Een korte geschiedenis van de autoradio

Inhoudsopgave:

Een korte geschiedenis van de autoradio
Een korte geschiedenis van de autoradio
Anonim

De head-unit is in veel opzichten de ziel van autoradio. Consoles zijn veranderd van simpele mono AM-radio's naar geavanceerde infotainmentsystemen, met daartussen een aantal bizarre blips en eenmalige projecten.

De meeste head-units hebben nog steeds een AM-tuner, maar achtsporenbanden, cassettes en andere technologieën zijn de geschiedenis ingegaan. Ook andere technologieën, zoals de compact disc, zouden de komende jaren verdwijnen. Het lijkt misschien vergezocht, maar de geschiedenis van autoradio's is bezaaid met verlaten technologie die ooit als state-of-the-art werd beschouwd.

1930: de eerste commerciële head-units

Enthousiastelingen hadden al meer dan tien jaar creatieve manieren gevonden om radio's in hun auto's te integreren, maar de eerste echte autoradio's werden pas in de jaren dertig geïntroduceerd. Motorola bood een van de eerste aan, die voor ongeveer $ 130 werd verkocht - ongeveer $ 1.800 in het geld van vandaag. Houd er rekening mee dat dit het tijdperk van de Model T was en dat je een hele auto kon kopen voor ongeveer twee tot drie keer de vraagprijs van Motorola's eerste autoradio.

Image
Image

1950s: AM blijft domineren

Hoofdunits daalden in prijs en namen in kwaliteit toe in de daaropvolgende decennia, maar ze konden nog steeds alleen AM-uitzendingen ontvangen tot de jaren 1950. Dat was logisch, want AM-zenders hadden op dat moment een wurggreep op het marktaandeel.

Blaupunkt verkocht de eerste AM/FM-hoofdeenheid in 1952, maar het duurde een paar decennia voordat FM echt aansloeg. Het eerste on-demand muzieksysteem verscheen ook in de jaren vijftig. Op dat moment waren we nog bijna een decennium verwijderd van acht nummers, en platen waren de dominante kracht in home audio. Platenspelers zijn niet bepaald de meest schokbestendige media die zijn uitgevonden, maar dat weerhield Chrysler er niet van om er een in hun auto's te plaatsen. Mopar introduceerde de allereerste head-unit voor het afspelen van platen in 1955. Het duurde niet lang.

Image
Image

1960s: The Car Stereo Is Born

De jaren zestig zagen de introductie van zowel achtsporenbanden als autoradio's. Tot dan toe hadden alle autoradio's één (mono) audiokanaal. Sommige hadden luidsprekers voor en achter die afzonderlijk konden worden aangepast, maar ze hadden nog steeds maar één kanaal.

Vroege stereo's plaatsten het ene kanaal op de voorluidsprekers en het andere op de achterluidsprekers, maar kort daarna verschenen systemen die het moderne linker- en rechterformaat gebruikten.

Het achtsporige formaat heeft veel te danken aan autokopeenheden. Als het niet voor autoradio was, zou het hele formaat waarschijnlijk zijn mislukt. Ford pushte agressief het platform en uiteindelijk pakten concurrerende fabrikanten het formaat ook op.

Image
Image

1970s: Compact Cassettes komen op het toneel

De dagen van de acht nummers waren vanaf het begin geteld en het formaat werd snel uit de markt gedrukt door de compactcassette. De eerste cassettehead-units verschenen in de jaren 70 en overleefden hun voorganger vele jaren.

De eerste cassettedeck-head-units waren relatief hard voor banden, en Maxell baseerde een advertentiecampagne in het begin van de jaren tachtig op het concept dat de banden sterk genoeg waren om het misbruik te weerstaan. Iedereen die ooit een cassette in een cassettedeck in het dashboard heeft gestopt, herinnert zich het zinkende gevoel dat gepaard gaat met het opeten van een kostbare band door de head-unit.

Image
Image

1980s: De Compact Disc kan de Compact Cassette niet losmaken

De eerste cd-head-units verschenen minder dan 10 jaar na de eerste cassettedecks, maar de acceptatie van de technologie verliep veel langzamer. Cd-spelers zouden pas eind jaren negentig alomtegenwoordig worden in head-units, en de technologie bestond meer dan twee decennia naast de compactcassette.

Image
Image

1990: cd-spelers worden dominant

CD-spelers werden in de jaren negentig steeds populairder in head-units en er waren een paar opmerkelijke toevoegingen tegen het einde van het decennium. Head-units die in staat waren om cd-rw's te lezen en MP3-bestanden af te spelen, kwamen uiteindelijk beschikbaar, en dvd-functionaliteit verscheen ook in sommige high-end voertuigen en aftermarket-head-units.

Image
Image

2000s: Bluetooth en infotainmentsystemen

Tijdens het eerste decennium van de 21e eeuw kregen head-units de mogelijkheid om via Bluetooth te communiceren met telefoons en andere apparaten. Deze technologie is in 1994 ontwikkeld, maar was oorspronkelijk bedoeld als vervanging voor bekabelde netwerken. In autotoepassingen maakte de technologie handsfree bellen mogelijk en creëerde een situatie waarin een head-unit zichzelf automatisch kon dempen tijdens een telefoongesprek.

De nauwkeurigheid van GPS-systemen voor consumenten verbeterde ook tijdens het eerste deel van het decennium, wat leidde tot een explosie in zowel OEM- als aftermarket-navigatiesystemen. De eerste infotainmentsystemen begonnen ook te verschijnen en sommige head-units boden zelfs ingebouwde HDD-opslag.

De jaren 2000 zagen ook de opkomst en toenemende aantrekkingskracht van satellietradio.

Image
Image

2010s: The Death of the Cassette and What Comes Next

2011 was het eerste jaar dat fabrikanten stopten met het aanbieden van cassettedecks in nieuwe auto's. De laatste auto die van de band rolde met een OEM-cassettespeler was een Lexus SC 430 uit 2010. Na ongeveer 30 jaar dienst werd het format eindelijk stopgezet om plaats te maken voor nieuwe technologieën.

De cd-speler was het volgende formaat op het hakblok. Verschillende OEM's zijn gestopt met het aanbieden van cd-wisselaars na het modeljaar 2012, en cd-spelers in het dashboard beginnen dit voorbeeld te volgen. Dus wat komt er daarna?

De meeste head-units kunnen nu muziek afspelen vanaf mobiele apparaten en zelfs de cloud, en andere kunnen verbinding maken met internetdiensten zoals Pandora. Met mobiele apparaten die via USB of Bluetooth verbinding kunnen maken met head-units, begint de telefoon oude fysieke media te vervangen.

Satellietradio, die in het begin van de jaren 2000 een explosieve groei doormaakte, had in de loop van het decennium ook te maken met een afnemend gebruikersbestand.

Aanbevolen: