Hoe vind ik het versienummer van een stuurprogramma?

Inhoudsopgave:

Hoe vind ik het versienummer van een stuurprogramma?
Hoe vind ik het versienummer van een stuurprogramma?
Anonim

Op zoek naar het versienummer van een stuurprogramma dat u hebt geïnstalleerd? Het kan erg handig zijn om te weten, vooral als je op het punt staat een stuurprogramma bij te werken of als je bepaalde soorten hardwareproblemen oplost.

Gelukkig is het vinden van het versienummer van een stuurprogramma vrij eenvoudig, zelfs als u nog nooit eerder met stuurprogramma's of hardware in Windows hebt gewerkt.

Deze aanwijzingen werken op Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Hoe vind ik het versienummer van een stuurprogramma?

Je kunt het versienummer van een geïnstalleerd stuurprogramma vinden in Apparaatbeheer, samen met andere gepubliceerde informatie over het stuurprogramma. De stappen die u moet nemen, variëren echter enigszins, afhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt - deze verschillen worden hieronder vermeld.

Bekijk welke versie van Windows ik heb? als u niet zeker weet welke van deze verschillende versies van Windows op uw computer is geïnstalleerd.

  1. Apparaatbeheer openen.

    De gemakkelijkste manier om dit te doen in Windows 11/10/8 is via het Power User Menu (WIN+ X sneltoets), of met het Configuratiescherm in oudere versies van Windows. Zie Tip 4 hieronder voor enkele andere methoden die voor sommige mensen sneller kunnen zijn.

  2. Zoek het apparaat in Apparaatbeheer waarvoor u stuurprogramma-informatie wilt zien. U kunt dit doen door de hoofdcategorieën van apparaten te openen totdat u de juiste vindt.

    Als u bijvoorbeeld het versienummer van het stuurprogramma voor uw videokaart probeert te vinden, zoekt u in de sectie Beeldschermadapters of in deNetwerkadapters sectie voor uw netwerkkaart, enz. U kunt zoveel categorieën openen als u wilt totdat u de juiste vindt.

    Gebruik het > pictogram in Windows 11/10/8/7 om een categorie apparaten te openen. Het [+] pictogram wordt gebruikt in eerdere versies van Windows.

  3. Klik met de rechtermuisknop of tik en houd het apparaat vast wanneer u het vindt, en kies Eigenschappen in dat menu.

    Image
    Image
  4. Ga naar het tabblad Driver. Als je dit tabblad niet ziet, lees dan Tip 2 hieronder.

  5. De versie van het stuurprogramma wordt weergegeven naast Driver Version slechts een paar items lager.

    Image
    Image

    Let ook op de Driver Provider. Het is mogelijk dat het momenteel geïnstalleerde stuurprogramma een standaardstuurprogramma is (waarschijnlijk van Microsoft), in welk geval het vergelijken van versienummers van weinig waarde is. Ga je gang en installeer de bijgewerkte driver van de fabrikant, maar alleen als de nieuwe driver is uitgebracht na de Driver Date die wordt vermeld.

  6. Dat is het! U kunt nu alle vensters sluiten die u vanuit Apparaatbeheer hebt geopend.

Tips en meer informatie

  1. Vergeet niet om de juiste keuze te maken tussen 32-bits en 64-bits stuurprogramma's bij het downloaden van updates voor uw hardware.
  2. Het tabblad Driver is alleen toegankelijk als u de eigenschappen van een apparaat bekijkt. Met andere woorden, zorg ervoor dat u met de rechtermuisknop klikt (of ingedrukt houdt) op het eigenlijke apparaat, niet op de categorie waarin het apparaat zich bevindt.

    Als u bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op het gedeelte Beeldschermadapters klikt en niet op een apparaat in dat gedeelte, ziet u slechts twee opties: Scannen naar hardwarewijzigingen en Eigenschappen, en het openen van het eigenschappenvenster kan slechts een of twee tabbladen onthullen en niet degene die we zoeken.

    Image
    Image

    Wat u wilt doen, is de categorie uitbreiden zoals hierboven vermeld en vervolgens de eigenschappen van het hardwareapparaat openen. Van daaruit zou u het tabblad Driver moeten zien en, uiteindelijk, de driverversie, driverprovider, driverdatum, enz.

  3. Als je dat liever hebt, zijn er programma's die driver-updaters worden genoemd en die uitsluitend bestaan om te helpen bepalen of een driver moet worden bijgewerkt of niet. Ze tonen meestal ook de versie van de geïnstalleerde driver en de versie van de bijgewerkte driver die u over de oude kunt installeren.

    Bekijk onze lijst met gratis hulpprogramma's voor het bijwerken van stuurprogramma's voor meer informatie over deze handige programma's.

  4. Het hoofdgebruikersmenu en het configuratiescherm zijn zeker de meest bekende manieren om toegang te krijgen tot Apparaatbeheer, maar hetzelfde programma kan ook op een aantal andere manieren worden geopend, zoals vanaf de opdrachtregel. Een andere methode gebruiken om Apparaatbeheer te openen, kan voor sommige mensen sneller zijn.

    Bekijk de sectie Andere manieren om Apparaatbeheer te openen in onze zelfstudie Apparaatbeheer openen als u Apparaatbeheer wilt openen vanaf de opdrachtprompt, het dialoogvenster Uitvoeren of via Computerbeheer in Systeembeheer.

Aanbevolen: