De Fusion Drive van je Mac verwijderen of splitsen

Inhoudsopgave:

De Fusion Drive van je Mac verwijderen of splitsen
De Fusion Drive van je Mac verwijderen of splitsen
Anonim

De Fusion-schijf op een Mac bestaat uit twee fysieke schijven: een SSD en een standaard schijfgebaseerde schijf. Het combineert het beste van twee werelden: de wonderbaarlijk snelle prestaties van een SSD en de ruime maar goedkope opslagruimte van een traditionele harde schijf.

De Fusion Drive van je Mac verwijderen

Hoewel de Fusion-configuratie voor de meeste Mac-gebruikers een mooie prestatieverbetering oplevert, kan er een tijd zijn dat u de Fusion-schijf niet langer wilt en liever twee duidelijk afzonderlijke schijven voor uw Mac hebt. Misschien vindt u het hebben van afzonderlijke schijven een betere configuratie voor uw gegevensbehoeften, of misschien wilt u de SSD of de harde schijf vervangen door een grotere of snellere. Ongeacht de reden, het scheiden van de schijven in hun afzonderlijke componenten is relatief eenvoudig.

Image
Image

Schijfhulpprogramma en Fusion Drives

Schijfhulpprogramma ondersteunt Apple's Core Storage-technologie niet volledig, het systeem achter de schermen waarmee de Fusion-schijf kan werken. Ja, u kunt uw Fusion-schijf zien in Schijfhulpprogramma en u kunt de gegevens wissen, maar Schijfhulpprogramma mist een manier om de Fusion-schijf in zijn basiscomponenten te splitsen. Evenzo is er geen manier om een Fusion-schijf te maken in Schijfhulpprogramma; in plaats daarvan moet je naar Terminal gaan om een Fusion-schijf in te stellen.

Als je een Fusion-schijf kunt maken in Terminal, kun je er natuurlijk ook een opsplitsen. Dat is de methode die we in deze handleiding zullen gebruiken om een Fusion-schijf te verwijderen.

Terminal gebruiken om een Fusion Drive te verwijderen

Het verwijderen van een Fusion-schijf vereist drie Terminal-commando's. Omdat de Fusion-schijf wordt opgesplitst in afzonderlijke schijven, wordt deze opnieuw geformatteerd en is deze klaar voor gebruik.

Als u een Fusion-schijf verwijdert, worden alle gegevens op de schijven vernietigd. Dat omvat de systeem- en gebruikersgegevens en alle gegevens op een verborgen partitie.

Deze onderneming is een geavanceerd doe-het-zelfproces. Het is een goed idee om het hele proces door te lezen voordat u begint. Neem de tijd om een back-up van uw gegevens te maken en kopieer uw Recovery HD naar een nieuwe locatie.

De UUID's van de Fusion Drive weergeven

We zullen Terminal gebruiken om je Fusion-schijf uit elkaar te halen. Met deze drie Core Storage-opdrachten kunnen we de huidige configuratie van de Fusion-schijf zien. Het zal ons ook helpen de UUID's (Universal Unique Identifiers) te ontdekken die we nodig hebben om het Core Storage Logical Volume en de Core Storage Logical Volume Group te verwijderen. Zodra beide zijn verwijderd, wordt uw Fusion-schijf uit elkaar gehaald.

  1. Sluit alle andere apps of programma's. U kunt uw webbrowser open laten als u deze instructies moet lezen.
  2. Launch Terminal, te vinden onder /Applications/Utilities/.
  3. Voer in de Terminal-prompt het volgende commando in:

    diskutil cs list

  4. Druk op enter of return op je toetsenbord.

Terminal geeft een overzicht van uw Fusion-schijf weer, inclusief alle volumes van het Core Storage-systeem. Voor de meeste mensen zal dat de Fusion-drive zijn.

We zijn op zoek naar twee stukjes informatie: de Logical Volume Group UUID en de Logical Volume UUID van uw Fusion-schijf.

De logische volumegroep is een lange reeks cijfers, letters en streepjes, en het is meestal de eerste regel die verschijnt. Zodra u de logische volumegroep hebt gevonden, schrijft u de UUID op of kopieert/plakt u deze naar een veilige locatie; je hebt het later nodig.

Het tweede item dat we nodig hebben uit de lijst is het logische volume. Je vindt het onderaan het scherm. Het presenteert zich meestal als een reeks woorden en cijfers. Noteer of bewaar (kopieer/plak) de UUID nogmaals; je hebt het nodig in de volgende stap.

Verwijder kernopslagvolume

Nu we de UUID's van de logische volumegroep en het logische volume hebben, kunnen we de Fusion-schijf verwijderen.

Als u de Fusion-schijf verwijdert, gaan alle gegevens die bij de schijf horen, inclusief eventuele Recovery HD-partities die mogelijk verborgen zijn, verloren. Zorg ervoor dat u een back-up van uw gegevens maakt voordat u doorgaat.

Het opdrachtformaat is:

diskutil cs verwijder UUID

waarbij UUID de logische volumegroep is die u in de eerste reeks instructies hebt opgeschreven. Een voorbeeld zou zijn:

diskutil cs delete E03B3F30-6A1B-4DCD-9E14-5E927BC3F5DC

  1. Launch Terminal, als deze nog niet open is.
  2. Om het logische volume te verwijderen, voert u de volgende opdrachtindeling in de Terminal-prompt in, samen met de UUID die u in de tweede reeks instructies hebt opgeslagen.

    diskutil cs deleteVolume UUID

    In dit formaat is de UUID van het logische volume, dus een voorbeeld kan zijn:

    diskutil cs deleteVolume E59B5A99-F8C1-461A-AE54-6EC11B095161

    Zorg ervoor dat u de juiste UUID invoert.

  3. Zodra je de volledige opdracht hebt ingevoerd in de Terminal-prompt, druk je op enter of return. Zodra de opdracht is voltooid, bent u klaar om de logische volumegroep te verwijderen.
  4. Zorg ervoor dat u de juiste UUID van uw Fusion-groep invoert. Voer de bovenstaande opdracht in Terminal in en druk vervolgens op enter of return.
  5. Terminal geeft feedback over het proces van het verwijderen van de logische volumegroep. Dit proces kan wat langer duren, omdat het de afzonderlijke volumes van de Fusion-schijf opnieuw moet formatteren.

    Wanneer de Terminal-prompt opnieuw verschijnt, is de Fusion-schijf verwijderd en kunt u de afzonderlijke schijven gebruiken zoals u wilt.

  6. Als u uw Fusion-schijf opsplitst om een andere SSD of harde schijf te installeren, kunt u doorgaan en de wijziging doorvoeren. Wanneer u klaar bent om de schijven opnieuw te fuseren, volgt u de instructies in ons artikel Een Fusion-schijf instellen op uw huidige Mac.

Problemen oplossen

  • De meeste problemen die zich voordoen bij het verwijderen van een Fusion-schijf komen van het verkeerd identificeren van het logische volume of de logische volumegroep. Ga terug en bekijk de tweede set instructies voor details over het vinden van de UUID voor elke UUID. De afbeelding heeft elk item gemarkeerd om u te helpen.
  • Een typefout maken in de UUID is een andere veelvoorkomende fout. Zorg ervoor dat de UUID correct is.
  • Het is gebruikelijk om de verwijderingen in de verkeerde volgorde uit te voeren. U moet eerst het logische volume doen, gevolgd door de logische volumegroep. Als u per ongeluk eerst de logische volumegroep verwijdert, kan het zijn dat Terminal nooit klaar is met het opnieuw formatteren van een van de schijven in de Fusion-groep. U kunt dit probleem oplossen door Terminal te sluiten en uw Mac opnieuw op te starten. Zodra uw Mac opnieuw is opgestart, start u Schijfhulpprogramma en formatteert u elke schijf opnieuw vanaf uw oude Fusion-array.

Aanbevolen: