Asus RT-AC68U Review: snelle en veilige 5G wifi

Inhoudsopgave:

Asus RT-AC68U Review: snelle en veilige 5G wifi
Asus RT-AC68U Review: snelle en veilige 5G wifi
Anonim

Bottom Line

De Asus RT-AC68U is een veelzijdige dual-band wifi-router voor het hele huis met voldoende mogelijkheden en flexibiliteit voor zowel ervaren gebruikers als gemiddelde gebruikers.

Asus RT-AC68U dual-band wifi-router

Image
Image

We hebben de Asus RT-AC68U gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Dual-band draadloze routers zijn redelijk betaalbaar nu de 802.11ac draadloze standaard meer de norm is geworden in routers en andere apparaten. Als je hoopt te upgraden van een single-band router of als je gewoon geïnteresseerd bent om te upgraden naar een apparaat dat voorop loopt op het gebied van de nieuwste routertechnologie, overweeg dan de Asus RT-AC68U. Het heeft voldoende vermogen om grote huizen te ondersteunen en beschikt over ouderlijk toezicht, gaming-ondersteuning en AiMesh-thuisnetwerken.

We hebben deze router getest en hebben aspecten opgemerkt zoals snelheid, gemak van installatie en gebruik, en de vele functies die de meeste gebruikers aanspreken.

Image
Image

Ontwerp: Slank en lichtgewicht

De Asus RT-AC68U is niet te groot of te zwaar, wat hem ideaal maakt voor nog kleinere appartementen. Hoewel het de wifi-eisen van een groot huis kan ondersteunen, zal het niet moeilijk zijn om er een plaats voor te vinden in een kleinere woning. De router staat van nature (en uitsluitend) rechtop op een platformbasis, wat een afschrikmiddel kan zijn als je de voorkeur geeft aan een apparaat dat je volledig plat op een oppervlak kunt neerleggen.

Toch, met slechts 8,66 inch lang, 6,30 inch lang en 3,28 inch breed, is het waarschijnlijk dat u er geen moeite mee zult hebben om het te accommoderen. Naast het relatief kleine profiel van de behuizing van de router, is er niet veel ruimte toegevoegd door de drie afneembare antennes.

De Asus RT-AC68U is niet te groot of te zwaar, waardoor hij ideaal is voor nog kleinere appartementen.

Omdat het rechtop staat, zijn alle indicatielampjes aan de voorkant en aan de onderkant van het freesvlak geplaatst, dat glad is en een soort kriskras patroon heeft met lange schuine lijnen die wat visueel belang toevoegen. De LED-indicatielampjes en de pictogrammen zijn subtiel en niet te fel of opzichtig, wat bijdraagt aan het algehele strakke en ingetogen uiterlijk van de router.

Je vindt alle poorten aan de achterkant van het apparaat: vier LAN-poorten, WAN-poort, één USB 2.0 en één USB 3.0-poort. Ze zijn allemaal duidelijk gemarkeerd en op afstand van elkaar geplaatst voor gemakkelijke toegang.

Image
Image

Configuratieproces: eenvoudig en hoofdpijnvrij

Het instellen van de Asus RT-AC68U was erg snel en eenvoudig. Het proces duurde van begin tot eind slechts ongeveer vijf minuten en we maakten verbinding met onze Xfinity ISP-service die downloadsnelheden tot 150 Mbps kan halen.

Je kunt ervoor kiezen om de installatie te voltooien met een computer of een mobiel apparaat. Wij kozen voor het laatste. We hebben de Asus-app uit de App Store gevonden en naar onze iPhone gedownload voordat we onze modem voorbereidden, de antennes aan de router bevestigden en hem aanzetten. Vervolgens hebben we de standaard Asus SSID gevonden en de stappen in de mobiele app gevolgd zoals aangegeven in de snelstartgids. Eerst hebben we onze router een naam en wachtwoord toegewezen, een verbindingstype opgegeven en vervolgens een netwerknaam en wachtwoord toegewezen aan onze 2,4 GHz- en 5 GHz-verbindingen.

We waren toen in staat om verbinding te maken met het netwerk zonder een enkele hapering of enige downtime.

Connectiviteit: op het scherpst van de snede

In de wereld van routers hebben dual-band routers over het algemeen een voorsprong op single-band routers, omdat ze tegelijkertijd op twee banden uitzenden in plaats van op slechts één netwerk. En volgens die logica verhogen tri-band routers de bandbreedteprestaties een heel andere stap door drie frequenties tegelijk te ondersteunen.

De Asus RT-AC68U biedt Gigabit Wi-Fi, of snelheden tot 1000 Mbps (megabyte per seconde) via de 802.11ac draadloze standaard, die ook wel 5G Wi-Fi wordt genoemd, omdat het werkt in de 5GHz-frequentie. Deze standaard is nieuwer dan de vorige standaard, 802.11n, die alleen 2,4 GHz-signalen gebruikt. Routers zoals de Asus RT-AC68U ondersteunen de oudere standaard naast het nieuwere 5GHz-spectrum, wat betekent dat ze signalen kunnen doorsturen naar meer gedateerde apparaten, samen met de nieuwste gadgets.

Aan alle AC-routers wordt een nummer toegewezen dat overeenkomt met de totale mogelijke snelheid die ze kunnen leveren. AC1200 is de basislijn en de snelheden nemen stapsgewijs toe en helemaal tot aan AC5300. En in deze specifieke router, die is geclassificeerd in de AC1900-snelheidsklasse, komt dat neer op een mogelijke maximale snelheid van maximaal 600 Mbps op de 2,4 GHz-frequentie en zo snel als 1300 Mbps op de 5 GHz-band.

Hoewel de gecombineerde mogelijke wifi-snelheid 1900 Mbps is, zijn de werkelijke prestaties afhankelijk van uw specifieke internetservice en data-abonnement, eventuele interferentie van andere signalen en apparaten, en zelfs waar u uw router plaatst. Het andere voorbehoud is dat mogelijk niet alle apparaten in uw huis 802.11ac-compatibel zijn. Dat gezegd hebbende, veel van de nieuwere laptops en mobiele apparaten, waaronder recente generaties iPhones en Android-apparaten, zijn up-to-date.

Image
Image

Netwerkprestaties: meestal snel en stabiel

We merkten aanmerkelijk sneller laden en zelfs iets betere beeldkwaliteit (zowel HD als 4K) bij het streamen van inhoud met de Asus RT-AC68U. We waren vooral onder de indruk van de bijna razendsnelle streamingprestaties op platforms als Netflix, Hulu en YouTube.

De enige keer dat we een prestatiedaling opmerkten, was toen we games speelden op een Nvidia Shield-gameconsole wanneer deze was aangesloten op het 5GHz-kanaal. We merkten wat overslaan en vagere beeldkwaliteit (de meeste streamingdiensten verlagen de beeldkwaliteit om buffering te voorkomen). Maar dit was ook bij het streamen van 4K-inhoud op een andere tv op hetzelfde 5GHz-kanaal, dus dat is te verwachten. Anders konden we video streamen, een game spelen op een Android-tablet, muziek streamen op een telefoon en een MacBook bedienen op de 2,4 GHz-band zonder waarneembare vertraging.

We merkten sneller laden en iets betere beeldkwaliteit bij het streamen van zowel HD- als 4K-inhoud.

We hebben de snelheidskwaliteit meerdere keren per dag getest met de Ookla SpeedTest-tool op zowel een mobiel apparaat als een laptop. Hoewel de resultaten doorgaans een bereik tussen 90-109 Mbps opleverden, was de hoogste snelheid die we hebben vastgelegd 115,93 Mbps.

We hebben nooit een signaal verloren in onze testruimte, een stadsappartement van bescheiden omvang, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen hoe het zou gaan in een groot huis, waarvoor het beweert te zijn ontworpen. Hoewel we niet het volledige bereik hebben kunnen testen, is er nog een potentieel groter voordeel van de RT-AC68U. Het wordt geleverd met het voordeel van AiMesh-technologie, waarmee u deze Asus-router kunt verbinden met anderen uit de line-up voor een uitgebreid thuisnetwerksysteem. De trekking is dat in plaats van een ouder Asus-model weg te gooien, je het samen met deze nieuwere router in het spel zou kunnen houden voor een bijgewerkt en krachtiger netwerk.

Image
Image

Software: een gebruiksvriendelijke app en een complexere web-app

Terwijl we ervoor hebben gekozen om de router in te stellen met behulp van de mobiele app, is de web-GUI (grafische gebruikersinterface) waar je alle vele lagen van controle en aanpassing vindt die de Asus RT-AC68U biedt. Het uiterlijk van de GUI is schoon, zo niet een beetje verouderd, maar het is relatief eenvoudig om er doorheen te bladeren omdat het navigatiepaneel duidelijk aan de linkerkant van de interface is ingedeeld. Maar het doorlopen van de verschillende opties op dit paneel kan een beetje veel blijken te zijn voor de algemene gebruiker.

Gemiddelde gebruikers zullen waarschijnlijk content houden met het gebied met het label "Algemeen", dat de gebruikelijke verdachten bevat, zoals het inschakelen van ouderlijk toezicht en een gastnetwerk, die eenvoudig in te stellen zijn. Andere, meer gecompliceerde functies in dit gedeelte zijn onder meer het beheren van USB- en AiCloud-instellingen voor het instellen van FTP-deling, het configureren van servers en het opslaan en synchroniseren van bestanden in de cloud.

De mobiele app is zeker minder intimiderend en vriendelijker voor de gemiddelde gebruiker.

Als het gaat om het gedeelte met geavanceerde instellingen, zijn er veel opties om door te waden. Alleen al in het draadloze gedeelte kunt u coderingsinstellingen instellen voor elke draadloze frequentie, Wi-Fi Protected Setup (WP) inschakelen met geschikte apparaten, draadloze toegangspunten beperken en RADIUS (Remote Authentication Dial In User Service) uitvoeren, wat een ander niveau toevoegt van beveiliging wanneer u bepaalde verificatiemodi selecteert. Maar dat is slechts het oppervlak van wat een gebruiker kan doen.

Aan de andere kant vonden we de app veel intuïtiever in de manier waarop informatie wordt weergegeven en toegankelijk is. Er is een hoofdstartpagina die een snel overzicht biedt van re altime verkeer en het aantal verbonden apparaten. Andere details zijn onderverdeeld in categorieën voor meldingen, instellingen voor het delen van families en een apart functiegebied dat veel van dezelfde bedieningselementen bevat die de web-GUI biedt, zoals firmware-upgrades, FTP, ouderlijk toezicht en zelfs een beveiligingsscan. Als je de twee platforms vergelijkt, is de mobiele app zeker minder intimiderend en vriendelijker voor de gemiddelde gebruiker.

Bottom Line

Wi-Fi-routers hebben een relatief breed prijsspectrum, afhankelijk van de snelheid en mogelijkheden die u zoekt. Mid-range routers vallen meestal binnen de prijsklasse van $ 100- $ 200. De Asus RT-AC68U-router kost $ 150 en v alt precies in die zak. Het is geen druppel op een gloeiende plaat, maar je kunt voorkomen dat je in het $ 200 plus-venster springt en er nog steeds zeker van bent dat je veel van de meest gevraagde functies krijgt die geavanceerde AC-routers naar de tafel brengen. De Netgear Nighthawk R7000 is een goed voorbeeld. Je zult veel van dezelfde mogelijkheden vinden, maar de R7000 is te koop voor ongeveer $ 50 meer tegen een catalogusprijs van $ 190.

Asus RT-AC68U vs. Netgear Nighthawk R7000

In veel opzichten weerspiegelt de Netgear Nighthawk R7000 de Asus RT-AC68U. Ze zijn vergelijkbaar in grootte (hoewel de Nighthawk R7000 aan de muur kan worden gemonteerd), delen hetzelfde AC1900 Wi-Fi-prestatiepotentieel en worden geleverd met beveiligingen zoals WPS, VPN, gasttoegang, firewallbescherming en DoS-preventie van kwaadwillende hacks en aanvallen. Maar terwijl de Asus RT-AC68U is ontworpen voor grote huizen, is de Netgear Nighthawk R7000 geschikt voor zeer grote huizen met meerdere verdiepingen, maar zonder dezelfde AiMesh-ondersteuning voor het hele huis die de RT-AC68U biedt.

Twee grote verschillen ten gunste van de Nighthawk R7000, afhankelijk van uw behoeften, zijn de smart-home-integratie die de router biedt met Amazon Alexa en Google Assistant en het toegevoegde niveau van ouderlijk toezicht via de Circle with Disney-app. Een andere mogelijke beslissende factor zou het vergelijken van de mobiele app-ervaring kunnen zijn. Sommige gebruikers waarderen het meer plug-and-play karakter van de Nighthawk R7000 in tegenstelling tot de meer ingewikkelde web-GUI die bij de Asus RT-AC68U hoort.

Ontvang meer aanbevelingen over VPN-routers, Asus-routers en de meest indrukwekkende 802.11ac wifi-routers.

Een krachtige router voor de bovengemiddelde gebruiker

De Asus RT-AC68U is een snelle en hoogwaardige AC1900 dual-band wifi-router. Hoewel sommige gebruikers het misschien een beetje te veel apparatuur vinden, zal zelfs de gewone gebruiker verbeterde connectiviteit zien zonder te ver onder de motorkap te hoeven duiken. En voor degenen die wel willen sleutelen, kan de RT-AC68U verplichten.

Specs

  • Productnaam RT-AC68U dual-band wifi-router
  • Productmerk Asus
  • MPN RT-AC68U
  • Prijs $149.99
  • Gewicht 1,41 lbs.
  • Productafmetingen 8,66 x 6,3 x 3,28 inch.
  • Snelheid AC1900
  • Garantie 12-36 maanden
  • Firewall Ja
  • IPv6-compatibel Ja
  • MU-MIMO Ja
  • Aantal antennes 3
  • Aantal banden 2
  • Aantal bedrade poorten 7
  • Chipset BCM4709
  • Gamma Grote woningen
  • Ouderlijk toezicht Ja

Aanbevolen: