HDR-gaming voor pc, Xbox One en PS4 begrijpen

Inhoudsopgave:

HDR-gaming voor pc, Xbox One en PS4 begrijpen
HDR-gaming voor pc, Xbox One en PS4 begrijpen
Anonim

High Dynamic Range (HDR) raakt tv's en nu computermonitoren met alle furie van 4K Ultra HD. En het belooft de kijkervaring drastisch te verbeteren. Helaas wordt deze nieuwe functie bij elke beurt anders geïmplementeerd, waardoor niet alle HDR-ervaringen even goed worden gecreëerd. Voor HDR-gaming is het verhaal vooral lastig.

De lange verhaal-korte versie ervan is dat HDR-gaming op Xbox One S, Xbox One X, PS4 en PS4 Pro de moeite waard is, maar HDR-gaming op pc is een veel zwaardere bezigheid. Als je een console-gamer bent die geïnteresseerd is in HDR-gaming, zou er weinig zijn dat je tegenhoudt. Terwijl pc-gamers worden geconfronteerd met obstakel na obstakel waarvan we alleen maar kunnen hopen dat ze snel zullen worden verwijderd naarmate HDR meer gemeengoed wordt.

HDR in pc-gaming en consolegaming

Er zijn veel stukjes van de puzzel voor een goede HDR-ervaring. Er is de HDR-inhoud die u probeert te bekijken (in dit geval games), de hardware die die HDR-inhoud naar een scherm stuurt (uw console of grafische pc-processor), de kabel die dat signaal draagt (HDMI of DisplayPort), het scherm dat en het verwerken van de HDR-inhoud en het gebruikte HDR-formaat (Dolby Vision, HDR10, HLG, enz.). Om een goede HDR-ervaring te krijgen, is het belangrijk dat elk onderdeel samenwerkt.

Image
Image

Op consoles die zijn aangesloten op een tv, is het een stuk eenvoudiger om dingen goed te krijgen. De Xbox One S en Xbox One X ondersteunen beide HDR10, net als alle PS4-modellen met systeemsoftware 4.0 en hoger. Het meer geavanceerde Dolby Vision is ook naar Xbox One S en X gekomen.

Omdat HDR10 een veelgebruikte standaard is en Dolby Vision niet onmogelijk te vinden is, is het voor consolegamers op Microsoft- en Sony-hardware gemakkelijk genoeg om een compatibele tv te vinden om op te gamen. Vanaf daar is gamen in HDR redelijk eenvoudig, zolang de games die je probeert te spelen HDR ondersteunen. Als je al een van de consoles hebt die we hebben genoemd, hoef je niets extra's te doen om het HDR-ready te maken, en het vinden van een tv die ermee werkt, is geen moeilijke taak.

PC-gebruikers hebben het niet zo gemakkelijk, vooral omdat monitoren achterlopen op tv's voor HDR-adoptie en standaardisatie. Hoewel de meeste recente grafische kaarten voor pc's van Nvidia en AMD HDR ondersteunen, zullen gamers met oudere kaarten moeten upgraden. Rock Paper Shotgun heeft een lijst met HDR-ready GPU's en de kabels die nodig zijn om HDR te ondersteunen. Maar zelfs met een capabele grafische kaart en een HDR-monitor is het niet altijd een soepel proces om Windows en games HDR op de juiste manier te laten verwerken. Bovendien ondersteunen niet alle games HDR.

Input Lag

Dit is een klein punt, maar voor een goede game-ervaring is het het vermelden waard. Aangezien tv-invoervertraging een game-ervaring kan schaden door het gevoel te geven dat uw systeem niet meer reageert, kunt u dit het beste tot een minimum beperken.

Je pc of console kan een licht verhoogde invoervertraging ervaren bij het uitvoeren van HDR-inhoud, en je tv of monitor kan op dezelfde manier de invoervertraging verhogen tijdens het verwerken van de ontvangen HDR-inhoud. Met goede hardware en implementatie van HDR in je games zou dit echter verwaarloosbaar moeten zijn. Maar niet alle hardware en implementatie zullen goed zijn.

Het kan zijn dat je beeldscherm de invoervertraging aanzienlijk verhoogt wanneer je overschakelt naar HDR. Als je tv een gamemodus heeft die helpt om de invoervertraging te verminderen, maar je deze modus en HDR niet tegelijkertijd kunt activeren, moet je misschien kiezen welke voor jou belangrijker is.

De wisselwerking tussen de hoogwaardige beelden van HDR en invoervertraging brengt ons bij ons volgende punt.

Pretty Games vs. Competitive Games

Wat voor soort gamen je wilt doen, kan je helpen beslissen of je HDR wilt nastreven. Hoewel we denken dat HDR de moeite waard is voor consolegamers, is er één plek waar het misschien de moeite waard is om uit te schakelen: competitieve games. In competitieve esports-titels op zowel pc als console zijn hoge framesnelheden, lage invoervertraging, een goede internetverbinding en heldere beelden de sleutelwoorden. Voor al het moois dat HDR een game kan geven, zal het waarschijnlijk niet helpen om een van die belangrijke gebieden in competitieve games te vergroten (behalve mogelijk heldere beelden met een goede implementatie door game-ontwikkelaars).

Afgezien van de eerder genoemde invoervertraging, heeft het inschakelen van HDR in je games het potentieel om je framesnelheden te verlagen. Extremetech analyseerde gegevens op AMD- en Nvidia-grafische kaarten om de verschillen in prestaties te zien tussen gaming met HDR ingeschakeld en uitgeschakeld, en vond prestatiehits met de eerste. Driver-updates voor de grafische kaarten kunnen in de loop van de tijd veranderen hoe ernstig de prestatiehits zijn, maar voor zeer competitieve gamers is de kans op een prestatiehit waarschijnlijk niet de moeite waard. Deze onzekerheid maakt het nastreven van HDR vooral af te raden voor iedereen die zou moeten investeren in geheel nieuwe hardware om de functie in te schakelen.

Image
Image

Als je gefocust bent op een handvol specifieke games, is het misschien de moeite waard om naar HDR-prestatieanalyse te zoeken. Als er geen prestatiehit is, is het volgende dat u moet zien of ze de beelden van het spel verbeteren op een manier die kan helpen. In een HardwareCanucks-video over HDR-gaming was het duidelijk dat HDR het in sommige gevallen gemakkelijker kan maken om te zien in games, terwijl het in andere gevallen schaduwen te donker kan maken en hooglichten kan wegblazen om bepaalde gebieden moeilijker zichtbaar te maken. Dat zou niet goed zijn als een vijand of doel zich in die delen van het scherm zou bevinden.

Voor niet-competitieve games is de lichte toename van de invoervertraging minder zorgwekkend. Hoeveel tolerantie je hebt voor lagere framesnelheden, hangt af van je hardware en persoonlijke voorkeur, maar waar HDR goed is geïmplementeerd, is de toename van de visuele kwaliteit waarschijnlijk de moeite waard en zouden de prestaties niet erg moeten lijden. Dus voor games voor één speler waarbij een paar extra milliseconden vertraging een speler ergens anders geen kans geeft om je te verslaan, zou HDR je ervaring moeten verbeteren.

Niet alle HDR is gelijk gemaakt

Er zijn veel kleine stukjes die moeten samenwerken om een geweldige HDR-ervaring voor je te produceren. In de komende jaren zullen we contentontwikkelaars zien uitvinden hoe ze HDR het beste kunnen implementeren, fabrikanten van gaming-hardware uitzoeken hoe ze HDR-content het beste kunnen ondersteunen, en beeldschermmakers uitzoeken hoe ze HDR het beste kunnen weergeven, afkomstig van een breed scala aan bronnen en apparaten. Maar op dit moment is er veel ontwikkeling gaande en het is onzeker welke kant het op zal gaan.

Iedereen die een HDR-tv kocht toen ze voor het eerst uitkwamen, kan nu waarschijnlijk zien hoe beladen vroege adoptie vaak is. Verschillende HDR-mediaformaten, van HDR10 en HLG tot Dolby Vision en Technicolor HDR, strijden om brede ondersteuning op beeldschermen en media. En om die HDR-ervaringen te krijgen, moet je hele multimedia-installatie erop voorbereid zijn. Je krijgt geen Dolby Vision HDR op een scherm dat alleen HLG ondersteunt.

Image
Image

Zelfs als je een scherm krijgt dat media in de verschillende HDR-formaten kan verwerken, is het nog steeds de vraag hoe goed het kan zijn om de contrastrijke beelden, de grotere kleurbitdiepte en meer te presenteren. Standaarden voor HDR-schermen zoals VESA DisplayHDR stellen de schermen vast die echt een hoogwaardige visuele ervaring kunnen bieden. Maar deze standaardisatie en acceptatie door de industrie is een continu proces.

Dan is er nog de kwestie van game-ontwikkelaars die hun HDR-instellingen er echt goed uit laten zien. We hebben eerder vermeld hoe een slechte kalibratie kan leiden tot uitgeblazen heldere vlekken en te donkere gebieden. Game-ontwikkelaars op console kennen de hardware waarmee ze werken en zullen waarschijnlijk voor HDR10 gaan. Het afspelen van HDR10-inhoud op uw scherm is eigenlijk het enige vraagteken in die situatie.

Maar voor pc-gaming zijn er zoveel variabelen dat een goede HDR-ervaring waarschijnlijk moeilijk zal zijn, zelfs als HDR meer ingeburgerd is. En nu, terwijl het nog steeds ingeburgerd raakt, zijn de moeilijkheden nog groter.

Ons advies

Als je jezelf afvraagt of HDR het waard is, moet je nadenken over wat je gaming-setup nog nodig heeft om HDR te bereiken. Als je al een tv hebt die HDR10 ondersteunt en je hebt genoten van geweldige HDR-video-inhoud, zul je waarschijnlijk merken dat je geld goed wordt besteed aan een PS4, Xbox One S of Xbox One X (merk op dat de Nintendo Switch en originele Xbox Eén ondersteunt geen HDR). Als je een tv hebt die Dolby Vision ondersteunt, kun je met een van de Xbox One-modellen profiteren van dat formaat.

Voor pc zijn er minder gevallen waarin HDR op dit moment de moeite waard is. Als je geen recente grafische kaart hebt die moderne HDR ondersteunt, is het misschien niet de moeite waard om alleen voor HDR te upgraden. Een nieuwere, krachtigere kaart kan echter nog steeds helpen om je game-ervaring te verbeteren.

Als je al de hardware op je pc hebt die nodig is om in HDR te spelen, en je hebt het aangesloten op een monitor of tv die HDR ondersteunt, wil je misschien nog steeds niet proberen games te spelen met HDR ingeschakeld als je competitief spelen. Als je nog geen HDR-scherm hebt, is het een beter idee om af te wachten welke HDR-standaarden het meest worden toegepast voordat je een nieuw scherm koopt, uitsluitend voor HDR-gaming.

Aan de andere kant, als gamen slechts een deel van je interesse in HDR is, heb je een beetje meer een excuus om door te gaan en een HDR-scherm op te halen. U kunt het beste kiezen voor een goede 4K-tv die meerdere HDR-indelingen ondersteunt, zodat de kans groter is dat deze werkt met de indelingen die uw media en games ondersteunen.

TV's zijn niet ideaal voor productiviteit op een computer en zijn daarom niet de beste combinatie met een pc. Maar met een goede 4K-tv kun je beginnen met HDR-gaming terwijl je wacht tot HDR-monitoren meer gangbaar en gestandaardiseerd worden op de markt.

Aanbevolen: