Orbi Whole Home Tri-Band Mesh Wi-Fi 6-systeembeoordeling: snel internet door het hele huis

Inhoudsopgave:

Orbi Whole Home Tri-Band Mesh Wi-Fi 6-systeembeoordeling: snel internet door het hele huis
Orbi Whole Home Tri-Band Mesh Wi-Fi 6-systeembeoordeling: snel internet door het hele huis
Anonim

Bottom Line

Het Netgear Orbi AX6000 mesh-systeem is indrukwekkend snel en robuust, biedt fantastische snelheden via Wi-Fi 6 en verrassend goede prestaties bij gebruik met Wi-Fi 5-apparaten. Dit is een duur systeem, maar laat dat je niet afschrikken.

Orbi Whole Home Tri-Band Mesh Wi-Fi 6-systeem

Image
Image

We hebben het Orbi Whole Home Tri-Band Mesh Wi-Fi 6-systeem gekocht zodat onze deskundige recensent het grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Netgear Orbi AC6000 is een Wi-Fi 6 mesh-routersysteem waarmee u uw Wi-Fi-netwerk op maat kunt aanpassen aan de specifieke vereisten van uw ruimte. Als een Wi-Fi 6-systeem ondersteunt het 802.11ax terwijl het achterwaarts compatibel blijft met 802.11ac, en het wordt geleverd met een aantal handige functies die uw leven gemakkelijker kunnen maken, zoals ouderlijk toezicht en bescherming tegen malware.

Ik heb onlangs een Orbi AX6000-systeem uit de doos gehaald en mijn normale mesh-systeem verwisseld voor wat hands-on testen. Ik heb alles gecontroleerd, van het gemak van installatie en gebruik om te presteren met zowel Wi-Fi 5- als Wi-Fi 6-apparaten. De resultaten waren indrukwekkend.

Ontwerp: Aantrekkelijk modern design met rustgevende zachte lichten, maar de units zijn enorm

Het basis Orbi AX6000-systeem bestaat uit een basisstation en een satellieteenheid die er van voren identiek uitzien. Het hoofdgedeelte van elke unit is gemaakt van zilverkleurig plastic, terwijl witte panelen een paar centimeter van de basis afstaan om een interessante gelaagde look te creëren. De antennes, elk vier, zijn volledig binnenin weggewerkt. Wanneer de stekker in het stopcontact zit, gloeit een zacht licht door de onderste opening tussen het witte paneel en de grijze behuizing.

De satellieteenheid laat de internetverbinding achterwege, maar behoudt de vier gigabyte Ethernet-aansluitingen, waardoor u de mogelijkheid heeft om extra componenten semi-hardwired te bedraden.

De voorkant van elke Orbi is verder zonder kenmerken, afgezien van een eenvoudige toepassing van het Orbi-logo, net als de bovenkant, zijkanten en onderkant. De connectoren bevinden zich allemaal aan de achterkant, inclusief een 2.5G/1G internetverbinding, vier Gigabyte Ethernet-aansluitingen en een DC-voedingsingang. De satellieteenheid laat de internetverbinding achterwege, maar behoudt de vier Gigabyte Ethernet-aansluitingen, waardoor u de mogelijkheid heeft om extra componenten semi-hardwired te bedraden. Zowel het basisstation als de satelliet hebben ook synchronisatieknoppen voor het toevoegen van extra eenheden, maar dat is het dan voor knoppen.

Configuratieproces: eenvoudige installatie die veel langer duurt dan nodig is

Het opzetten van de Orbi AX6000 is niet moeilijk, maar ik vond het veel langer duren dan nodig was. Het hele proces kan worden bereikt via de Orbi-smartphone-app, die u bij elke stap door het proces leidt. Het probleem dat ik tegenkwam, was dat de app verschillende keren struikelde en verrassend lang duurde met wachtschermen tussen de stappen.

Het eerste probleem dat ik tegenkwam, is dat elke Orbi-satelliet een QR-code heeft die je met de app kunt scannen om deze aan je mesh-netwerk toe te voegen. Het kostte me verschillende pogingen om de QR-lezer de QR-code te laten herkennen, en een paar minuten later bracht een fout in de app me terug naar die stap om helemaal opnieuw te beginnen.

Het andere grote probleem dat ik tijdens de installatie tegenkwam, was dat de app na het instellen van het basisstation en de satelliet begon te zoeken naar het draadloze netwerk van Orbi. In plaats daarvan vond het mijn Nighthawk M1 mobiele modem die ik gebruik voor failover wanneer mijn hoofdinternetverbinding uitv alt. Het klaagde dat het Nighthawk-netwerk niet compatibel is met de Orbi-app en dwong me om helemaal opnieuw te beginnen met instellen. Dat is prima, maar ik heb hem niet gevraagd om verbinding te maken met het Nighthawk-netwerk, en waarom zou hij het zelfs proberen?

Tegen de tijd dat alles was gezegd en gedaan en ik eindelijk klaar was om de Orbi te gaan testen, had het installatieproces ongeveer 30 minuten van mijn dag in beslag genomen. Op de lange termijn niet zo'n groot probleem, maar veel meer tijd dan nodig was.

Connectiviteit: uitstekende opties op zowel het basisstation als de satellieten

De Orbi AX6000 is een tri-band mesh-routersysteem dat drie gelijktijdige kanalen uitzendt, met één via de 2,4 GHz-band en twee via de 5 GHz-band. Het is geschikt voor 1200 Mbps via het 2,4 GHz-netwerk en 2400 Mbps via elke 5 GHz-verbinding, hoewel er slechts één is bedoeld voor draadloze apparaten. De andere fungeert als een speciale backhaul tussen de satellieten en het basisstation.

Er is een klein verschil met de meeste routers. Als u bijvoorbeeld een andere AX6000-router koopt, kunt u verwachten dat er op elk moment 6000 Mbps aan gegevens beschikbaar is voor uw draadloze apparaten om heen en weer te verzenden over het netwerk en te downloaden van internet. Met deze mesh-configuratie is slechts 3600 Mbps aan bandbreedte gereserveerd voor uw draadloze apparaten, terwijl 2400 Mbps is gereserveerd voor de satelliet en het basisstation om gegevens heen en weer te sturen.

De manier waarop de Orbi AX6000 is ingesteld, met vier Wi-Fi 6-streams van speciale backhaul, zorgt voor een opmerkelijk snel en responsief netwerk. Apparaten die op het netwerk zijn aangesloten, kunnen gegevens op het netwerk met hoge snelheid overbrengen, maar er is minder beschikbare bandbreedte dan je zou verwachten als je alleen naar de beoordeling kijkt.

De Orbi AX6000 ondersteunt ook MU-MIMO voor gelijktijdige datastreaming, met zowel impliciete als expliciete beamforming voor zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band. Met deze technologie kunnen meerdere apparaten tegelijk verbinding maken zonder in de rij te hoeven staan om gegevens over te dragen, en het kan ook zorgen voor een sterkere verbinding op grotere afstanden.

Voor fysieke connectiviteit ha alt de Orbi AX6000 veel van de juiste punten. Het basisstation heeft een WAN-poort van 2,5 Gbps voor aansluiting op uw modem en vier Ethernet-poorten voor het aansluiten van apparaten. Je hebt ook de mogelijkheid om een van de 1 Gbps-poorten aan de 2,5 Gbps-poort toe te voegen via linkaggregatie voor nog hogere snelheden, op voorwaarde dat je zo'n snelle internetverbinding hebt.

Elke satellieteenheid heeft ook vier Gigabit Ethernet-poorten, wat een leuke touch is. Omdat het basisstation en de satellieteenheden zijn verbonden via een speciale 5GHz-verbinding, biedt het verbinden met deze ethernetpoorten een ijzersterke verbinding die ook behoorlijk snel is. Bedrijfskritieke hardware moet nog steeds rechtstreeks op het basisstation worden aangesloten, maar het is fijn om de optie te hebben.

De Orbi AX6000 heeft helemaal geen USB-poorten of andere poorten. Dus hoewel de dekking van de Ethernet-poort behoorlijk behoorlijk is voor een mesh-routersysteem, is de laatste manier om een USB-harde schijf, printer, mobiele back-upmodem of iets anders aan te sluiten een beetje een teleurstelling voor een product met zo'n hoge prijs punt.

Image
Image

Netwerkprestaties: indrukwekkende mesh-prestaties van zowel Wi-Fi 5- als Wi-Fi 6-apparaten

Ik heb het Orbi AX6000-systeem getest op een 1 Gbps Mediacom-internetverbinding via de kabel, waarbij ik zowel bekabelde als draadloze snelheden heb getest, en Orbi's automatische systeem dat zowel 2,4GHz- als 5GHz-netwerken combineert in één SSID en automatisch de beste selecteert op basis van op snelheid en prestatie.

Als controle heb ik eerst het Eero-systeem getest dat ik normaal gebruik. De Eero registreerde 842 Mbps down bij de router en 600 Mbps down via een bekabelde verbinding met mijn desktop.

De Orbi maakte meteen indruk, met een maximale downloadsnelheid van 939 Mbps gemeten bij de router. Dat is opmerkelijk, want geen enkele router die ik heb getest, is erin geslaagd om de Eero te verslaan in deze meting, dus de Orbi is de nieuwe koning in dat specifieke domein.

De Orbi maakte meteen indruk, met een maximale downloadsnelheid van 939 Mbps gemeten bij de router.

Gemeten op mijn desktop-rig, verbonden via Ethernet, heb ik een maximale downloadsnelheid van 650 Mbps en een maximale uploadsnelheid van 65 Mbps geregistreerd. Dat is, nogmaals, precies daar met de snelste bekabelde routers die ik heb getest, en 50 Mbps sneller dan de basislijn van mijn Eero.

Ik ging verder met draadloos testen en startte mijn HP Spectre x360 op, die compatibel is met Wi-Fi 6, wat betekent dat hij verbinding kan maken met 2,4GHz- en 5GHz-netwerken met behulp van zowel de 802.11ac- als de 802.11ax-standaarden.

In een close proximity-test, met behulp van de Ookla Speed Test-app, heb ik een maximale downloadsnelheid van 642 Mbps gemeten. Mijn volgende test werd uitgevoerd op ongeveer 3 meter afstand van achter een gesloten deur, waar ik een downloadsnelheid van 637 Mbps meette. Ik nam toen de laptop mee naar mijn keuken, ongeveer 15 meter verderop, met verschillende muren, apparaten en meubels in de weg. Het beheerde een maximale downloadsnelheid van 358 Mbps op dat bereik. Ten slotte nam ik de laptop mee naar mijn garage, ongeveer 30 meter van de router, waar hij een verbindingssnelheid van 80 Mbps haalde.

Al die tests zijn uitgevoerd met alleen het basisstation. Voor mijn laatste testfase heb ik een satellieteenheid aangesloten op mijn keuken, ongeveer 10 meter verwijderd van het basisstation, en heb ik mijn 15 meter lange test opnieuw uitgevoerd. Het resultaat was dat de verbindingssnelheid sprong van 358 Mbps naar 500 Mbps. Ik heb de satellieteenheid ook aangesloten op een camper die ongeveer 15 meter van de router geparkeerd staat en heb daar ook downloadsnelheden van 500 plus Mbps gemeten, zodat gasten high-definition video kunnen streamen, toegang hebben tot teleconferenties en andere "Orbi AX6000" id=mntl-sc-block-image_1-0-1/> alt="

Het instellingenmenu is eveneens schaars, met enkele basisrouter- en wifi-instellingen, gastnetwerkinstellingen en beveiligingsopties, maar er is hier niets dat echt diepgaand of zeer aanpasbaar is. Met de beveiligingsoptie kunt u Netgear Armor in- of uitschakelen, maar dat is alles. De opname van Netgear Armor, mogelijk gemaakt door Bitdefender, wordt op prijs gesteld, hoewel je het maar één maand gratis krijgt. Daarna moet je betalen.

Evenzo heeft deze router ouderlijk toezicht, maar niet geïntegreerd in de app. Als u ouderlijk toezicht wilt gebruiken, wordt u gevraagd de Circle-app te downloaden. Dit biedt u enkele basisbedieningen, of u kunt betalen voor een abonnement om toegang te krijgen tot de volledige reeks bedieningselementen van Circle.

De opname van Netgear Armor, mogelijk gemaakt door Bitdefender, wordt op prijs gesteld, hoewel je het maar één maand gratis krijgt.

Prijs: dit systeem is erg duur, en dat is gewoon een feit

Met een adviesprijs van $ 700 is de Orbi AX6000 in geen geval goedkoop. Het is aanzienlijk duurder dan andere mesh-systemen die er zijn, met het belangrijke voorbehoud dat het Wi-Fi 6 is, terwijl goedkopere mesh-systemen alleen Wi-Fi 5 zijn. Het presteert ook beter dan andere mesh-systemen in elke categorie. Je moet dit systeem niet zomaar van de hand doen vanwege de prijs, maar het is heel verstandig om je af te vragen of dit systeem het geld echt waard is.

Als je je netwerk toekomstbestendig wilt maken zodat je over een paar jaar niet opnieuw hoeft te upgraden, of je hebt al een heleboel Wi-Fi 6-apparaten, dan wordt dit systeem een stuk aantrekkelijker, zelfs voor zo'n hoge prijs. Afgezien van de hit op uw bankrekening, zal dit systeem u niet teleurstellen.

Netgear Orbi AX6000-systeem versus Eero Pro

Met een adviesprijs van $ 400 is de Eero Pro (bekijk op Amazon) aanzienlijk goedkoper dan de Orbi AX6000. Het wordt ook geleverd met twee satellieten, of bakens, in de $ 400-configuratie, vergeleken met slechts één met het Orbi-systeem. Dat betekent dat het meer terrein kan bestrijken voor minder geld. Je zou zelfs twee Eero Pro-basisstations en drie bakens kunnen kopen voor de kosten van een enkel Orbi-basisstation en satelliet, waardoor de Eero een betere keuze is als je een extreem grote ruimte hebt om te dekken en weinig Wi-Fi 6-clientapparaten.

De Orbi AX6000 is gewoon superieure hardware voor de Eero, en voor het Nest Wi-Fi-systeem, en voor elk ander mesh-systeem dat geen ondersteuning biedt voor Wi-Fi 6.

Als je kijkt naar de mogelijkheden van deze systemen, wint de Orbi zonder meer. Het beschikt over Wi-Fi 6, terwijl de Eero Pro alleen Wi-Fi 5 heeft, dus het zal natuurlijk hogere snelheden bieden aan Wi-Fi 6-apparaten. Bij mijn tests leverde het echter ook hogere snelheden op voor Wi-Fi 5-apparaten. De Orbi-hardware bevat ook meer Ethernet-poorten, met vier per eenheid. De Eero Pro heeft slechts een enkele Ethernet-poort en de bakens hebben er geen.

De Orbi AX6000 is gewoon superieure hardware voor de Eero en voor het Nest Wi-Fi-systeem, en voor elk ander mesh-systeem dat geen ondersteuning voor Wi-Fi 6 heeft. Of die superioriteit de extra kosten waard is, is aan de orde aan jou.

Maak uw mesh-netwerk toekomstbestendig met Wi-Fi 6

Het komt erop neer dat de Orbi AX6000 een fantastisch mesh-systeem is. Het presteert beter dan elk mesh-systeem dat ik heb getest, en het heeft een aantal echt geweldige ingebouwde functies. Helaas heeft het ook een prijskaartje dat moeilijk te beargumenteren is. Voor ongeveer de helft tot een derde van de prijs kun je een Eero Pro-systeem of Nest Wi-Fi-systeem gebruiken dat goed genoeg presteert voor Wi-Fi 5-hardware, en dat zal voor sommige mensen een moeilijke sprong zijn om te maken.

Specs

  • Productnaam Orbi AX6000
  • Product Merk Netgear
  • Prijs $699.99
  • Gewicht 8.58 lbs.
  • Productafmetingen 10 x 2,8 x 7,5 inch.
  • Garantie 1 jaar
  • Compatibiliteit 802.11AX
  • Firewall Ja
  • IPv6-compatibel Ja
  • MU-MIMO Ja
  • Aantal Atennes 8x interne atennes
  • Aantal bands Tri-band
  • Aantal bekabelde poorten 1x internet, 4x ethernet (basisstation), 4x ethernet (satelliet)
  • Chipset Qualcomm Networking Pro 1200
  • Bereik Zeer grote woningen
  • Ouderlijk toezicht Ja

Aanbevolen: