Plantronics Backbeat Pro 5100 Review: echt draadloze oordopjes, perfect voor telefoongesprekken

Inhoudsopgave:

Plantronics Backbeat Pro 5100 Review: echt draadloze oordopjes, perfect voor telefoongesprekken
Plantronics Backbeat Pro 5100 Review: echt draadloze oordopjes, perfect voor telefoongesprekken
Anonim

Bottom Line

Met een verrassend goede geluidskwaliteit en een niet verrassend goede gesprekskwaliteit, zijn dit de echte draadloze oordopjes voor die Bluetooth-headsetjunkies.

Plantronics BackBeat Pro 5100

Image
Image

We hebben de Plantronics Backbeat Pro 5100 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Plantronics Backbeat Pro 5100 echte draadloze oordopjes zijn veel meer dan alleen oordopjes - het zijn oordopjes die tot doel hebben de gesprekskwaliteit bovenaan hun lijst te zetten. Dit zijn niet de best klinkende oordopjes die er zijn, en ook niet de meest stijlvolle. Maar van een merk als Plantronics, dat zijn claim op de markt voor Bluetooth-headsets heeft geclaimd, ziet u waarschijnlijk de ingebouwde microfoons als een markiesfunctie. De gesprekskwaliteit was echt fantastisch op deze oordopjes, met een paar kanttekeningen waar ik later in de review op in zal gaan. Lees verder om te horen hoe ze het deden in ongeveer een week aan real-world testen.

Image
Image

Ontwerp: niet indrukwekkend maar niet opdringerig

Deze oordopjes zien er niet zo speciaal uit. Als je ze in je oor stopt, zijn het in wezen gewoon glanzende cirkels met het PLT-logo aan de buitenkant. Er is een klein plastic rooster rond de buitenranden dat naar buiten gluurt, maar dit is duidelijk de plaats van de array met vier microfoons in het centrum van de gesprekskwaliteit van Plantronics.

De oordopjes zelf zien er een beetje anders uit dan je zou verwachten, met een meer Bose-stijl, afgeplatte ovale vorm. De volledige constructie van de oordopjes klikt echter fysiek in de behuizing van de oordopjes verder naar achteren, waardoor deze iets hoger op de behuizing uitsteekt dan normaal. Dit levert een aantal interessante punten op voor de pasvorm, maar geeft de oordop ook een aparte look aan de achterkant.

De behuizing zit ergens tussen een tandzijde van Apple en de plattere matchbook-stijl die je krijgt bij een merk als Jabra. Op uiterlijk alleen probeert Plantronics geen uitspraken te doen, maar kiest in plaats daarvan voor een grens tussen strak/eenvoudig en utilitair.

Comfort: Beter dan verwacht

Een van de meest polariserende categorieën voor een echte draadloze oordop is de fysieke pasvorm in iemands oor. Dat is logisch, want als je geen goede afdichting krijgt, krijg je niet de beste geluidsisolatie en kun je zelfs het risico lopen de oordopjes op het trottoir te laten vallen. De Backbeat Pro's gebruiken geen standaard, perfect ronde siliconen oordopjes. In plaats daarvan hebben hun oordopjes meer de vorm van afgeplatte ovalen - een vorm die fans van Bose zullen herkennen. In tegenstelling tot Bose is er geen secundair contactpunt zoals een oorvleugel of vin.

Ik vond deze oordopjes echter grotendeels veilig omdat de oordop niet alleen aan de rand van de behuizing van de oordopjes wordt bevestigd. In plaats van dat grippy, rubberachtig materiaal strekt zich eigenlijk verder uit in de cilindrische behuizing om het deel te bedekken dat tegen de buitenkant van je oor rust. Dit zorgt voor een subtiel extra beetje stabiliteit in pasvorm, en omdat de oordopjes slechts ongeveer 0,2 gram zijn zoals de meeste in het assortiment, was dat voor mij voldoende grip. Er zijn ook meer maten oordopjes om uit te kiezen, voor het geval u een strakkere of lossere afdichting wilt.

Wat de meeste indruk op me maakte over de geluidskwaliteit van de Backbeats, was hoe gebalanceerd ze klonken. Veel oordopjes die ik heb geprobeerd en die veel volume bieden, hebben de neiging te lijden in het middenbereik, waardoor je een uiteindelijk modderig geluid krijgt.

Duurzaamheid en bouwkwaliteit: goed, niet geweldig

Een gebied waar de Backbeats zeker een beetje last van hebben, is de pasvorm en afwerking. Zoals het geval is met veel Plantronics-producten, lijkt het erop dat de nadruk werd gelegd op functionaliteit boven stijl en constructie. De case sluit bijvoorbeeld met een verende drukknopsluiting in plaats van een pittige magneet, dus er is wat meer gepruts nodig om hem te openen.

Hoewel er magneten zijn om de oordopjes op hun plaats te houden in de oplaadcassette, omdat de oordopjes zo breed zijn en de oordopjes zelf groter zijn dan de meeste, kost het wat meer gehannes om ze goed op een rij te krijgen. Het plastic van de behuizing is niet het meest premium dat ik heb gevoeld, en het rubber van de oordopjes is veel vatbaarder voor het opnemen van vuil en vuil dan ik zou willen. Er is IPX4-waterdichtheid in de oordopjes, dus trainingen en lichte neerslag zouden geen probleem moeten zijn. Maar als je een premium-gevoel product wilt, zijn deze niet helemaal het.

Geluidskwaliteit: vol en rijk

De grote, perfect ronde constructie van de Backbeat Pro's geeft me een beetje een idee waarom de geluidskwaliteit van deze oordopjes zo uitstekend is. Deze maat en vorm zorgt voor een volledige 5,8 mm driver in elke oordop. Dat lijkt misschien niet veel, maar in vergelijking met veel concurrenten op de markt is dit een stuk groter. Een grotere driver betekent een redelijk betere basrespons en vollere middentonen.

Wat de meeste indruk op me maakte over de geluidskwaliteit van de Backbeat Pro's, was hoe gebalanceerd ze klonken. Veel oordopjes die ik heb geprobeerd en die veel volume bieden, hebben de neiging te lijden in het middenbereik, waardoor je een uiteindelijk modderig geluid krijgt. Of ik nu naar podcasts luisterde, zware basmuziek zoals hiphop of EDM, of aan het ontspannen was met delicate volksdeuntjes, de Backbeat Pro's waren helemaal thuis.

De goede geluidskwaliteit is in sommige opzichten verrassend, aangezien Plantronics bijna uitsluitend bekend staat als een merk voor headsets, niet als een merk voor oordopjes. Maar met vier microfoons, een zekere mate van DSP om je stem te helpen isoleren tijdens gesprekken, en wat Plantronics WindSmart-technologie noemt, kan ik melden dat de gesprekskwaliteit geweldig is. Het is echter misschien gedetailleerder dan je zou verwachten. Sommige mensen met wie ik aan de telefoon sprak, merkten op dat ze meer details over het gesprek hoorden dan gewoonlijk, en het was een beetje storend. Ik ontdekte ook dat in lawaaierige omgevingen zoals de metro, de WindSmart-technologie hard leek te werken, en dit veroorzaakte een beetje vervorming. Maar over het algemeen was ik onder de indruk.

Image
Image

Batterijlevensduur: meer dan capabel

Met zoveel nadruk op gesprekskwaliteit, en met de toevoeging van vier microfoons en wat meer geavanceerde digitale signaalverwerking die daarbij hoort, moeten de batterijen aan boord in staat zijn om een groot stroomverbruik aan te kunnen. Er zijn 60mAh-batterijen in elk van de oordopjes, wat groter is dan je zou zien in echte draadloze oordopjes, en er is een enorme 440mAh-batterij in de oplaadcassette.

Plantronics klokt de totalen op ongeveer 6,5 uur met alleen de oordopjes en 13 extra uur met de behuizing (hoewel de beschrijving de 6 verlaagt).5 uur tot 4 uur gesprekstijd voor telefoongesprekken). Ik vond deze schattingen eigenlijk een beetje conservatief, omdat ik de neiging had om bijna 8 uur standaard te luisteren op de oordopjes alleen. Deze totalen zijn behoorlijk indrukwekkend voor echte draadloze oordopjes, aangezien zelfs de gouden standaard AirPods ongeveer 24 uur totale luistertijd bieden.

Het is vooral indrukwekkend omdat de geluidskwaliteit die de Backbeat Pro's bieden zo substantieel is, dat ik anders zou hebben aangenomen dat ze zouden lijden onder de levensduur van de batterij. Een andere snelle opmerking is dat, hoewel de batterijbehuizing wordt aangesloten via micro-USB en je geen waanzinnig snelle oplaadtijd krijgt, Plantronics de behuizing heeft geoptimaliseerd om je ongeveer een uur luisterplezier te geven met een oplaadtijd van 10 minuten - een feit dat is handig als je de deur uit rent en bent vergeten ze op te laden.

Connectiviteit en configuratie: niet de meest naadloze

Het instellen van de Plantronics Backbeat Pro 5100-oordopjes kost iets meer tijd dan je zou willen. Direct uit de doos waren ze niet volledig opgeladen, wat betekende dat ik ze moest aansluiten voordat ik ze kon koppelen. Dit is belangrijk omdat je in het beginstadium beide oordopjes nodig hebt om een aanzienlijke hoeveelheid lading te hebben om automatisch in de koppelingsmodus te gaan. Eenmaal ingesteld, is de Bluetooth-connectiviteit gemiddeld in vergelijking met de meeste oordopjes die ik heb getest.

Hoewel er Bluetooth 5.0 aan boord is en het nieuwste handsfree audioprofiel (dat overeenkomt met de meeste Plantronics-headsets), ontdekte ik dat deze oordopjes in gebieden met veel verkeer enigszins gevoelig waren voor interferentie en overslaan.

Dit is helaas een veelvoorkomende bijwerking van echte draadloze oordopjes, omdat de technologie in de meeste gevallen een Bluetooth-verbinding vereist tussen de ene oordop en je telefoon/computer, en vervolgens een andere verbinding om van die hoofd-oordop naar de secundaire te gaan een. Deze overdracht is vaak gevoelig voor problemen, dus ik kan Plantronics hier niet al te veel over verwijten. Maar als u zich in gebieden met veel verkeer zult bevinden met veel draadloze verbindingen en veel fysieke bewegende objecten, kunnen deze u enkele kleine problemen geven.

Plantronics klokt de totalen binnen op ongeveer 6,5 uur met alleen de oordopjes en 13 extra uur met de case (hoewel de beschrijving die 6,5 uur verlaagt tot 4 uur gesprekstijd voor telefoongesprekken).

Software en extra functies: bijna alles wat je nodig hebt

Ik was een beetje verrast om zo'n glanzende app beschikbaar te zien met de Backbeat Pro 5100-headset. Ik heb een paar andere Plantronics-oordopjes gehad en er was nooit een robuuste bijbehorende app. De Backbeat-app is zeker niet de meest complete software die er is - die kroon gaat naar Sony. Maar er zijn enkele lichte aanpassingsopties in de app, zoals het wijzigen van wat de tikfunctie van elke oordop doet, en er is zelfs een "Find My Headset" -optie. Ik vind het ook leuk hoe gedetailleerd je kunt krijgen met de totalen van de levensduur van de batterij. Er lijken echter geen EQ-opties te zijn en geen transparante luistermodus zoals sommige concurrenten.

Op het gebied van "extra functies" zijn er ook enkele van de gebruikelijke verdachten, zoals de spraak-DSP voor telefoongesprekken die ik eerder noemde, en sensoren op elke oordop om te detecteren of ze in je oor zitten of niet, muziek dienovereenkomstig pauzeren/afspelen.

Een laatste frustratie is dat, hoewel de Backbeat-app me vraagt om de firmware op de oordopjes bij te werken, ik dit nooit echt heb kunnen doen. Dit heeft geen invloed op de prestaties van de oordopjes, maar als een firmware-update vast komt te zitten in een installatie-limbo, moet je de oordopjes verwijderen en opnieuw koppelen via Bluetooth. Het is iets waarvan ik hoop dat Plantronics het zal oplossen, omdat het geen geweldige gebruikerservaring mogelijk maakt. Over het algemeen ben ik tevreden met het aanbod hier, ook al bieden de Backbeat Pro's niets flitsends zoals ruisonderdrukking of transparant luisteren.

Prijs: geen slechte deal

Echte draadloze oordopjes bezetten nog steeds een premium categorie van technische producten, dus je moet je verwachtingen een beetje bijstellen als het gaat om hoeveel oordopjes zoals deze kosten. Voor ongeveer $ 169 op het moment van schrijven, denk ik dat ze een goede hoeveelheid waarde bieden voor de gemiddelde consument.

Om het in perspectief te plaatsen, de meer gebruikelijke Bose SoundSport Free-oordopjes gaan voor ongeveer $ 200, met een slechtere batterijduur maar iets beter geluid. $ 169 voelt redelijk voor de Backbeat Pro 5100, gezien hoe goed ze klinken, maar het is zeker geen koopje.

Plantronics Backbeat Pro 5100 vs. Jabra Elite 65t

Hoewel Jabra onlangs een bijgewerkte versie van de 65t-oordopjes heeft uitgebracht (natuurlijk de 75t genoemd), denk ik dat de oudere generatie beter past bij de Backbeat Pro's. Om te beginnen stellen beide oordopjes gesprekskwaliteit, een array met vier microfoons en spraak-DSP centraal in wat ze doen. Beide hebben een ondermaatse batterijbehuizing zonder enige mooie pasvorm of afwerking. De Jabra Elite 65t biedt wel enkele transparante luistermodi, maar de Backbeats passen beter bij mijn oren. Op dit moment kun je de 65t-oordopjes krijgen voor $ 20-30 minder (zie op Amazon) dan de Backbeat Pro's, dankzij de nieuwere 75t.

Geweldige, echt draadloze oordopjes voor telefoongesprekken

Als gesprekskwaliteit prioriteit nummer één is, maar je ook een capabel paar echte draadloze oordopjes wilt, zul je verrassend veel voldoening krijgen met de Backbeat Pro 5100-oordopjes. Ze zijn niet de meest flitsende, chicste of best ontworpen die er zijn, maar ze houden hun mannetje in gesprekskwaliteit (zoals verwacht) en geluidskwaliteit (misschien niet zoals verwacht). Zolang u geen "premium" merk nodig heeft, zult u veel waarde vinden in dit aanbod van Plantronics.

Specs

  • Productnaam BackBeat Pro 5100
  • Productmerk Plantronics
  • Prijs $170.00
  • Releasedatum oktober 2019
  • Productafmetingen 1 x 0,6 x 0,6 inch.
  • Kleur Zwart
  • Draadloos bereik 40M
  • Audiocodec SBC, AAC
  • Bluetooth-specificatie Bluetooth 5.0

Aanbevolen: