Een beginnershandleiding voor contrasterende kleuren

Inhoudsopgave:

Een beginnershandleiding voor contrasterende kleuren
Een beginnershandleiding voor contrasterende kleuren
Anonim

Twee kleuren uit verschillende segmenten van het kleurenwiel zijn contrasterende kleuren (ook wel complementaire of botsende kleuren genoemd). Rood is bijvoorbeeld van de warme helft van het kleurenwiel en blauw van de koele helft. Het zijn contrasterende kleuren.

In de wetenschap en kleurentheorie zijn er nauwkeurige definities voor contrasterende en complementaire kleuren en hoe ze op het kleurenwiel verschijnen. In grafisch ontwerp en enkele andere gebieden hanteren we een lossere interpretatie. Kleuren hoeven niet direct tegengesteld te zijn of een bepaalde mate van scheiding te hebben om als contrasterend of complementair te worden beschouwd. Bij design gaat het meer om perceptie en gevoel.

Image
Image

Je kunt deze tegenovergestelde kleuren ook zien als complementaire kleuren, wat over het algemeen verwijst naar elk van een paar kleuren die direct of bijna direct tegenover elkaar staan op het kleurenwiel, zoals paars en geel.

Rood en groen zijn contrasterende kleuren. Hoe meer overgangskleuren twee kleuren scheiden, hoe groter het contrast. Magenta en oranje zijn bijvoorbeeld niet zo'n hoog contrast als magenta en geel of magenta en groen.

Kleuren die recht tegenover elkaar staan, zouden botsen - hoewel dit botsen of hoog contrast niet noodzakelijk een slechte zaak is. Sommige van deze contrastrijke, complementaire, botsende kleuren zijn best aangenaam.

Contrasterende kleuren gebruiken

Veelgebruikte kleurencombinaties die twee, drie of vier contrasterende kleuren gebruiken, worden beschreven als complementaire, dubbel complementaire, triade en split-complementaire kleurenschema's.

Elke additieve primaire kleur (RGB) past mooi bij een complementaire subtractieve (CMY) kleur om paren van contrasterende kleuren te creëren. Varieer de tinten van aanvullende complementaire kleuren met minder contrast.

  • Rood (additief) en aqua/cyaan (subtractief)
  • Green (additief) en fuchsia/magenta (subtractief)
  • Blauw (additief) en geel (subtractief)

In een 12-kleuren RGB-kleurenwiel. rood, groen en blauw zijn de drie primaire kleuren. De drie subtractieve kleuren cyaan, magenta en geel zijn de secundaire kleuren. De zes tertiaire kleuren (een mix van een primaire kleur met de dichtstbijzijnde secundaire kleur) zijn oranje, chartreuse, lentegroen, azuurblauw, violet en roos.

Aanbevolen: