Razer Blade Ste alth 13 Review: een enorme sprong in Ultrabook-prestaties

Inhoudsopgave:

Razer Blade Ste alth 13 Review: een enorme sprong in Ultrabook-prestaties
Razer Blade Ste alth 13 Review: een enorme sprong in Ultrabook-prestaties
Anonim

Bottom Line

De Razer Blade Ste alth 13 is een ongelooflijk ambitieus ultrabook dat ook dienst doet als gaming-rig, maar het komt maar een paar meter tekort vanwege ontwerpfouten.

Razer Blade Ste alth 13

Image
Image

We hebben de Razer Blade Ste alth 13 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Razer Blade Ste alth 13 is op papier de laptop waar ik mijn hele leven op heb gewacht. Ik ben meestal meer het type desktopwerkstation, omdat het grootste deel van mijn werk videobewerking, ontwerp en bewegende beelden omvat. En als ik mijn computer niet voor mijn werk gebruik, gebruik ik hem waarschijnlijk voor games. Dit alles om te zeggen dat het voor mij niet echt haalbaar is om een desktop volledig te laten varen ten gunste van een laptop, dus mijn ideale laptop vindt een gulden middenweg tussen draagbaarheid en prestaties.

Toen ik hoorde over de Razer Blade Ste alth 13, spitsten mijn oren zich onmiddellijk. Een lichtgewicht, draagbare ultrabook waarin nog steeds een Intel Core i7 past en een meer concurrerende discrete grafische kaart zoals de Nvidia GTX 1650 onder de motorkap klinkt precies als wat ik wil in een laptop.

Helaas, in een poging om elk vakje aan te vinken dat Razer denkt dat consumenten willen, hebben ze het grotere geheel gemist en een beetje een ergonomische nachtmerrie gecreëerd. De Razer Blade Ste alth 13 is een unieke, krachtige ultrabook die onhandig en pijnlijk is om in de praktijk te gebruiken. Laten we eens kijken naar de successen en mislukkingen van Razer in deze kleine krachtpatser.

Image
Image

Design: Mooi voor de ogen, stoer voor de handen

Razer is erg goed geworden in het maken van solide, aansprekende laptops en de Ste alth 13 is daarop geen uitzondering. De Razer Blade Ste alth 13 is een prachtige ultrabook, gemaakt van een unibody aluminium frame met een geanodiseerde afwerking. Zelfs het uitpakken is zeer bevredigend, met een minimale verpakking en een doordacht verpakkingsontwerp voor de power brick en de gevlochten USB-C-kabel.

Uiterlijk is natuurlijk subjectief, maar de Razer Blade Ste alth 13 is in mijn ogen de best uitziende laptop in zijn categorie. Maar ondanks hoe goed de laptop eruitziet als je hem uit de doos ha alt, zal hij niet te lang zo blijven, omdat dit apparaat genoeg vingerafdrukken absorbeert om de FBI jaloers te maken.

De Razer Blade Ste alth 13 is een prachtige ultrabook, gemaakt van een unibody aluminium frame met een geanodiseerde afwerking.

De linkerkant van het apparaat is voorzien van een Thunderbolt USB-C-poort, een USB 3.1 Type-A-poort en een hoofdtelefoonaansluiting. De rechterkant is voorzien van een niet-Thunderbolt USB-C 3.1 Gen 2-poort en een tweede USB 3.1 Type-A-poort. Dit is een ongelooflijk royaal assortiment poorten dat tegenwoordig te vinden is op een 13-inch ultrabook, waarvan er vele slechts twee USB-C-poorten bevatten. Ik moet Razer de eer geven voor deze meer verstandige lay-out.

De versie van de laptop die ik heb getest (met de GTX 1650) weegt 3,13 pond - niet bepaald vedergewicht voor zijn formaat, maar licht genoeg om draagbaarheid nooit echt een probleem te maken. Vragen om een lichtere laptop zou waarschijnlijk betekenen dat je de grafische kaart opoffert of goedkopere materialen gebruikt, dus ik zou de dingen liever houden zoals ze zijn.

Het openen van de laptop onthult een mat 16:9, 1920x1080 scherm met ongelooflijk kleine randen aan de linker-, rechter- en bovenkant, maar een ongelooflijk groot gebied met dode ruimte onder het scherm zelf. Ik vraag me af of een 16:10-scherm in deze extra ruimte had kunnen worden geperst, waardoor de productiviteitsmogelijkheden slechts een haartje waren vergroot.

Hiertegenover vind je een vrij krap toetsenbord met single-zone RGB-verlichting en stereoluidsprekers aan weerszijden. De toetsen zelf hebben een vrij oppervlakkige actie, maar zijn gemakkelijk genoeg om aan te wennen. De toetsenbordindeling daarentegen is behoorlijk ellendig en een van mijn grootste klachten over de laptop in het algemeen. Ik zal dit later in het productiviteitsgedeelte in meer detail onderzoeken. Ten slotte vereist het touchpad iets meer kracht dan gemiddeld om in te drukken. Ik hou er niet van, en vond het een beetje te veel moeite.

De Razer Blade Ste alth 13 is een unieke, krachtige ultrabook die onhandig en pijnlijk is om in de praktijk te gebruiken.

De laatste opmerking die ik wil maken over het ontwerp is dat, tenzij je kleine handen hebt die volledig op het lichaam van deze kleine laptop rusten, je polsen onvermijdelijk iets over de rand zullen hangen tijdens het typen. Op de meeste laptops is dit prima, op de Razer Blade Ste alth 13 is deze rand alsof je je polsen laat rusten op een vers geslepen vleesmes. Ik heb er een punt van gemaakt om elke laptoprecensie op het apparaat zelf te typen, en de gewetenloze, abjecte pijn die ik tijdens dit proces aan mijn polsen heb onderworpen, heeft mij als persoon veranderd.

Image
Image

Display: Een perfecte match

Het 13,3-inch, matte FHD 1920x1080-scherm op de Razer Blade Ste alth 13 is absoluut een van de sterkste punten van de laptop. Het is misschien niet het scherpste scherm dat er bestaat vanwege de resolutie, maar de kleuren zijn fantastisch en het is alarmerend helder op de hoogste instelling zonder veel contrast te verliezen. De prestaties vanuit een andere hoek zijn ook briljant: de laptop ziet er prachtig uit aan de zijkanten, bovenkant en onderkant, zonder al te veel helderheid te verliezen of een lelijke kleurverschuiving te vertonen.

Het 13,3-inch, matte FHD 1920x1080-scherm op de Razer Blade Ste alth 13 is absoluut een van de sterkste punten van de laptop.

Een 4K-touchscreenversie van de laptop is ook verkrijgbaar tegen een premie van $ 200, maar als je van plan bent om de Ste alth te gebruiken voor gaming, zou ik het niet eens aanraden.1080p-gaming is volledig haalbaar op de Razer Blade Ste alth 13, maar 4K-gaming is ver buiten het bereik van de Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q grafische kaart. Misschien Als je alleen op zoek was naar de extra grafische kracht puur voor creatieve toepassingen en niet aan gamen doet, zou het een waardevolle upgrade kunnen zijn.

Prestaties: Ongekende 13-inch krachtpatser

De Razer Blade Ste alth 13 die ik heb getest, had een 10e generatie Intel Core i7-processor, 16 GB RAM, een 512 GB SSD en de Nvidia GTX GeForce 1650 Max-Q discrete grafische kaart. Dit is een opwindende reeks componenten die in zo'n kleine laptop te vinden zijn, en de prestaties van de laptop voldeden min of meer aan mijn verwachtingen ervoor.

De laptop behaalde een score van 4.208 in de productiviteitsgerichte benchmarkingsuite PCMark 10, en 2.898 in Time Spy, een test gevonden in de synthetische grafische benchmarkingsuite 3DMark. Dit is veel beter dan wat je zou kunnen vinden op een laptop zonder aparte grafische kaart, of zelfs een met instapkaarten zoals Nvidia's MX150.

De Razer Blade Ste alth 13 is zeker in staat tot AAA-gaming, zij het bij minder dan 60 fps in veel titels. Toch betekent de 1650 Max-Q in deze laptop dat je een speelbare ervaring kunt hebben met de meeste gametitels die tegenwoordig op de markt zijn, en dat is een behoorlijk groot probleem. Kopers die zoveel mogelijk prestaties willen behalen in deze vormfactor, zullen moeite hebben om een betere optie te vinden.

Image
Image

Productiviteit: Razer, waarom wil je me pijn doen?

De grootste aanval op de productiviteit van de Razer Blade Ste alth werd duidelijk toen ik het deksel opendeed en begon te typen. De Razer Blade Ste alth 13 heeft een van de meest ongemakkelijke, niet-intuïtieve toetsenbordindelingen die ik ooit heb gezien. Dit kleine toetsenbord is gepropt tussen twee stereoluidsprekers aan weerszijden, wat leidt tot allerlei frustrerende compromissen in de toetsenbordindeling, met overal ondermaatse, samengedrukte toetsen die typen een hele klus maken.

De grootste zonde hier is de linker Shift-toets, die de helft van zijn potentiële onroerend goed deelt met de pijl-omhoog, waardoor ik een klein triest chiclet van een Shift-toets achterlaat. Dit leidde tot een enorme hoeveelheid frustratie bij het typen. Uiteindelijk paste ik me er enigszins aan aan, maar niet voordat ik per ongeluk een regel omhoog ging met de pijl omhoog en het document waar ik honderden keren aan werkte verknalde.

Ik heb er een punt van gemaakt om elke laptopreview op het apparaat zelf te typen, en de gewetenloze, abjecte pijn waaraan ik mijn polsen heb blootgesteld tijdens dit proces heeft mij als persoon veranderd.

Ook het vermelden waard, de (vergeef me) vlijmscherpe rand die in de ontwerpsectie wordt genoemd, is een echte doorn in het oog van de Razer Blade Ste alth. Het is moeilijk om lange tijd productief te zijn als het voelt alsof de laptop je probeert te martelen. Ik wou dat dit overdreven was - ik merkte zelfs dat ik erover dacht om vingerloze handschoenen te kopen om te dragen bij het schrijven van deze recensie. Het is zo erg.

Audio: Indrukwekkend voor de grootte

Het geluid op de Razer Blade Ste alth 13 was een zeer welkome verrassing op een laptop van dit formaat. Ondanks een voorspelbaar gebrek aan bas, produceren de vier naar boven gerichte stereoluidsprekers een prachtig (en als je wilt, heel luid) geluid, zonder de gebruikelijke raspende, blikkerige luidsprekers van ultrabooks.

Bovendien produceert de Dolby Atmos-audio een echt meeslepend 3D-geluidsbeeld dat veel overtuigender is dan alles wat ik heb gehoord van een laptop van dit formaat. Ik was enorm verrast toen ik er voor het eerst naar luisterde - het effect is bijna alsof je een koptelefoon draagt.

Ik zou het geluid op de Razer Blade Ste alth 13 als een absolute overwinning beschouwen, als het niet direct zou concurreren met het toetsenbord voor veel onroerend goed op zijn kleine frame. Desalniettemin, als u audiokwaliteit op een laptop waardeert, zelfs een van deze grootte, zal Razer hier zeker indruk op u maken.

Image
Image

Netwerk: Solide draadloos

De Intel Wi-Fi 6 Wireless-AX 201 op de Razer Blade Ste alth 13 werkte als een charme. Ik heb nooit problemen ondervonden bij het gebruik van wifi, of het nu thuis is of in drukke coffeeshops in de stad. Er is geen Ethernet-poort op deze laptop, tot niemands verrassing weet ik het zeker, dus als vast internet een must is, moet je naar een adapter kijken.

Camera: Geen klachten hier

De Razer Blade Ste alth 13 heeft een 720p-camera - min of meer wat we tegenwoordig op laptops gewend zijn. Het presteerde goed genoeg om videoconferenties zonder echte problemen aan te kunnen, en dat is waar het om gaat. De camera stelt snel genoeg scherp en hanteerde de slecht verlichte coffeeshop waarin ik hem heb getest zonder een obscene hoeveelheid ruis in het beeld te introduceren.

De Windows Hello-compatibele infraroodcamera heeft geweldig werk verricht door mijn gezicht te detecteren en me in te loggen onder alle lichtomstandigheden die ik er maar op zou kunnen gooien. De Razer Blade Ste alth 13 is in dit opzicht zeker boven het gemiddelde.

Image
Image

Batterij: Kleine laptop, grote eetlust

De Razer Blade Ste alth 13 heeft een batterij van de juiste grootte van 53 Wh, maar hij kan er vrij snel doorheen kauwen, afhankelijk van het gebruik. Ik gebruikte gemiddeld slechts 6 uur tijdens het gebruik van wifi en het surfen op internet, met een schermhelderheid van ongeveer 50 procent.

Deze cijfers maakten een scherpe duikvlucht tijdens het gamen. Ik kon iets meer dan een uur spelen bij het spelen van het ietwat niet veeleisende spel Slay the Spire, maar moest na slechts 40 minuten spelen van The Witcher 3 naar het netsnoer grijpen.

Onnodig te zeggen dat stroomverbruik zeker een veel voorkomende klacht is van de Razer Blade Ste alth 13. Gelukkig is de 100 W USB-C-oplader meer dan voldoende, waardoor ik in minder dan een uur volledig ben opgeladen anderhalve keer terwijl je de laptop nog steeds de hele tijd gebruikt.

Software: uitgebreide aanpassing

De Razer Blade Ste alth 13 is voorgeïnstalleerd met Razer Synapse, ontworpen om maatwerk mogelijk te maken voor elk stuk hardware dat Razer maakt. Op deze specifieke laptop betekent dat het regelen van de achtergrondverlichting van het toetsenbord (met een bijna verontrustend aantal opties), het aanpassen van prestatiemodi en ventilatorsnelheden, en zelfs het aanpassen van de volledige knoplay-out van het toetsenbord.

Om deze functionaliteit te testen, heb ik al mijn pure, ongebreidelde woede naar de Pijl-omhoog geleid en deze opnieuw gekoppeld aan wat er de hele tijd had moeten zijn: de juiste Shift-toets. Natuurlijk, nu had ik geen Up Arrow meer, maar het was een kleine prijs om deze pijnlijke misdaad recht te zetten. Ik moet zeggen, hoeveel verdriet ik Razer ook geef over hun beslissingen rond het toetsenbord, de aanpassingscontrole levert ze in ieder geval wat goodwill op.

Prijs: de prijs om er als eerste te komen

Met een adviesprijs van $ 1.800 is het model dat ik heb getest verre van goedkoop, maar het voelt als een eerlijke prijs om te betalen voor al deze kracht in zo'n minuscule ultrabook. Ik zal eerlijk zijn, de Razer Blade Ste alth 13 zou geen goede deal zijn als het een 15-inch laptop was, maar aangezien je tegenwoordig gewoon geen 13-inch laptop met een krachtigere grafische kaart kunt kopen, kan ik niet geef ze de schuld van de prijspremie.

Als en/of wanneer een andere fabrikant een ultrabook uitbrengt met een 1650 Max-Q of beter, moeten we opnieuw evalueren, maar voor nu is de prijs logisch.

Razer Blade Ste alth 13 vs. Razer Blade 15

Als je op een gegeven moment besluit dat je niet echt een laptop nodig hebt die zo klein is als de Razer Blade Ste alth 13, zul je ongetwijfeld een betere prijs vinden in de Razer Blade 15. Voor dezelfde $ 1.800 die de configuratie van de Ste alth 13 kost, je kunt je een Blade 15 veroorloven met een GTX 2060 en een 144Hz-scherm, een enorme verbetering ten opzichte van de 1650 Max-Q.

Een gewaagd aanbod dat verfijning behoeft

De Razer Blade Ste alth 13 is een onvolmaakte laptop waarvan ik onder de indruk ben dat ze het überhaupt hebben kunnen maken. Simpel gezegd, het is de meeste kracht die je kunt krijgen in een laptop van dit formaat, en dat is iets om te vieren. Het is echter geen vlekkeloos product. Er zijn nadelen die ernstig genoeg zijn dat potentiële kopers er goed over moeten nadenken voordat ze de trekker overhalen.

Specs

  • Productnaam Blade Ste alth 13
  • Product Merk Razer
  • ISBN B07X4BLSR8
  • Releasedatum september 2019
  • Gewicht 3.13 lbs.
  • Productafmetingen 8,27 x 11,99 x 0,6 inch.
  • Processor 10e generatie Intel Core i7, 8e generatie Intel Core i7
  • Graphics Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q, Intel UHD Graphics 620, Intel Iris Plus Graphics, GeForce MX150,
  • Beeldscherm 13,3-inch FHD 1920x1080-scherm, 4K Touch,
  • Geheugen 16GB RAM
  • Opslag 256GB SSD, 512GB SSD
  • Batterij 53Wh
  • Poorten 2x USB 3.1 (A), 1 hoofdtelefoon, 2x USB-C (1 Thunderbolt, 1 USB 3.1 Gen 2)
  • Garantie 1 jaar beperkt
  • Platform Window 10 Home
  • MSRP $1, 399-$1, 999

Aanbevolen: