Netgear Nighthawk AX8 Wi-Fi 6 Mesh Extender Review: een toekomstbestendige extender

Inhoudsopgave:

Netgear Nighthawk AX8 Wi-Fi 6 Mesh Extender Review: een toekomstbestendige extender
Netgear Nighthawk AX8 Wi-Fi 6 Mesh Extender Review: een toekomstbestendige extender
Anonim

Bottom Line

De Wi-Fi 6-enabled Netgear Nighthawk AX8 biedt ongetwijfeld krachtige voordelen, maar als je nog niet volledig toegewijd bent aan het omarmen van de standaard, begin dan niet met deze dure extender.

Netgear Nighthawk EAX80 AX6000 Wi-Fi 6 Mesh Extender

Image
Image

We hebben de Netgear Nighthawk AX8 Wi-Fi 6 Mesh Extender gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De meeste wifi-extenders zijn redelijk betaalbare apparaten die vrij eenvoudige, duidelijke manieren zijn om je bestaande wifi-thuissituatie te verbeteren. Netgear's Nighthawk AX8 (EAX80) Wi-Fi 6 Mesh Extender heeft een ander soort filosofie. Dat zie je zeker terug in de hogere prijs, maar ook in de mogelijkheden: dit is de eerste Wi-Fi 6-extender op de markt.

Wi-Fi 6 is een nieuwe standaard die niet alleen hogere maximale snelheden mogelijk maakt dan vorige generaties, maar ook beter geschikt is voor de toenemende stapel draadloze apparaten die we in huis hebben en die op elk moment verbinding kunnen maken - van telefoons tot laptops en smarthome-gadgets. Nieuwere smartphones en laptops implementeren ondersteuning voor de standaard en er worden nieuwe wifi-routers uitgebracht om die voordelen te bieden.

Als je nog geen van die nieuwe Wi-Fi 6-routers hebt, zou je dan extra moeten uitgeven voor de Netgear Nighthawk AX8 om je setup toekomstbestendig te maken? Dit is wat ik denk nadat ik het apparaat een aantal dagen heb getest voor dagelijks internetgebruik, mediastreaming, online games spelen en meer.

Ontwerp: Vrij onhandig

De Nighthawk AX8 Wi-Fi 6 Mesh Extender van Netgear is niet alleen de grootste en zwaarste wifi-extender die ik heb getest met een lengte van 10 centimeter en bijna twee pond, maar het is ook een van de vreemdste. Het heeft veel meer hoeken en taps toelopende elementen dan ik denk dat nodig zijn, wat resulteert in een algehele look die dynamisch maar uiteindelijk onhandig is. Ook dragen de kleine plastic voetjes het gewicht niet goed, waardoor het een beetje wiebelig is op een plat oppervlak.

Met zeer grote zijkanten is de voorkant eigenlijk gewoon een klein paneel met oplichtende LED-indicatoren die connectiviteitsdetails weergeven en welke Ethernet-poorten in gebruik zijn. Er is ook een kleine WPS-knop onder het LED-paneel voor eenvoudige connectiviteit met een router. Op het bredere achterpaneel bevinden zich de vier bedrade Ethernet-poorten voor het aansluiten van apparaten zoals gameconsoles en computers, evenals een USB 3.0-poort, DC-voedingspoort en de aan / uit-knop zelf.

Het heeft veel meer hoeken en taps toelopende elementen dan ik denk dat nodig is, wat resulteert in een algehele look die dynamisch maar uiteindelijk onhandig is.

Configuratieproces: Vermijd de app

De setup-opties voor de Netgear Nighthawk AX8 zijn hetzelfde als bij de andere extenders van Netgear, zelfs die zonder Wi-Fi 6-ondersteuning. U begint met de extender aangesloten in de buurt van uw router. Als uw router WPS ondersteunt, kunt u de extender er eenvoudig mee koppelen door het proces te volgen dat wordt vermeld in het meegeleverde boekje, wat zo eenvoudig is als op een knop op de router drukken en vervolgens hetzelfde doen op de extender.

Als dat geen optie is, of je volgt liever een stapsgewijs proces met aanwijzingen, dan kun je dit instellen met een mobiele app (iOS of Android) of een webbrowser op je computer.

De mobiele app was in mijn ervaring met andere Netgear-extenders onbetrouwbaar, maar het was veel erger bij het instellen van de Netgear Nighthawk AX8. De app kon tijdens de installatie herhaaldelijk geen verbinding maken met het gemaakte mesh-netwerk op de extender en ik moest het apparaat meerdere keren terugzetten naar de fabrieksinstellingen om opnieuw te beginnen.

Steeds opnieuw zou het installatieproces niet worden voltooid … en toen gebeurde het eindelijk. Ik kwam soortgelijke problemen tegen met de andere Netgear-extenders, waarbij de installatieprocessen de eerste of tweede keer niet werkten zoals verwacht, maar dit was een veel langere en zwaardere beproeving. Maar uiteindelijk kreeg ik de Nighthawk AX8 in gebruik. Van daaruit moet je een nieuwe locatie voor de extender vinden - ongeveer halverwege tussen de router en je wifi-dode zone is ideaal, maar speel wat met positionering als je niet de resultaten krijgt die je zoekt.

Image
Image

Connectiviteit: Vlot varen

Eens door het gedoe van de installatie, leverde de Netgear Nighthawk AX8 Wi-Fi 6 Mesh Extender echt sterke prestaties. Ik heb de verbinding in mijn kantoor getest, waar de 5GHz-ontvangst van mijn router betrouwbaar is verminderd vanwege obstakels ertussen, en ik zag een merkbare verbetering van zowel de ontvangst als de snelheid.

In één test registreerde ik een 5GHz-snelheid van 246Mbps met de extender, wat de hoogste draadloze snelheid was die ik overal in mijn huis heb gezien met die oudere TP-Link-router. Gezien het feit dat ik niet voorbereid was op de zinderende 406 Mbps-snelheid die door mijn laptop werd geregistreerd wanneer deze was aangesloten op een van de Ethernet-poorten aan de achterkant van de Netgear Nighthawk AX8. De router is niet compatibel met Wi-Fi 6, maar ik zag nog steeds hogere topsnelheden dan ooit tevoren.

De Netgear Nighthawk AX8 Wi-Fi 6 Mesh Extender presteerde ook behoorlijk goed in afstandstests. In een ander geval registreerde ik een downloadsnelheid van 5 GHz van 87 Mbps bij mijn kantoor, en mat ik vervolgens de snelheden vanuit mijn achtertuin op geschatte afstandsintervallen vanaf de extender.

Ik was niet voorbereid op de zinderende snelheid van 406 Mbps die door mijn laptop werd geregistreerd wanneer deze was aangesloten op een van de Ethernet-poorten aan de achterkant van de Netgear Nighthawk AX8.

Dat 5GHz-signaal daalde tot 77 Mbps op 25 voet, 74 Mbps op 50 voet en 56 Mbps op 25 voet - nog steeds behoorlijk snel vanaf de verste rand van mijn eigendom. Ondertussen begon het 2,4 GHz-signaal op dat moment op slechts 42 Mbps in mijn kantoor en zakte het naar 30 Mbps op 25 voet, 28 Mbps op 50 voet en 26 Mbps op 75 voet.

Gezien de hoge maximale snelheden was het niet verrassend om ook sterke spelprestaties te zien. Tijdens het spelen van Rocket League zag ik een soepele gameplay via de bekabelde Ethernet-verbinding en beide draadloze netwerken, met een ping van slechts 33 via de bekabelde verbinding. De draadloze ping was slechts een paar punten hoger.

Image
Image

Als een wifi-mesh-extender repliceert de Netgear Nighthawk AX8 automatisch de SSID van de bestaande wifi-netwerken van je router en houdt je naadloos verbonden wanneer je binnen het bereik van een van beide bent. Dat geldt zelfs voor niet-Netgear-routers en routers zonder Wi-Fi 6-ondersteuning, en het is een enorm voordeel ten opzichte van sommige goedkopere extenders die niet dezelfde netwerkinformatie op alle apparaten intact houden.

Het wordt gefactureerd als een "8-stream" -apparaat, dus het zou meerdere gelijktijdige mediastreams tegelijk moeten kunnen verwerken, met een gefactureerde maximale snelheid van 4,8 Gbps op de 5 GHz-band en 1,2 Gbps op de 2.4GHz-band. Het heeft MU-MIMO (meerdere gebruikers, multi-in multi-out) en beamforming-mogelijkheden, een veelbelovend uitgebreid bereik van maximaal 2.500 vierkante voet en ondersteuning voor 30+ gelijktijdige apparaten.

Als je geen Wi-Fi 6-router hebt, dan wil je ofwel daar beginnen of overwegen om in plaats daarvan te investeren in een Wi-Fi mesh-systeem.

Prijs: Meer dan de meeste

De Netgear Nighthawk AX8 Wi-Fi 6 Mesh Extender staat op $ 250, hoewel hij op het moment van schrijven voor $ 220 bij meerdere retailers wordt verkocht. Dat is zeker aan de hoge kant voor een extender.

Moet je echt zoveel uitgeven aan een extender? Als je nog geen nieuwe Wi-Fi 6-router hebt, dan waarschijnlijk niet. Je ziet misschien hogere snelheidspieken zoals ik, maar in plaats van te proberen oude en nieuwe technologie te mixen en matchen, kun je waarschijnlijk beter investeren in een nieuw Wi-Fi-meshsysteem dat het hele huis kan bestrijken. Netgear's Orbi is een favoriet, net als het vergelijkbare Nest Wi-Fi-systeem van Google.

Netgear Nighthawk AX8 vs. Netgear Nighthawk X6S (EX8000)

Beide Netgear Nighthawk Wi-Fi-extenders zullen u $ 200 of meer kosten, en het belangrijkste verschil tussen hen - afgezien van het ontwerp - is de Wi-Fi 6-compatibiliteit van de Nighthawk AX8. De Nighthawk X6S (zie op Amazon) heeft dat niet, maar hij levert wel een uitstekend 5GHz-bereik en heeft vier Gigabit Ethernet-poorten voor bekabelde apparaten. De Nighthawk AX8 is daardoor meer toekomstbestendig, maar tegen hogere kosten die steeds moeilijker te rechtvaardigen zijn, klimt hij.

Alleen voor early adopters met Wi-Fi 6-routers en -apparaten

Als je al een Wi-Fi 6-router hebt gekocht en een beetje hulp nodig hebt om je signaal uit te breiden naar andere hoeken van je huis en/of eigendom, dan is de Nighthawk AX 8 (EAX 80) de verlenger die je zoekt. zal willen. Maar als u geen Wi-Fi 6-router heeft, wilt u daar beginnen of overwegen om in plaats daarvan te investeren in een Wi-Fi-mesh-systeem. Meer dan $ 200 uitgeven aan een extender heeft weinig zin, tenzij je het toevoegt aan een topsysteem en de aanzienlijke investering niet erg vindt.

Specs

  • Productnaam Nighthawk EAX80 AX6000 Wi-Fi 6 Mesh Extender
  • Product Merk Netgear
  • SKU EAX80
  • Prijs $249,99
  • Productafmetingen 10 x 7,75 x 4,2 inch.
  • Garantie 1 jaar
  • Poorten 4x Ethernet, 1x USB
  • Waterdicht N.v.t.

Aanbevolen: