Wat is een WEP-sleutel in wifi-netwerken?

Inhoudsopgave:

Wat is een WEP-sleutel in wifi-netwerken?
Wat is een WEP-sleutel in wifi-netwerken?
Anonim

WEP staat voor Wired Equivalent Privacy, een beveiligingsstandaard voor draadloze Wi-Fi-netwerken. Een WEP-sleutel is een beveiligingswachtwoord voor wifi-apparaten. Met WEP-sleutels kunnen apparaten op een lokaal netwerk gecodeerde (wiskundig gecodeerde) berichten met elkaar uitwisselen, terwijl de inhoud van de berichten wordt verborgen voor gemakkelijke weergave door buitenstaanders.

Hoe WEP-sleutels werken

Image
Image

Netwerkbeheerders kiezen welke WEP-sleutels ze op een netwerk willen gebruiken. Als onderdeel van het proces om WEP-beveiliging in te schakelen, moeten overeenkomende sleutels worden ingesteld op routers en op elk clientapparaat zodat ze met elkaar kunnen communiceren via de Wi-Fi-verbinding.

WEP-sleutels zijn een reeks hexadecimale waarden genomen van de cijfers 0 tot en met 9 en de letters A tot en met F. Enkele voorbeelden van WEP-sleutels zijn:

  • 1A648C9FE2
  • 99D767BAC38EA23B0C0176D152

De vereiste lengte van een WEP-sleutel hangt af van welke versie van de WEP-standaard het netwerk gebruikt:

  • 40- of 64-bit WEP: 10-cijferige sleutel
  • 104- of 128-bits WEP: 26-cijferige sleutel
  • 256-bit WEP: 58-cijferige sleutel

Om beheerders te helpen bij het maken van de juiste WEP-sleutels, genereren sommige merken draadloze netwerkapparatuur automatisch WEP-sleutels uit gewone tekst (soms een wachtwoordzin genoemd). Bovendien bieden sommige openbare websites automatische WEP-sleutelgenerators die willekeurige sleutelwaarden genereren die voor buitenstaanders moeilijk te raden zijn.

Waarom WEP ooit essentieel was voor draadloze netwerken

Zoals de naam al doet vermoeden, werd WEP-technologie gecreëerd om wifi-netwerken te beschermen tot het equivalente niveau dat Ethernet-netwerken waren beschermd. De beveiliging van draadloze verbindingen was aanzienlijk minder dan die van bekabelde Ethernet-netwerken toen Wi-Fi-netwerken voor het eerst populair werden.

Met netwerksnifferprogramma's kon iedereen met een beetje technische kennis door woonwijken rijden en vanaf de straat gebruikmaken van actieve wifi-netwerken. Dit werd bekend als wardriving. Zonder WEP kunnen sniffers wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens die onbeveiligde huishoudens via hun netwerken verzenden, vastleggen en bekijken. Hun internetverbindingen konden ook zonder toestemming worden bereikt en gebruikt.

WEP was ooit de enige breed ondersteunde standaard voor het beschermen van wifi-thuisnetwerken tegen sniffer-aanvallen.

Waarom WEP-sleutels tegenwoordig verouderd zijn

Industriële onderzoekers ontdekten en maakten grote fouten in het ontwerp van WEP-technologie openbaar. Met de juiste tools (zoals programma's die zijn gebouwd om deze technische gebreken uit te buiten), kan een persoon binnen enkele minuten inbreken in de meeste WEP-beveiligde netwerken en dezelfde soort snuffelaanvallen uitvoeren als op een onbeschermd netwerk.

Nieuwere en geavanceerdere draadloze sleutelsystemen, waaronder WPA en WPA2 werden toegevoegd aan wifi-routers en andere apparatuur om WEP te vervangen. Hoewel veel Wi-Fi-apparaten het nog steeds als optie aanbieden, wordt WEP al lang als achterhaald beschouwd en mag het alleen als laatste redmiddel op draadloze netwerken worden gebruikt.

FAQ

    Hoe vind je de WEP-sleutel op een iPhone?

    Als u op zoek bent naar de WEP voor een mobiele hotspot, kunt u deze over het algemeen vinden in Instellingen > Cellular >Persoonlijke hotspot.

    Wat is een WEP-sleutel voor de Nintendo DS?

    Een WEP-sleutel op de Nintendo DS werkt op dezelfde manier als een WEP-sleutel voor een pc of mobiel apparaat. Het is een extra beveiligingslaag tussen de handheld console en het Wi-Fi-netwerk waarmee het is verbonden.

Aanbevolen: