Wat gebeurt er echt als je je Mac in de sluimerstand zet?

Inhoudsopgave:

Wat gebeurt er echt als je je Mac in de sluimerstand zet?
Wat gebeurt er echt als je je Mac in de sluimerstand zet?
Anonim

Mac-computers hebben al geruime tijd een slaapstand om energie te besparen en snel weer aan te zetten. Toch blijven vragen over wat er met een Mac gebeurt als deze slaapt favoriet onder de veelgestelde vragen.

Sinds 2005 biedt Apple drie basisslaapstanden.

Image
Image

Mac-slaapstanden

  • Sleep: Het RAM-geheugen van de Mac blijft ingeschakeld terwijl het slaapt. De Mac kan heel snel wakker worden omdat er niets van de harde schijf hoeft te worden geladen. Dit is de standaard slaapstand voor desktop Macs. Deze modus wordt ook wel slaapstand 0 genoemd.
  • Sluimerstand: In deze modus wordt de inhoud van het RAM-geheugen gekopieerd naar je opstartschijf voordat de Mac in de slaapstand gaat. Zodra de Mac slaapt, wordt de stroom uit het RAM-geheugen verwijderd. Wanneer u de Mac uit de slaapstand ha alt, moet de opstartschijf eerst de gegevens terugschrijven naar het RAM-geheugen, dus de wektijd is iets langzamer. Dit is de standaard slaapmodus voor draagbare apparaten die vóór 2005 zijn uitgebracht. Deze modus wordt ook slaapstand 1. genoemd
  • Veilige slaap: De computer kopieert de RAM-inhoud naar de opstartschijf voordat de Mac in de slaapstand gaat, maar het RAM-geheugen blijft ingeschakeld terwijl de Mac slaapt. De wake-time is erg snel omdat het RAM-geheugen nog steeds de nodige info bevat. Het schrijven van de RAM-inhoud naar de opstartschijf is een beveiliging. Mocht er iets gebeuren, zoals een batterijstoring, dan kunt u uw gegevens nog steeds herstellen.

Sinds 2005 is de standaard slaapmodus voor draagbare apparaten Veilige slaapstand, maar niet alle draagbare apparaten van Apple kunnen deze modus ondersteunen. Apple zegt dat modellen vanaf 2005 en later de Safe Sleep-modus direct ondersteunen. Sommige eerdere draagbare apparaten ondersteunen het ook. Deze versie wordt ook wel hibernatemode 3. genoemd

Wat gebeurt er als je Mac slaapt

Het enige verschil tussen de verschillende slaapstanden van de Mac is of de inhoud van het RAM eerst naar de harde schijf wordt gekopieerd voordat de Mac in de slaapstand gaat. Zodra de RAM-inhoud is gekopieerd, voeren alle Mac-slaapstanden de volgende functies uit:

  • De processor gaat over op een laag stroomverbruik.
  • De video-uitgang is uitgeschakeld. Verbonden beeldschermen gaan naar hun eigen energiebesparende stand als ze worden ondersteund.
  • Door Apple geleverde harde schijven zullen uitvallen. Interne en externe schijven van derden kunnen uitvallen (de meeste doen dat).
  • Optische mediastations draaien uit.
  • Voeding naar het RAM-geheugen is verwijderd (slaapstand en veilige slaapstand).
  • Ethernet-poort kan uitschakelen, afhankelijk van systeeminstellingen. De Ethernet-poort kan reageren op een WOL-signaal (Wake on Lan).
  • AirPort-functies, indien aanwezig, zijn uitgeschakeld.
  • USB-poorten hebben beperkte functionaliteit (reageren op toetsenbord).
  • Audio-invoer en -uitvoer zijn uitgeschakeld.
  • Toetsenbordverlichting, indien aanwezig, is uitgeschakeld.
  • De uitbreidingskaartsleuf is uitgeschakeld (draagbare Macs).
  • Modem, indien aanwezig, is uitgeschakeld. U kunt de modem zo configureren dat deze wordt geactiveerd wanneer deze een beltoon detecteert.
  • Bluetooth is uitgeschakeld. Dit hangt ook af van de Bluetooth-systeemvoorkeur, waardoor Bluetooth-apparaten uw computer kunnen wekken.

Bezorgdheid over de veiligheid tijdens het slapen

Als hij slaapt, is je Mac onderhevig aan veel van dezelfde kwetsbaarheden als wanneer hij wakker is. Met name iedereen die fysieke toegang tot uw Mac heeft, kan de Mac uit de slaapstand halen en toegang krijgen. Het is mogelijk om de beveiligingssysteemvoorkeur te gebruiken om een wachtwoord te vragen om toegang te krijgen tot uw Mac wanneer deze uit de slaapstand wordt gehaald. Maar dit biedt slechts een minimaal niveau van bescherming, dat mensen met kennis van zaken nog steeds kunnen omzeilen.

Ervan uitgaande dat je Ethernet hebt ingesteld om niet te reageren op een WOL-signaal, zou je Mac volledig onzichtbaar moeten zijn voor netwerktoegang. Hetzelfde zou moeten gelden voor op AirPort gebaseerde draadloze toegang. Ethernet-kaarten en draadloze oplossingen van derden kunnen echter actief blijven tijdens de slaapstand.

Is slapen of veilig slapen veilig?

Je Mac is net zo veilig als hij slaapt als wanneer hij wakker is. Het kan zelfs iets veiliger zijn, omdat netwerktoegang meestal wordt uitgeschakeld tijdens de slaapstand.

Veilige slaap is veel veiliger dan normale slaap omdat alle RAM-inhoud eerst naar de harde schijf wordt geschreven. Als de stroom uitv alt tijdens de slaapstand, herstelt uw Mac de staat waarin deze zich bevond toen deze voor het eerst in de slaapstand ging. U kunt dit zien gebeuren wanneer u voor het eerst herstelt van een stroomstoring tijdens een veilige slaapsessie. Er verschijnt een voortgangsbalk wanneer de inhoud van het RAM-geheugen opnieuw wordt gemaakt op basis van de gegevens op de harde schijf.

Is het mogelijk om de slaapstanden te wijzigen?

Ja, dat is het, en het is vrij eenvoudig te doen met een paar terminalcommando's.

Aanbevolen: