Netgear Nighthawk RAX80 Router Review: Wi-Fi 6 in een flitsend pakket

Inhoudsopgave:

Netgear Nighthawk RAX80 Router Review: Wi-Fi 6 in een flitsend pakket
Netgear Nighthawk RAX80 Router Review: Wi-Fi 6 in een flitsend pakket
Anonim

Bottom Line

De Netgear Nighthawk RAX80 is een flitsende dual-band router met goede wifi-snelheden, toekomstbestendige wifi 6-ondersteuning en een fantastische bestandsoverdrachtsnelheid tussen apparaten in je netwerk.

Netgear Nighthawk RAX80 8-Stream AX6000 Wi-Fi 6-router

Image
Image

Na de publicatie van onze recensie heeft Netgear een firmware-update uitgebracht (1.0.3.88) die de Netgear Armor-malwarebescherming en Circle met Disney Parental Controls toevoegt die te vinden zijn op veel van de andere routers van Netgear, maar waarvan we merkten dat ze voorheen opvallend afwezig op de RAX80. Deze toevoegingen pakken twee van de belangrijkste tekortkomingen van de RAX80 aan: de afwezigheid van een anti-malware-oplossing en het ontbreken van ouderlijk toezicht.

De Netgear Nighthawk RAX80 is een dual-band router met Wi-Fi 6-technologie, vijf gigabit LAN-poorten, linkaggregatie en een beestachtige quad-coreprocessor. De headliner hier is Wi-Fi 6, ook bekend als 802.11ax, die je misschien nog niet eens in huis hebt. Als opvolger van Wi-Fi 5 belooft 802.11ax fantastische snelheden tot 4,8 Gbps en minder netwerkcongestie.

Ik heb onlangs een Nighthawk RAX80 in mijn netwerk gestoken om het op de proef te stellen, waarbij ik alles heb bekeken, van Wi-Fi 6-snelheden tot de prestaties van bestandsoverdracht, en zelfs hoe goed het bestand is tegen algemeen gebruik zoals streaming en gamen.

Ontwerp: denkt Netgear dat ze een ruimtevaartbedrijf zijn?

Toen ik de Netgear R7000P bekeek, merkte ik op dat het hoekige ontwerp meer deed denken aan een ste alth-bommenwerper dan aan een traditionele router. Met de Nighthawk RAX80 leunt Netgear nog verder in dat algemene ontwerpethos. De hoekige oppervlakken zijn verdwenen, maar de opwaartse antennemantels geven de router het algehele uiterlijk van een sierlijke vliegende vleugel.

De Nighthawk RAX80 vliegt misschien niet echt, maar hij ziet er wel geweldig uit op het bureau of de plank. De algehele vorm ziet er een beetje vreemd uit als hij aan de muur wordt gemonteerd, maar hij is klein genoeg om niet gedwongen te worden om hem te monteren als je dat niet wilt.

De voorkant van het apparaat is voorzien van een ademende grill, met alle knoppen, LED's en poorten aan de achterkant. Ik vond het een beetje moeilijk om de LED's tijdens gebruik te zien vanwege de positionering. Het is onwaarschijnlijk dat dit een probleem is bij normaal gebruik, maar het kan een beetje vervelend zijn bij het identificeren van verbindingsproblemen.

Aan de achterkant heeft de Nighthawk RAX80 vijf Gigabit Ethernet-poorten, één poort om je modem aan te sluiten, aan/uit-knop en jack, twee USB 3.0-poorten en een schakelaar waarmee je de LED's aan of uit kunt zetten.

Image
Image

Configuratieproces: eenvoudig genoeg met een herstart van de modem

De Nighthawk RAX80 wordt geleverd met de antennevleugels ingeklapt, dus de eerste stap bij het instellen van de router is om ze uit te klappen en op hun plaats te plaatsen. Dit is een stuk sneller dan de algemene procedure voor het instellen van een modem, waarbij meestal elke antenne afzonderlijk op de router moet worden geschroefd, dus de RAX80 scoort daar zeker punten.

Het enige probleem dat ik tegenkwam bij het instellen van de RAX80 was dat het weigerde te functioneren zonder een modem opnieuw op te starten. Dat is een probleem dat ik eerder ben tegengekomen, dus het is niet helemaal uniek, maar het is een beetje vervelend omdat sommige routers meer plug-and-play zijn.

Na het opnieuw opstarten was het installatieproces snel en eenvoudig. Je hebt de keuze om het in te stellen met de mobiele Nighthawk-app van Netgear of via de webconsole. Ik koos ervoor om de oude vertrouwde webconsole te gebruiken om de installatiewizard van Netgear uit te voeren, die me door het proces leidde van het maken van een beheerderswachtwoord, het downloaden van een firmware-update en het instellen van de draadloze netwerken.

De wizard laat geavanceerde instellingen ongewijzigd, maar ik vond de router redelijk goed werken met de meeste standaardinstellingen zoals ze zijn.

Image
Image

Connectiviteit: AX6000 dual-band met MU-MIMO

De Netgear Nighthawk RAX80 is een AX6000 dual-band router, wat betekent dat hij tot 1,2 Gbps op de 2,4 GHz-band en 4,8 Gbps op de 5 GHz-band kan leveren. Je zult lagere snelheden ervaren met 802.11ac-apparaten en je hebt 802.11ax-apparaten nodig om het volledige voordeel te zien, maar dat geldt voor elke Wi-Fi 6-router.

Omdat dit een dual-band router is, heeft deze een 2,4 GHz-band en een 5 GHz-band, die beide altijd beschikbaar zijn. Voorzie je draadloze apparaten van inloggegevens voor beide, en ze zullen automatisch de beste verbinding kiezen op basis van de signaalsterkte, waar je ook bent in je huis.

Deze router ondersteunt ook MU-MIMO met beamforming, waardoor hij tegelijkertijd naar maximaal vier apparaten tegelijk kan streamen zonder dat er iets in de rij hoeft te staan. Als je draadloze apparaten hebt die MU-MIMO ondersteunen, en ze worden allemaal tegelijkertijd gebruikt, dan is dat een leuke functie om te hebben.

Voor fysieke connectiviteit krijgt u vijf Gigabit Ethernet-poorten die kunnen worden samengevoegd als uw hardware dit ondersteunt. Dat betekent dat je twee poorten kunt samenvoegen om te genieten van multi-gig internetsnelheden en bestandsoverdracht als je setup daarvan kan profiteren.

Aangezien dit een dual-band router is, heeft deze één 2,4 GHz-band en één 5 GHz-band, die beide altijd beschikbaar zijn.

Netwerkprestaties: uitstekende prestaties waarvoor Wi-Fi 6-apparaten nodig zijn om te schitteren

Ik heb de Netgear Nighthawk RAX80 getest op een 1Gbps Mediacom-internetverbinding via de kabel, waarbij ik zowel bekabelde als draadloze snelheden heb gecontroleerd. Bij verbinding via Ethernet heb ik een topdownloadsnelheid van 568 Mbps gemeten, wat een beetje langzamer was dan mijn Eero, die tegelijkertijd een topdownloadsnelheid van 627 Mbps haalde.

Voor draadloos begon ik met een close proximity-test op de 5GHz-band, wat een topdownloadsnelheid van 423Mbps opleverde. Gemeten op 10 voet met een gesloten deur in de weg, zakte dat slechts naar 420 Mbps. Op 50 voet, met een paar muren en apparaten in de weg, was de topsnelheid die ik zag 220 Mbps. Ik nam ook mijn mobiele apparaat mee naar mijn garage, op een afstand van ongeveer 30 meter, waar het problemen had om verbonden te blijven met het 5GHz-netwerk. Verbonden met het 2,4 GHz-netwerk bereikte ik een maximale downloadsnelheid van 28,4 Mbps.

Toen ik verbonden was met een Wi-Fi 6-adapter in een nabijheidstest, zag ik iets betere snelheden: 480 Mbps vergeleken met 423 Mbps met een Wi-Fi 5-adapter. Tijdens dezelfde testronde was de hoogste bekabelde snelheid die ik zag 627 Mbps van mijn Eero, en de snelste wifi-snelheid van dichtbij die ik zag was 587 Mbps van een Asus ROG Rapture GT-AX11000-router.

Bij aansluiting op een Wi-Fi 6-adapter tijdens een test in de buurt, zag ik iets betere snelheden: 480 Mbps vergeleken met 423 Mbps met een Wi-Fi 5-adapter.

Software: Barebones-webinterface en een mobiele app

Netgear geeft je de mogelijkheid om deze router te beheren via een webportal of een smartphone-app. In tegenstelling tot andere Netgear-routers die ik heb getest, start de webportal niet automatisch met deze, dus je wordt niet gedwongen om het te gebruiken.

Het webportaal werkt goed genoeg, maar het is erg barebones in termen van zowel presentatie als opties. Ik had geen problemen met het vinden van instellingen zoals Quality of Service (QoS) en alles was redelijk intuïtief, maar ik merkte wel een vrij opvallend gebrek aan ouderlijk toezicht.

Andere Netgear-routers die ik heb getest, waaronder aanzienlijk goedkopere, werden geleverd met ingebouwd ouderlijk toezicht, en sommige modellen bevatten zelfs Circle met Disney ingebouwd. De Nighthawk RAX80, ondanks zijn vooruitstrevende Wi- Fi 6-technologie en premium prijskaartje, heeft helemaal geen ouderlijk toezicht, dus houd daar rekening mee als je kinderen of tieners in huis hebt.

Er is een basisfirewalloptie, VPN-integratie en DDoS-bescherming, maar er is geen ingebouwde malwarebescherming. Dit is een ander gebied waar Netgear de bal liet vallen, aangezien ik minder dure Netgear-routers heb getest die werden geleverd met geavanceerdere beveiligingsopties zoals de door Bitdefender aangedreven Netgear Armor. Dat krijg je hier niet, dus plan je malwarebescherming ergens anders per apparaat te vinden.

De Nighthawk RAX80 heeft, ondanks zijn vooruitstrevende Wi-Fi 6-technologie en premium prijskaartje, helemaal geen ouderlijk toezicht.

Prijs: dit is een dure router, en daar kun je niet omheen

Met een adviesprijs van $ 400 is de Netgear Nighthawk RAX80 een duur apparaat. Het is minder duur dan de gerelateerde RAX200, die de prinselijke adviesprijs van $ 600 heeft, maar het is nog steeds een zeer dure router en een aanzienlijke investering. Dit geldt met name gezien het feit dat dit slechts een dual-band router is, en je kunt goedkopere tri-band routers vinden die betere algehele prestaties bieden.

Met de Nighthawk RAX80 betaal je een premie om je netwerk toekomstbestendig te maken voor Wi-Fi 6-apparaten. Zelfs als de meeste van je apparaten Wi-Fi 5 zijn, gaat dat veranderen, en je bent klaar voor die verandering als je investeert in een router zoals de Nighthawk RAX80. Een hoop geld uitgeven aan een Wi-Fi 5-router terwijl Wi-Fi 6 op tafel ligt, is niet bepaald een verstandige langetermijninvestering.

Image
Image

Netgear Nighthawk RAX80 vs. TP-Link AX6000

Met een adviesprijs van $ 300 is de TP-Link AX6000 (zie op Amazon) aanzienlijk lager geprijsd dan de Nighthawk RAX80 direct uit de poort. En hoewel deze routers er heel verschillend uitzien, hebben ze eigenlijk zeer vergelijkbare mogelijkheden. Het zijn beide dual-band AX6000 Wi-Fi 6-routers en ze ondersteunen allebei vier gelijktijdige draadloze streams.

De TP-Link-eenheid heeft meer Ethernet-poorten en heeft ook acht antennes in vergelijking met slechts vier op de Nighthawk. Het wordt ook geleverd met een driejarig abonnement op TP-Link HomeCare, dat naast ouderlijk toezicht ook antimalware- en antivirusbescherming biedt, wat de Nighthawk niet heeft.

Omdat deze routers qua mogelijkheden zo op elkaar lijken, maar de TP-Link een paar extra's heeft, moet ik de TP-Link een voorsprong geven. Als je ze tegen dezelfde prijs zou vinden, wat wel gebeurt, en je hebt geen ouderlijk toezicht nodig, dan is de meer esthetisch aangename Nighthawk RAX80 nog steeds de moeite van het bekijken waard.

Een krachtige Wi-Fi 6-router die niet opv alt als je nog steeds op Wi-Fi 5 zit

De Netgear Nighthawk RAX80 is een fantastische Wi-Fi 6-router, maar je zult niet zien dat hij zijn volledige potentieel waarmaakt, tenzij je veel Wi-Fi 6-apparaten hebt. Omdat het slechts een dual-band-router is, ziet u betere real-world prestaties van Wi-Fi 5-apparaten als u in plaats daarvan kiest voor een krachtige tri-band-router. De naam van het spel hier is echter toekomstbestendig, en de Nighthawk RAX80 heeft dat in schoppen, zolang de prijs erin slaagt om gelijkaardige hardware bij te houden.

Specs

  • Productnaam Nighthawk RAX80 8-Stream AX6000 Wi-Fi 6-router
  • Product Merk Netgear
  • SKU RAX80
  • Prijs $ 399,99
  • Gewicht 2.82 lbs.
  • Productafmetingen 12 x 8 x 6,3 inch.
  • Snelheid 2,4 GHz AX: tot 1,2 Gbps, 5 GHz AX: tot 4,8 Gbps
  • Garantie 1 jaar
  • Compatibiliteit Windows & macOS
  • IPv6-compatibel Ja
  • MU-MIMO Ja
  • Aantal antennes Vier (verborgen)
  • Aantal bands Dual-band
  • Aantal bekabelde poorten 5x LAN, 1x WAN (dual gigabit Ethernet-poortaggregatie), 2x USB 3.0-poorten
  • Chipset Broadcom BCM4908
  • Bereik Zeer grote woningen
  • Ouderlijk toezicht Nee

Aanbevolen: