Vloerstaande versus boekenplankluidsprekers: wat is het beste?

Inhoudsopgave:

Vloerstaande versus boekenplankluidsprekers: wat is het beste?
Vloerstaande versus boekenplankluidsprekers: wat is het beste?
Anonim

Luidsprekers zijn er in twee fysieke hoofdtypen: vloerstaand en boekenplank. Binnen die twee categorieën is er echter variatie in grootte en vorm. We hebben beide vergeleken om u te helpen beslissen of vloerstaande of boekenplankluidsprekers het beste bij u thuis passen. Luidsprekers moeten natuurlijk goed klinken, maar ze moeten ook passen bij de grootte en inrichting van de kamer.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Meer flexibele plaatsing.
  • Neemt minder ruimte in beslag.
  • Past goed in thuisbioscoopopstellingen.
  • Zet ze overal.
  • Meer vermogen voor luider geluid.
  • Beter voor het luisteren naar muziek van hoge kwaliteit.
  • Groter akoestisch bereik.

Als het gaat om stereoluidsprekers, zijn boekenplank- en vloerstaande luidsprekers twee populaire luidsprekerformaten. Het lijkt misschien alsof deze hetzelfde zijn, maar er zijn verschillen tussen de twee.

Boekenplankluidsprekers zijn kleiner en ontworpen om te worden geïntegreerd in een compleet geluidssysteem. Dat kan zo simpel zijn als het toevoegen van een subwoofer of zo complex als een volledig 7.1 surroundsysteem.

Vloerstaande luidsprekers zijn grote torenluidsprekers die met slechts twee luidsprekers een compleet stereogeluid bieden. Deze zijn gericht op serieus muziek luisteren.

Stereogeluid: vloerstaande luidsprekers zijn gemaakt voor stereo

  • Meestal ingebouwde stereoparen.
  • Geweldige geluidsdekking in het middenbereik.
  • Zwakker of niet-bestaand hoog en laag bereik.
  • Beter als onderdeel van een groter systeem.
  • Meestal ingebouwde stereoparen.
  • Krachtig geluid met volledig bereik.
  • Ideaal voor situaties waar u alleen stereo wilt (2 luidsprekers).

Boekenplank- en vloerstaande luidsprekers worden meestal per paar geleverd. Dit komt omdat de ene luidspreker het linkerkanaal van geluid afhandelt en de andere voor het rechter. Dus in zekere zin zijn zowel boekenplank- als vloerstaande luidsprekers gebouwd voor stereogeluid, maar dat is niet het hele plaatje.

Veel hiervan komt neer op bereik. De meeste boekenplankluidsprekers zijn gemaakt om deel uit te maken van een groter geluidssysteem en bieden geluid uit het middenbereik en bidirectioneel geluid. In die zin zijn boekenplankluidsprekers geweldig voor stereo, maar niet zo sterk voor het bieden van een complete luisterervaring voor muziek.

Vloerstaande luidsprekers zijn gebouwd voor volledige stereo-uitvoer. Deze luidsprekers dekken een scala aan stereogeluid, met naast de middentonen ook lage en hoge tonen. Als je een compleet stereosysteem uit een paar luidsprekers wilt, zijn vloerstaande luidsprekers de betere keuze.

Bereik: grotere luidsprekers bieden een groter bereik

  • Minder compleet assortiment.
  • Ontworpen om verbinding te maken met grotere systemen.
  • Meestal het sterkst in de middenklasse.
  • Fysiek groter met meer componenten.
  • Voornamelijk ontworpen voor stand-alone stereoweergave.
  • Minder plaatsingsopties.

Bij het ontwerpen van een geluidssysteem wil je idealiter een zo breed mogelijk geluidsbereik bestrijken. Hoe groter en completer het bereik dat het geluidssysteem kan produceren, hoe nauwkeuriger het audio kan afspelen.

Boekenplankluidsprekers alleen zijn over het algemeen niet ontworpen om dat brede bereik te dekken. Tenzij je naar een paar luidsprekers kijkt die speciaal zijn ontworpen voor audiofiele kwaliteit van een draaitafel of digitale bron, waren die boekenplankluidsprekers waarschijnlijk bedoeld als onderdeel van een groter systeem. Dat systeem zou dan het bereik van die luidsprekers vergroten en vergroten. Er is ook de fysieke beperking. Boekenplankluidsprekers zijn niet zo groot en passen niet in hetzelfde aantal componenten als grotere luidsprekers.

Vloerstaande luidsprekers zijn over het algemeen bedoeld als een compleet systeem. Deze luidsprekers zijn fysiek groter en bevatten meer componenten om een breder scala aan geluiden te dekken. Staande luidsprekers zijn meestal gericht op stereo-luisteromgevingen zonder extra luidsprekers in het systeem. Het resultaat is een completer en meer afgerond bereik van slechts twee luidsprekers.

Echter, vloerstaande luidsprekers kunnen, en worden vaak gebruikt, als onderdeel van een surround sound-luidsprekeropstelling, die meestal dienen als hoofdluidsprekers links en rechts voor, aangevuld met boekenplankluidsprekers voor de midden- en surroundkanalen.

Maat: boekenplankluidsprekers zijn gemakkelijk te plaatsen

  • Past in een kleinere ruimte.
  • Ontworpen om op een mediacentrum of bureau te zitten.
  • Lichter en compacter.
  • Groot en vrijstaand.
  • Neem een behoorlijke hoeveelheid ruimte in beslag.
  • Zwaar en omslachtig.

Vloerstaande luidsprekers zijn veel groter dan boekenplankluidsprekers. Als ruimte een probleem is, zijn boekenplankluidsprekers een goede optie. Er zijn echter een paar interessante compromissen die u kunt sluiten, afhankelijk van uw budget.

Vloerstaande luidsprekers zijn minstens één meter hoog en hebben een aanzienlijke voetafdruk. Je kunt deze speakers vanwege het formaat en gewicht niet op een standaard of meubel zetten.

Boekenplankluidsprekers passen misschien niet op een boekenplank, maar zijn compacter dan vloerstaande luidsprekers. Het is niet moeilijk om sommige boekenplankspeakers op een mediacenter of bureau te plaatsen. Boekenplankluidsprekers kunnen vaak op standaards worden geplaatst of aan een muur worden bevestigd.

Er zijn stevigere boekenplankluidsprekers van audiofiele kwaliteit die het werk doen van vloerstaande luidsprekers. Deze zijn misschien niet zo goed als vloerstaande luidsprekers van topkwaliteit, maar verpakken serieuze kwaliteit in een klein pakket. Deze extra grote boekenplankluidsprekers passen niet op een boekenplank en nemen mogelijk bureauruimte in beslag, maar u kunt deze op een mediacenter plaatsen en zijn uitstekend naast een draaitafel.

Muziekkwaliteit: voor muziek is op de grond staan meestal beter

  • Sterk middenbereik.
  • Kan een solide geluidskwaliteit produceren.
  • Gebrek aan bas.
  • Veel groter bereik.
  • Ontworpen voor het afspelen van stereomuziek.
  • Sterkere bas en meer audiodiepte.

Als je geïnteresseerd bent in toegewijd serieus luisteren naar stereomuziek, overweeg dan vloerstaande luidsprekers. Deze bieden doorgaans een volledig geluidsbereik dat goed past bij het luisteren naar muziek.

Als je serieus naar muziek wilt luisteren, maar geen ruimte hebt voor staande luidsprekers, overweeg dan een set boekenplankluidsprekers voor de linker- en rechterkanalen en een subwoofer voor de lagere frequenties.

Thuisbioscoop: boekenplankluidsprekers worden geïntegreerd in theatersystemen

  • Integreer goed in theatersystemen.
  • Gemakkelijk om extra luidsprekers toe te voegen.
  • Past gemakkelijk in theaterkasten.
  • Meer geschikt voor opstellingen met alleen stereo.
  • Neem meer ruimte in beslag.
  • Overlap in bereik met andere luidsprekers kan vertroebeld zijn.

Voor een thuisbioscoopopstelling kun je vloerstaande of boekenplankluidsprekers gebruiken voor de kanalen links en rechts voor, maar overweeg boekenplankluidsprekers voor de surroundkanalen. Overweeg ook een compacte middenkanaalluidspreker die boven of onder een tv- of videoprojectiescherm kan worden geplaatst.

Maar zelfs als je vloerstaande luidsprekers gebruikt voor de kanalen links en rechts voor, voeg dan een subwoofer toe voor de extreem lage frequenties die veel voorkomen in films. Een uitzondering op deze regel is als je vloerstaande linker- en rechterkanaalluidsprekers hebt met ingebouwde actieve subwoofers.

Meer factoren om te overwegen

Terwijl u overweegt welke luidsprekers het beste bij u passen, zijn er nog een paar technologieën en functies waarmee u rekening moet houden. Deze zullen niet voor iedereen van belang zijn, maar als je een nieuw geluidssysteem ontwerpt, moet je je bewust zijn van de andere soorten luidsprekers, omdat deze je in de ene of de andere richting kunnen sturen.

Center Channel-luidsprekers

Er is een boekenplankluidsprekervariant die een middenkanaalluidspreker wordt genoemd. Dit type luidspreker wordt gebruikt in luidsprekeropstellingen voor thuisbioscopen.

Een middenkanaalluidspreker heeft meestal een horizontaal ontwerp. Staande en standaard boekenplankluidsprekers bevatten luidsprekers in een verticale opstelling (meestal met de tweeter aan de bovenkant en de middentonen/woofer onder de tweeter). Een middenkanaalluidspreker heeft vaak twee middentonen/woofers aan de linker- en rechterkant en een tweeter in het midden.

Met dit horizontale ontwerp kan de luidspreker boven of onder een tv- of videoprojectiescherm worden geplaatst, op een plank of aan een muur.

LCR-luidsprekers

Een ander type luidsprekervormfactor dat is ontworpen voor thuisbioscoopgebruik, is een LCR-luidspreker. LCR verwijst naar Links, Midden, Rechts. Dit betekent dat in een enkele horizontale kast een LCR-luidspreker luidsprekers bevat voor de linker-, midden- en rechterkanalen voor een thuisbioscoopopstelling.

Vanwege het brede horizontale ontwerp zien LCR-luidsprekers eruit als een soundbar en worden ze soms passieve soundbars genoemd. De reden voor de aanduiding als passieve soundbar is dat een LCR-luidspreker, in tegenstelling tot echte soundbars, een verbinding met externe versterkers of een thuisbioscoopontvanger nodig heeft om geluid te produceren.

Exclusief de manier waarop het is aangesloten, heeft het fysieke ontwerp enkele van de voordelen van een soundbar. Je hebt geen aparte linker en rechter boekenplank en middenkanaalspeakers nodig. De functies zijn ondergebracht in een alles-in-één ruimtebesparende kast.

Twee voorbeelden van vrijstaande LCR-luidsprekers zijn de Paradigm Millenia 20 en de KEF HTF7003.

De Dolby Atmos-factor

Met de implementatie van Dolby Atmos waardoor geluid van bovenaf kan komen, zijn er extra luidsprekerontwerpen voor boekenplank- en vloerstaande luidsprekers.

De beste oplossing voor Dolby Atmos is het installeren van aan het plafond gemonteerde luidsprekers. De meeste mensen willen echter geen gaten in hun plafond maken en draad door de muren en het plafond laten lopen. Voor het gemak zijn er twee aanvullende oplossingen beschikbaar waarmee geluid verticaal kan worden gericht en door een vlak plafond kan worden gereflecteerd.

  • Verticaal gerichte luidsprekermodules: Luidsprekermodules bevatten luidsprekerdrivers die onder een hoek naar boven wijzen. Op deze manier kunnen de luidsprekers bovenop de meeste voor links/rechts en links/rechts surround boekenplank of vloerstaande luidsprekers worden geplaatst in een huidige luidsprekeropstelling.
  • Boekenplank-/vloerstaande luidsprekers met verticaal gerichte drivers: Deze luidsprekers bevatten zowel horizontaal als verticaal gerichte drivers in dezelfde kast (er is geen extra module vereist). Dit vermindert het fysieke aantal luidsprekerkasten dat nodig is in een opstelling.

Eindoordeel

Hoe ben je van plan je geluidssysteem te gebruiken? Welk type ontvanger heb je? Er is geen duidelijk antwoord, maar u moet rekening houden met de sterke en zwakke punten van elk type spreker.

Bent u op zoek naar iets om te integreren in of om te beginnen met het bouwen van een thuisbioscoopsysteem? De kans is groot dat boekenplankluidsprekers beter passen.

Ben je van plan om naar muziek te luisteren en wil je absoluut de best mogelijke kwaliteit? U moet waarschijnlijk investeren in een paar geweldige vloerstaande luidsprekers.

Je kunt hier niet helemaal fout gaan. Goede luidsprekers zullen over het algemeen de geluidskwaliteit verbeteren, ongeacht hoe u ze gebruikt. Om het meeste uit uw nieuwe luidsprekers te halen, kiest u degene die het beste bij u past.

Het maakt niet uit welk type luidspreker (of luidsprekers) u denkt nodig te hebben of wenst, voordat u een definitieve aankoopbeslissing neemt, profiteer van alle luistermogelijkheden. Begin met vrienden en buren die stereo- of thuisbioscoopluidsprekers hebben. Ga ook naar een dealer met een speciale geluidsruimte die verschillende soorten luidsprekers demonstreert.

Als je op pad gaat voor luistertests, neem dan je cd's, dvd's, Blu-ray Discs en muziek mee op je smartphone. Zo hoor je hoe de speakers klinken bij je favoriete muziek en films.

De laatste test komt wanneer je de nieuwe luidsprekers thuis krijgt en ze in je kameromgeving hoort. Hoewel u tevreden zou moeten zijn met de resultaten, moet u informeren naar eventuele privileges voor het retourneren van producten voor het geval u niet tevreden bent met wat u hoort.

Aanbevolen: