Hoe Windows 10 snel opstarten uit te schakelen

Inhoudsopgave:

Hoe Windows 10 snel opstarten uit te schakelen
Hoe Windows 10 snel opstarten uit te schakelen
Anonim

Wat te weten

  • Zoek naar en selecteer Configuratiescherm in de Windows-werkbalk. Zoeken Power Options > Wijzigen wat de aan/uit-knoppen doen.
  • Deselecteer Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) > Wijzigingen opslaan.
  • Snel opstarten is standaard ingeschakeld en start uw pc sneller op vanaf afsluiten wanneer de slaapstand is ingeschakeld.

Dit artikel legt uit hoe u de Windows 10 Fast Startup-optie kunt uitschakelen die beschikbaar is wanneer u uw computer opstart nadat deze volledig is afgesloten en bevat informatie over waarom u Fast Startup mogelijk wilt uitschakelen.

Snel opstarten uitschakelen in venster 10

Snel opstarten is standaard ingeschakeld, maar u kunt het eenvoudig met een paar klikken uitschakelen.

  1. Selecteer het Zoeken pictogram op de Windows-werkbalk.

    Image
    Image
  2. Typ Configuratiescherm en druk op Enter op uw toetsenbord.

    Image
    Image
  3. Type Energiebeheer in het Configuratiescherm zoekvak.

    Image
    Image
  4. Selecteer Wijzigen wat de aan/uit-knoppen doen.

    Image
    Image
  5. Selecteer Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.

    Image
    Image
  6. Selecteer Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) zodat het vinkje verdwijnt.

    Image
    Image
  7. Selecteer de Wijzigingen opslaan knop.
  8. Verlaat het Power Options venster. Om uw opstartsnelheid te controleren, sluit u uw computer af en start u deze op. Onthoud dat Fast Startup werkt om Windows sneller te starten na een shutdown. Het heeft geen effect wanneer u uw computer opnieuw opstart.

    Als je snel opstarten weer wilt inschakelen, herhaal je de stappen zodat er een vinkje verschijnt naast Snel opstarten inschakelen.

    Tip:

    Druk op Shift wanneer u Shut Down selecteert. Dit zorgt ervoor dat Windows een harde afsluiting forceert wanneer Snel opstarten is ingeschakeld.

Verschil tussen snel opstarten en slaapstand

Microsoft heeft Fast Startup geïmplementeerd om uw computer sneller te laten opstarten nadat u uw computer hebt uitgeschakeld. Met Fast Startup wordt de computer niet echt volledig afgesloten. Het gaat naar een specifiek type slaapstand in plaats van volledig uit te schakelen.

Snel opstarten is een beetje anders dan de gebruikelijke Wake-from-hibernation-modus die u eerder hebt ingeschakeld. Hier slaat Windows het slaapstandbestand (Hiberfil.sys) op in het geheugen met een opgeslagen afbeelding van de Windows-kernel en geladen stuurprogramma's. Dit specifieke slaapstandbestand is kleiner dan het bestand dat Windows opslaat wanneer u ervoor kiest om het systeem in de slaapstand te zetten.

Fast Startup is een lichtere versie van wake-from-hibernate. Microsoft ziet het als een hybride combinatie van een koude start en een opstart uit de slaapstand.

Onthoud dat de slaapstand alles opslaat dat deel uitmaakte van de laatste staat van je computer. Het kunnen allemaal geopende bestanden, mappen en toepassingen zijn. Slaapstand is een ideale keuze als u het systeem wilt starten in de exacte staat waarin het zich bevond toen u het verliet. Daarom duurt de hibernate ook langer dan Fast Startup.

Wanneer u Snel opstarten inschakelt en de computer afsluit, sluit Windows alle geopende bestanden en toepassingen en meldt het alle gebruikers af. Maar Windows houdt de kernel (het basisproces van Windows in het hart van het besturingssysteem) samen met alle apparaatstuurprogramma's. Deze status wordt opgeslagen in een slaapstandbestand en uw pc wordt afgesloten. Wanneer u de computer opnieuw opstart, hoeft Windows de kernel en de stuurprogramma's niet opnieuw één voor één te starten. In plaats daarvan neemt het de laatst opgeslagen informatie uit het slaapstandbestand en brengt u naar het inlogscherm.

Kortom, Fast Startup slaat alleen het gedeelte op dat u ziet wanneer u uw computer opent en Windows 's ochtends voor het eerst start en bij het inlogscherm aankomt.

Waarom u snel opstarten moet uitschakelen in Windows 10

Je kunt de snelheidsvoordelen van snel opstarten niet ontkennen. De seconden die je bespaart, zijn vooral merkbaar als je besturingssysteem op een HDD staat in plaats van een SSD. Het verschil in snelheid is minder duidelijk op de snellere solid-state schijven die zijn geoptimaliseerd voor snel opstarten. Maar de functie is niet zonder nadelen voor sommige alledaagse Windows-taken wanneer deze is ingeschakeld.

  • Systeemupdates: Met Snel opstarten doorloopt uw computer niet de gebruikelijke afsluitprocedure. Omdat een tijdelijke map de updatebestanden opslaat en installeert met afsluiten en vervolgens opnieuw opstarten, kan Windows ze mogelijk niet toepassen omdat de pc niet echt wordt afgesloten. De ideale optie hier is om uw computer opnieuw op te starten door Opnieuw opstarten te selecteren in plaats van Afsluiten.
  • Toegang tot BIOS/UEFI-instellingen: Sommige systemen hebben mogelijk geen toegang tot de BIOS/UEFI wanneer Snel opstarten is ingeschakeld. Controleer of uw pc u toegang geeft tot het BIOS-scherm met Fast Startup ingeschakeld. Zo niet, dan zou een herstart u in staat moeten stellen dit probleem te omzeilen.
  • Multi-Booting-omgevingen: U kunt het systeem niet opstarten in een ander besturingssysteem dan het besturingssysteem dat u hebt afgesloten met afsluiten wanneer Snel opstarten is ingeschakeld. Het slaapstandbestand kan ook beschadigd raken als u opstart in het tweede besturingssysteem en bestanden wijzigt op het gedeelte met Windows. Om deze ongelukken te voorkomen, moet u Fast Startup altijd uitschakelen als u twee besturingssystemen op dezelfde computer hebt geïnstalleerd.

Aanbevolen: