Blind Spot Detection en Waarschuwingssystemen

Inhoudsopgave:

Blind Spot Detection en Waarschuwingssystemen
Blind Spot Detection en Waarschuwingssystemen
Anonim

Blinde vlekken zijn gebieden buiten een voertuig die de bestuurder niet kan zien. Raamstijlen, hoofdsteunen, passagiers en andere obstakels kunnen allemaal het zicht van de bestuurder blokkeren, waardoor dode hoeken ontstaan.

Speciale spiegels kunnen dode hoeken helpen verminderen of elimineren, en dodehoekdetectiesystemen gebruiken technologie om een waarschuwing te geven wanneer een voertuig, voetganger of ander object in een dode hoek komt.

Wat veroorzaakt blinde vlekken in auto's?

Elk onderdeel van een auto dat geen glas is, kan een dode hoek creëren. Dat betekent dat voertuigen met grotere raamstijlen grotere dode hoeken hebben en voertuigen met kleinere achteruitkijkramen grotere dode hoeken. Zowel vracht als passagiers kunnen zelf ook dode hoeken creëren.

Blinde vlekken worden groter naarmate ze verder van het voertuig verwijderd zijn. Zelfs op middelmatige afstanden kan een dode hoek veroorzaakt door een A-stijl grote objecten zoals auto's en mensen verduisteren.

Een ander type dode hoek bestaat in de ruimte tussen het perifere zicht van de bestuurder en het gebied dat wordt weerspiegeld door de zij- en achteruitkijkspiegels. Dit type dode hoek kan hele voertuigen opslokken, daarom is het gevaarlijk om van rijstrook te wisselen zonder naar links of rechts te kijken.

Hoe kan technologie helpen om blinde vlekken te verwijderen?

Spiegels kunnen dode hoeken achter een bestuurder helpen verwijderen, maar ze laten nog steeds verborgen gebieden langs de zijkanten van het voertuig achter. De toevoeging van een bolle dodehoekspiegel kan een bestuurder in staat stellen objecten te zien die binnen die ruimtes vallen, maar omdat de spiegels vervormd zijn, maken ze het moeilijk om afstanden in te schatten. In sommige rechtsgebieden is het zelfs illegaal om een dodehoekspiegel te installeren.

Image
Image

Blindspotdetectiesystemen gebruiken een verscheidenheid aan sensoren en camera's om een bestuurder informatie te geven over objecten die zich buiten het gezichtsveld bevinden. Camera's kunnen aan weerszijden van een voertuig beelden weergeven, zodat bestuurders kunnen controleren of een dode hoek vrij is. Achteruitkijkcamera's kunnen handig zijn bij achteruitrijden of inparkeren.

Image
Image

Andere systemen gebruiken sensoren om de aanwezigheid van objecten zoals auto's en mensen te detecteren, en die informatie kan op een aantal manieren aan de bestuurder worden gepresenteerd.

Sommige dodehoekdetectiesystemen kunnen het verschil zien tussen een groot object zoals een auto en kleinere objecten zoals een persoon. Ze waarschuwen de bestuurder gewoon dat er een auto of voetganger in een dode hoek staat. Sommige systemen gebruiken een hoorbare waarschuwing en andere geven een eenvoudige waarschuwing weer in de hoek van de achteruitkijk- of zijspiegel.

Welke auto's hebben dodehoekdetectie?

Door een groeiende focus op geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS), zijn er een aantal verschillende autofabrikanten die een soort dodehoekdetectie bieden.

Volvo en Ford gebruiken beide een op sensoren gebaseerd systeem dat de bestuurder waarschuwt als een voertuig een dode hoek inrijdt. Mercedes, Nissan, Chrysler en vele andere autofabrikanten bieden ook hun eigen dodehoekwaarschuwings-, bewakings- of waarschuwingssystemen.

Image
Image

Sommige voertuigen hebben een dodehoekinterventiesysteem, zoals dat in de Infiniti M-serie. Het interventiesysteem waarschuwt de bestuurder niet alleen wanneer een voertuig zich in een dode hoek bevindt, maar levert ook weerstand aan het stuur als de bestuurder probeert uit te wijken of in de dode hoek te draaien.

Er zijn ook tal van aftermarket-producten die dodehoekdetectie aan vrijwel elk voertuig kunnen toevoegen. Deze systemen kunnen op camera's of sensoren zijn gebaseerd en variëren in complexiteit van het ene product tot het andere.

Werkt dodehoekdetectie echt?

Er zijn belangrijke vragen of dodehoekdetectiesystemen tot minder ongevallen leiden. Uit een onderzoek van de NHTSA bleek dat sommige dodehoekdetectiesystemen niet in staat waren om langzaam verkeer in dezelfde richting als het testvoertuig te detecteren.

Gezond verstand geeft aan dat dodehoekdetectietechnologie bestuurders kan helpen ongevallen te voorkomen, maar real-life gegevens komen niet altijd overeen met de verwachtingen. In een onderzoek van de HDLI correleerden waarschuwingssystemen voor het verlaten van rijstroken met een hoger aantal verzekeringsclaims. Met dat in gedachten, als je een van deze systemen hebt, is het belangrijk om te onthouden dat hoewel ze je kunnen helpen waarschuwen voor dingen die je anders niet zou zien, er geen vervanging is voor goed situationeel en ruimtelijk inzicht.

Aanbevolen: