LCD-tv versus led-tv: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

LCD-tv versus led-tv: wat u moet weten
LCD-tv versus led-tv: wat u moet weten
Anonim

Er is veel hype en verwarring geweest rond de marketing van led-tv's. Zelfs veel public relations-vertegenwoordigers en verkoopprofessionals die beter zouden moeten weten, leggen hun potentiële klanten ten onrechte uit wat een led-tv is.

De volgende informatie is van toepassing op tv's die zijn gemaakt door verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, Hisense, LG, Panasonic, Samsung, Sony, TCL en Vizio.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Kan goedkoper zijn.
  • Verbruikt meer energie.
  • Dikkere tv's.
  • Dolliger, zwakker beeld.
  • dunnere tv's.
  • Helder, levendiger beeld.
  • Energiezuiniger.
  • Breder scala aan schermformaten.
  • Duurt langer.

Hoe verschillend zijn lcd- en led-tv's? Dit soort tv's lijken te veel op elkaar om volledig te vergelijken. Het belangrijkste verschil tussen deze twee komt neer op de achtergrondverlichting.

Alle tv's hebben verlichting achter het scherm om het beeld te verlichten en zichtbaar te maken. Het licht is de sleutel. LCD staat voor Liquid Crystal Display en verwijst naar hoe het beeld op de tv wordt geproduceerd. Bij tv's met de aanduiding LCD is de verlichting achter het scherm meestal een soort fluorescerende lamp. De achtergrondverlichting van een tv kan in sommige gevallen letterlijk doorbranden.

LED-tv's zijn lcd-tv's, maar hebben een ander merk. Dat komt omdat, in plaats van een meer traditioneel verlichtingselement, LED-tv's worden verlicht door LED's (Light Emitting Diodes). In vergelijking met gewone gloeilampen zijn LED's meestal helderder, compacter en gaan ze langer mee. Daarnaast zijn leds energiezuiniger. LED-tv's hebben een LCD-scherm, maar worden verlicht door een allround beter systeem, met behulp van LED's.

LCD-tv's Voor- en nadelen

  • Dunner dan buis-tv's.
  • Meestal eenvoudiger dan led-tv's.
  • Tl-verlichting neemt meer ruimte in beslag.
  • Tl-verlichting verbruikt meer energie.
  • TL-verlichting is niet zo helder.
  • Tl-verlichting gaat niet zo lang mee.

LCD-tv's zijn vernoemd naar het liquid crystal display. Een liquid crystal display is gemaakt van twee glasplaten of glasachtig transparant materiaal. Daartussen bevindt zich een laag met individuele vloeibare kristallen. Wanneer een elektrische stroom door de kristallen gaat, laten de kristallen verschillende kleuren licht door en blokkeren ze. Dit kan worden gebruikt om afbeeldingen te maken die snel veranderen als de elektrische stroom verandert.

De kristallen stralen geen licht uit, dus er moet een lichtbron achter de kristallen worden geplaatst om licht door te laten. In het geval van de oorspronkelijke generatie lcd-tv's was die lichtbron meestal fluorescerende lampen.

Hoewel lcd-tv's dunner waren dan de voorouders met buizen, worden deze tv's beperkt door de grootte van het verlichtingselement.

De fluorescentielampen zijn ook minder efficiënt dan LED's en produceren licht van mindere kwaliteit met minder dynamische opties.

LED-tv's (ook bekend als led-/lcd-tv's) Voor- en nadelen

  • LED's zorgen ervoor dat lcd-tv's dunner en lichter kunnen worden gemaakt.
  • LED's helpen bij het produceren van levendigere kleuren.
  • LED's zijn energiezuiniger.
  • LED's gaan langer mee dan traditionele verlichting.
  • Kan duurder zijn.
  • Bevatten vaak Smart TV-componenten, voor beter of slechter.

LED-tv's zijn in wezen hetzelfde als lcd-tv's. In plaats van fluorescerende verlichting te gebruiken om de kristallen te verlichten, gebruiken led-tv's leds (light-emitting diodes).

LED's zijn kleiner dan tl-verlichting, waardoor LED-tv's dunner en lichter zijn dan lcd-tv's. Led-tv's verbruiken ook aanzienlijk minder energie en produceren minder warmte.

LED-tv's zijn betere kandidaten om aan de muur te hangen, en dankzij de verschillende verlichtingsoplossingen kunnen deze tot enorme afmetingen exploderen, dankzij een lager energieverbruik en de mogelijkheid om led-verlichting te verspreiden zonder de dikte van de tv drastisch te vergroten.

LED's gaan ook langer mee dan eerdere verlichtingsoplossingen. LED's staan bekend om een uitzonderlijk lange levensduur in andere toepassingen, zoals verlichting in huis, en tv's zijn geen uitzondering.

Lees voor meer informatie over het achtergrondverlichtingsproces dat nodig is voor lcd-tv's Demystifying CRT, Plasma, LCD en DLP Television Technologies.

Om technisch nauwkeurig te zijn, moeten led-tv's worden gelabeld en geadverteerd als lcd/led- of led/lcd-tv's.

Twee soorten LED-verlichting

Er zijn twee manieren waarop led-achtergrondverlichting wordt toegepast in lcd-tv's: randverlichting en directe verlichting.

LED-randverlichting

Edge Lighting bestaat uit een reeks LED's die langs de binnenranden van het LCD-paneel worden geplaatst. Het licht wordt vervolgens over het scherm verspreid met behulp van lichtdiffusers of lichtgeleiders.

  • Het voordeel van deze methode is dat de LED/LCD TV erg dun gemaakt kan worden.
  • Het nadeel van randverlichting is dat de zwartwaarden niet zo diep zijn en dat de rand van het scherm de neiging heeft om helderder te zijn dan het midden van het scherm.
  • Soms zie je in de hoeken van het scherm wat wordt aangeduid als schijnwerpers of witte vlekken die over het scherm verspreid zijn. Bij het bekijken van daglicht of verlichte interieurscènes zijn deze effecten meestal niet merkbaar. Deze kunnen echter merkbaar zijn bij het bekijken van nachtelijke of donkere scènes in een tv-programma of film.

Directe LED-verlichting

Direct of Full-Array (ook wel Full LED genoemd) bestaat uit verschillende rijen LED's die achter het volledige oppervlak van het scherm zijn geplaatst.

  • Het voordeel van de full-array achtergrondverlichting is dat het een gelijkmatig, uniform en zwart niveau geeft over het gehele schermoppervlak zonder witte vlekken of hoekverlichting.
  • Een ander voordeel is dat deze sets lokaal dimmen kunnen toepassen (indien geïmplementeerd door de fabrikant). Full-Array Backlighting gecombineerd met Local Dimming wordt ook wel FALD genoemd.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een tv met Full-Array Backlighting met Local Dimming.

Image
Image

Als een led-/lcd-tv is gelabeld als direct verlicht, betekent dit dat deze geen lokaal dimmen bevat, tenzij er een extra kwalificatie is. Als een led-/lcd-tv lokaal dimmen bevat, wordt dit meestal een Full Array Backlit Set of Full Array met Local Dimming genoemd.

Wanneer lokaal dimmen is geïmplementeerd, kunnen groepen LED's onafhankelijk worden helderder of gedimd binnen bepaalde delen van het scherm (soms zones genoemd). Dit biedt meer controle over de helderheid en duisternis voor elk gebied, afhankelijk van het bronmateriaal dat wordt weergegeven.

De Sony Backlit Master Drive dimt elke individuele LED.

Een andere variatie op full-array achtergrondverlichting met local dimming is Mini-LED. Mini-LED's werken als standaard-LED's, maar zijn kleiner. Dit betekent dat in plaats van een dozijn of een paar honderd LED's, Mini-LED's in de duizenden lopen en kunnen worden gegroepeerd in honderden zones.

Dit maakt een nauwkeurige regeling van helderheid en contrast mogelijk voor zowel heldere als donkere objectelementen, zoals het elimineren van witbloedingen van heldere objecten op zwarte achtergronden.

TCL's Quantum Contrast-gelabelde tv's zijn voorbeelden die mini-LED-technologie gebruiken.

Image
Image

Lokaal dimmen in led-edge-lit lcd-tv's

Sommige led-/lcd-tv's met randverlichting beweren ook over lokaal dimmen te beschikken.

  • Samsung gebruikt de term micro-dimmen.
  • Sony gebruikt de term Dynamic LED (op tv's die geen Backlit Master Drive hebben).
  • Sharp verwijst naar hun versie als Aquos Dimming.

Afhankelijk van de fabrikant kan de gebruikte terminologie variëren. De gebruikte technologie bestaat echter uit het variëren van de lichtopbrengst met behulp van lichtdiffusers en lichtgeleiders, in plaats van een groot aantal LED's achter het scherm. Deze methode is minder nauwkeurig dan FALD.

Als je een led-/lcd-tv overweegt, zoek dan uit welke merken en modellen Edge- of Full Array-achtergrondverlichting gebruiken en kijk welk type led-achtergrondverlichting het beste bij je past.

Meer Tricks Up LED's Sleeve

Vanwege de LED-technologie staat er een veel breder scala aan opties open voor de tv's die het als achtergrondverlichtingssysteem gebruiken. LED's zijn flexibeler dan de traditionele TL-verlichtingselementen. Als gevolg hiervan hebben LED's de deur geopend voor veel van de topinnovaties in tv's in de afgelopen jaren, waaronder meer dan een paar die de beeldkwaliteit drastisch hebben verbeterd. Dit zijn enkele van de innovaties en functies waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een led-tv.

LED's en Quantum Dots

Een andere technologie die wordt ingebouwd in led-/lcd-tv's is Quantum Dots. Samsung verwijst naar zijn Quantum Dot-uitgeruste LED/LCD-tv's als QLED-tv's, die velen verwarren met OLED-tv's. De twee technologieën zijn echter verschillend.

Quantum Dots zijn door mensen gemaakte nanodeeltjes die tussen een Edge-Lit of Direct/Full-Array LED-achtergrondverlichting en het LCD-paneel worden geplaatst. Quantum Dots zijn ontworpen om de kleurprestaties te verbeteren die verder gaan dan wat een led/lcd-tv kan produceren zonder deze nanodeeltjes.

Samsung loopt voorop in de ontwikkeling van tv's die Quantum Dots combineren met OLED. Dit wordt QD-OLED genoemd.

Digital Signage en Micro-LED

De enige echte LED-videodisplays zijn degene die te vinden zijn in stadions, arena's, andere grote evenementenlocaties, billboards met hoge resolutie, een klein aantal bioscoopschermen en videomuren die gebruikmaken van technologieën zoals MicroLED waarin de LED's geven beeldinhoud weer door het licht, de kleur en de beeldinhoud te genereren.

Image
Image

LED Gebruik in DLP-videoprojectoren

LED-verlichting wordt ook gebruikt in DLP en, in mindere mate, in LCD-videoprojectoren.

Een LED-lamp levert de lichtbron in plaats van een traditionele lamp. In een DLP-videoprojector wordt het beeld geproduceerd in grijswaarden op het oppervlak van de DLP-chip, waarbij elke pixel ook een spiegel is. De lichtbron (in dit geval een LED-lichtbron bestaande uit rode, groene en blauwe elementen) reflecteert het licht van de microspiegels van de DLP-chip en wordt op het scherm geprojecteerd.

Het gebruik van een LED-lichtbron in DLP-videoprojectoren elimineert het gebruik van een kleurenwiel. Dit elimineert het DLP-regenboogeffect (kleine kleurenregenbogen die zichtbaar zijn in de ogen van de kijker tijdens hoofdbewegingen).

Aangezien LED-lichtbronnen voor projectoren extreem klein kunnen worden gemaakt, is een nieuw soort compacte videoprojectoren, ook wel Pico-projectoren genoemd, populair geworden.

Image
Image

LED-gebruik in tv's, heden en toekomst

Sinds de ondergang van plasma-tv's zijn led-/lcd-tv's het dominante type tv's dat beschikbaar is voor consumenten. OLED-tv's die andere technologie gebruiken, zijn ook beschikbaar, maar hebben een beperkte distributie (vanaf 2020 zijn LG en Sony de enige tv-makers die OLED-tv's op de Amerikaanse markt op de markt brengen), en zijn duurder dan de tegenhangers van led-/lcd-tv's. Met de verfijning van lokaal dimmen en Quantum Dots is de toekomst van led-/lcd-tv's helder.

Eindoordeel

Er is geen reden om een traditionele lcd-tv te kopen, zelfs als je er een kunt vinden. LED is over het algemeen beter. Het is de volgende iteratie na TL-verlichte lcd-tv's, en in een zeldzame wending voor de technische industrie, ging het vooruit zonder echte nadelen. Bijna elke tv die je tegenwoordig op de markt ziet, is een led-tv. Maak je nu niet al te veel zorgen over het verschil. Overweeg in plaats daarvan enkele van de extra functies die LED-technologie mogelijk heeft gemaakt.

Aanbevolen: