Een harde schijf nieuw leven inblazen voor gebruik met uw Mac

Inhoudsopgave:

Een harde schijf nieuw leven inblazen voor gebruik met uw Mac
Een harde schijf nieuw leven inblazen voor gebruik met uw Mac
Anonim

Een harde schijf nieuw leven inblazen voor gebruik met je Mac is een vrij eenvoudig proces, hoewel niet kort. In deze stapsgewijze handleiding laten we u zien hoe u een oude harde schijf kunt repareren die problemen heeft opgeleverd.

Wat je nodig hebt

  • Hulpprogramma's: Om je harde schijf te repareren, heb je Schijfhulpprogramma nodig, dat gratis wordt geleverd bij elke Mac-computer. Als alternatief kunt u een programma zoals Drive Genius gebruiken, verkrijgbaar bij Prosoft Engineering. U hebt niet beide hulpprogramma's nodig. We hebben de neiging om Drive Genius te gebruiken omdat het sneller is dan Schijfhulpprogramma.
  • Een harde schijf: in hoeverre je een kapotte harde schijf kunt herstellen, hangt af van de staat waarin de schijf zich bevindt. Probeer niet te vertrouwen op de schijf als uw primaire opslagsysteem, want zelfs als u het apparaat nieuw leven kunt inblazen, is er geen garantie dat het lang meegaat. Gebruik het om tijdelijke of back-upgegevens te bewaren.
  • Een huidige back-up: het proces dat in deze handleiding wordt beschreven, wist de schijfgegevens, dus van alle gegevens die zich momenteel op de schijf bevinden, moet een back-up worden gemaakt als u deze wilt opslaan. Als de schijf u verhindert om een back-up van de gegevens te maken, moet u de gegevens herstellen voordat u probeert de schijf nieuw leven in te blazen. Er zijn een aantal hulpprogramma's voor gegevensherstel van derden beschikbaar, zoals Data Rescue, Techtool Pro en Disk Warrior.

Installeer de schijf in een externe behuizing

Image
Image

Door de harde schijf in een externe behuizing te installeren, kunt u de schijfhulpprogramma's uitvoeren vanaf de opstartschijf van de Mac. Dit zorgt voor een sneller proces en vermijdt het gebruik van een dvd of ander opstartapparaat, dat u nodig zou hebben als u de interne opstartschijf van de Mac probeerde te herstellen. U kunt dit proces nog steeds gebruiken, maar de instructies voor het opstarten vanaf een ander opstartstation staan niet in deze handleiding.

Welk type behuizing te gebruiken

Elke behuizing die de interface van uw schijf accepteert, werkt prima. Hoogstwaarschijnlijk gebruikt de schijf die u probeert te doen herleven een SATA-interface. Het specifieke type (SATA I, SATA II, etc.) maakt niet uit, zolang de behuizing maar geschikt is voor de interface. U kunt de behuizing op uw Mac aansluiten via USB, FireWire, eSATA of Thunderbolt. USB zorgt voor de langzaamste verbinding; Thunderbolt, de snelste.

Je wilt een extern stationsdock waarin je een schijf kunt aansluiten zonder gereedschap en zonder dat je een behuizing hoeft te openen. Dit type drivedock is bedoeld voor tijdelijk gebruik en zorgt ervoor dat de drive geen interne interfacecomponenten beschadigt.

Een standaardbehuizing kan een betere keuze zijn als je schijf bedoeld is om te functioneren als een externe schijf die op je Mac is aangesloten.

Poging om de schijf te monteren

De eerste stap bij het nieuw leven inblazen van de harde schijf is om te bepalen of het zelfs een kandidaat is voor een heropleving. Om dit te doen, moet u bevestigen dat de schijf kan reageren op basiscommando's en deze kan uitvoeren.

Zorg er eerst voor dat de schijf is ingeschakeld en is aangesloten op uw Mac, en zet vervolgens uw Mac aan. De Mac zal ofwel a) de schijf herkennen en op het bureaublad verschijnen, b) een waarschuwing weergeven dat de schijf niet wordt herkend, of c) helemaal niet reageren op de verbinding van de schijf.

Als je Mac helemaal niet reageert op de schijfverbinding, probeer dan de computer uit te schakelen, de externe schijf uit te schakelen en opnieuw op te starten in de volgende volgorde:

  1. Schakel de externe schijf in.
  2. Wacht minstens een minuut tot de rit op snelheid is.
  3. Zet je Mac aan.

Als de schijf nog steeds niet verschijnt, of als u het waarschuwingsbericht niet ontvangt, kunt u het volgende proberen:

  • Sluit de Mac af en verander de externe schijf naar een andere verbinding.
  • Gebruik een andere USB-poort of verander naar een andere interface, zoals van USB naar FireWire.
  • Verwissel de externe schijf voor een bekende goede schijf om te bevestigen dat de externe behuizing correct werkt.

Als deze tijdelijke oplossingen ontbreken, is de schijf waarschijnlijk niet meer te redden.

Wis de schijf

De volgende stap gaat ervan uit dat de schijf ofwel op je Mac-bureaublad verscheen of dat je een waarschuwingsbericht hebt ontvangen waarin staat dat de schijf niet wordt herkend.

Ontkoppel alle andere externe schijven die u mogelijk op uw Mac hebt aangesloten voordat u verder gaat. Je wilt niet per ongeluk de verkeerde schijf wissen.

  1. Launch Disk Utility, te vinden onder Applications > Utilities.
  2. Zoek en selecteer in de lijst met schijven degene die je probeert te doen herleven. Het heeft de schijfgrootte en de naam van de fabrikant in de titel.

    Als je niet zeker weet welke schijf dat is, koppel je de externe schijf los en kijk je welke uit de lijst verdwijnt. Sluit hem vervolgens weer aan om te bevestigen dat hij weer verschijnt.

  3. Selecteer de Wissen tab.
  4. Zorg ervoor dat het vervolgkeuzemenu Opmaak is ingesteld op macOS Extended (Journaled).

  5. Geef de schijf een naam of gebruik de standaardnaam, namelijk "Naamloos".
  6. Selecteer Wissen. De schijf wordt gewist en verschijnt in de lijst Schijfhulpprogramma met een geformatteerde partitie met de naam die u erboven hebt gemaakt.

Als u op dit punt fouten ontvangt, is de kans kleiner dat de schijf het herstelproces met succes voltooit. Schijven die niet volgens de instructies kunnen worden gewist, hebben een grotere kans om ook in de volgende stap te falen.

Scannen op slechte blokken

Deze volgende stap controleert elke locatie van de schijf om te bepalen welke secties beschrijfbaar zijn. De hulpprogramma's die in de volgende instructies worden gebruikt, markeren elke sectie die niet kan worden geschreven of gelezen als een slecht blok. Dit voorkomt dat de schijf deze gebieden later gebruikt.

Image
Image

Alle schijven, zelfs gloednieuwe, hebben slechte blokken. Fabrikanten verwachten dat schijven niet alleen een paar slechte blokken hebben, maar deze in de loop van de tijd ontwikkelen. Ze plannen dit door een paar extra gegevensblokken te reserveren die de schijf kan gebruiken, in wezen een bekend slecht blok verwisselen voor een gereserveerd blok.

In de eerste set instructies zullen we Drive Genius gebruiken, en in de tweede zullen we Apple Disk Utility gebruiken.

Dit is een destructieve test en zal waarschijnlijk leiden tot gegevensverlies op de schijf die wordt getest.

Hoe te scannen op slechte blokken met Drive Genius

  1. Sluit Schijfhulpprogramma als het momenteel actief is en start Drive Genius, meestal te vinden onder Applicaties.
  2. Selecteer de Scan of Physical Check optie, afhankelijk van welke versie van Drive Genius je hebt.
  3. Selecteer de harde schijf die u probeert te herstellen uit de lijst met apparaten.
  4. Selecteer ofwel het Spare Bad Blocks of Revive beschadigde gebieden, afhankelijk van welke versie van Drive Genius je hebt.
  5. Selecteer Start.
  6. Er verschijnt een prompt die u waarschuwt dat dit proces gegevensverlies kan veroorzaken. Selecteer Scan.

Het scanproces zal beginnen. Na een paar minuten geeft het een schatting van de benodigde tijd. In de meeste gevallen zal dit tussen de 90 minuten en 4 of 5 uur zijn, afhankelijk van de schijfgrootte en de snelheid van de interface. Wanneer voltooid, zal Drive Genius rapporteren hoeveel, indien aanwezig, slechte blokken zijn gevonden en vervangen door reserveonderdelen.

Als er geen slechte blokken zijn gevonden, is de schijf klaar voor gebruik. Als er slechte blokken zijn gevonden, gaat u verder met de sectie met de titel Drive Stress Test.

Scannen op slechte blokken met Schijfhulpprogramma

  1. Launch Schijfhulpprogramma, te vinden onder Applications > Utilities.
  2. Selecteer de schijf in de lijst met apparaten. Het heeft de schijfgrootte en de naam van de fabrikant in de titel.
  3. Selecteer de Wissen tab.
  4. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Opmaak macOS Extended (Journaled).
  5. Geef de schijf een naam of gebruik de standaardnaam, namelijk "Un titled".
  6. Selecteer Beveiligingsopties.
  7. Selecteer de optie om de schijf te overschrijven met nullen en selecteer vervolgens OK.
  8. Selecteer Wissen.

Als Schijfhulpprogramma de optie Zero Out Data gebruikt, activeert het de ingebouwde Spare Bad Blocks-functie van de schijf als onderdeel van het wisproces. Afhankelijk van de grootte van de schijf kan dit proces slechts 4-5 uur tot wel 12-24 uur duren.

Zodra het wissen is voltooid en Schijfhulpprogramma geen fouten vertoont, is de schijf klaar voor gebruik. Als er fouten zijn opgetreden, kunt u de schijf waarschijnlijk niet gebruiken.

Drive Stress Test

Image
Image

Nu je een werkende schijf hebt, wil je hem misschien meteen in gebruik nemen. Als u van plan bent belangrijke gegevens op de schijf te zetten, kunt u een stresstest uitvoeren.

Dit is een drive-stresstest, ook wel een burn-in genoemd. Het doel is om de drive te oefenen door gegevens van zoveel mogelijk locaties te schrijven en te lezen voor zoveel mogelijk tijd. Elke zwakke plek zal zich nu openbaren in plaats van later.

Er zijn een paar manieren om een stresstest uit te voeren, maar in alle gevallen willen we dat het hele boek wordt geschreven en teruggelezen. Nogmaals, we zullen twee verschillende methoden gebruiken.

Een stresstest uitvoeren met Drive Genius

  1. Launch Drive Genius, meestal te vinden onder Applications.
  2. Selecteer de Scan of Physical Check optie, afhankelijk van welke versie van Drive Genius je hebt.
  3. Selecteer de harde schijf die u probeert te herstellen uit de lijst met apparaten.
  4. Selecteer het Extended Scan of Extended Check selectievakje, afhankelijk van de versie van Drive Genius die u heeft.
  5. Selecteer Start.
  6. U ontvangt een prompte waarschuwing dat het proces gegevensverlies kan veroorzaken. Selecteer Scan.

Na een paar minuten geeft Drive Genius een schatting van de benodigde tijd. In de meeste gevallen zal dit een dag tot een week zijn, afhankelijk van de schijfgrootte en de snelheid van de schijfinterface. Je kunt deze test op de achtergrond uitvoeren terwijl je je Mac voor andere taken gebruikt.

Als de test is voltooid en er geen fouten worden vermeld, kunt u erop vertrouwen dat uw schijf in goede staat verkeert en voor de meeste activiteiten kan worden gebruikt.

Een stresstest uitvoeren met Schijfhulpprogramma

  1. Launch Disk Utility, te vinden onder Applications > Utilities.
  2. Selecteer de schijf in de lijst met apparaten. Het heeft de schijfgrootte en de naam van de fabrikant in de titel.
  3. Selecteer de Wissen tab.
  4. Gebruik het vervolgkeuzemenu Opmaak om macOS Extended (Journaled). te selecteren
  5. Geef de schijf een naam of gebruik de standaardnaam, namelijk "Un titled".
  6. Selecteer Beveiligingsopties.
  7. Selecteer de optie om de schijf te overschrijven met DOE-compliant 3-pass secure erase. Selecteer OK.
  8. Selecteer Wissen.

Als Schijfhulpprogramma gebruikmaakt van DOE-compliant 3-pass secure erase, zal het twee passages met willekeurige gegevens wegschrijven en vervolgens een enkele passage van een bekend gegevenspatroon. Dit duurt een dag tot een week of langer, afhankelijk van de grootte van de schijf. Je kunt deze stresstest op de achtergrond uitvoeren terwijl je je Mac voor andere activiteiten gebruikt.

Zodra het wissen is voltooid en Schijfhulpprogramma geen fouten vertoont, bent u klaar om de schijf te gebruiken in de wetenschap dat deze in uitstekende staat is.

Aanbevolen: