Wat is het beste audioformaat voor mijn draagbare apparaat?

Inhoudsopgave:

Wat is het beste audioformaat voor mijn draagbare apparaat?
Wat is het beste audioformaat voor mijn draagbare apparaat?
Anonim

Het is niet altijd duidelijk welk muziekformaat je moet kiezen voor je downloads. Sommige diensten, zoals Amazon, verkopen bijvoorbeeld muziek in het MP3-formaat, terwijl Apple downloads aanbiedt in het iets verbeterde AAC-formaat.

Een van de eerste vragen is welke formaten je apparaat kan afspelen. Als uw hardware relatief nieuw is, kunt u mogelijk lossless formaten zoals FLAC afspelen, evenals de oudere, lossy formaten (waaronder MP3 en AAC). Maar als geluidskwaliteit niet eens zo belangrijk voor je is, zijn de mogelijkheden van je apparaat minder een probleem.

Om je te helpen beslissen naar welk muziekformaat je moet gaan, zijn hier een paar dingen om te overwegen.

Controleer de formaatcompatibiliteit van uw draagbare apparaat

Voordat u een audioformaat kiest, moet u eerst de compatibiliteit met uw draagbare apparaat controleren. U vindt details op de website van de fabrikant of in het gedeelte met specificaties van de gebruikershandleiding. Over het algemeen geldt echter dat hoe nieuwer uw speler is, hoe beter deze compatibel zal zijn met nieuwe audioformaten. Aangezien FLAC al sinds 2001 bestaat, zou elke moderne hardware compatibel moeten zijn.

Image
Image

Beslis over het audiokwaliteitsniveau dat u nodig heeft

Als je in de toekomst geen high-end audiofiele apparatuur gaat gebruiken, of alleen een draagbaar apparaat gebruikt, kan een audioformaat met verlies voldoende zijn. Voor brede compatibiliteit is het MP3-bestandsformaat de veiligste gok. Het is een ouder formaat, maar het geeft goede resultaten en is compatibel met alles.

Als je echter geavanceerdere dingen met je muziek doet, zoals nummers van cd's halen, wil je misschien een verliesvrije kopie op je computer/externe harde schijf bewaren en deze converteren naar een kleiner, meer verliesgevend formaat te gebruiken op uw draagbareAls u dit doet, blijft uw muziek toekomstbestendig, zelfs als er op een later tijdstip nieuwe hardware en formaten opduiken, omdat u de grotere, onbewerkte bestanden altijd kunt converteren als de normen veranderen.

Houd rekening met de bitsnelheid

Als je alleen muziek downloadt, hoef je je niet veel zorgen te maken over de bitrate. Maar als u van plan bent om tussen verschillende formaten te converteren, moet u ook rekening houden met bitrate en codering. MP3's hebben een bitratebereik van 32 tot 320 Kbps. U kunt ook kiezen tussen drie coderingssystemen: constant, variabel of maximale bitsnelheid (CBR, VBR en MBR). De coderingsmethode beïnvloedt de balans tussen bitsnelheid en geluidskwaliteit:

  • CBR behoudt dezelfde bitrate, zelfs als dit de geluidskwaliteit beïnvloedt.
  • VBR laat de bitrate veranderen om de geluidskwaliteit te behouden.
  • MBR is VBR met een limiet, wat betekent dat de bitsnelheid kan veranderen, maar slechts tot een bepaald punt.

De encoder die je gebruikt is ook een essentiële factor.

Als je een audiobestandsconverter gebruikt die bijvoorbeeld de MP3 Lame-encoder gebruikt, dan is de aanbevolen voorinstelling voor audio van hoge kwaliteit "snel extreem", die de volgende instellingen gebruikt:

  • Lame encoderschakelaar: -V0
  • Gemiddelde bitrate: Ca. 245 Kbps.
  • VBR Werkbereik: 220-260 Kbps.

Is de muziekservice die u gebruikt een goede pasvorm?

Het is het beste om een muziekservice te kiezen die het beste werkt voor jou en je draagbare apparaat. Als je bijvoorbeeld een iPhone of ander Apple-product hebt gekozen en dat platform alleen voor je muziek gebruikt, is het logisch om het AAC-formaat te behouden, vooral als je bij Apple blijft.

Stel dat je een mix van hardware hebt en wilt dat je muziekbibliotheek met alles compatibel is. In dat geval is het waarschijnlijk de betere keuze om een muziekdownloadservice te kiezen die mp3's aanbiedt.

Aan de andere kant, als je een audiofiel bent die niets dan het beste wil, en je draagbare apparaat kan omgaan met verliesvrije audiobestanden, dan is het kiezen van een HD-muziekservice met verliesloze opties de beste keuze.

Aanbevolen: