WPA2? WEP? Wat is de beste versleuteling om mijn wifi te beveiligen?

Inhoudsopgave:

WPA2? WEP? Wat is de beste versleuteling om mijn wifi te beveiligen?
WPA2? WEP? Wat is de beste versleuteling om mijn wifi te beveiligen?
Anonim

Door draadloze netwerken is internet een de facto nutsvoorziening geworden, waarbij water en elektriciteit van belang zijn. Maar ondanks de kritische afhankelijkheid van connectiviteit besteden veel mensen niet veel aandacht aan hun draadloze routers. Deze apparaten zijn internetgateways, compleet met beveiligingsfuncties, zoals codering, ontworpen om uw gegevens en draadloze netwerk te beschermen.

Hier volgt een overzicht van de soorten draadloze versleutelingsmethoden, hoe u kunt bepalen welke service u moet gebruiken en andere factoren die van invloed zijn op uw draadloze beveiliging.

Encryptie is van invloed op zowel routers als draadloze toegangspunten, die de draadloze dekking van een bestaand netwerk vergroten. Draadloze routers fungeren vaak als toegangspunten, maar niet alle toegangspunten werken als routers.

Image
Image

Wired Equivalent Privacy (WEP)

Als je je router jaren geleden hebt ingesteld, kan deze een vorm van draadloze beveiliging gebruiken die Wired Equivalent Privacy (WEP) wordt genoemd. WEP was vroeger de standaard voor draadloze beveiliging, ontworpen om draadloze netwerken hetzelfde niveau van privacybescherming te bieden als een vergelijkbaar bekabeld netwerk. Maar de technische gebreken en kwetsbaarheden kwamen aan het licht en het protocol raakte uit de gratie.

WEP kan bestaan op oudere netwerken die niet zijn geüpgraded naar nieuwere draadloze beveiligingsstandaarden zoals WPA, WPA2 en WPA3.

Als je WEP gebruikt, ben je bijna net zo kwetsbaar voor hacking als zonder encryptie. WEP is gemakkelijk te kraken door zelfs de meest beginnende hacker met behulp van gratis beschikbare tools die op internet te vinden zijn.

Als u vermoedt dat u WEP gebruikt

Om te zien of uw oude router afhankelijk is van WEP, logt u in op de beheerdersconsole van uw draadloze router en kijkt u onder de sectie Wireless Security. Als de router WEP gebruikt, controleer dan of er andere coderingsopties beschikbaar zijn. Als er geen andere opties zijn, controleer dan of er een nieuwere versie van de firmware van uw router beschikbaar is.

Als u de firmware upgradet en nog steeds niet kunt overschakelen naar WPA2 of WPA3, vervangt u de router.

W-Fi-beveiligde toegang (WPA)

Na de ondergang van WEP werd Wi-Fi Protected Access (WPA) de nieuwe standaard voor het beveiligen van draadloze netwerken. Deze nieuwe draadloze beveiligingsstandaard was robuuster dan WEP, maar had gebreken die hem kwetsbaar maakten voor aanvallen. Hierdoor ontstond de behoefte aan een andere draadloze coderingsstandaard om deze te vervangen.

In 2004 verving WPA2 WPA (en de vorige WEP) en in 2018 verving WPA3 WPA 2 als de huidige standaard.

WPA3-routers zijn achterwaarts compatibel, wat betekent dat deze routers verbindingen van WPA2-apparaten accepteren.

Andere factoren die van invloed zijn op draadloze beveiliging

Hoewel het kiezen van de juiste coderingsstandaard een cruciale factor is in de beveiligingsconfiguratie van een draadloos netwerk, is dit niet het enige stukje van de puzzel. Hier zijn andere factoren die van invloed zijn op de beveiliging van het draadloze netwerk.

Wachtwoordsterkte

Zelfs met robuuste codering zijn netwerken niet ongevoelig voor aanvallen. Uw netwerkwachtwoord is net zo belangrijk als sterke codering. Hackers gebruiken gespecialiseerde tools om netwerkwachtwoorden te kraken, en hoe eenvoudiger het wachtwoord, hoe groter de kans dat het wordt gecompromitteerd. Zorg ervoor dat u het standaardwachtwoord wijzigt dat bij uw netwerkapparatuur is geleverd.

Routerfirmware

Zorg ervoor dat uw draadloze netwerkrouter de nieuwste en beste firmware-updates heeft geladen. Dit zorgt ervoor dat hackers niet kunnen profiteren van niet-gepatchte kwetsbaarheden in de router.

Netwerknaam

Het lijkt misschien niet belangrijk, maar de naam van het draadloze netwerk (ook wel SSID genoemd) kan een veiligheidsrisico vormen, vooral als het een algemene of populaire naam is. Een slechte naam voor een draadloos netwerk is een naam die in de fabriek is ingesteld als de standaardnaam of die veel wordt gebruikt.

Als de naam van uw netwerk in de Top 1000 van meest voorkomende SSID's staat, hebben hackers mogelijk de vooraf gemaakte regenboogtabellen die wachtwoorden kraken die nodig zijn voor het decoderen van het wachtwoord van uw draadloze netwerk.

Aanbevolen: