De beste gratis software voor 3D-modellering, animatie en weergave

Inhoudsopgave:

De beste gratis software voor 3D-modellering, animatie en weergave
De beste gratis software voor 3D-modellering, animatie en weergave
Anonim

Het aantal en de verscheidenheid aan 3D-softwarepakketten op de markt is enorm, maar veel van de toptoepassingen die worden gebruikt door commerciële film-, gaming- en effectstudio's kosten honderden of duizenden dollars.

Het is waar dat de meeste commerciële applicaties tijdelijke gratis proefversies of verkorte leeredities bieden voor studenten en hobbyisten. Als je van plan bent om ooit in de grafische computerindustrie te gaan werken, zijn deze het ontdekken waard, zelfs als je geen volledige licentie kunt betalen, omdat je vaardigheden in de commerciële pakketten uiteindelijk een baan zullen opleveren.

Er zijn echter tal van gratis 3D-softwaresuites voor hobbyisten, onafhankelijke filmmakers die geen budget hebben voor dure software en prijsbewuste freelance professionals die alle tools en kracht hebben gevonden die ze nodig hebben in kosten -gratis oplossingen zoals Blender of SketchUp.

Image
Image

Het feit dat de software gratis is, maakt het niet per se minder waardevol. Deze lijst is niet uitputtend. Naast de hier genoemde zijn er tientallen andere gratis 3D-tools beschikbaar. Dit zijn echter de sterksten van het stel.

Blender

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Interface enorm verbeterd ten opzichte van eerdere versies.
  • Geweldig voor videogames en animatie.
  • Bijna vergelijkbaar met dure professionele 3D-modelleringsprogramma's.

Wat we niet leuk vinden

  • Minder nuttig bij het ontwerpen van architectuur en objecten zoals meubels.
  • Zwaar gebruik van snelkoppelingen om opdrachten uit te voeren kan ontmoedigend zijn voor nieuwe gebruikers die de software leren.

Blender is gemakkelijk het meest veelzijdige item op deze lijst, en in veel opzichten steekt het gunstig af bij de beste tools voor het maken van digitale inhoud, zoals Cinema 4D, Maya en 3Ds Max. Tot op de dag van vandaag geldt het als een van de grootste open-source ontwikkelingsprojecten die ooit zijn bedacht.

Blender is volledig uitgerust en biedt een compleet assortiment aan modellerings-, oppervlakte-, beeldhouw-, schilder-, animatie- en renderingtools.

De software is goed genoeg om talloze indrukwekkende korte films te hebben geproduceerd en wordt gebruikt door verschillende professionele studio's.

Blender werd al vroeg bekritiseerd omdat het een verwarrende interface had, maar laat je niet afleiden door verouderde klachten. De software heeft onlangs een grondige revisie ondergaan en is naar voren gekomen met een nieuwe interface en een functieset die streeft naar pariteit met de beste.

Hoewel je Blender in geen enkele Hollywood-effectpijplijn ziet waar Autodesk en Houdini diep geworteld zijn, heeft Blender gestaag een niche uitgebouwd in bewegende beelden en visualisatie, vergelijkbaar met waar Cinema 4D uitblinkt.

Download voor:

Pixologic Sculptris

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Maakt snel bewerken gemakkelijk.
  • Uitstekend hulpmiddel om de kunst te leren.
  • Gebruikers kunnen overstappen naar ZBrush zonder een moeilijke leercurve.

Wat we niet leuk vinden

  • Rendering kan soms traag zijn.
  • Ontbreekt een aantal handige tools en functies die in andere software worden gevonden.

Sculptris is een digitale beeldhouwtoepassing vergelijkbaar met ZBrush of Mudbox, maar met een gemakkelijkere leercurve. Omdat Sculptris dynamische mozaïekpatroon gebruikt, is het in wezen onafhankelijk van de geometrie, wat betekent dat het een ideaal leerpakket is voor iemand met weinig of geen modelleringsvaardigheden die beeldhouwen wil proberen. Sculptris is oorspronkelijk onafhankelijk ontwikkeld door Tomas Pettersson, maar is nu eigendom van en wordt onderhouden door Pixologic als een gratis tegenhanger van ZBrush. Sculptris is bedoeld voor beginners. De website biedt video-tutorials en een verzekering dat de vaardigheden die u leert in Sculptris gemakkelijk te vertalen zijn naar ZBrush.

Sculptris is voor het laatst bijgewerkt in 2011. Pixologic staat nog steeds downloads toe, maar waarschuwt dat het als legacy-software niet langer wordt onderhouden of ondersteund.

Download voor:

SketchUp

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geweldig voor architecturale modellering.
  • Grote bibliotheek met modellen beschikbaar.

Wat we niet leuk vinden

  • Interface kan een uitdaging zijn voor nieuwe gebruikers om aan te wennen.
  • Het importeren van 3D-modellen die in andere programma's zijn gemaakt, kan soms een probleem zijn.

SketchUp is een intuïtieve en toegankelijke modeler, oorspronkelijk ontwikkeld door Google en nu eigendom van Trimble. SketchUp blinkt uit in praktisch en architectonisch ontwerp en heeft waarschijnlijk meer gemeen met een CAD-pakket dan traditionele oppervlaktemodelleurs zoals Maya en Max.

Net als Blender is SketchUp verbazingwekkend goed ontvangen en heeft het geleidelijk een niche veroverd bij professionals op het gebied van visualisatie vanwege het gebruiksgemak en de snelheid.

De software heeft weinig organische modelleringstools, maar als je primair geïnteresseerd bent in architecturale modellering, is SketchUp een uitstekend startpunt. Je begint met het tekenen van lijnen en vormen en rekt ze vervolgens uit en kopieert ze om te maken wat je maar wilt. Je hoeft echter niet alles te tekenen. SketchUp biedt een enorme bibliotheek met gratis 3D-modellen om u op weg te helpen - zoek in 3D Warehouse naar wat u nodig heeft.

Vleugels 3D

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Goed hulpmiddel om de basisprincipes van 3D-modellering te leren.
  • Ondersteunt vele andere 3D-bestandsindelingen.

Wat we niet leuk vinden

  • Biedt geen functies die verder gaan dan de basis.
  • Geen animaties.

Wings is een rechttoe rechtaan open-source subdivisie-oppervlaktemodeller, wat betekent dat het vergelijkbare modelleringscapaciteiten heeft als Maya en Max, maar geen van hun andere functies.

Omdat Wings traditionele (standaard) polygoon-modelleringstechnieken gebruikt, is alles wat je hier leert toepasbaar in andere pakketten voor het maken van inhoud, waardoor dit een ideaal startpunt is voor iedereen die wil leren modelleren voor animatie, film en games.

Download voor:

Tinkercad

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig te leren interface.
  • Ontwerptools zijn online, geen software om te downloaden.

Wat we niet leuk vinden

  • Past niet goed bij zeer complexe ontwerpen.
  • Vereist een internetverbinding.

Tinkercad is een indrukwekkende suite van gratis, lichtgewicht 3D-tools aangeboden door Autodesk als een gemakkelijke toegang tot de wereld van 3D. Autodesk ontwikkelt vijf verschillende applicaties onder de Tinkercad-banner, waaronder modellerings- en beeldhouw-apps, een op iPad gebaseerde schepselontwerper en een hulpmiddel om te helpen bij fabricage en 3D-printen.

In zekere zin is Tinkercad het antwoord van AutoDesk op Sculptris en Sketchup en is het bedoeld om beginners te interesseren voor 3D zonder de enorme leercurve van de vlaggenschipapplicaties van Autodesk: CAD, Maya, Max en Mudbox.

Daz Studio

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Inclusief veel rekwisieten en modellen om te gebruiken.
  • Sterk in het maken van animaties, afbeeldingen en films.

Wat we niet leuk vinden

  • Beperkte hulpmiddelen voor beeldhouwen, modelleren en oppervlakten.
  • Makkelijker om nieuwe modellen in andere 3D-software te maken en te importeren voor gebruik.

Daz Studio is een tool voor het maken van afbeeldingen die wordt geleverd met een schat aan personages, rekwisieten, wezens en gebouwen die je kunt rangschikken en animeren om stilstaande beelden of korte films te maken. De software is in de eerste plaats bedoeld voor gebruikers die 3D-afbeeldingen of -films willen maken zonder al hun modellen en texturen met de hand te hoeven maken.

De animatie- en renderingtoolset van de software is redelijk robuust en in de juiste handen kunnen gebruikers indrukwekkende opnamen maken. Zonder een volledige reeks ingebouwde modellerings-, oppervlakte- of beeldhouwtools, kan uw inhoud echter beperkt worden, tenzij u bereid bent 3D-middelen op de Daz-marktplaats te kopen of ze zelf te maken met een modelleerpakket van derden.

Toch is het een geweldig stuk software voor mensen die er gewoon in willen springen en een 3D-afbeelding of -film willen maken zonder veel overhead.

Mandelbulb 3D

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Maak indrukwekkende fractal-objecten en scènes.
  • Kan spelen met formules om te zien wat je krijgt.
  • De website biedt downloadbare voorbeelden om mee te experimenteren.

Wat we niet leuk vinden

  • Het kost wat tijd om aan deze software te wennen.
  • Interface is in het begin overweldigend en niet zo intuïtief als andere 3D-software.

Als je geïnteresseerd bent in fractals, zou Mandelbulb 3D iets voor jou moeten zijn. De applicatie is zeker even wennen, maar het resultaat is fantastisch als je eenmaal weet wat je doet. De 3D-fractalomgeving omvat kleur, belichting, spiegeling, scherptediepte en schaduw- en stroomeffecten die worden gebruikt om verbazingwekkende fractal-objecten te genereren. Als het concept van fractals Grieks voor je is, bezoek dan de sectie met aanbevolen artiesten van de Mandelbulb-website om te zien wat voor soort dingen je met deze software kunt doen.

Download voor:

Autodesk-software (gratis maar beperkt)

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Gratis eersteklas 3D-ontwerpsoftware indien alleen niet-commercieel gebruikt.
  • Krachtige en veelzijdige softwaretools die industriestandaarden zijn.

Wat we niet leuk vinden

  • Steile leercurve bij het gebruik van deze complexe softwarepakketten.
  • Software kan zware systeemvereisten hebben en veel resources vergen.

Autodesk biedt vrijwel zijn volledige softwarelijn gratis aan voor niet-commercieel gebruik aan 'studenten en leden van de gemeenschap'. U hoeft echter niet ingeschreven te staan bij een school om ze te downloaden. Als je uiteindelijk in de branche wilt werken, is kennis van Autodesk-software een waardevolle vaardigheid, dus dit is een sterk aanbevolen pad. De enige beperking is dat u geen van de software in commerciële projecten kunt gebruiken. Onder de educatieve downloads zijn 3DS Max, Maya, Inventor Professional en AutoCAD.

Aanbevolen: