BenQ PD3200U DesignVue 32-inch 4K IPS Monitor Review: een professionele monitor gemaakt met de ontwerper in gedachten

Inhoudsopgave:

BenQ PD3200U DesignVue 32-inch 4K IPS Monitor Review: een professionele monitor gemaakt met de ontwerper in gedachten
BenQ PD3200U DesignVue 32-inch 4K IPS Monitor Review: een professionele monitor gemaakt met de ontwerper in gedachten
Anonim

Bottom Line

Dit is een uitstekende monitor voor professionele gebruikers, maar gamers en hobbyisten zullen de meer geavanceerde functies een beetje te niche vinden, dus moeten ze ergens anders kijken.

BenQ 709 PD3200U 32-inch 4K UHD-monitor

Image
Image

We hebben BenQ's PD3200U DesignVue 32-inch 4K IPS-monitor gekocht, zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

BenQ is niet zo bekend als sommige van de grote tech-reuzen zoals Samsung of LG, maar het Taiwanese bedrijf produceert sinds 1984 solide monitoren en projectoren en heeft in de loop van hun geschiedenis een aantal die-hard fans gewonnen. Aangezien het bedrijf de afgelopen jaren zijn intrede heeft gedaan in de 4K-ruimte, heeft BenQ een aantal zeer mooie schermen uitgebracht voor zowel professionals als gamers.

We hebben de PD3200U van BenQ grondig bekeken, een 32-inch UHD-monitor boordevol geweldige functies waarmee professionals hun werk kunnen gebruiken en verbeteren. Hoewel het geen slechte keuze is voor gewone consumenten of gamers, zijn er misschien betere alternatieven, dus laten we eens kijken waarom dat hier het geval is.

Image
Image

Ontwerp: Voor de stijlvolle professional

BenQ heeft ook een reeks gamer-georiënteerde monitoren, dus het is geen verrassing dat deze monitor (voor professionals) een beetje meer afgezwakt en een beetje saai is. Dat is niet altijd een slechte zaak, want de PD3200U heeft een mooie, eenvoudige uitstraling die op kantoor geen doorn in het oog zal zijn. Het is volledig gemaakt van donkergrijs plastic met een licht gestructureerd gevoel. Van de standaard tot de achterkant tot de voorranden, het is allemaal hetzelfde uniforme plastic.

De standaard zelf is vrij breed om het stevige scherm te ondersteunen, en het is voldoende stabiel, zelfs bij het aanpassen van de ergonomie, die ook uitstekend is. U kunt het scherm naar wens kantelen, draaien en omhoog of omlaag bewegen (kan ook in portret worden gebruikt). Een ander opvallend ontwerpkenmerk is de "Hockey Puck" -controller die in een verzonken ruimte op de monitorstandaard rust. Hiermee kun je instellingen aanpassen en sneltoetsen toevoegen voor verschillende beeldmodi via het on-screen display. Hoewel een leuk idee, kan deze controller soms kieskeurig zijn en we hebben er persoonlijk niet voor gekozen om hem veel te gebruiken. Het is vrij eenvoudig om per ongeluk instellingen in de verkeerde modus te zetten.

Als we naar het scherm gaan, zijn de randen aan de voorkant aan de dikkere kant, ongeveer een halve inch en dan iets meer dan driekwart inch aan de onderkant. Hier is er ook een naderingssensor met een aantal handige functies. Deze sensor kan uw monitor automatisch in- of uitschakelen wanneer hij detecteert dat u uw bureau verlaat, en hij kan ook het licht in de kamer detecteren om de achtergrondverlichting aan te passen. Voor extra aanpassingen zijn er enkele aanraakbedieningen rechtsonder die verlicht zijn als u instellingen wilt wijzigen. Hoewel we vaak op onze hoede zijn voor aanraakbedieningen, werken deze eigenlijk best goed.

De PD3200U is een 32-inch UHD-monitor boordevol geweldige functies waarmee professionals hun werk kunnen gebruiken en verbeteren.

Ten slotte vind je aan de achterkant van de PD3200U de ingangen en merk je waarschijnlijk ook hoe stevig hij is. Dit is zeker geen ultradunne monitor, maar de toegevoegde VESA-vatting is fijn als je hem op een andere standaard wilt bevestigen. Twee van de poorten zijn samengeklonterd aan de rechterkant van de PD3200U met een derde aan de basis. De rechterkant is voorzien van twee USB (3.0) poorten voor accessoires en een koptelefoonaansluiting.

Een heel handige toevoeging hier is de SD-kaartlezer voor zaken als snel foto- of videobestanden naar je computer halen. Poorten zoals deze maken deze monitor verder tot een professioneel scherm dat geweldig is voor foto- of video-editors. Dichter bij het midden aan de rechterkant bevinden zich de twee HDMI-poorten, een mini DisplayPort en een standaard DisplayPort. Het is vermeldenswaard dat de HDMI beide HDCP 2.2 zijn voor kopieerbeveiliging, wat betekent dat ze perfect zijn voor nieuwere UHD AV-bronnen (zoiets als een Blu-ray-speler/streamingbox).

De laatste groep poorten bevindt zich linksonder. Hier zijn enkele extra USB-stekkers - twee downstream en twee upstream - voor nog meer bruikbaarheid. Er is ook een analoge audio-aansluiting (3,5 mm) voor het aansluiten van hoofdtelefoons of luidsprekers, en er is een mini-USB om de meegeleverde hockeypuck aan te sluiten.

Over het algemeen is de bouwkwaliteit behoorlijk en het enorme aantal ingangen maakt dit zo'n goede monitor voor professionals die veel dingen op een scherm moeten hebben aangesloten voor snel gebruik. Natuurlijk kan het er een beetje luxer uitzien, maar de kostenbesparende methoden hier helpen om de prijs te verlagen.

Image
Image

Configuratieproces: net zo eenvoudig als elke andere monitor, maar met een paar extra stappen

Het instellen van de PD3200U is iets ingewikkelder dan sommige monitoren, maar het is nog steeds vrij eenvoudig voor iedereen om te bereiken. Zodra uw nieuwe BenQ-scherm uit de doos is, aan de standaard is bevestigd en de kabels zijn uitgepakt, is het tijd om deze forse jongen op uw computer aan te sluiten. De standaard maakt gebruik van een vergrendelingsschijf om aan de basis te bevestigen, dus wees niet zoals wij en besteed 10 minuten om erachter te komen hoe je hem in het midden krijgt. Zet alles bij elkaar en draai vervolgens het scherm zelf om het gecentreerd te maken met de basis.

Hoewel de BenQ uitstekende kant-en-klare instellingen heeft, kun je hier online een ICC-profiel vinden om je opstelling te verfijnen, zodat deze nog iets beter wordt. Als u dit wilt doen, zoekt u gewoon uw specifieke monitor online op en past u de instellingen aan hun specificaties aan.

Image
Image

Beeldkwaliteit: direct uit de doos prachtig

Om te beginnen met het contrast, presteert de PD3200U hier erg goed met de mogelijkheid om diepe zwarttinten weer te geven, zelfs in donkere kamers (native contrastverhouding van 1000:1). Er is geen local dimming, dus daar moet rekening mee worden gehouden. Wat betreft helderheid, deze BenQ heeft een respectabel niveau dat redelijk vergelijkbaar is met andere 32-inch 4K-schermen in deze klasse, met een piekhelderheid van 350 cd/m2. Wie op zoek is naar HDR zal het hier helaas niet vinden.

Kleurbereik is ook een grote factor voor professionals, en de PD3200U blinkt echt uit zonder echte aanpassingen.

Kijkhoeken zijn acceptabel, maar niet ongebruikelijk voor de IPS-paneelfamilie, die de meeste gebruikers niet eens zou moeten beïnvloeden, omdat je waarschijnlijk toch voor de deur geparkeerd staat. Over het algemeen is de grijze responstijd (4 ms) van het hoogste niveau - een grote kracht om te hebben. Het kleurengamma is ook een grote factor voor professionals, en de PD3200U blinkt echt uit zonder echte aanpassingen. Als u een monitor wilt die presteert zonder gedoe met instellingen, is dit een perfecte keuze. Zowel kleurzuiverheid als uniformiteit zijn grote troeven van dit scherm.

Voor sommige functies van deze monitor om professionals te helpen, zijn er modi zoals CAD/CAM-modus voor specifieke gebruikssituaties die de diverse mogelijkheden van de PD3200U versterken. Dat gezegd hebbende, regelmatige gebruikers zullen deze zeer niche vinden.

Om te beginnen met het contrast, presteert de PD3200U hier erg goed met de mogelijkheid om diepe zwarttinten weer te geven, zelfs in donkere kamers (1.000:1 native contrastverhouding).

De PD3200U is ook niet voor gamers, maar dat betekent niet dat het verschrikkelijk is op deze afdeling. Ondanks het ontbreken van G-Sync of FreeSync, is de responstijd solide met een pixelresponstijd van 4 ms. Dit blijft ghosting, maar er zal wat screen tearing optreden, wat we wel hebben opgemerkt tijdens het testen.

Image
Image

Audio: eenvoudig, maar leuk om erbij te hebben

De meeste monitoren hebben tegenwoordig niet eens ingebouwde luidsprekers in het frame, maar de BenQ PD3200U heeft twee luidsprekers van 5 watt. Meestal zijn deze behoorlijk slecht, en daarom worden ze gewoon weggelaten. De PD3200U's zijn goed genoeg voor een aantal basiszaken, maar zullen nooit opgewassen zijn tegen een speciaal luidsprekersysteem of kwaliteitshoofdtelefoons. Ze zijn redelijk luid, maar teleurstellend voor bas en een beetje blikkerig. Het is leuk om in te bakken, maar zeker niet iets van hoge kwaliteit.

Image
Image

Software: zoveel functies en mogelijkheden als je maar kunt wensen

Deze monitor heeft zeker een aantal leuke software en functies voor professionals om mee te rommelen, dus laten we eens goed kijken. Zoals eerder vermeld, zijn er een aantal manieren om met de OSD te communiceren. U kunt de meegeleverde puck of de aanraakbedieningen op het frame gebruiken om deze te openen.

Binnenin krijg je toegang tot PIP-modi (beeld-in-beeld) voor meerdere vensters, menu's voor beeldkalibratie-opties, RGB-schuifregelaars, tint en verzadiging, en zelfs meer onder het Picture Advanced-menu. De meeste mensen hoeven hier niet mee te rotzooien, maar wat fijnafstemming kan de monitor verbeteren als je door dat konijnenhol wilt gaan. Een coole functie is de weergavemodus, waar je vrijwel elke schermvorm op het scherm kunt maken. Dit kan een handige tool zijn voor ontwikkelaars en editors die werken aan dingen zoals games, foto's of video's.

De PD3200U biedt een perfect professioneel 4K-scherm met uitstekende kant-en-klare instellingen en kalibratie voor werk.

Er zijn ook enkele audio-instellingen en bedieningselementen in het OSD, waarmee u snel het volume of de bronnen kunt wijzigen. Als je iemand bent die tussen twee verschillende computers op één monitor wisselt, is daar ook een optie voor hier.

De laatste twee hoofdsecties hier zijn de menu's Systeem en Ergonomie. Het systeem geeft je de mogelijkheid om aangepaste functies te maken voor de bezel-bedieningselementen die je sneller wilt gebruiken en je kunt ook de puck-toetsen programmeren. Ergonomie heeft opties om de automatische achtergrondverlichtingsregelaar in te stellen (die de sensor aan de onderkant van het scherm gebruikt) en de automatische uitschakelfunctie om het uit te schakelen wanneer u wegloopt van de monitor.

Bottom Line

Het BenQ PD3200U-scherm heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en kost doorgaans ongeveer $ 650 tot wel $ 900. Je zult zeker wat vergelijkingen tussen handelaren moeten maken om een goede prijs te krijgen, maar voor $ 650 biedt de PD3200U een perfect professioneel 4K-scherm met uitstekende kant-en-klare instellingen en kalibratie voor werk. Er zijn betere alternatieven voor gamers, maar als je het in de uitverkoop vindt, is het ook geen slecht idee.

BenQ PD3200U vs. ASUS PA328Q

Een goede concurrent is de ASUS PA328Q, een vergelijkbaar geprijsd en gespecificeerd scherm dat ook binnenkomt op 32 inch. Afhankelijk van waar je koopt, is de BenQ ongeveer $ 100 minder dan de ASUS, dus als de prijs de grootste beslisser is, is dat misschien alles wat je hoeft te horen.

Elk van deze monitoren komt qua prestaties redelijk dicht in de buurt, met een goede kleurnauwkeurigheid, grijstinten en tal van functies voor professionals om hun workflow te verbeteren. Beiden hebben ook vergelijkbare ingebouwde luidsprekers en opties voor ingangen, evenals geavanceerde instellingen voor kleurafstemming. Omdat ze zo op elkaar lijken, raden we je aan te kiezen voor de optie waar je de beste deal voor kunt krijgen - of het merk dat je voorkeur heeft als dat je ding is.

Een betaalbare, professionele monitor voor verbluffende 4K

De BenQ PD3200U is een ideale keuze voor professionals die een groot 4K-scherm nodig hebben om te ontwikkelen, te bewerken of aan te werken. Hoewel het misschien niet ideaal is voor andere, meer informele gebruikers, is het geen slechte keuze als de prijs goed is.

Specs

  • Productnaam 709 PD3200U 32-inch 4K UHD-monitor
  • Product Merk BenQ
  • UPC 840046035471
  • Prijs $649.99
  • Gewicht 2.75 lbs.
  • Productafmetingen 640,2 x 740,3 x 213,4 inch.
  • Garantie 3 jaar
  • Platform Any
  • Schermgrootte 32-inch
  • Schermresolutie 3840 x 2160 (4K)
  • Vernieuwingsfrequentie 60Hz
  • Paneeltype IPS
  • Poorten 4 USB Downstream (3.0), 1 USB Upstream (3.0), 1 SD/MMC-type kaartlezer
  • Luidsprekers Ja
  • Connectiviteitsopties 2 HDMI (2.0), 1 DisplayPort (1.2), 1 MiniDisplayPort (1.2

Aanbevolen: