Een inleiding tot grafisch ontwerp

Inhoudsopgave:

Een inleiding tot grafisch ontwerp
Een inleiding tot grafisch ontwerp
Anonim

Grafisch ontwerp is het gebruik van kleur, vorm, lay-out, typografie en andere elementen om een bericht te creëren en te promoten. Op zijn best combineert het wetenschappelijke communicatieprincipes met esthetiek om te resoneren met zijn publiek en actie en/of emotie uit te lokken.

Grafische ontwerpprincipes

In de basis is grafisch ontwerp gebaseerd op principes die zijn afgeleid van tientallen jaren psychologisch en sociaal onderzoek. De verschillende technieken die ontwerpers gebruiken, zoals het gebruik van specifieke kleurenpaletten om voorspelbare emotionele reacties uit te lokken, maken deel uit van de wetenschap van design.

Ontwerpers houden rekening met elementen zoals:

Typografie-De selectie en grootte van specifieke lettertypen kan betekenis overbrengen. Een zwaar schreefloos lettertype geeft bijvoorbeeld een autoriteit weer die een dunne-lijn scripted lettertype niet heeft.

Image
Image

Shape-Vormen kunnen toon overbrengen. Ronde elementen zijn bijvoorbeeld uitnodigend, terwijl vierkante vormen een netter uiterlijk geven. De plaatsing van grafische elementen in voorspelbare of willekeurige patronen vormt ook een soort vorm die bijdraagt aan het algehele communicatie-effect.

Image
Image

Color-Kleuren en hun combinaties hebben een directe invloed op de emotionele betrokkenheid van het publiek bij een ontworpen stuk.

Image
Image

Texture-Inkt op papier klaart de klus, maar het toevoegen van niet-standaard elementen zoals stof, folie of reliëf biedt een tactiele ervaring die de perceptie van het publiek beïnvloedt en uitbreidt van het ontwerp als geheel.

Image
Image

Witruimte-De afwezigheid van een element kan net zo krachtig zijn als de aanwezigheid van één. Ontwerpen met veel witte (of "negatieve") ruimte brengen soms verfijning of verfijning over; op zijn minst, in contexten met veel drukwerk, leidt meer witruimte tot een gemakkelijkere lezersbetrokkenheid.

Hoewel het onderzoek achter geweldig design degelijk is, bouwen ontwerpers erop voort met hun eigen creatieve genie om stukken te ontwikkelen die voldoen aan de behoeften van hun klanten.

Grafische ontwerptools

Een grafisch ontwerper maakt en rangschikt meestal elementen met behulp van grafische software. Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign behoren tot de meest gebruikte.

  • Adobe Illustrator ondersteunt geavanceerde vectorafbeeldingen en schaalbare illustraties. Ontwerpers gebruiken Illustrator om infographics, pictogrammen en gerelateerde stukken te bouwen.
  • Adobe Photoshop beschikt over honderden speciale bewerkingstools en filters om foto's en andere afbeeldingsbestanden aan te passen.
  • Adobe InDesign is een op frames gebaseerd opmaakprogramma gericht op compositie.

Ontwerpers met een beperkt budget gebruiken vaak open-source alternatieven voor deze standaardapplicaties. GIMP biedt bijvoorbeeld veel van dezelfde functies als Photoshop. Inkscape is een alternatief voor Illustrator en Scribus is een goede vervanging voor InDesign.

Grafisch ontwerp in het dagelijks leven

Je wordt elke dag blootgesteld aan het werk van professionele ontwerpers, van complexe reclamecampagnes tot eenvoudige briefpapiersjablonen. Ze beginnen allemaal met een ontwerper die de kunst en wetenschap van hun vak toepast.

Professioneel design komt zelfs op de meest alledaagse plekken tot zijn recht. De Federal Highway Administration handhaaft bijvoorbeeld gedetailleerde technische ontwerpspecificaties voor federale snelwegborden, waarbij met grote precisie aspecten worden gespecificeerd als spatiëring, lay-out, lettertype en zelfs de hoek en plaatsing van pijlen.

Aanbevolen: