Netgear Nighthawk RAX120 Review: een van de snelste beschikbare routers

Inhoudsopgave:

Netgear Nighthawk RAX120 Review: een van de snelste beschikbare routers
Netgear Nighthawk RAX120 Review: een van de snelste beschikbare routers
Anonim

Bottom Line

De Netgear Nighthawk AX12 is een beest, maar het is misschien een beetje te veel voor de gemiddelde gebruiker.

Netgear Nighthawk RAX120 12-Stream AX6000 Wi-Fi 6-router

Image
Image

Na de publicatie van onze recensie heeft Netgear een firmware-update uitgebracht (1.0.1.122) die de Netgear Armor-antimalwarebescherming toevoegt die op veel van Netgear's andere routers te vinden is, maar waarvan we merkten dat ze opvallend ontbraken in de RAX120 voordat. Deze toevoeging lost een van de belangrijkste tekortkomingen van de RAX120 op: de afwezigheid van software voor cyberbeveiliging en antimalware.

We hebben de Netgear Nighthawk RAX120 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Netgear Nighthawk RAX120 zou razendsnelle snelheden moeten bieden en tegelijkertijd dienen als een van de beste draadloze routers met een groot bereik die momenteel op de markt zijn. Volledig geladen met Wi-Fi 6-technologie, slimme thuisconnectiviteit en een hele reeks andere functies, zou de AX12 een ideale router moeten zijn voor kleine bedrijven, zeer grote huizen of voor huizen met meerdere apparaten. Ik heb de Netgear Nighthawk RAX120 getest om te zien hoe goed hij presteert in de echte wereld.

Ontwerp: Batmans router

De Netgear Nighthawk RAX120 heeft een futuristisch design-hoekig, met strakke lijnen. Het lijkt op een kruising tussen een ruimteschip en de Batmobile. Het is matzwart en rechthoekig, maar in plaats van de meerdere antennes die je normaal gesproken vanaf de bovenkant van een Nighthawk-router ziet uitsteken, heeft het twee vleugelachtige extensies die van elke kant komen.

De acht antennes zitten in de twee vleugels, dus ze zijn niet zichtbaar. De antennes worden verondersteld ideaal voor u te zijn geplaatst om de best mogelijke verbinding te krijgen. Omdat de acht afzonderlijke antennes zich echter in de vleugels bevinden, kun je ze niet naar wens aanpassen. De vleugels zitten echter op scharnieren, dus kunnen de vleugels naar beneden klappen om de router op te bergen, omdat het apparaat wat groot en omvangrijk is. Hij weegt drie pond en is ongeveer 30 cm breed en bijna 20 cm diep.

Image
Image

Setup: Snel en gemakkelijk

De Netgear Nighthawk-app leidt je door het installatieproces. Er zit een QR-codesticker op de router, evenals een tijdelijke netwerknaam en wachtwoord op het label, waarmee u snel en gemakkelijk verbinding kunt maken.

De app begeleidt u bij het maken van afzonderlijke 2,4- en 5GHz-netwerken, maar u kunt ook profiteren van een functie genaamd smart connect, die uw netwerken combineert en uw apparaten aanwijst op basis van optimale prestaties. U kunt een gastnetwerk maken en uw apparaten afzonderlijk beheren en bewaken. Het initiële installatieproces kostte me in totaal ongeveer tien minuten.

Connectiviteit: Superhoge snelheden

De RAX120 is een werkpaard. Het is geclassificeerd als een dual-band router, maar er is ook een tri-band versie beschikbaar (de RAX200). De RAX120 ondersteunt 802.11ax, ook wel Wi-Fi 6 genoemd. Hoewel Wi-Fi 6 nog relatief nieuw is, maakt de toevoeging van Wi-Fi 6 de RAX120 tot op zekere hoogte toekomstbestendig. Het zorgt voor hogere snelheden, een betere levensduur van de batterij op uw Wi-Fi 6-compatibele en IoT-apparaten en minder congestie op uw netwerk.

Met de toevoeging van 802.11ax ondersteunt de RAX120 ook 8-stream MU-MIMO, wat betekent dat uw draadloze router met meerdere streaming-apparaten tegelijk kan communiceren zonder al te veel congestie te ervaren. Ondersteuning voor beamforming en orthogonal frequency-division multiple access (OFDMA) bevordert ook betere prestaties. De RAX120 is ook achterwaarts compatibel met 802.11a/b/g/n/ac, dus hij werkt met vrijwel al uw apparaten, Wi-Fi 6 of niet.

De RAX120 heeft vier Gigabit Ethernet-poorten aan de achterkant (waarvan er twee kunnen worden gecombineerd om een grotere bestandsoverdrachtsnelheid van 2 GB te ondersteunen) en een multigig Ethernet-poort die snelheden tot 5 gigs ondersteunt. Ik was over het algemeen onder de indruk van de locatie en specificaties van de poorten, maar ik had graag meer Ethernet-poorten op een zo dure router gezien.

Image
Image

Netwerkprestaties: Stellar

De Nighthawk RAX120 geeft topsnelheden aan van 1200 Mbps op de 2,4 GHz-band en 4 800 Mbps op de 5 GHz-band. Mijn internetsnelheid is maximaal 500 Mbps. Ik heb ongeveer 50 verbonden apparaten, waarvan meer dan de helft smart home-apparaten zoals slimme lichtschakelaars, slimme apparaten, beveiligingscamera's en slimme luidsprekers en schermen. De RAX120 had geen probleem met het beheren van mijn talrijke slimme apparaten, en ik ondervond ook geen lag- of verbindingsproblemen op streaming- en gaming-apparaten. Ik heb tegelijkertijd een gamecomputer, twee playstations en twee FireTV's gebruikt zonder dat de verbinding een tel miste.

Ik heb de slimme verbindingsfunctie gebruikt bij het testen van de snelheden van de router, en het heeft me goed naar de juiste band gebracht terwijl ik door mijn huis reisde. Op een 802.11ax-compatibele iPhone klokte de Nighthawk RAX120 snelheden van 469 Mbps in dezelfde kamer als de router. De nabijheid van de router had weinig invloed op de wifi-snelheden, omdat de snelheden slechts licht daalden (tot 455 Mbps) toen ik naar het andere uiteinde van mijn huis van 1.600 vierkante meter reisde. Toen ik naar de achtertuin ging, daalden de snelheden echter dramatischer (tot 385 Mbps).

Op mijn laptop, die niet compatibel is met Wi-Fi 6, bereikte de snelheid een maximum van 410 Mbps, en ik zag een aanzienlijke daling in de achtertuin (tot 280 Mbps), net zoals ik zag met de telefoon. De router heeft over het algemeen een indrukwekkend bereik en ik heb geen dode zones ervaren, wat in het verleden een probleem was met andere routers. De snelheden op de RAX120 vertraagden echter wanneer ze werden geconfronteerd met obstakels, vooral buitenmuren en apparaten.

De RAX120 is ook achterwaarts compatibel met 802.11a/b/g/n/ac, dus hij werkt met vrijwel al je apparaten, Wi-Fi 6 of niet.

Belangrijkste kenmerken: kwaliteitshardware, geen antivirus

Onder de motorkap heeft de Nighthawk RAX120 een 64-bit quad-core 2,2GHz-processor. De kwaliteitshardware zorgt voor stabiele en betrouwbare prestaties. De router heeft twee USB 3.0-opslagpoorten aan de achterkant voor het aansluiten van een externe harde schijf.

Voor de veiligheid biedt de RAX120 WPA3-ondersteuning, de mogelijkheid om verbinding te maken via een VPN, automatische firmware-updates en de mogelijkheid om een gastnetwerk te creëren. De RAX120 ondersteunt echter geen Netgear Armor-cyberbeveiligingssoftware. Het zou leuk geweest zijn om de optie te hebben om een soort van software voor netwerkbescherming tegen malware op te nemen.

U kunt ouderlijk toezicht inschakelen op de router. De opties zijn enigszins eenvoudig, maar ze bieden wel enige gemoedsrust, en ze zijn handig in combinatie met andere toepassingen voor ouderlijk toezicht.

De RAX120 is compatibel met Alexa en Google Assistant, dus je kunt spraakopdrachten gebruiken en dingen zeggen als: "Alexa, vraag NETGEAR om het gastnetwerk in te schakelen" of "OK Google, vraag NETGEAR om mijn router opnieuw op te starten."

De router heeft twee USB 3.0-opslagpoorten aan de achterkant voor het aansluiten van een externe harde schijf.

Software: Nighthawk-app

In de Nighthawk-app kun je de instellingen van je router wijzigen, een gastnetwerk maken, je router op afstand bedienen, je apparaten afzonderlijk beheren en je netwerksnelheden testen. Bij het testen van mijn netwerksnelheden klokken ze echter consequent veel sneller op de Nighthawk-app dan op andere platforms zoals Ookla en VeeApps.

Image
Image

Bottom Line

De Netgear Nighthawk RAX120 12-Stream AX6000 Wi-Fi 6-router kost je een aardige cent - hij wordt verkocht voor $ 400, wat $ 100 lager is dan de oorspronkelijke verkoopprijs van $ 500. Maar het bevindt zich nog steeds aan de bovenkant van het prijsspectrum, vooral omdat het geen mesh-punten bevat en je alleen de router, voeding en een Ethernet-kabel krijgt.

Netgear Nighthawk RAX120 vs. TP-Link Archer AX6000

Er komen steeds meer Wi-Fi 6-routers op de markt, waaronder de TP-Link Archer AX6000 (bekijk op Amazon). Net als de Nighthawk RAX120 heeft de Archer AX6000 een quad-coreprocessor, maar de processor van de Nighthawk is 2,2 GHz, terwijl de CPU van de TP-Link Archer slechts 1,8 GHz is. De Nighthawk beschikt over het WPA3-beveiligingsprotocol, terwijl de Archer AX6000 nog geen WPA3 heeft. De Nighthawk RAX120 overtreft de Archer echter niet op elk gebied. De TP-Link Archer AX6000 heeft acht LAN-poorten, bevat antivirusbescherming, is beter geïntegreerd met smart home-platforms en kost $ 100 minder.

Een cool ogende router die sneller en krachtiger is dan je waarschijnlijk nodig hebt

De Nighthawk RAX120 presteert indrukwekkend, maar hij is duur en mist een aantal gebruiksvriendelijke functies zoals sterk ouderlijk toezicht en eenvoudig te beheren antivirus, dus het zal meer wenselijk zijn voor mensen met zwaardere netwerkeisen dan de gemiddelde gebruiker.

Specs

  • Productnaam Nighthawk RAX120 12-Stream AX6000 Wi-Fi 6-router
  • Product Merk Netgear
  • SKU 606449134766
  • Prijs $400.00
  • Gewicht 3 lbs.
  • Productafmetingen 12,2 x 7,48 x 1,77 inch.
  • Snelheid Wi-Fi 6 ondersteuning
  • Encryptietype WPA, WPA-PSK, WPA2, WPA2-PSK
  • Beveiliging WPA3-ondersteuning
  • Compatibiliteit 802.11ax, achterwaarts compatibel met 802.11a/b/g/n/ac
  • Smart home-compatibiliteit Alexa en Google Assistant
  • Firewall NAT
  • IPv6-compatibel Ja
  • MU-MIMO 8-stream MU-MIMO
  • Aantal antennes 8
  • Aantal bands Dual-band
  • Aantal bedrade poorten vier gigabit Ethernet LAN + één multigig Ethernet-poort 5G/2.5G/1G
  • USB-poorten 2 USB 3.0-poorten (voor opslag)
  • Processor AX geoptimaliseerde krachtige 64-bit quad-core 2,2GHz-processor
  • Bereik 3, 500 vierkante voet

Aanbevolen: