Definiëren van oude stijl-, voering- en tabelfiguren

Inhoudsopgave:

Definiëren van oude stijl-, voering- en tabelfiguren
Definiëren van oude stijl-, voering- en tabelfiguren
Anonim

Is het je opgevallen dat sommige lettertypen een 3 of een 9 hebben die onder de basislijn hangt, waardoor ze groter lijken dan de 1 of 2, terwijl de 8 boven ze allemaal uitstijgt? Andere lettertypen geven echter nummers weer die allemaal netjes van boven naar beneden zijn uitgelijnd. Wat je ziet zijn oude stijl en voeringfiguren.

Definiëren van oude stijl, voering, proportionele en tabelvormige figuren

Image
Image

Oude stijlfiguren (OsF)

Deze Arabische cijfers worden ook niet-lijnende cijfers genoemd en zijn niet allemaal even hoog en sommige strekken zich uit boven en andere onder de basislijn (zoals de stijgers en dalers bij sommige kleine letters).

Elk lettertype presenteert cijfers in posities ten opzichte van de basislijn. In sommige gevallen bevat het lettertype zelf verschillende stijg- en d altekens voor figuren, ongeacht het type dat je kiest.

Voering Cijfers (LF)

Een moderne stijl van cijfers, ook bekend als kortlopende cijfers of gewone cijfers, voeringcijfers zijn allemaal even hoog en alle cijfers zitten op de basislijn. Ze zijn over het algemeen even hoog als de hoofdletters in het lettertype.

Proportioneel

Bij proportionele cijfers kan elk teken een andere hoeveelheid horizontale ruimte innemen. Een 1 neemt minder ruimte in beslag dan een 5 of een 9.

Tabulaire (TF)

Tabelfiguren zijn monospaced. Elk teken neemt dezelfde hoeveelheid horizontale ruimte in beslag.

Ontwerpen met oude stijl, voering, proportionele en tabelvormige figuren

Image
Image

Proportionele oude stijlfiguren zijn aantrekkelijk binnen een alinea met tekst omdat de variërende hoogte visueel opgaat in de ups en downs van gemengde hoofdletters en kleine letters. Ze werken niet zo goed binnen tekst in hoofdletters. Als je van het uiterlijk houdt, gebruik ze dan in boeken, nieuwsbrieven en brochures.

Proportional Lining Figures werken goed wanneer ze worden gebruikt met proportionele tekst in hoofdletters, omdat de cijfers allemaal op de basislijn staan met de hoofdletters. Omdat de karakters verschillende breedtes hebben, werken ze niet zo goed in kolommen met getallen.

Tabular Old Style Figures is een optie wanneer je van het uiterlijk van figuren met verschillende hoogtes houdt, maar je de getallen nodig hebt om in kolommen te worden uitgelijnd, zoals in financiële documenten, tabellen, grafieken of genummerde lijsten. Omdat ze monospaced zijn, zien cijfers in tabelvorm er mogelijk niet zo goed uit in koppen en andere weergavetekst die cijfers bevat. In plaats van veel tekenspatiëring te doen om de extra ruimte rond een 1 te sluiten, bijvoorbeeld, gebruik dan proportionele cijfers.

Tabular Lining Cijfers houd al je nummers in tabellen en kolommen, terwijl ze ook horizontaal uitgelijnd zijn met hoofdletters en valutasymbolen. Net als bij Tabular Old Style zien deze er vaak niet zo goed uit bij weergaveformaten waar het opstellen in kolommen niet nodig is.

Sommige programma's (waaronder Adobe InDesign, Microsoft Word en Microsoft Publisher) ondersteunen het verwisselen van een cijferstijl als een bepaald lettertype dit ondersteunt.

Aanbevolen: