LED LCD-achtergrondverlichting: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

LED LCD-achtergrondverlichting: wat u moet weten
LED LCD-achtergrondverlichting: wat u moet weten
Anonim

LED LCD-achtergrondverlichting zijn kleine lichtstrips of lichtbronnen die zich in een scherm, tv of monitor bevinden om het scherm te verlichten. Alle led-tv's zijn lcd-panelen met led-achtergrondverlichting. Een veel voorkomende misvatting is dat LED-displays anders zijn dan LCD, terwijl ze in wezen hetzelfde zijn. LED is beter te omschrijven als een subset van LCD-apparaten.

Wat is een LCD?

LCD is een acroniem voor Liquid Crystal Display, een soort monitor of scherm- en flatpanel-technologie die vertrouwt op duizenden of miljoenen pixels, gerangschikt in een rechthoekig raster. Wanneer een LCD is ingeschakeld, krijgt elke pixel een rode, groene of blauwe subpixel (RGB) die is ingeschakeld of uitgeschakeld. Als de pixels zijn uitgeschakeld, wordt het afzonderlijke gedeelte zwart weergegeven en wanneer alle subpixels zijn ingeschakeld, wordt het wit weergegeven. Gezamenlijk zorgen de gerangschikte pixels voor het scherpe beeld op het scherm door in een aan of uit configuratie te staan.

De LED-achtergrondverlichting verlicht de pixels van achteren, waardoor ze rijker en helderder lijken. Niet alle LCD's hebben een achtergrondverlichting, en voor degenen die dat wel hebben, gebruiken ze niet allemaal LED-achtergrondverlichting. Sommige displays gebruiken ook CCFL-verlichting of TL-lampen met koude kathode. Er moet echter worden opgemerkt dat CCFL-schermen worden uitgefaseerd ten gunste van panelen met led-achtergrondverlichting.

Image
Image

Hebben LCD-schermen achtergrondverlichting nodig?

De vloeibare kristallen in een LCD-paneel hebben op zichzelf geen verlichting en vereisen dat het licht afkomstig is van een afzonderlijk onderdeel, dat in dit geval wordt geleverd door de LED-achtergrondverlichting.

Oudere beeldschermtypes, zoals kathodestraalbuizen (CRT) produceren al verlichting en hebben dus geen extra lichtbron nodig zoals LCD-apparaten.

Wat is het verschil tussen volledige LED en LED-achtergrondverlichting?

  • Randverlichting is helder maar niet gelijkmatig verdeeld.
  • Donkere afbeeldingen kunnen er vervaagd uitzien.
  • Licht wordt nauwkeurig over het hele scherm verdeeld.
  • Individuele knooppunten kunnen worden uitgeschakeld voor echte zwarte kleuren.

Hoewel het in het begin verwarrend kan zijn, zijn panelen met led-achtergrondverlichting anders dan een volledige led. Panelen met LED-achtergrondverlichting hebben LED-strips langs de randen van het scherm, terwijl Full HD het hele scherm verlicht, vaak met een hogere helderheid en kleurnauwkeurigheid. Full LED-panelen bereiken dit dankzij een gelijkmatig verdeelde lichtbron over de achterkant van de set.

Dit verandert het beeld op het scherm, vooral als het gaat om donkere scènes en echte zwarte kleuren. Op een scherm met led-achtergrondverlichting kunnen donkere scènes er bijvoorbeeld vervaagd uitzien vanwege de manier waarop het licht op de randen wordt gefocust en zich dun verspreidt in het midden.

Full LED's kunnen daarentegen echte zwarttinten bereiken, met gelijkmatige helderheidsniveaus, omdat het licht zich nauwkeurig over het hele paneel verspreidt. Dat betekent ook dat de lichten in het full-LED-paneel afzonderlijk kunnen worden uitgeschakeld of uitgeschakeld om een donkerder beeld te creëren.

Bottom Line

Omdat beide typen in wezen LCD-panelen zijn, produceren zowel LED- als LED-backlit displays heldere en levendige beelden. Scènes kunnen echter helderder of enigszins vervaagd lijken, afhankelijk van hoe de lichtbron is verdeeld, zoals van achtergrondverlichting aan de randen versus gelijkmatig verdeelde verlichting. Als je liever een nauwkeuriger beeld hebt, zijn volledige LED-panelen de beste keuze, maar ze zijn duurder.

Wat is de betekenis van een LCD-monitor met led-achtergrondverlichting?

Net als bij tv's en andere schermen, is een lcd-monitor met led-achtergrondverlichting een lcd-paneel met led-achtergrondverlichting. Wat een monitor of computermonitor vaak onderscheidt van standaardschermen, is dat ze geen ingebouwde tuner hebben, die nodig is om toegang te krijgen tot de kabel. Ze bevatten vaak verschillende video- of displaypoorten, zoals HDMI, DisplayPort, VGA, enzovoort. Ze zijn ontworpen om te worden gebruikt als primair of secundair beeldscherm voor desktopcomputers, laptops en meer.

Monitoren zijn over het algemeen volledige LED-panelen met een volledig gedistribueerde lichtbron. Hierdoor kunnen ze in het algemeen een helderder en scherper beeld geven, wat ideaal is voor computergerelateerde activiteiten en media.

Waar vind je anders LCD's met achtergrondverlichting?

TV's, monitoren en displays met led-achtergrondverlichting worden op veel verschillende plaatsen gebruikt, waaronder geldautomaten, kassa's, digitale billboards, fitnessapparatuur zoals loopbanden, infotainmentsystemen voor voertuigen, pomppompen van benzinestations, Pachinko en casinomachines, mobiele apparaten, en nog veel meer.

Je kunt veel voorbeelden van LCD- en LED-backlit-panelen vinden door gewoon om je heen te kijken.

FAQ

    Hoe maak ik een lcd-tv-scherm schoon?

    Als u een flatscreen-tv wilt reinigen, schakelt u het apparaat uit en gebruikt u een droge microvezeldoek om het scherm voorzichtig schoon te vegen. Bevochtig de doek indien nodig met gedestilleerd water of een gelijke verhouding van gedestilleerd water tot witte azijn.

    Waar kan ik een vervangend lcd-tv-scherm kopen?

    Als je je tv- of computerscherm wilt vervangen, moet je contact opnemen met de fabrikant om te zien of ze reparatieservices aanbieden. Als dat niet het geval is, probeer dan Best Buy of een andere elektronicareparatiewerkplaats.

    Hoe weet ik of mijn monitor led-achtergrondverlichting gebruikt?

    Maak het scherm zwart en kijk dan langs de randen van het scherm naar lichte en donkere vlekken. U kunt ook de website van de fabrikant raadplegen.

    Wat is het verschil tussen lcd- en led-tv's?

    Hoewel alle led-tv's lcd-tv's zijn, zijn niet alle lcd-tv's led-tv's. Als een tv op de markt wordt gebracht als LCD zonder vermelding van LED, gebruikt deze waarschijnlijk een ander type achtergrondverlichting, zoals CCFL.

Aanbevolen: