Dell G5 5090 Review: een solide budget gaming-pc met tal van opties

Inhoudsopgave:

Dell G5 5090 Review: een solide budget gaming-pc met tal van opties
Dell G5 5090 Review: een solide budget gaming-pc met tal van opties
Anonim

Bottom Line

De Dell G5 5090 is een geweldige manier om de wereld van pc-gaming te betreden met tal van potentiële uitrustingen, maar het is niet vlekkeloos.

Dell G5 5090

Image
Image

We hebben de G5 Gaming Desktop van Dell gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Gelanceerd 35 jaar geleden in 1984, is Dell een van de grootste technologiebedrijven ter wereld en nu de op twee na grootste pc-leverancier ter wereld. Het is veilig om te zeggen dat zo'n bedrijf bijna synoniem is met het moderne idee van een personal computer - zelfs een redelijk bekende naam in de pc-gamingwereld.

Hoewel niet zo bekend als sommige merken zoals Alienware in de ruimte (die Dell nu bezit), is de aanwezigheid van Dell op de markt voor gaming-pc's redelijk gevestigd als het gaat om het kopen van betaalbare, bescheiden pre-builds.

Dell's G5 Gaming Desktop is een van de nieuwste kant-en-klare releases van het merk die op de markt komt, met als doel de enorme (en vaak dure) wereld van pc-gaming toegankelijker te maken voor consumenten. Compact, goedkoop en verkrijgbaar in een reeks hardware-opties, de G5 is een solide keuze voor diegenen die het concept om zelf een computer in elkaar te zetten een beetje te intimiderend vinden.

We hebben onlangs de G5 in handen gekregen en de pc op de proef gesteld om te bepalen hoe goed deze dit doel bereikt. Hoewel het een indrukwekkende kleine machine is, heeft het enkele nadelen, dus bekijk onze dekking hieronder en kijk of dit de beste optie voor u is.

Image
Image

Ontwerp: compact maar moeilijk te upgraden

Bij het uitpakken van de G5 is het compacte formaat van deze kleine desktop misschien wel het meest opvallende element van zijn ontwerp. De G5 v alt in de categorie minitoren en is een van de kleinere desktopcomputers die je zult zien met slechts 14,45 x 6,65 x 12,12 inch (HWD). Als je iemand bent die je pc graag gemakkelijk verplaatst of zelfs meeneemt naar LAN-party's, dan is deze perfect geschikt.

De algehele constructie van de G5 is vrij bescheiden en heeft een constructie van zwart metaal die vaak te vinden is op veel van Dell's enterprise builds. De voorkant van de toren heeft een interessant geometrisch patroon met kleine vinnen over het oppervlak, een enkel G5-logo, een RGB-lichtbalk en het invoerpaneel aan de voorkant.

Deze poorten aan de voorkant zijn gemakkelijk toegankelijk, zodat gebruikers een microfoonaansluiting, een hoofdtelefoonaansluiting, twee USB 2.0-poorten, een USB 3.0 en een enkele USB 3.1 Type-C kunnen gebruiken. Voor een budgetgerichte toren is dit een verrassend mooie reeks poorten om te hebben.

Omdat onze G5 het goedkoopste model is, is er helaas geen zijruitpaneel, maar ze bieden deze optie wel voor slechts $ 30 extra. De rest van de behuizing is onopvallend, met de achterkant die bestaat uit eenvoudig blank metaal dat alle resterende poorten en ingangen herbergt.

In de behuizing is de G5 veel aantrekkelijker dan oudere generaties gaming-pc's van Dell, waarschijnlijk vanwege hun aanbod van een binnenvenster. Het is niet te vergelijken met een of ander vloeistofgekoeld RGB-gedrocht, maar dit is toch een betaalbare computer. Als je ervoor kiest om met het binnenraam te gaan, is de binnenkant ook voorzien van een aantal mooie blauwe LED's die een lange weg gaan om de binnenkant te verbeteren.

Ondanks de strakkere lay-out, voelt het een beetje goedkoop aan in de behuizing, omdat de meeste componenten niet de meest gestroomlijnde ontwerpen zijn. Vooraan en in het midden laten de CPU-ventilator (die in een rare kromme positie zit) en de GPU zelf zien hoeveel van een budget dit ding is - wat betekent dat ze niet bijzonder indrukwekkend of mooi uitzien. Bovendien zijn er in het interieur nogal wat veelkleurige draden verspreid, maar eigenaren kunnen altijd wat kabelbeheer doen om ze meer op te ruimen.

Voor degenen die hun builds naar wens willen aanpassen of afstemmen, kan dit problematisch zijn, aangezien Dell een aangepast moederbord en PSU heeft gebruikt in de kleine G5.

Voor degenen die hun builds naar wens willen aanpassen of afstemmen, kan dit problematisch zijn, aangezien Dell een aangepast moederbord en PSU in de kleine G5 heeft gebruikt. Dit maakt het wat moeilijker om te upgraden als je van plan bent om je rig verder af te stemmen, maar het is nog steeds mogelijk als je voorzichtig bent met welke onderdelen je kiest om te installeren.

Configuratieproces: bijna net zo eenvoudig als een gameconsole

Een van de grootste voordelen van het krijgen van een vooraf gebouwde is dat wanneer je het eindelijk hebt, de installatie een fluitje van een cent is. In feite is het opzetten van de G5 bijna net zo eenvoudig als elke moderne gameconsole.

Het eerste dat u wilt doen, is uw stroomkabel, randapparatuur, monitor aansluiten (gebruik wat het beste is voor uw specifieke hardwareselectie, die varieert van VGA en HDMI tot DisplayPort) en Ethernet als u geen gebruik maken van de wifi aan boord. Zodra dat is gebeurd, ga je gang en druk je op de aan / uit-knop bovenaan het voorpaneel om het op te starten.

Vanaf hier, ervan uitgaande dat je alles correct hebt aangesloten, zou je de eerste opstartgids voor Windows 10 moeten krijgen. De G5 is vooraf geïnstalleerd met dit besturingssysteem, dus u hoeft niet te knoeien met opstartapparaten. Zodra u de eerste prompt van het Windows-installatieprogramma bereikt, hoeft u alleen maar de instructies op het scherm te volgen. In deze fase wordt uw pc geïnitialiseerd door algemene dingen te vragen, zoals taal, tijdzone, enz., en moet u zich ook aanmelden bij een Microsoft-account.

Nadat je deze eerste stappen hebt doorlopen en verbinding hebt gemaakt met internet, zou je op je nieuwe, vers geïnstalleerde bureaublad moeten uitkomen. Vanaf hier is de rest van de installatie aan jou. Wat ik persoonlijk aanraad voor nieuwe pc's, is dat je eerst controleert op Windows-updates. U kunt dit eenvoudig doen door naar het tabblad Windows-instellingen te gaan en vervolgens "Update &Beveiliging" rechtsonder in het menu te vinden. Werk alles wat u kunt vanaf hier bij en reset vervolgens uw computer indien nodig.

Vervolgens is het een goed idee om alle stuurprogramma's voor de pc, zoals de grafische kaart, bij te werken om vervelende problemen te voorkomen voordat je in een game duikt. Ga ten slotte naar je favoriete internetbrowser (of installeer die eerst omdat het waarschijnlijk niet Microsoft Edge is) en download je favoriete apps of software, zoals Spotify, Twitch of wat je maar wilt gebruiken.

Op dit punt kun je doorgaan en je nieuwe computer gebruiken zoals je wilt, of doorgaan met het verder aanpassen binnen de instellingen. Houd er rekening mee dat u mogelijk extra minuteninstellingen moet instellen, zoals weergavespecificaties. Je kunt dit doen onder de weergave-instellingen en -opties om ervoor te zorgen dat je mooie 2K 144Hz-monitor niet vastzit op 1080p bij 60Hz.

Prestaties: zo goed als uw budget toelaat

De algemene prestaties die u van de G5 zult krijgen, zijn volledig afhankelijk van uw hardwareconfiguratie, evenals van uw budget. Dell biedt een massa potentiële opties voor deze pre-built, variërend van instapniveau tot topklasse.

Over het algemeen raden de meeste mensen in de pc-wereld aan dat u de beste componenten koopt voor uw specifieke behoeften die u zich gemakkelijk kunt veroorloven. Als je bijvoorbeeld typisch indie-games of minder veeleisende games speelt, zou een RTX 2080 Ti helemaal niet nodig zijn. Als je echter de nieuwste AAA-titels met de hoogste instellingen wilt spelen, moet je de kosten voor een high-end GPU overschatten. Het beste advies dat ik kan geven is om na te denken over hoe u uw computer voornamelijk gaat gebruiken en deze vervolgens in elkaar te zetten om aan die eisen te voldoen.

Aangezien we hier het basismodel G5 als ons testonderwerp hebben (wat waarschijnlijk een van de meest gekochte opties is), laten we eens kijken hoe het op dit gebied presteert. Dit model is uitgerust met een 9e generatie Intel Core i3-9100, NVIDIA GeForce GTX 1650 GPU, 8GB DDR4 RAM op 2666MHz en een 1TB 7200 RPM SATA 6Gb/s HDD. Hoewel het niet indrukwekkend is of waarschijnlijk niemand zal wegblazen, is deze verzameling hardware meer dan in staat om bescheiden prestaties te leveren voor dagelijkse taken.

Bij het uitpakken van de G5 is het compacte formaat van deze kleine desktop misschien wel het meest opvallende element van zijn ontwerp.

Een factor die vaak wordt gemeten met betrekking tot prestaties, is de opstarttijd. Omdat dit de basiseenheid zonder SSD is, is ons besturingssysteem geïnstalleerd op de meegeleverde 1TB HDD met een RPM van 7200. Over het algemeen viel de opstarttijd van onze G5 binnen het gemiddelde bereik voor dit type HDD's van ongeveer 40 seconden of iets meer dan dat markering. Vergeleken met een SSD, die gemiddeld 10 tot 20 seconden duurt, is dit zeker langzamer, maar niet iets bijzonders problematisch. Als je het kunt veranderen, zal een upgrade naar zelfs een kleine 128 GB SSD voor je besturingssysteem deze prestaties aanzienlijk verbeteren.

De HDD is nog steeds een handige en goedkope manier om veel opslagruimte te krijgen voor minder, maar de lagere snelheid van deze schijven zal op je pc meer vertragen dan alleen de opstarttijden. Het laden van games, het overbrengen van gegevens, het zoeken naar bestanden en tal van andere taken duurde veel langer op deze HDD-uitgeruste G5 in vergelijking met mijn dagelijkse rig met zijn SSD. Toch is de schijf in ieder geval iets sneller dan een 5400 RPM HDD.

De twee andere componenten die de meeste prestaties leveren buiten gaming om, zijn de CPU en het geheugen. Met onze Intel Core i3-9100 en 8 GB RAM voelt de basis-G5 soms een beetje traag aan, maar nog steeds voldoende. Chrome is een notoir RAM-verwoestende applicatie, en hoewel we veel tabbladen open hadden staan om te werken, had de G5 moeite om goed te presteren met zijn magere 8 optredens RAM. Een eenvoudige upgrade zou zijn om nog een 8 GB-stick toe te voegen om in totaal 16 GB RAM te bereiken. Met 16 GB heb je meer dan genoeg voor algemene taken, maar ook voor gamen.

Als je niet van plan bent je G5 te gebruiken voor CPU-zware taken, zal de i3-9100 over het algemeen een zo-zo-ervaring bieden, maar upgraden naar een i5 of hoger zal zeker de prestaties over de hele linie verbeteren.

Image
Image

Gaming: van instapniveau tot eindspel

Net zoals prestaties bij algemene taken zoals streamen of surfen op het web, zal je game-ervaring uiteindelijk neerkomen op hardware. Voor dit rijk zijn de CPU, het geheugen en de opslag even belangrijk, maar niet meer dan de GPU.

Als het instapmodel GTX 1650 niet krachtig genoeg is om aan uw eisen te voldoen, kunt u kiezen uit een groot aantal verschillende grafische kaarten wanneer u een G5 bouwt op de website van Dell. Als het je belangrijkste doel is om deze pc te gebruiken om te gamen, moet je de beste GPU kopen die je je kunt veroorloven voor zowat elk ander onderdeel.

Met onze kleine GTX 1650 op het testmodel zijn de prestaties bevredigend voor de meeste 1080p-games, zolang je de graphics niet te hoog hebt opgedraaid. We hadden een groot aantal verschillende games op onze G5, variërend van indie- tot AAA-titels om te zien hoe het ging.

Het gebruik van een 144Hz 1080p-monitor om veel overhead te garanderen tijdens het testen, presteerden minder intensieve games zoals World of Warcraft, League of Legends en indietitels zoals Starbound redelijk goed, die allemaal gemakkelijk meer dan 100 FPS gemiddeld halen. Voor AAA-games zoals Gears of War 5 en Battlefield V had de G5 wat meer moeite, maar kon hij nog steeds een behoorlijk consistente 60 FPS halen met zulke veeleisende titels.

De low-end i3 CPU bleek behoorlijk problematisch te zijn voor games die meer rekenkracht vereisen. Tijdens het testen van Total War: Warhammer 2 merkten we dat de CPU een beetje tegen een muur botste, naast dat hij behoorlijk heet werd.

De G5 heeft iets van een koelingsprobleem, wat waarschijnlijk te wijten is aan een combinatie van het kleine formaat, gebrek aan ventilatie en ventilatoren (er zijn er slechts twee geïnstalleerd) en de algehele kwaliteit van deze componenten. Dat gezegd hebbende, het kwam nooit op het punt van oververhitting, maar de fans werden luid tijdens gamesessies toen de temperaturen binnenin opliepen. Als je nog sterkere componenten krijgt die heter worden, is het mogelijk dat je hier ergere problemen tegenkomt, dus er kan extra koeling nodig zijn.

Een ander negatief punt van deze variant is de HDD. Zoals we eerder vermeldden, zal de HDD gelijk staan aan langzamere laadtijden in de game, dus het toevoegen van een SSD is een geweldige upgrade indien mogelijk. Deze traagheid was het meest prominent tijdens het laden van saves in Warhammer 2 en het reizen tussen planeten in Destiny 2. Als je gewend bent aan de laadtijden op een console, is dit misschien geen groot probleem.

Uiteindelijk is het basisniveau G5 een perfect capabele speelautomaat, zij het met enkele kleine problemen. Het is echter vermeldenswaard dat deze pc alle huidige generatie consoles zal overtreffen voor 1080p-prestaties, ongeacht de budgetcomponenten die op het basismodel zijn geïnstalleerd. Als je besluit de G5 te verbeteren met een betere GPU, zal hij zelfs de nieuwere 4K-ready consoles zoals de PS4 Pro gemakkelijk verpletteren.

Audio: niet de meest indrukwekkende

Als je een grote audiofiel bent, heb je je setup waarschijnlijk al enigszins ingeburgerd, maar de G5 is niet de meest indrukwekkende op het gebied van audiokwaliteit. Omdat dit een meer betaalbare desktop is, heeft Dell een paar bochten genomen en het lijkt erop dat audio een gebied is dat ontbreekt.

De G5 5090 is uitgerust met de exclusieve Re altek ALC3861-CG-controller van Dell. Hoewel het 7.1 niet ondersteunt, zou de geïntegreerde 5.1-kanaals high-definition audio acceptabel moeten zijn voor de meeste mensen die niet al te kieskeurig zijn over audiospecificaties.

Uiteindelijk is het basisniveau G5 een perfect capabele speelautomaat, zij het met enkele kleine problemen.

Vergeleken met sommige van de duurdere desktops van Dell, mist de G5 ook veel audiopoorten voor krachtige externe opstellingen. Maar toch, met één microfoonpoort, één headsetpoort, één audio line-out-poort, één achterste L/R-surround audio-out-poort en één center/subwoofer LFE surround audio-out-poort, is de basis aanwezig voor de meerderheid van de eigenaren, verwacht niet dat deze budget-pc je zal wegblazen met zijn audioprestaties.

Netwerk: bedraad is nog steeds koning

Netwerkprestaties zijn tegenwoordig een enorm belangrijke factor, aangezien online gamen en het downloaden van enorme softwarebestanden gemeengoed zijn geworden in de pc-gamingwereld. Hoewel het grootste deel hiervan afhangt van je internetprovider en de snelheden waartoe je toegang hebt, is hardware nog steeds belangrijker dan je zou denken.

Gelukkig zijn gigabit Ethernet-poorten tegenwoordig vrij standaard. Aangezien de meeste mensen geen toegang hebben tot netwerksnelheden die in de buurt komen, biedt de geïnstalleerde Rivet Networks E2500 PCIe Gigabit Ethernet-controller op de G5-desktop veel prestatieoverhead.

Met ons 200 Mbps-netwerk op een bekabelde verbinding met de G5 hadden we geen problemen met het behalen van stabiele downloadsnelheden net onder die grens, wat ook zorgde voor een vlekkeloze online game-ervaring op Destiny 2 en World of Warcraft.

Een bekabelde verbinding zal hier ongetwijfeld koning zijn, maar er is een wifi-kaart geïnstalleerd op de G5, welk model je ook kiest. Onze basisvariant is voorzien van een Qualcomm QCA9377 (DW1810) met Bluetooth 4.2. Met een overdrachtssnelheid tot 433 Mbps is dit niet de beste draadloze module, maar voor de meeste dingen is het prima als je geen Ethernet-kabel kunt gebruiken. De Bluetooth is ook in orde, maar ondersteunt Bluetooth 5 niet zoals sommige van de duurdere die je tegen extra kosten kunt toevoegen.

Als je vastzit met wifi, is het waarschijnlijk de moeite waard om de module te upgraden wanneer je een G5 koopt. Dat gezegd hebbende, als je van plan bent om bij ethernet te blijven, bespaar dan je geld en zet het op iets anders.

Software: typische Windows 10 met wat bloatware

Iedereen die bekend is met Windows 10 weet dat het besturingssysteem niet de meest geliefde versie is die er is, maar het is niet zo erg als je eraan gewend bent. Helaas is er vervelende bloatware vooraf geïnstalleerd op de G5.

Hoewel niet de slechtste beveiligingssuite die er is, is McAfee standaard uitgerust met een abonnement van een jaar, zodat gebruikers ervoor kunnen kiezen om daarbij te blijven of ergens anders te kijken. De irritantere daders zijn zaken als Candy Crush, Skype en meer nutteloze programma's waar niemand echt om heeft gevraagd.

De reeks vooraf uitgeruste software is echter niet allemaal slecht, aangezien Dell zelfs enkele van zijn nuttige Alienware-services bij de G5 heeft geleverd. De meesten zullen blij zijn te horen dat het Alienware Command Center is geïnstalleerd, waarmee u eenvoudig verschillende elementen van de systeemprestaties kunt controleren, overklokconfiguraties kunt instellen, de RGB-verlichting kunt bedienen en meer.

Image
Image

Prijs: uitstekende prijzen in pre-builds

Een algemene regel van pc-gaming is dat het altijd goedkoper is om je eigen rig te bouwen in plaats van een kant-en-klaar systeem te kopen of iemand anders te betalen om het voor je te doen. Hoewel dit nog steeds grotendeels waar is, zijn de kosten van veel vooraf gebouwde desktops in de loop der jaren echt veel gedaald.

De G5 wordt voornamelijk op de markt gebracht voor casual pc-gamers die iets willen dat de klus kan klaren zonder al te veel gedoe en dat ook geen fortuin kost. Afhankelijk van het model en de hardware-opties die u kiest, begint de G5 5090 bij slechts $ 600 en loopt op tot bijna $ 3.000.

Toen we onze G5 op instapniveau voor slechts $ 600 bekeken, gingen we naar PCPartPicker en bouwden een nauw op elkaar afgestemd equivalent om te zien hoe eerlijk de prijs is. Afgezien van enkele potentieel superieure componenten (zoals het moederbord en de PSU), waren we in staat om een vergelijkbare installatie samen te stellen voor ongeveer $ 630.

Omdat die kosten niet de toevoeging omvatten die je allemaal zelf moet samenstellen, is $ 600 voor de G5 eerlijk gezegd een uitstekende prijs. Een ding om in gedachten te houden is dat pre-builds meestal een aantal inferieure onderdelen gebruiken voor zaken als de PSU en het moederbord, evenals aangepaste componenten die het in de toekomst moeilijker maken om te upgraden. Maar alles gezegd en gedaan, de G5 5090 is een behoorlijk solide waarde.

Dell G5 versus Alienware Aurora R9

De G5 en de Aurora R9 van Alienware, uitgebracht rond dezelfde tijd in 2019, zijn twee redelijk vergelijkbare vooraf gebouwde opties met enkele belangrijke verschillen. Als u op zoek bent naar een desktop-pc, zal elk van deze waarschijnlijk ergens in uw zoekopdracht terechtkomen, dus laten we eens kijken.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat hardcore pc-enthousiastelingen weggeblazen worden met zijn uiterlijk, componenten of upgrademogelijkheden, is de G5 een van de betere, goedkope pre-builts die er zijn voor diegenen die de enorme wereld van pc-gaming willen betreden.

Alienware is ook eigendom van Dell, maar de premium branding waar het bedrijf bekend om staat, maakt hun pc's iets duurder in vergelijking met het eigen aanbod van Dell. Als je een die-hard fan van het merk bent of gewoon van de unieke esthetiek van hun technologie houdt, is het misschien de moeite waard om de extra kosten te verhogen, maar degenen die gewoon het beste voor hun geld willen, moeten Alienware waarschijnlijk vermijden.

De reden dat ik dat zeg, is omdat als je de twee rechtstreeks vergelijkt, de cijfers niet liegen. Voor $ 850 kun je de kale Aurora R9 krijgen (zie bij Dell) met de 9e generatie Intel Core i5 9400, NVIDIA GeForce GTX 1650, 8GB HyperX FURY DDR4 XMP op 2666MHz en een 1TB 7200RPM SATA 6Gb/s HDD.

Klinkt niet te armoedig toch? Welnu, voor $ 100 minder voor $ 750, kun je naar het tweede G5-model springen dat is uitgerust met een 9e generatie Intel Core i5 9400, NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti, 8GB DDR4 op 2666MHz, 1TB 7200 RPM SATA 6Gb/s HDD.

Alleen al de Alienware-naam, evenals hun veel andere torenontwerp, kost maar liefst $ 100 meer dan de hierboven genoemde G5, die zelfs een superieure GPU heeft. Tenzij je het uiterlijk van de G5 haat en absoluut de op sci-fi geïnspireerde behuizing met de R9 moet hebben, biedt de G5 gemakkelijk een betere prijs-prestatieverhouding.

Een solide, goedkope gaming-pc met een paar gebreken

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat hardcore pc-enthousiastelingen weggeblazen worden met zijn uiterlijk, componenten of upgrademogelijkheden, is de G5 een van de betere, goedkope pre-builts die er zijn voor diegenen die de enorme wereld van pc-gaming willen betreden.

Specs

  • Productnaam G5 5090
  • Productmerk Dell
  • Prijs $590.00
  • Releasedatum juni 2019
  • Gewicht 18,58 lbs.
  • Productafmetingen 14,45 x 6,65 x 12,12 inch.
  • Kleur Zwart
  • processor Intel Core i3-9100
  • GPU NVIDIA GeForce GTX 1650
  • RAM 8GB aan DDR4

Aanbevolen: