Linux installeren en uitvoeren op een Chromebook

Inhoudsopgave:

Linux installeren en uitvoeren op een Chromebook
Linux installeren en uitvoeren op een Chromebook
Anonim

Voer een volwaardige versie van het Linux-besturingssysteem uit op uw Chromebook en open een hele wereld aan mogelijkheden op wat in wezen een low-budget machine is.

Voordat u Ubuntu op uw Chromebook installeert, moet u eerst de ontwikkelaarsmodus inschakelen.

Ontwikkelaarsmodus inschakelen

Hoewel de meeste van uw gegevens in Chrome OS aan de serverzijde in de cloud worden opgeslagen, heeft u mogelijk belangrijke bestanden lokaal opgeslagen, zoals die in uw map Downloads. Naast het uitschakelen van bepaalde beveiligingsbeperkingen en het toestaan van het installeren van een aangepaste versie van Ubuntu, verwijdert het activeren van de ontwikkelaarsmodus automatisch alle lokale gegevens op een Chromebook. Maak daarom een back-up van essentiële lokale gegevens op een extern apparaat of verplaats deze naar de cloud voordat u de onderstaande stappen uitvoert.

  1. Zet uw Chromebook aan, houd de Esc+Refresh-toetsen ingedrukt en tik op de Power-knop. Wanneer de gedwongen herstart begint, laat u de toetsen los.
  2. Nadat het opnieuw opstarten is voltooid, verschijnt er een scherm met een geel uitroepteken en een bericht dat Chrome OS ontbreekt of beschadigd is. Druk op Ctrl+D om de ontwikkelaarsmodus te starten.

  3. Het volgende bericht wordt weergegeven: Druk op ENTER om de OS-verificatie UIT te schakelen. Druk op de Enter toets.
  4. Er verschijnt een nieuw scherm waarin staat dat OS-verificatie is uitgeschakeld. Raak op dit moment niets aan. Na een paar secties ontvangt u een melding dat de Chromebook overgaat naar de ontwikkelaarsmodus. Dit proces kan enige tijd duren en kan meerdere herstarts met zich meebrengen. U keert uiteindelijk terug naar het bericht OS verificatie is UIT, vergezeld van een rood uitroepteken. Negeer dit bericht en wacht tot u het welkomstscherm voor Chrome OS ziet.
  5. Aangezien alle lokale gegevens en instellingen zijn verwijderd toen u de ontwikkelaarsmodus inschakelde, moet u mogelijk uw netwerkgegevens, taal en toetsenbordoriëntatie opnieuw invoeren op het welkomstscherm van het besturingssysteem en akkoord gaan met de voorwaarden van het besturingssysteem en voorwaarden. Als u klaar bent, logt u in op uw Chromebook.

Installeer Ubuntu met Crouton

De belangrijkste redenen om voor Crouton te kiezen, zijn de eenvoud, en het kan Chrome OS en Ubuntu naast elkaar draaien, waardoor het niet meer nodig is om hard op één besturingssysteem tegelijk op te starten.

Om aan de slag te gaan, opent u de Chrome-browser en volgt u deze stappen:

  1. Ga naar de officiële GitHub-repository van Crouton.
  2. Klik op de goo.gl link, rechts van de Chromium OS Universal Chroot Environment header.

    Image
    Image
  3. Een Crouton-bestand wordt gedownload naar uw Downloads map. Open de Chrome OS-ontwikkelaarshell in een nieuw browsertabblad door op Ctrl+Alt+T. te drukken
  4. Typ shell en druk op de Enter toets.

    Image
    Image
  5. Voer bij de prompt sudo sh ~/Downloads/crouton -e -t xfce in en druk vervolgens op de toets Enter. Gebruik in plaats daarvan de volgende syntaxis op een Chromebook-apparaat met een touchscreen: sudo sh ~/Downloads/crouton -e -t touch, xfce.

    Image
    Image
  6. De nieuwste versie van het Crouton-installatieprogramma wordt gedownload. U wordt gevraagd om zowel een wachtwoord als een versleutelingswachtwoordzin op te geven en te verifiëren, omdat de Ubuntu-installatie is versleuteld via de - e parameter in de vorige stap. Hoewel deze vlag niet vereist is, wordt het wel aanbevolen. Kies een veilig wachtwoord en wachtwoordzin die u zult onthouden en voer deze inloggegevens dienovereenkomstig in, indien van toepassing.
  7. Nadat de sleutelgeneratie is voltooid, begint het Crouton-installatieproces. Dit proces duurt enkele minuten en vereist minimale tussenkomst. U kunt echter details van elke stap in het shell-venster bekijken terwijl de installatie vordert. Aan het einde van het proces wordt u uiteindelijk gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord voor het primaire Ubuntu-account te definiëren.
  8. Nadat de installatie is voltooid, wordt de opdrachtprompt weergegeven. Voer sudo startxfce4 in en druk vervolgens op de Enter-toets. Als u in de vorige stappen voor codering hebt gekozen, wordt u om uw wachtwoord en wachtwoordzin gevraagd.

  9. Een Xfce-sessie begint en de Ubuntu-desktopinterface verschijnt.

    Image
    Image
  10. Crouton draait tegelijkertijd Chrome OS en Ubuntu. Om tussen de twee besturingssystemen te wisselen zonder opnieuw op te starten, gebruikt u de Ctrl+Alt+Shift+Back en Ctrl+Alt+Shift+Forward sneltoetsen.

    Deze sneltoetsen werken niet op een Chromebook met een Intel- of AMD-chipset, in tegenstelling tot ARM. Gebruik in dit geval de Ctrl+Alt+Back, Ctrl+Alt+Forward en Ctrl+Alt+Refreshsnelkoppelingen.

Begin Linux te gebruiken

Nadat je de ontwikkelaarsmodus hebt ingeschakeld en Ubuntu hebt geïnstalleerd, volg je deze stappen om de Linux-desktop te starten elke keer dat je je Chromebook inschakelt. U ziet het waarschuwingsscherm waarin staat dat OS-verificatie is uitgeschakeld telkens wanneer u opnieuw opstart of de stroom inschakelt, omdat de ontwikkelaarsmodus actief blijft totdat u deze handmatig uitschakelt en vereist is om Crouton uit te voeren.

  1. Keer terug naar de ontwikkelaarsshell-interface door de Ctrl+Alt+T sneltoets te gebruiken.
  2. Type shell bij de crosh prompt en druk op Enter.
  3. Type sudo startxfce4 en druk vervolgens op Enter.
  4. Voer uw coderingswachtwoord en wachtwoordzin in als daarom wordt gevraagd.

De versie van Ubuntu die je hebt geïnstalleerd, wordt niet geleverd met veel vooraf geïnstalleerde software. De meest gebruikelijke methode voor het lokaliseren en installeren van Linux-applicaties is via apt-get. Deze opdrachtregeltool zoekt en downloadt talloze toepassingen binnen Ubuntu.

AMD en Intel-gebaseerde Chromebooks bieden toegang tot meer werkende applicaties dan die met ARM-chips. Op ARM-gebaseerde Chromebooks draaien echter enkele van de meest populaire Linux-applicaties.

Maak een back-up van uw gegevens

Hoewel de meeste gegevens en instellingen in Chrome OS automatisch worden opgeslagen in de cloud, kan hetzelfde niet worden gezegd van bestanden die zijn gemaakt of gedownload tijdens uw Ubuntu-sessies. Gebruik Crouton om een back-up van uw Ubuntu-gegevens te maken.

  1. Start de ontwikkelaarsshell-interface door op Ctrl+Alt+T. te drukken
  2. Type shell bij de crosh prompt en druk op de Enter toets.
  3. Type sudo edit-chroot -a en druk vervolgens op Enter.
  4. De naam van uw chroot wordt weergegeven in witte tekst (bijvoorbeeld nauwkeurig). Typ de volgende syntaxis gevolgd door een spatie en de naam van uw chroot : sudo edit-chroot -b. (bijvoorbeeld sudo edit-chroot -b precieze), druk dan op Enter.
  5. Wanneer het back-upproces is voltooid, geeft de chroot een bericht weer dat de back-up is voltooid, samen met een pad en bestandsnaam. Over het algemeen is de back-up een tar-bestand dat zich in uw Chrome OS-map Downloads bevindt, dat wordt gedeeld en toegankelijk is vanaf beide besturingssystemen.

    Image
    Image

Verwijder Linux van uw Chromebook

Volg deze procedure om Linux van uw Chromebook te verwijderen:

  1. Start uw Chromebook opnieuw op.
  2. Wanneer de OS-verificatie UIT staat verschijnt, drukt u op de spatiebalk.
  3. Bevestig het opnieuw activeren van OS-verificatie. Druk op de Enter toets.
  4. Een melding waarschuwt u dat OS-verificatie nu is ingeschakeld. Uw Chromebook wordt opnieuw opgestart en wordt in de oorspronkelijke staat hersteld. Nadat het proces is voltooid, verschijnt het welkomstscherm van Chrome OS.

Aanbevolen: