Wat is een opvouwbare telefoon en hoe werkt die?

Inhoudsopgave:

Wat is een opvouwbare telefoon en hoe werkt die?
Wat is een opvouwbare telefoon en hoe werkt die?
Anonim

Een opvouwbare telefoon is een smartphone met een speciaal display dat in tweeën kan worden gevouwen, net als een vel papier. In 2011 begon Samsung voor het eerst te praten over deze buigbare schermen die konden worden opgevouwen of opgerold, maar pas in 2018 werd de eerste opvouwbare telefoon onthuld.

Flexibele schermen zijn niet nieuw. Samen houden we ze al jaren in de gaten, dromend van de dag dat we apparaten zouden kunnen hebben die profiteren van die flexibiliteit. Maar het heeft jaren geduurd om zelfs maar een klein beetje van de mogelijkheden van die technologie te zien.

Opvouwbare telefoons zijn niet nieuw

Als je de term "opvouwbare telefoon" gebruikt, denk je waarschijnlijk aan de oude flip-telefoon. Die clamshell-apparaten met aan de ene kant een toetsenbord en aan de andere kant een klein scherm. Dat waren de originele opvouwbare telefoons. Maar we leven in de 21e eeuw, dus het zou logisch zijn dat technologie onze huidige mogelijkheden zou inhalen.

Image
Image

Tot op zekere hoogte wel. Neem bijvoorbeeld de ZTE Axon M. Het is een opvouwbare telefoon, maar hij heeft twee schermen die tegenover elkaar staan, gescheiden door een ring in het midden. Het heeft geen enkel flexibel scherm dat naadloos vouwt, maar het gerucht gaat dat dit soort schermen (en bij uitbreiding echt opvouwbare telefoons) in aantocht zijn.

Microsoft's opvouwbare telefoon: de Surface Duo

In oktober 2019 presenteerde Microsoft tijdens het Surface-evenement de Surface Duo, een opvouwbare Android-telefoon die eind 2020 wordt gelanceerd.

Image
Image

In tegenstelling tot de Galaxy Fold is de Duo een apparaat met twee schermen dat opent en sluit als een boek. Het ondersteunt ook een stylus.

Samsung's opvouwbare telefoon: de Galaxy Fold

Een opmerkelijke aankondiging van een opvouwbare telefoon kwam op 7 november 2018, toen Samsung zijn eerste opvouwbare telefoon aankondigde, de Galaxy Fold.

Image
Image

De aankondiging kwam tijdens de Samsung Developers Conference, in de vorm van een korte, schimmige video die een doosachtig apparaat laat zien dat niet alleen een naadloos, 7,3-inch opvouwbaar display aan de binnenkant had - een Infinity Display genaamd - maar ook een volledig functioneel 4,5-inch display aan de voorkant waarmee gebruikers met het apparaat kunnen communiceren wanneer het gesloten is.

De dikte van de telefoon was teleurstellend voor gebruikers die later ontdekten dat Samsung de telefoon had vermomd om de echte vormfactor te verbergen.

De Royole opvouwbare telefoon

Een veelvoorkomend misverstand is dat Samsung de eerste aankondiging van zo'n telefoon hield. In werkelijkheid kondigde Royole, een relatief jong Chinees bedrijf, de release aan van hun eigen opvouwbare telefoon, de Royole FlexPai, in oktober 2018. Royole noemde het een apparaat van de tweede generatie en begon ze in december 2018 te verzenden.

Image
Image

De FlexPai kan opgevouwen worden gebruikt als smartphone, of kan worden uitgevouwen tot een 7,8-inch tablet met het Water OS. Helaas beweerden vroege beoordelingen van het apparaat dat het fors van formaat was en niet volledig betrouwbaar tijdens gebruik.

Uitdagingen voor buigbare telefoons

Het concept van een opvouwbare telefoon is een futuristische droom van een klein, slank apparaat dat kan worden opgevouwen zodat het netjes in je zak past. Opgevouwen kan hij als smartphone worden gebruikt; geopend, gedraagt het zich meer als een tablet. De realiteit van een dergelijk apparaat biedt echter veelzijdige uitdagingen die fabrikanten moeten overwinnen:

  • The Display: Het vinden van het juiste materiaal om een display te bouwen dat zowel opvouwbaar als stevig is, bleek moeilijker te zijn dan de meeste fabrikanten zich realiseerden, vandaar dat Samsung in ontwikkeling op een opvouwbare telefoon sinds 2011. Gebruikers zijn gewend aan de sterke, mooie, glazen touchscreens die op de meeste smartphones te vinden zijn. Die schermen zijn bestand tegen de druk van vingertopinvoer en zijn zelfs in duurzaamheid gegradueerd om krassen door constant gebruik en stylusinvoer te weerstaan. Een opvouwbare telefoon heeft die mogelijkheden niet. Vanwege de aard van de telefoon moet een buigbaar scherm flexibel zijn, wat betekent dat ontwerpen gemaakt zijn van polymeerkunststoffen, die onderhevig zijn aan krassen en slijtage.
  • De batterij: Een groter scherm, of zelfs twee schermen, betekent een drastisch hogere stroombehoefte, wat een uitdaging kan zijn voor de huidige smartphonebatterijen. Er zijn de afgelopen jaren veel vorderingen gemaakt op het gebied van batterijvermogen en levensduur, maar het is waarschijnlijk dat er meer verbeteringen nodig zijn om te voldoen aan de stroomvereisten van een functionele combinatie van tablet en smartphone.
  • Het besturingssysteem: de huidige besturingssystemen zijn ontworpen voor een smartphone of een tablet, maar niet voor beide. Een opvouwbare telefoon zou een volledig opnieuw ontworpen besturingssysteem nodig hebben (en de bijbehorende apps) dat zich kan aanpassen aan een steeds veranderende schermgrootte. Het Android-besturingssysteem van Google lijkt het beste antwoord op dat probleem te zijn, aangezien Android al lang naadloos moet werken op verschillende apparaten van alle soorten en maten en functionaliteiten. Daarom kondigde Google op de Samsung Developers Conference aan dat het nauw samenwerkt met Samsung om een besturingssysteem te ontwikkelen dat geschikt is voor de nieuwe vormfactor. Het bedrijf is zelfs zo ver gegaan om publiekelijk te verklaren dat een aankomende Android-versie – Android 10 (voorheen bekend als Q) – ingebouwde ondersteuning zal hebben voor opvouwbare telefoons.
  • Het fabricageproces: Een nieuwe vormfactor betekent een geheel nieuw fabricageproces. De huidige productie van smartphones is goed ingeburgerd, maar het ontwerpen van opvouwbare telefoons betekent meer dan alleen een verandering in het display. Het betekent ook dat de hoesjes voor die schermen, de lijmen die in het productieproces worden gebruikt en veel van de componenten in de telefoon moeten worden vervangen. Bedrijven die zich in deze ruimte begeven, moeten bereid zijn zwaar te investeren in productiekosten om deze nieuwe telefoonstijl te bouwen. Natuurlijk zal een groot deel van die kosten worden doorberekend aan de consument in de prijs van de apparaten. De Royole FlexPai is te koop voor ongeveer $ 1300 US, waardoor het de duurste telefoon op de markt is, maar met gebruikers die al bereid zijn om ongeveer $ 1000 te betalen voor een smartphone, is het misschien niet zo'n opgave voor fabrikanten om hogere prijzen te vragen.

Opvouwbare telefoongeruchten

De markt voor opvouwbare telefoons is erg jong en daarom circuleren er veel geruchten op internet. Hier is een greep uit die geruchten:

We houden dit up-to-date, dus kom regelmatig terug om te zien wat er nieuw is in deze markt.

  • Huawei opvouwbare telefoon: In september 2018 legde Huawei een verklaring af dat ze werken aan een opvouwbare telefoon die binnen een jaar op de markt moet komen. Er doen geruchten de ronde op het internet dat Huawei haast heeft om te proberen het apparaat voor concurrent Samsung uit te brengen.
  • Apple Foldable Phone: Trouw aan de aard van het bedrijf, heeft Apple niet eens een opvouwbare telefoon erkend, en er is niets van het bedrijf geweest over plannen om een dergelijk apparaat eerder uit te brengen 2020. Apple heeft echter de neiging om te wachten om te zien wat iedereen aan het doen is voordat het iets uitbrengt dat de deuren van de markt blaast, dus wie weet wat de toekomst zou kunnen brengen op het buigbare telefoonfront van dit bedrijf.
  • Intel Foldable Phone: Intel heeft, net als ZTE, gewerkt aan een apparaat met twee schermen en geruchten geven aan dat dit de eerste stap zou kunnen zijn naar een opvouwbaar apparaat, maar niets concreets is openbaar gedeeld.

Xiaomi, Lenovo en LG opvouwbare telefoons zouden ook in de maak zijn.

FAQ

    Hoe voorkom je krassen op een opvouwbare telefoon?

    Reinig het telefoonscherm voordat u het opvouwt. Kleine stukjes zand, stof of gruis kunnen krassen en schade veroorzaken. Draag de telefoon ook niet in een zak met sleutels, munten of andere voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken.

    Welke netwerkaanbieders zijn compatibel met opvouwbare telefoons van Samsung?

    Samsung biedt opvouwbare telefoons voor klanten van Verizon, US Cellular, T-Mobile en AT&T. Samsung biedt ook ontgrendelde telefoons die met elke mobiele telefoonmaatschappij kunnen werken.

Aanbevolen: