Een beginnershandleiding voor de technologie achter het IPS-scherm

Inhoudsopgave:

Een beginnershandleiding voor de technologie achter het IPS-scherm
Een beginnershandleiding voor de technologie achter het IPS-scherm
Anonim

IPS is een acroniem voor in-plane switching, een schermtechnologie die wordt gebruikt bij lcd-schermen. In-plane switching is ontworpen om beperkingen op te lossen in de LCD-schermen van de late jaren tachtig die een verdraaide nematische veldeffectmatrix gebruikten. De TN-methode was destijds de enige technologie die beschikbaar was voor actieve matrix TFT (Thin Film Transistor) LCD's. De belangrijkste beperkingen van de gedraaide nematische veldeffectmatrix-LCD's zijn kleuren van lage kwaliteit en een smalle kijkhoek. IPS-LCD's leveren een betere kleurweergave en bredere kijkhoeken.

Image
Image

IPS-LCD's worden vaak gebruikt op midrange en high-end smartphones en draagbare apparaten. Alle Apple iPhones met Retina Display zijn uitgerust met IPS-LCD's, net als de Motorola Droid en sommige tv's en tablets.

Informatie over IPS-schermen

IPS-LCD's hebben twee transistors voor elke pixel, terwijl TFT-LCD's er maar één gebruiken. Dit vereist een krachtigere achtergrondverlichting, die nauwkeurigere kleuren levert en het scherm vanuit een grotere hoek kan bekijken.

Image
Image

IPS-LCD's worden niet weergegeven wanneer het scherm is aangeraakt, wat je misschien opmerkt bij sommige oudere monitoren. Dit is vooral voordelig voor aanraakschermen zoals die op smartphones en laptops met aanraakscherm.

Het nadeel is dat een IPS-LCD meer stroom verbruikt dan een TFT-LCD, mogelijk tot 15 procent meer. Ze zijn ook duurder om te maken en hebben een langere reactietijd.

IPS Vooruitgang in technologie

IPS heeft een aantal ontwikkelingsfasen doorgemaakt binnen Hitachi en LG Display.

  • Hitachi verbreedde de kijkhoek met Super TFT (IPS) in 1996.
  • Het bracht in 1998 ook Super-IPS (S-IPS) uit om kleurverschuiving te verwijderen.
  • In 2001 verbeterde Advanced Super-IPS (AS-IPS) de transmissie van 100/100 (in 1996) naar 130/250.
  • Hitachi verbeterde de contrastverhouding in 2004, 2008 en 2010 met de releases van IPS-Provectus, IPS Alpha en IPS Alpha next gen.

LG Display's IPS-technologie tijdlijn ziet er als volgt uit:

  • Contrastverhouding is in 2007 verbeterd met Horizontale IPS (H-IPS).
  • Enhanced IPS (E-IPS) verbeterde de kijkhoek en verminderde de responstijd tot vijf milliseconden, terwijl ook het diafragma voor lichttransmissie werd vergroot. Het werd uitgebracht in 2009.
  • 2010 zag Professional IPS (P-IPS), dat meer dan een miljard kleuren en meer oriëntaties per pixel bood. IPS-Pro is zeer geavanceerd en duur.
  • LG Display heeft in 2011 Advanced High-Performance IPS (AH-IPS) uitgebracht om de kleurnauwkeurigheid te verbeteren, de resolutie te verhogen en meer licht te geven in de energiezuinige modus.
Image
Image

IPS- alternatieven

Samsung introduceerde in 2010 Super PLS (Plane-to-Line Switching) als alternatief voor IPS. Het is vergelijkbaar met IPS, maar met de extra voordelen van een betere kijkhoek, een helderheidstoename van 10 procent, een flexibel paneel, betere beeldkwaliteit en 15 procent lagere kosten dan IPS-LCD's.

In 2012 werd AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) geïntroduceerd door AU Optronics om een IPS- alternatief te bieden met IPS-achtige panelen maar met hogere verversingssnelheden.

Aanbevolen: