Moet uw kind een iPad gebruiken? En voor hoe lang?

Inhoudsopgave:

Moet uw kind een iPad gebruiken? En voor hoe lang?
Moet uw kind een iPad gebruiken? En voor hoe lang?
Anonim

Naar iPad of niet naar iPad, dat is de vraag. In ieder geval voor de digitale ouder. Of u nu de ouder bent van een pasgeboren baby, een peuter, een kleuter of een kind van schoolgaande leeftijd, de vraag of het kind een iPad moet gebruiken (en hoeveel!) rond tablets bij restaurants, concerten, sportevenementen en bijna elke plek waar zowel kinderen als volwassenen samenkomen. In feite zijn de weinige plaatsen waar je geen massa kinderen ziet die zich op de digitale wereld richten, die plaatsen die zich op het kind concentreren: de speeltuin of het zwembad.

Is dit goed voor onze kinderen? Moet uw kind een iPad gebruiken? Of moet je het vermijden?

Het antwoord: Ja. Soort van. Kan zijn. Met mate.

Het lijkt erop dat iedereen een mening heeft over de iPad. We hebben mensen die beweren dat tabletgebruik door peuters gelijk staat aan kindermishandeling en degenen die geloven dat er goede educatieve toepassingen voor hen zijn.

Zelfs de American Academy of Pediatrics is een beetje in de war, omdat ze hun al lang bestaande beleid hebben bijgewerkt dat schermtijd koste wat kost moet worden vermeden door die twee en jonger tot een meer genuanceerde benadering dat we in een digitale wereld leven en dat de inhoud zelf moet worden beoordeeld in plaats van het apparaat dat de inhoud bevat. Dat klinkt leuk, maar is niet echt een praktische richtlijn.

Kinderen moeten zich vervelen

Image
Image

Laten we beginnen met iets dat niet voor iedereen duidelijk is: het is goed voor een kind om zich te vervelen. Dit geldt voor de tweejarige, de zesjarige en de twaalfjarige. Een ding dat de iPad niet zou moeten zijn, is de ultieme remedie tegen verveling. Er zijn veel betere manieren om te reageren dan het kind een iPad te geven.

Het gaat niet om de remedie. Het gaat over de jacht op het geneesmiddel. Kinderen moeten hun creatieve spieren strekken en hun verbeeldingskracht aanspreken. Ze kunnen dit doen door met poppen te spelen, te tekenen met kleurpotloden, te bouwen met play-do of Lego of een van de honderden andere niet-digitale activiteiten. Op deze manier zetten ze niet alleen hun creativiteit in, ze leren ook meer over hun eigen interesses.

Kinderen moeten met andere kinderen omgaan

Stel je een wereld voor waarin elke keer dat een peuter ruzie maakt met een ander kind over speelgoed, ze allebei een tablet kregen. Wanneer zouden ze ooit leren gefrustreerd te zijn, conflicten te overwinnen en te delen? Dit zijn enkele van de gevaren waar kinderpsychologen bang voor zijn als ze waarschuwen voor tabletgebruik. Het gaat er niet alleen om hoeveel (of weinig) het kind van de tablet leert, het is ook wat het niet leert als het de tablet gebruikt.

Kinderen leren door te spelen. En een belangrijk element daarvan is interactie. Kinderen leren door interactie met de wereld, van leren een deur te openen door aan een knop te draaien tot leren omgaan met frustratie wanneer een eigenzinnige speelkameraad een favoriet speeltje pakt of weigert een favoriet spel te spelen.

De verplaatsing van leren

Een ding dat deze twee concepten gemeen hebben, is hoe ze belangrijke elementen van leren en de groei van kinderen verdringen. Het is niet zozeer dat het gebruik van de iPad schadelijk is voor het kind - in feite kan het gebruik van de iPad goed zijn - het is dat de tijd met de iPad andere essentiële lessen kan wegnemen die het kind moet leren.

Terwijl kinderen die zich rond een iPad hebben verzameld, sociaal zijn in de zin dat ze samen zijn, zijn ze niet sociaal in de zin van met elkaar spelen. Dit is vooral het geval wanneer elk kind zijn eigen apparaat heeft en dus opgesloten zit in zijn eigen virtuele wereld. Deze keer neemt de iPad de tijd weg die zou kunnen worden besteed aan buiten spelen, hun fantasie gebruiken om een fictief kasteel te verdedigen of elkaar gewoon verhalen vertellen.

En dit geldt net zo goed voor het eenzame kind als voor de groep kinderen. Wanneer een kind met een iPad speelt, voelt het niet de tastbare sensatie van het openen van een boek en het aanraken van de letters op de pagina. Ze bouwen geen fort met lakens en stoelen, en ze bakken geen denkbeeldige taart voor hun babypop.

Het is deze verplaatsing van leren die het echte gevaar van de iPad kan worden wanneer deze te veel wordt gebruikt.

Leren met de iPad

De herziene aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics over schermtijd komen nu nieuw onderzoek onthult hoe apps net zo effectief kunnen zijn als echte lessen over leren lezen bij kinderen vanaf 24 maanden. Helaas is het onderzoek op dit gebied nog steeds erg beperkt en v alt er niet veel te doen voor educatieve toepassingen die verder gaan dan lezen.

Ter vergelijking: de studie verwees naar hoe televisieprogramma's zoals Sesamstraat meestal geen educatieve voordelen bieden totdat het kind de 30 maanden heeft bereikt. Dit is ongeveer op hetzelfde moment dat het kind leert omgaan met de televisie door het antwoord op de vragen in de show uit te spuien. Het lijkt erop dat de iPad een deel van die interactie kan genereren die zo belangrijk is voor leren op jongere leeftijd, wat zijn potentieel aantoont als een educatief hulpmiddel en een goede aankoop voor een ouder.

Alles met mate

Het favoriete citaat van mijn vrouw is 'alles met mate'. We leven in een zwart-witmaatschappij waar mensen vaak in absolute zaken handelen, maar in werkelijkheid is de wereld erg grijs. De iPad kan een belemmering zijn voor het leren van een kind, maar het kan ook een echte zegen zijn. Het antwoord op de puzzel ligt in gematigdheid.

Als vader van een vijfjarige en iemand die al over de iPad heeft geschreven voordat mijn dochter werd geboren, heb ik speciale aandacht besteed aan het onderwerp kinderen en tablets. Mijn dochter kreeg haar eerste iPad toen ze 18 maanden oud was. Dit was geen bewuste keuze om haar kennis te laten maken met de wondere wereld van digitaal entertainment en onderwijs. In plaats daarvan kreeg ze haar eerste iPad omdat ik zag dat de oude die ik wilde verkopen een kleine barst in het scherm had. Ik wist dat dit de waarde zou verminderen, dus ik heb ervoor gekozen om het in een beschermende hoes te wikkelen en haar het te laten gebruiken.

Mijn vuistregel voordat ze twee werd, was niet meer dan een uur. Deze uurlimiet omvatte zowel de televisie als de iPad. Toen ze twee en toen drie werd, heb ik dit langzaam verhoogd tot anderhalf uur en vervolgens twee uur. Ik ben er nooit streng in geweest. Als ze op een dag iets meer dan haar limiet had, zorgde ik ervoor dat we de volgende dag andere activiteiten deden.

Om vijf uur mag mijn dochter nog steeds geen iPad in de auto, tenzij we een langere reis maken. Als we door de stad rijden, mag ze poppen, boeken of ander speelgoed. Meestal moet ze haar fantasie gebruiken om zichzelf te vermaken. Dit geldt ook aan de eettafel, of we nu thuis zijn of op restaurant. Dit zijn momenten waarop we als gezin met elkaar omgaan.

Dit zijn onze regels. En het is belangrijk om regels te hebben, maar je moet niet het gevoel hebben dat je de regels van iemand anders moet volgen. De echte sleutel tot deze puzzel is begrijpen dat (1) iPad-tijd geen slechte tijd is, (2) kinderen moeten leren en spelen met andere kinderen, en (3) kinderen moeten leren alleen te spelen zonder een digitale oppas.

Als je je kind liever een iPad aan de eettafel geeft, zodat jij en je partner van elkaars gezelschap kunnen genieten, is daar absoluut niets mis mee! Hebben we tenslotte niet allemaal een hekel aan de persoon die vindt dat iedereen zijn kind moet opvoeden zoals zij hun kind opvoeden? In plaats van het gebruik van de iPad aan tafel door uw kind te beperken, kunt u het misschien na schooltijd beperken tot het moment dat ze aan tafel gaan.

Bottom Line

In plaats van het te zien als vaste regels, beschouw iPad-gebruik als tijdseenheden. Als je het niet erg vindt dat je kind aan de eettafel met de iPad speelt, tel dat dan als een eenheid van iPad-gebruik. Misschien krijgen ze een tweede iPad-gebruik na het douchen en voor het slapengaan. Aan de andere kant kan de tijd tussen thuiskomen en eten worden besteed aan speeltijd en de tijd tussen eten en douchen kan huiswerktijd zijn. Of omgekeerd.

Hoeveel eenheden?

Hoewel we nog steeds geen onderzoek hebben naar hoe nuttig de iPad kan zijn voor het leren in de vroege kinderjaren, is het duidelijk dat peuters van twee jaar of ouder veel meer uit tablets halen dan voor de leeftijd van twee. Dit zou niet al te verrassend moeten zijn. Tweejarigen zijn in veel dingen beter dan jongere peuters. Maar wat belangrijk is om te onthouden, is dat dit de leeftijd is waarop kinderen de taal echt beginnen te begrijpen, en interactie met hun ouders en broers en zussen is een groot deel van dat leerproces.

De nieuwe richtlijnen van de American Academy of Pediatrics geven geen antwoord op de vraag hoe lang een peuter of kleuter een tablet moet gebruiken. Een van de auteurs steekt er echter een stokje voor. Dr. Dimitri A. Christakis schreef over mediagebruik vóór de leeftijd van 2 in een artikel in JAMA Pediatrics en wees op een uur waarin hij toegaf dat het een volkomen willekeurig aantal was.

Er is gewoon niet genoeg onderzoek gedaan om tot een wetenschappelijke conclusie over deze kwestie te komen, maar zoals ik al zei, gebruikte ik dezelfde tijdslimiet van een uur met mijn dochter voordat ze twee werd. Het lijdt geen twijfel dat peuters sommige dingen van een tablet kunnen leren. Het zijn zeer interactieve apparaten. En het simpele feit dat ze kennismaken met technologie kan een goede zaak zijn, maar op die leeftijd kan veel meer dan een uur per dag andere vormen van leren verdringen.

Mijn persoonlijke aanbeveling is om een half uur per jaar van het kind toe te voegen totdat het ongeveer 2-2,5 uur iPad- en tv-tijd heeft. Ik compenseer deze tijd door specifieke tijden van de dag te hebben waarop de iPad en televisie niet zijn toegestaan. Voor ons gezin is dat bij de ma altijden (lunch en diner) en in de auto. Voor lange autoritten maken we wel uitzonderingen. Ook mag ze geen iPad meenemen naar de crèche of soortgelijke bijeenkomsten waar andere kinderen zijn, ook niet als de crèche of het kinderkamp een iPad toestaat. En ze mag geen tv of iPad gebruiken tot minstens een uur nadat ze thuiskomt van school.

We hebben deze richtlijnen bedacht om ervoor te zorgen dat ze haar fantasie in de auto kon gebruiken, met andere kinderen kon communiceren als ze bij hen in de buurt was, en tijd had om niet-digitale games te spelen, wat erg belangrijk kan zijn voor leren.

Als je van plan bent de iPad zowel als educatief hulpmiddel als geweldig speelgoed te gebruiken, onthoud dan dat interactie de beste vorm van leren kan zijn. Dit kan betekenen dat u de iPad met uw kind gebruikt. Endless Alphabet is een van de vele geweldige educatieve apps die nog beter zijn voor de ouder. In Endless Alphabet voegen kinderen woorden samen door de letter naar de omtrek van de letter in de reeds gespelde woorden te slepen. Terwijl het kind de letter sleept, herha alt het karakter van de letter het fonetische geluid van de letter. Mijn dochter en ik hebben er een spel van gemaakt waarbij ik de klank van een letter zou zeggen en zij de juiste moest kiezen om in het woord te plaatsen.

Dit soort interactie kan een al educatieve app een boost geven. De meeste kinderartsen en kinderpsychologen zijn het erover eens dat interactie erg belangrijk is voor vroeg leren. Tijd doorbrengen met samen spelen is een geweldige manier om met elkaar om te gaan, vooral voor peuters.

Aanbevolen: