Een korte handleiding over de basisprincipes van netwerken

Inhoudsopgave:

Een korte handleiding over de basisprincipes van netwerken
Een korte handleiding over de basisprincipes van netwerken
Anonim

In de wereld van computers is netwerken de praktijk van het aan elkaar koppelen van twee of meer computerapparaten om gegevens te delen. Netwerken worden gebouwd met een combinatie van computerhardware en computersoftware. Sommige verklaringen van netwerken in boeken en tutorials zijn zeer technisch, ontworpen voor studenten en professionals, terwijl andere meer gericht zijn op thuis- en zakelijk gebruik van computernetwerken. Hier is een snelle, vereenvoudigde blik op de fundamentele concepten van netwerken.

Soorten computernetwerken

Image
Image

Netwerken kunnen op verschillende manieren worden gecategoriseerd. Eén methode definieert het type netwerk op basis van het geografische gebied dat het omspant. Als alternatief kunnen netwerken ook worden geclassificeerd op basis van topologie of de soorten protocollen die ze ondersteunen.

Soorten netwerkapparatuur: de hardware

Image
Image

De bouwstenen van een thuiscomputernetwerk zijn onder meer adapters, routers en/of toegangspunten. Bij bedrade (en hybride bekabelde/draadloze) netwerken zijn ook kabels van verschillende typen betrokken. Ten slotte gebruiken vooral grootschalige bedrijfsnetwerken vaak andere geavanceerde apparatuur voor gespecialiseerde communicatiedoeleinden.

Ethernet

Image
Image

Ethernet is een fysieke en datalinklaagtechnologie voor lokale netwerken. Huizen, scholen en kantoren over de hele wereld maken allemaal gebruik van Ethernet-standaardkabels en -adapters om personal computers te netwerken.

Draadloos Local Area Networking (WLAN)

Image
Image

Wi-Fi is het populairste draadloze communicatieprotocol voor lokale netwerken. Particuliere thuis- en bedrijfsnetwerken en openbare hotspots gebruiken Wi-Fi om computers en andere draadloze apparaten met elkaar en met internet te verbinden. Bluetooth is een ander draadloos protocol dat veel wordt gebruikt in mobiele telefoons en computerrandapparatuur voor netwerkcommunicatie op korte afstand.

Internetservice

Image
Image

De technologieën die worden gebruikt om verbinding te maken met internet zijn anders dan die worden gebruikt voor het verbinden van apparaten op lokale netwerken. Digitale abonneelijnen (DSL), kabelmodems en glasvezel bieden vaste breedbandinternetservice, terwijl WiMax en LTE bovendien mobiele connectiviteit ondersteunen. In geografische gebieden waar deze snelle opties niet beschikbaar zijn, worden abonnees gedwongen om in plaats daarvan oudere mobiele diensten, satelliet of zelfs inbelinternet te gebruiken.

TCP/IP en andere internetprotocollen

Image
Image

TCP/IP is het primaire netwerkprotocol van internet. De afkorting verwijst naar Transmission Control Protocol en het Internet Protocol, de twee frameworks waarop het model is gebaseerd. Een verwante familie van protocollen die bovenop TCP/IP zijn gebouwd, stelt webbrowsers, e-mail en vele andere toepassingen in staat om wereldwijd via netwerken te communiceren. Applicaties en computers die TCP/IP gebruiken, identificeren elkaar met toegewezen IP-adressen. Dit zijn een reeks getallen die er meestal uitzien als … (d.w.z. 192.168.0.51).

Netwerkroutering, -switching en -bridging

Image
Image

De meeste computernetwerken sturen berichten van bron naar bestemmingsapparaten met behulp van drie technieken: routering, schakelen en overbruggen. Routers gebruiken bepaalde netwerkadresinformatie in berichten om ze vooruit te sturen naar hun bestemming (vaak via andere routers). Switches gebruiken veel van dezelfde technologie als routers, maar ondersteunen doorgaans alleen lokale netwerken. Bridging zorgt ervoor dat berichten tussen twee verschillende soorten fysieke netwerken kunnen stromen.

Aanbevolen: