Wat is het RGB-kleurmodel in grafisch ontwerp?

Inhoudsopgave:

Wat is het RGB-kleurmodel in grafisch ontwerp?
Wat is het RGB-kleurmodel in grafisch ontwerp?
Anonim

Grafische ontwerpers gebruiken verschillende modellen om kleur te meten en te beschrijven, afhankelijk van het medium. Degenen die ontwerpen voor weergave op schermen zoals computers en televisies, vertrouwen op RGB (rood, groen, blauw).

Basisprincipes van RGB-kleurmodellen

Het RGB-kleurmodel is gebaseerd op de theorie dat alle zichtbare kleuren kunnen worden gemaakt met rood, groen en blauw. Deze kleuren staan bekend als primaire additieven omdat ze, wanneer ze in gelijke hoeveelheden worden gecombineerd, wit produceren. Wanneer twee of drie van hen in verschillende hoeveelheden worden gecombineerd, worden andere kleuren geproduceerd.

Als u bijvoorbeeld rood en groen in gelijke hoeveelheden combineert, ontstaat geel; groen en blauw creëren cyaan; en rood en blauw creëren magenta. Deze specifieke formules creëren de CMYK-kleuren (cyaan, magenta, geel, zwart) die worden gebruikt bij het afdrukken.

Als je de hoeveelheid rood, groen en blauw verandert, kun je een bijna eindeloze reeks kleuren produceren. Wanneer een van deze primaire additieve kleuren niet aanwezig is, krijg je zwart.

Image
Image

Een RGB-kleur wordt uitgedrukt als een reeks van drie getallen die bekend staat als een hexadecimaal triplet; elk getal komt overeen met een rode, groene of blauwe waarde in die volgorde, variërend van 0 tot 255. Bijvoorbeeld, rgb(255, 255, 255) produceert wit.

RGB-kleur in grafisch ontwerp

Het scherm waarop u dit artikel leest, gebruikt additieve kleuren om afbeeldingen en tekst weer te geven die zijn ontworpen in het RGB-model. Daarom kunt u met uw monitor alleen de rode, groene en blauwe kleuren aanpassen, en de kleurenkalibrator van uw monitor meet ook schermen van deze drie kleuren.

Als u echter ontwerpt om af te drukken, gebruikt u het CMYK-kleurmodel. Bij het ontwerpen van een project dat zowel op het scherm als in print zal worden bekeken, moet je de gedrukte kopie converteren naar CMYK.

Als ontwerper maak je waarschijnlijk veel bestanden voor verschillende media, dus georganiseerd blijven is belangrijk. Voeg daartoe indicatoren zoals "-CMYK" en "-RBG" toe aan uw bestandsnamen en houd de mappen netjes. Dit maakt uw werk veel gemakkelijker wanneer u een specifiek bestand voor uw klant moet vinden.

Soorten RGB-kleurenwerkruimten

Binnen het RGB-model zijn verschillende kleurruimten bekend als werkruimten. De twee meest gebruikte zijn sRGB en Adobe RGB. Wanneer u in een grafisch softwareprogramma zoals Adobe Photoshop of Illustrator werkt, kunt u kiezen in welke instelling u wilt werken.

Image
Image
  • sRGB: Beste bij het ontwerpen van websites, apps en andere digitale media.
  • Adobe RGB: Bevat een grotere selectie kleuren die niet beschikbaar zijn in de sRGB-ruimte, dus het is beter voor afdrukken en voor foto's gemaakt met geavanceerde camera's.

Adobe RGB-afbeeldingen kunnen problematisch zijn op een website. De afbeelding ziet er misschien geweldig uit in uw software, maar saai op een webpagina. Heel vaak beïnvloedt dit de sinaasappels en rode tinten het meest. Om dit probleem op te lossen, converteert u de afbeelding naar sRGB in Photoshop en slaat u een kopie op die is bedoeld voor internetgebruik.

Aanbevolen: