Arrays, matrixformules en tabelarrays in Excel

Inhoudsopgave:

Arrays, matrixformules en tabelarrays in Excel
Arrays, matrixformules en tabelarrays in Excel
Anonim

Een array is een bereik of groep van gerelateerde gegevenswaarden. De waarden in een array worden normaal gesproken opgeslagen in aangrenzende cellen. Leer hoe arrays worden gebruikt in formules en als argumenten voor specifieke functies, zoals de arrayvormen van de functies LOOKUP en INDEX.

Deze instructies zijn van toepassing op Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013, Excel 2010, Excel 2019 voor Mac, Excel 2016 voor Mac, Excel voor Mac 2011, Excel voor Microsoft 365 en Excel Online.

Bottom Line

Arrayformules voeren berekeningen uit, zoals optellen en vermenigvuldigen, op de waarden in een of meer arrays in plaats van op een enkele gegevenswaarde. Arrays hebben veel gemeen met standaardformules. Arrays en formules volgen dezelfde syntaxisregels, gebruiken dezelfde wiskundige operatoren en volgen dezelfde volgorde van bewerkingen.

Soorten arrays

Er zijn twee soorten arrays die worden gebruikt in spreadsheet-apps:

  • Eendimensionale array (ook bekend als een vector- of vectorarray): gegevens bevinden zich in een enkele rij (eendimensionale horizontale array) of in een enkele kolom (eendimensionale verticale array).
  • Tweedimensionale matrix (ook bekend als een matrix): gegevens bevinden zich in meerdere kolommen of rijen.

Array (CSE) formules in Excel

In Excel worden matrixformules omgeven door accolades " { } ". Deze accolades kunnen niet worden getypt. De accolades moeten aan een formule worden toegevoegd door op Ctrl+ Shift+ Enter te drukken nadat u de formule in een cel of cellen. Dit is de reden waarom matrixformules in Excel CSE-formules worden genoemd.

Een uitzondering op deze regel is wanneer accolades worden gebruikt om een array in te voeren als argument voor een functie die normaal gesproken slechts één enkele waarde of celverwijzing bevat.

Een basismatrixformule maken

In het volgende voorbeeld wordt de formule omgeven door accolades en zal elke cel met de formule een ander resultaat bevatten. Dit geeft aan dat een array met succes is gemaakt.

  1. Voer de gegevens in een leeg werkblad in. Voer de gegevens in de kolommen D en E in om samen met deze tutorial te volgen.

    Image
    Image
  2. Voer de formule voor uw array in. Om dit voorbeeld te volgen, selecteert u cel F1 en typt u =D1:D3E1:E3

    Druk niet op Enter aan het einde van de formule.

  3. Houd de toetsen Ctrl en Shift ingedrukt.
  4. Druk op de Enter toets.
  5. Laat de toetsen Ctrl en Shift los.

    Image
    Image
  6. Het resultaat verschijnt in cel F1 en de matrix verschijnt in de formulebalk.

Wanneer een matrixformule wordt bewerkt, verdwijnen de accolades rond de matrixformule. Om ze terug te krijgen, drukt u op Ctrl+ Shift+ Enter nadat u de wijzigingen in de formule.

Verschillende soorten matrixformules

Image
Image

Multi-Cell array-formules

Meercellige matrixformules bevinden zich in meerdere werkbladcellen en retourneren een matrix als antwoord. Met andere woorden, dezelfde formule bevindt zich in twee of meer cellen en geeft in elke cel verschillende antwoorden.

Elke kopie of instantie van de matrixformule voert dezelfde berekening uit in elke cel waarin deze zich bevindt. Maar omdat elke instantie van de formule verschillende gegevens gebruikt in zijn berekeningen, levert elke instantie andere resultaten op.

Hier is een voorbeeld van een matrixformule met meerdere cellen:

Eencellige matrixformules

Eencellige matrixformules gebruiken een functie (zoals SOM, GEMIDDELDE of AANTAL) om de uitvoer van een matrixformule met meerdere cellen te combineren tot een enkele waarde in een enkele cel.

Hier is een voorbeeld van een matrixformule met één cel:

Aanbevolen: