Wie is Tim Cook? Een biografie van de man die Steve Jobs verving

Inhoudsopgave:

Wie is Tim Cook? Een biografie van de man die Steve Jobs verving
Wie is Tim Cook? Een biografie van de man die Steve Jobs verving
Anonim

Tim Cook werd op 24 augustus 2011 benoemd tot CEO van Apple, Inc., als opvolger van Steve Jobs in die rol nadat de mede-oprichter van Apple op 5 oktober 2011 overleed. De toeleveringsketen van Apple, Cook trad op als CEO toen Steve Jobs begin 2011 met ziekteverlof ging.

Timothy D. Cook werd geboren op 1 november 1960. Hij ging naar de Auburn University en behaalde een bachelor in industriële techniek. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Duke University en behaalde een master in bedrijfskunde. Hij werd in maart 1998 door Apple aangenomen als senior vice-president van wereldwijde activiteiten.

Cook werd ingehuurd om de toeleveringsketen van Apple te optimaliseren, die te lijden had onder slechte productie- en distributiekanalen. Zijn vermogen om de toeleveringsketen te optimaliseren, stelde Apple in staat producten tegen concurrerende prijzen uit te brengen. Dit werd het beste gedemonstreerd met de release van de iPad, die debuteerde met een instapprijs van $ 499. Dit vermogen om het apparaat voor zo'n lage prijs te verkopen en toch winst te maken, hielp de concurrentie op de tabletmarkt het eerste jaar op afstand te houden, waarbij concurrerende fabrikanten moeite hadden om zowel de technologie als de prijs te evenaren.

Image
Image

Over CEO worden…

Cook nam in januari 2011 de dagelijkse activiteiten van Apple over, waarbij Steve Jobs met medisch verlof ging. Nadat Steve Jobs bezweek aan alvleesklierkanker, werd Cook officieel benoemd tot CEO van Apple, Inc.

Naast het produceren van nieuwe versies van de iPhone, iPad, iPod en Mac, heeft Tim Cook verschillende grote evenementen geleid sinds hij de functie van CEO overnam. Apple kondigde een dividend in contanten van $ 2,65 per aandeel aan en investeerde $ 100 miljoen in een poging om enkele Macs in de VS te bouwen. Cook herstructureerde ook het hoger personeel, inclusief het vertrek van Scott Forstall, de senior vice-president van het iOS-platform die de iPad en iPhone van stroom voorziet.

Cook leidde het bedrijf ook door de ruigste wateren in meer dan tien jaar. Een breuk met Google leidde ertoe dat Apple Google Maps verving door Apple's eigen kaarttoepassing, wat door het bedrijf als een grote misstap werd beschouwd. De Apple Maps-app zat vol met slechte gegevens, waardoor er verwarring ontstond bij het gebruik van de kaartentoepassing en Tim Cook dwong zich te verontschuldigen voor de problemen. Door de vertraging van de iPad-verkopen miste Apple de voorspellingen van de sector, en na het bereiken van recordhoogtes daalde de aandelenkoers van Apple vanaf eind 2012 en bereikte het dieptepunt medio 2013. Het aandeel is sindsdien hersteld.

Image
Image

In zijn tijd als CEO heeft Cook zowel de iPhone- als de iPad-reeks uitgebreid. De iPhone heeft nu een model van normaal formaat en een "iPhone Plus" -model, dat de grootte van het scherm uitbreidt tot 5,5 inch diagonaal gemeten. De iPad-reeks heeft een 7,9-inch iPad "Mini" en een 12,9-inch iPad "Pro" geïntroduceerd. Maar Cooks grootste onthulling was de Apple Watch, een smartwatch waarvan het gerucht ging dat deze al enkele jaren in ontwikkeling was.

De Apple Watch kreeg gemengde reacties van de media, maar hoewel het niet helemaal dezelfde pers krijgt als de iPhone, is de Apple Watch stilletjes de bestverkochte smartwatch geworden, goed voor meer dan de helft van alle smartwatch-verkopen wereldwijd in 2017.

Op 2 augustus 2018 werd Apple het eerste bedrijf ter wereld van een biljoen dollar.

On Coming Out…

Te midden van de voortdurende strijd voor het homohuwelijk en gelijke rechten op de werkplek, kwam Tim Cook op 30 oktober 2014 uit de kast als homoseksueel in een redactioneel artikel gepubliceerd in Bloomberg. Hoewel het algemeen bekend was in technische kringen, maakte de beslissing van Tim Cook hem tot een van de meest spraakmakende homomannen ter wereld.

Aanbevolen: