5G versus 5 GHz wifi

Inhoudsopgave:

5G versus 5 GHz wifi
5G versus 5 GHz wifi
Anonim

Zijn 5G en 5 GHz wifi hetzelfde? Nee, maar technisch gezien hebben ze wel een paar dingen gemeen. Ten eerste draaien beide termen om draadloze technologieën.

Om specifieker te zijn, 5G is de nieuwste mobiele standaard waarvan sommige mobiele telefoons kunnen profiteren, en verwijst eigenlijk alleen maar naar een upgrade van de vorige mobiele netwerkstandaard genaamd 4G.

5 GHz verwijst naar een deel van het radiospectrum dat wordt gebruikt door wifi-apparaten. De meeste mensen komen deze term alleen tegen wanneer ze verbinding maken met bepaalde wifi-netwerken of wanneer ze 5 GHz wifi vergelijken met 2,4 GHz wifi.

  • Nieuwste standaard voor mobiele netwerken, verbeterd op 4G
  • Verbindt uw router met internet
  • Draadloos equivalent aan kabel- of glasvezelinternetverbinding
  • Populaire frequentieband die wordt gebruikt door wifi, samen met 2,4 GHz
  • Verbindt uw apparaten thuis met uw router
  • Alleen zinvol binnen uw thuisnetwerk

5G: de nieuwste versie van mobiel netwerken

Wanneer mobiele apparaten, zoals uw smartphone of mobiele telefoon of laptop of tablet, geen wifi hebben maar nog steeds verbonden zijn met internet, kunnen ze dit doen via de gegevens van een mobiele netwerkoperator (MNO's) onderhoud. 5G is de nieuwste technologie die tot doel heeft ultrasnelle verbindingen voor die apparaten te bieden.

In termen van wijdverbreid gebruik is 4G nog steeds de snelste mobiele technologie die tegenwoordig wordt gebruikt, maar zodra 5G van de grond komt en er meer 5G-telefoons worden uitgebracht, zal 5G veel verbeteringen bieden ten opzichte van 4G, waardoor 5G uiteindelijk een aantal industrieën ten goede veranderen.

Verizon, AT&T, T-Mobile en Sprint zijn enkele voorbeelden van MNO's in de Verenigde Staten die werken aan 5G-netwerken. Deze nieuwste mobiele standaard bereikt momenteel ook veel andere landen over de hele wereld.

5 GHz: een wifi-frequentieband

Image
Image

Apparaten die zijn verbonden met een Wi-Fi-netwerk kunnen gegevens verzenden op twee frequentiebanden, afhankelijk van de router: 5 GHz en 2,4 GHz. Net zoals mobiele 5G-netwerken die sneller zijn dan 4G omdat ze op hogere frequenties werken, is 5 GHz wifi om dezelfde reden vaak sneller dan 2,4 GHz.

5 GHz heeft ook het nadeel (zoals 5G) dat het niet goed door muren kan uitzenden en een korter wifi-bereik heeft dan de lagere 2,4 GHz-band.

5 GHz wordt echter alleen gebruikt in de context van wifi. Dat wil zeggen, wanneer u zich in een huis of bedrijf bevindt waar de draadloze router of het toegangspunt 5 GHz ondersteunt, kunnen apparaten verbinding maken met de router in die frequentieband in plaats van 2,4 GHz.

5 GHz is een optie in routers om hogere overdrachtssnelheden mogelijk te maken en om congestie en interferentie te helpen verminderen door het netwerk op meer kanalen te laten draaien dan wat wordt ondersteund met 2,4 GHz. De meeste moderne routers zijn dual-band routers, wat betekent dat ze zowel op 2,4 GHz als op 5 GHz frequentiebanden werken.

Hoe zit het met '5G wifi-routers'?

Image
Image

Vanaf nu, als je een wifi-netwerk ziet met "5G" in de naam, verwijst dit vaker wel dan niet naar de frequentie in gigahertz (5 GHz). De persoon die die wifi-naam heeft gekozen, deed dat hoogstwaarschijnlijk om het te onderscheiden van het 2,4 GHz-netwerk dat de dual-band router ook kan uitzenden.

Een dual-band router heeft mogelijk beide netwerktypen ingeschakeld, zodat oudere apparaten die alleen 2,4 GHz ondersteunen, nog steeds verbinding met het netwerk kunnen maken. Tegelijkertijd kunnen nieuwere apparaten 5 GHz op dezelfde router gebruiken om te profiteren van de nieuwere technologie.

In het verleden, toen cellulair 5G nog jaren verwijderd was, was het niet verwarrend om een 5 GHz Wi-Fi-router een "5G-router" te noemen, aangezien het onmogelijk kon worden aangezien voor een router die verbonden was met internet via een mobiele 5G-verbinding. Nu echter, met mobiele 5G-routers om de hoek, kun je zien hoe dit een beetje verwarrend wordt.

Naarmate 5G-netwerken steeds vaker voorkomen en mogelijk breedband thuis vervangen, zullen de routers die worden gebruikt om onze apparaten online te zetten via mobiel 5G vrijwel zeker 5G-routers worden genoemd, wat betekent dat ze uw thuisnetwerk via een 5G mobiel netwerk. Binnen je netwerk thuis hebben je apparaten nog steeds de mogelijkheid om verbinding te maken met de router op zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-frequentieband.

Aanbevolen: