Waarom zijn sommige nummers 'gekocht' en andere 'beschermd'?

Inhoudsopgave:

Waarom zijn sommige nummers 'gekocht' en andere 'beschermd'?
Waarom zijn sommige nummers 'gekocht' en andere 'beschermd'?
Anonim

De nummers in je iTunes-bibliotheek lijken in wezen hetzelfde omdat het allemaal audiobestanden zijn. Maar als je goed kijkt, zul je ontdekken dat, hoewel veel van de nummers hetzelfde soort audiobestand zijn, andere op belangrijke manieren verschillen. De manier waarop nummers verschillen, kan bepalen waar je ze vandaan ha alt en wat je ermee kunt doen.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op versie 12 van iTunes, oorspronkelijk uitgebracht in 2014.

Het bestandstype van een nummer vinden in iTunes en macOS Music

Het proces om het bestandstype van een nummer te identificeren is bijna identiek in zowel iTunes als de Muziek-app in macOS Catalina (10.15). Dit is wat je moet doen.

  1. Open iTunes of Muziek en navigeer naar je muziekbibliotheek.

    • Klik in iTunes op Songs onder de Bibliotheek sectie aan de linkerkant als je in de Bibliotheek benttab.
    • Selecteer in Muziek Songs onder de Bibliotheek kop in het linkerdeelvenster.
    Image
    Image
  2. Klik met de rechtermuisknop op de titel van het nummer in uw bibliotheek om het optiemenu te openen.
  3. Selecteer Info ophalen.

    In iTunes heet het commando Song Info.

    Image
    Image
  4. Klik op de File tab.

    Image
    Image
  5. Het bestandstype verschijnt naast Kind.

    Image
    Image

De meest voorkomende bestandstypen in iTunes en muziek

Het bestandstype van het nummer heeft te maken met waar het vandaan komt. Nummers die u van een cd ript, verschijnen in iTunes op basis van uw importinstellingen (meestal als AAC- of MP3-bestanden). Nummers die zijn gekocht bij de iTunes Store, Amazon of Apple Music zijn misschien iets heel anders. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten bestanden in een iTunes-bibliotheek en wat elk betekent:

  • AAC-audiobestand: een standaard AAC-bestand (Advanced Audio Coding) is afkomstig van het converteren van een MP3 of het rippen van een nummer van een cd met behulp van de ingebouwde AAC-encoder van iTunes. AAC is de opvolger van MP3.
  • Overeenkomend AAC-audiobestand: een standaard AAC-audiobestand, behalve dat uw computer of iOS-apparaat het van uw iCloud-account heeft gedownload met iTunes Match.
  • Apple Music AAC-audiobestand: een standaard AAC-bestand, behalve Apple Music.toegevoegd aan uw bibliotheek. Dit bestandstype heeft een aantal Digital Rights Management (DRM)-beperkingen, zoals een actief Apple Music-abonnement. Als je je abonnement opzegt, raak je de toegang tot het nummer kwijt. Je kunt ook geen Apple Music-nummers op een cd branden.
  • MPEG-audiobestand: een standaard MP3-bestand, het klassieke digitale audioformaat. Je hebt het misschien van internet gedownload, of iTunes heeft het nummer van een cd geript met de ingebouwde mp3-encoder van iTunes.
  • Beschermd AAC-audiobestand: dit was het standaardbestandstype voor nummers die gebruikers van de iTunes Store kochten vóór de introductie van het DRM-vrije iTunes Plus-formaat in april 2009. Beschermd betekent in dit geval dat DRM het beperkt tot apparaten die zijn geautoriseerd met de Apple ID die is gebruikt om het nummer te kopen. Deze beperking voorkomt dat het nummer wordt gekopieerd of gedeeld.
  • Gekocht AAC-audiobestand: Een gekocht AAC-bestand is wat een beschermd AAC-bestand wordt wanneer het wordt geüpgraded naar het iTunes Plus-formaat. Deze bestanden hebben niet langer de op DRM gebaseerde kopieerbeperkingen. Alle nummers in de iTunes Store die na april 2009 zijn verkocht, hebben de DRM-vrije Aangekochte AAC-audiobestandsindeling.

Kun je gekochte muziek delen?

Het delen van muziek is niet alleen illegaal (en kost geld uit de zakken van de muzikanten die de muziek hebben gemaakt), maar er zijn enkele dingen in beschermde AAC-bestanden die het voor platenmaatschappijen mogelijk maken om erachter te komen wie illegaal heeft gedeeld een liedje.

Beschermde AAC/iTunes Plus-nummers bevatten informatie die bij naam de gebruiker identificeert die het nummer heeft gekocht en gedeeld. Als je je muziek deelt en platenmaatschappijen je willen opsporen en je aanklagen voor inbreuk op het auteursrecht, wordt het makkelijker.

Een uitzondering op deze regel is muziek die je deelt met gezinsleden die zijn ingesteld als onderdeel van Delen met gezin. Dat soort muziek delen zal niet tot juridische problemen leiden.

Aanbevolen: