheden bieden.

Er is ook een HDMI-poort en een microSD-kaartsleuf, waardoor het weliswaar kleine monitorformaat kan worden uitgebreid en je de mogelijkheid hebt om de opslag op dit moment te vergroten met de minuscule 32 GB aan boord. Er is dual-band Bluetooth 4.1 beschikbaar en de verbinding was erg stabiel met zowel koptelefoons als randapparatuur. Er is ook een Wi-Fi 5-kaart (802.11ac), wat betekent dat je de meest moderne set opties hebt, met de mogelijkheid om verbinding te maken met zowel 2,4- als 5GHz-bandrouters. Al met al was ik erg blij met het niveau van connectiviteit aan boord hier.

Bottom Line

Ik vind het moeilijk om webcams te beoordelen op laptops van welke soort dan ook, wanneer zelfs Macbooks van gemiddeld niveau niet de beste webcams bieden. Ik was dus niet verrast om korrelige, matte prestaties bij weinig licht te zien van degene die beschikbaar is op de Vivobook. Net als veel andere laptops in de categorie wordt dit toestel een "VGA-camera" genoemd, wat je niets zegt over de resolutie of brandpuntsafstand. Maar ik kan uit ervaring zeggen dat deze camera wel werkt voor standaard videogesprekken, maar er voor de gemiddelde gebruiker opvallend goedkoop en gedateerd uitziet. Het is leuk dat het er is, maar zeker geen goede eigenschap.

Batterijlevensduur: een opvallende eigenschap

Een belangrijk gebruiksscenario voor een laptop van dit formaat is draagbaarheid, en als zodanig zou je willen dat de levensduur van de batterij gelijke tred houdt met een mobiele levensstijl. In het geval van de Asus Vivobook 11 is die batterijduur een van de beste die ik heb getest. Er is een 32 Wh tweecellige lithium-ionbatterij aan boord, die eigenlijk niet beter is dan je op de meeste andere laptops in de prijsklasse zult vinden. Het is echter de batterijverwerking van het besturingssysteem zelf die ik het meest indrukwekkend vond. Ik was in staat om ruim 8 uur op deze laptop te krijgen met regelmatig gebruik - op sommige dagen zelfs dichter bij 10 of 11 uur.

Ik was in staat om meer dan 8 uur op deze laptop te krijgen met regelmatig gebruik - op sommige dagen zelfs dichter bij 10 of 11 uur.

Dit is geweldig omdat je mogelijk anderhalve dag op de laptop kunt werken voordat je aan een stopcontact moet worden vastgemaakt. Ik denk dat deze batterijbesparing grotendeels te danken is aan het kleine, efficiënte LED-scherm en het Windows 10 S-besturingssysteem. De lichte softwarebelasting van de batterij, samen met de mogelijkheid om eenvoudig uw prestaties te wijzigen om batterijbesparingen te bevorderen, geeft u veel controle over hoeveel stroom u gebruikt. Deze kleine krachtpatser is een geweldige machine voor de reislustige.

Software: licht en gebruiksvriendelijk

Zoals ik al een paar keer in deze recensie heb genoemd, is deze laptop uitgerust met Windows 10 S, in plaats van een volledige versie van Windows 10 Home. Dit betekent een paar dingen: ten eerste is er de toevoeging van first-party bestandsversleuteling van Microsoft en de natuurlijke beveiliging die inherent is aan het feit dat je alleen apps kunt downloaden via de Microsoft Store.

Dit is een soort van Microsoft's kijk op het volledig gecontroleerde ecosysteem van zoiets als een Chromebook. Dit betekent echter wel dat u geen apps zoals de Chrome-browser kunt downloaden, wat uw keuzes beperkt. Ik denk dat dit echter positief is, omdat de S-build van Windows een veel lichter besturingssysteem is, waardoor het toch al lage vermogen van de processor wordt gemaximaliseerd en de batterij veel verder gaat dan verwacht.

Bottom Line

Zelfs als je het hebt over budgetlaptops, als de prijs onder de $ 200 da alt, heb je het eigenlijk over ultra-budget. De Asus Vivobook 11 kan regelmatig voor ongeveer $ 160 op Amazon worden gekocht (hoewel de adviesprijs $ 250 is), en voor die prijs is het echt een geweldige deal. Je krijgt redelijk goede prestaties voor basistaken (terwijl veel laptops in deze prijsklasse bijna onbruikbaar zijn), en je hebt een fatsoenlijk scherm en een verbazingwekkende levensduur van de batterij. Dit alles komt neer op iets dat uw verwachtingen echt zou moeten wegvagen, zelfs als het geen premium build of een markies-naammerk is.

Asus Vivobook 11 versus Lenovo 130S

De afgelopen weken heb ik verschillende budgetlaptops getest en mijn twee favorieten zijn zonder meer de Asus Vivobook 11 en de Lenovo 130S. Deze laptops draaien allebei op Windows 10 S, ze hebben allebei dezelfde rekenkracht en dezelfde hoeveelheid RAM. Hun schermen zijn ook allebei hetzelfde LED-paneel. Dit maakt het een natuurlijke vergelijking, maar moeilijk te onderscheiden.

De belangrijkste onderscheidende factoren hier zijn het ontwerp - de Asus is glanzender met een flitsende blauwe kleur en de Lenovo is slanker en professioneler - en de manier waarop de software op elke machine wordt behandeld. Ik vind het leuk hoe weinig bloatware Asus op hun laptop heeft gezet, maar ik vind het ook leuk hoe goed de Lenovo de levensduur van de batterij aankan (slechts nauwelijks de Asus). Bovendien voelt het scherm van Lenovo op de een of andere manier net iets beter aan. Dit is echter een heel goede vergelijking, dus ik raad aan om gewoon de laptop te kopen die op dat moment goedkoper is.

Een van de beste budgetlaptops in een slank en draagbaar formaat

De Asus Vivobook 11 is een van de beste budgetaanbiedingen voor diegenen die een premium hechten aan slanke, draagbare machines. Bij die draagbaarheid hoort een solide batterijduur, waardoor het een ideale keuze is als secundaire reislaptop. Dat betekent natuurlijk dat deze computer echt niet krachtig genoeg is om je belangrijkste werkpaard te zijn. Het is een betrouwbare notulist voor studenten die niet met een steen willen sjouwen, en het zou zelfs geweldig zijn voor een jongere gebruiker als hun eerste laptop. Maar het ietwat wazige scherm en de lage snelheden betekenen wel dat je wat compromissen moet sluiten voor de budgetprijs.

Specs

  • Productnaam Vivobook 11 TBCL432B
  • Product Merk ASUS
  • Prijs $160,00
  • Releasedatum november 2018
  • Productafmetingen 11,3 x 6 x 0,7 inch.
  • Kleur Zilver
  • Processor Intel Celeron N4000, 1.1 GHz
  • RAM 4GB
  • Opslag 32GB

Aanbevolen: