Hoe u uw oude computer veilig kunt recyclen of verkopen

Inhoudsopgave:

Hoe u uw oude computer veilig kunt recyclen of verkopen
Hoe u uw oude computer veilig kunt recyclen of verkopen
Anonim

Sommigen van ons behandelen onze computers zoals we onze auto's behandelen. Repareer ze totdat ze uit elkaar vallen of gooi ze weg bij het eerste teken van problemen en koop een nieuwe. Hoe dan ook, op een gegeven moment doe je de ene computer weg en koop je een andere. Als je net als veel mensen bent, heb je waarschijnlijk ergens een stapel oude computers in een kast. U kunt ze het beste inruilen of recyclen. In dit artikel laten we u zien hoe u dit veilig kunt doen.

Gooi je pc niet zomaar in de prullenbak

De Printed Circuit Boards (PCB's) en andere verschillende computercomponenten zijn niet goed voor het milieu. Als je klaar bent om je oude pc weg te gooien, neem dan contact op met je plaatselijke sanitaire afdeling voor regels en voorschriften met betrekking tot het verwijderen van elektronica. Soms zijn verwijderingskosten vereist, maar er zijn ook veel gratis opties.

Verschillende recyclingprogramma's voor oude computers zijn beschikbaar via bedrijven zoals Best Buy, Apple, Staples en anderen.

Bottom Line

Voordat je die glimmende nieuwe computer koopt en je oude weggooit, moet je ervoor zorgen dat je eerst al je gegevens van de oude ha alt. Gebruik een externe harde schijf, een cloudback-up zoals Dropbox of Google Drive, of beschrijfbare dvd's om een kopie van uw gegevens te maken. Controleer uw back-up om er zeker van te zijn dat deze alles heeft wat u wilt voordat u verder gaat.

Houd uw harde schijf vast (of gebruik er in ieder geval een hulpprogramma voor het wissen van schijven op)

De harde schijf van je computer bevat enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens, van familiefoto's tot bankgegevens en alles daartussenin. Je wilt niet dat een vreemde deze informatie te pakken krijgt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de harde schijf uit een computer te halen en te bewaren voordat ze de rest verhandelen of recyclen.

Sommige mensen kopen oude computers uitsluitend om persoonlijke informatie van de vorige eigenaar te verkrijgen. Volgens een onderzoek uit 2007 zijn oude harde schijven een schat aan informatie voor potentiële criminelen.

Is het formatteren van een harde schijf genoeg?

Zelfs als u een harde schijf formatteert en opnieuw partitioneert, blijven er vaak resterende gegevens (op HDD of traditionele harde schijven met bewegende delen) achter en kunnen deze snel worden hersteld met forensische gegevensherstelprogramma's. Het is schokkend hoe gemakkelijk het is om een verwijderd bestand terug te halen met zo'n tool. Sommigen kunnen een bestand dat ze hebben verwijderd weer tot leven wekken, zelfs als het verwijderde bestand zich op een schijf bevindt die door het besturingssysteem van de computer opnieuw is geformatteerd.

Soms, wanneer u een schijf formatteert, wist u de bestandsheader en de File Allocation Table (FAT)-aanwijzerrecordinformatie. De feitelijke gegevens blijven op de schijf staan, tenzij ze worden overschreven door andere gegevens of worden gewist met een gespecialiseerd hulpprogramma voor het wissen van schijven dat alle sectoren op de schijf overschrijft met enen en nullen.

Het is belangrijk om te weten dat hulpprogramma's voor het wissen van schijven uitstekend werk leveren bij het opruimen van een schijf met extreme vooroordelen. Toch is het niet gek om te vrezen dat een of ander supergenie op een dag met een nieuwe forensische gegevenstechnologie zal komen die bestanden zal lezen van schijven die je hebt gewist, zelfs met de beste tools die er zijn. Het is misschien een meer paranoïde kijk op persoonlijke privacy, maar het is iets dat we allemaal moeten weten en in gedachten moeten houden voordat we een computer verkopen of weggooien.

Veel mensen kiezen ervoor om oude harde schijven vast te houden in plaats van ze te wissen. Ze nemen niet zoveel ruimte in beslag en je kunt ze altijd voor andere projecten gebruiken, zoals ze in een USB-caddy plaatsen en gegevens van de ene pc naar de andere verplaatsen als er geen netwerk beschikbaar is.

Als je ervoor kiest om je oude computer te verkopen met de harde schijf er nog in, zorg er dan voor dat je eerst een hulpprogramma voor het wissen van schijven van militaire kwaliteit gebruikt.

Als geen van deze opties goed klinkt, kun je de schijf fysiek vernietigen voordat je hem recyclet. Een paar gaten erin slaan met een boormachine is meestal voldoende.

Zorg ervoor dat u al uw dvd's en andere verwisselbare media van uw oude computer verwijdert

Mensen laten vaak een schijf lang in het dvd-station van hun computer zitten. U kunt uw besturingssysteem-dvd weken achter elkaar in uw computer laten zitten, of u hebt mogelijk een reservekopie van uw bestanden op het station achtergelaten.

Image
Image

Tenzij u wilt dat de volgende eigenaar van uw computer deze schijf heeft, dient u deze uit te werpen en in bewaring te geven.

Controleer ook de achterkant van de computer om er zeker van te zijn dat er geen USB-stick op een USB-poort is aangesloten. Thumbdrives zijn nu zo klein dat je ze bijna niet meer opmerkt.

Soms is die oude deurstopper van een computer misschien nog steeds de moeite waard om in de buurt te hebben. U kunt het instellen als basis voor IP-beveiligingscamera's of het gebruiken als een huishoudelijke mediaserver.

Aanbevolen: