Wat is antivirus en wat doet het?

Inhoudsopgave:

Wat is antivirus en wat doet het?
Wat is antivirus en wat doet het?
Anonim

Antivirus is een type computerprogramma dat is ontworpen om computervirussen op te sporen en te verwijderen die uw computer hebben geïnfecteerd. Ze kunnen ook voorkomen dat uw systeem geïnfecteerd raakt met nieuwe virussen.

Er zijn antivirusprogramma's beschikbaar voor elk besturingssysteem, inclusief Windows, Mac OS, Android, iPhone en zelfs Linux.

Image
Image

Het woord "antivirus" is een verkeerde benaming, aangezien de meeste van deze toepassingen ook elke vorm van malware van uw systeem kunnen verwijderen, niet alleen virussen.

De dreiging van malware

De aanwezigheid van virussen en andere malware op internet is constant en verandert voortdurend. Hackers ontwikkelen voortdurend nieuwe vormen van software voor allerlei doeleinden.

  • Steel persoonlijke informatie van uw computerbestanden
  • Stel inloggegevens voor bank- of krediettellingen gebruik toetsenbordloggersoftware
  • Verander uw computer in een "bot" om e-mail spamming en Denial of Service (DDOS)-aanvallen uit te voeren
  • Willekeurige pop-up advertentievensters terwijl u uw computer gebruikt
  • Pop-up ransomware-bedreigingen om u geld te laten sturen

Sommige van deze bedreigingen zijn ernstiger dan andere, maar in bijna alle gevallen verbruikt een virus CPU, geheugen en andere systeembronnen die uw productiviteit verminderen en uw privacy in gevaar brengen.

Wat doet antivirussoftware?

Als je een iPhone of Mac gebruikt, is antivirussoftware niet essentieel. De besturingssystemen sandbox-applicaties, en als je alleen goedgekeurde software gebruikt, is de kans op infectie bijna onbestaande.

Als u echter een Windows-computer of een Android-apparaat gebruikt, is het gebruik van antivirussoftware van cruciaal belang.

Als je antivirussoftware installeert en uitvoert, wordt je op veel manieren beschermd.

  • Het scant regelmatig volgens een door u ingesteld schema, waarbij alle mappen en bestanden op uw systeem worden gescand om bekende handtekeningen te herkennen die malwarebedreigingen identificeren. Eenmaal geïdentificeerd, zal de antivirussoftware die bestanden isoleren van uw systeem en ze verwijderen.
  • U kunt elke keer dat u vermoedt dat uw systeem is geïnfecteerd met malware van welke aard dan ook een handmatige scan uitvoeren.
  • Sommige antivirusbedrijven bieden ook browserextensies die u beschermen waar de meeste virusinfecties plaatsvinden, terwijl u op internet surft. Het waarschuwt u wanneer u een gevaarlijke website bezoekt, en veel extensies waarschuwen u zelfs voor alle privacykwesties, zoals of de site trackingcookies bevat.
  • De meeste antivirusprogramma's bewaken ook al uw netwerkverkeer van en naar uw computer. Het herkent wanneer nieuwe, verdachte software communiceert via een niet-geautoriseerde poort op uw systeem en zal u op de hoogte stellen van de activiteit. Op veel bedrijfsnetwerken moet de IT-afdeling speciale "uitzonderingen" toevoegen om bedrijfssoftware te laten communiceren tussen computers en servers op specifieke poorten.

Al deze functies werken samen om ervoor te zorgen dat uw computer wordt beschermd tegen malware die mogelijk op uw systeem wordt uitgevoerd, zelfs als u zich er niet van bewust bent.

Heb ik antivirussoftware nodig?

Voor het grootste deel, zelfs als je een Android- of een Windows-computer gebruikt, zijn moderne systemen al redelijk goed beschermd. Windows 10 wordt bijvoorbeeld geleverd met Windows Defender, dat een firewall en een antiviruscomponent bevat. Windows Defender is echter geen perfecte oplossing.

De volgende acties van uw kant kunnen uw computer nog steeds in gevaar brengen als u geen antivirussoftware installeert:

  • Klikken op phishing-links voor e-mail.
  • Gratis software downloaden van onbekende bronnen.
  • Gebruik van peer-to-peer software voor het delen van bestanden.
  • Klikken op kwaadaardige links naar sociale media.

Er zijn twee hoofdfuncties van antivirussoftware: voorkomen dat virussen uw computer vanaf internet infecteren, maar ook uw computer beschermen tegen uw eigen fouten.

Het enige dat u hoeft te doen, is kiezen uit een van de beste gratis antivirus-apps die beschikbaar zijn voor Windows 10. Als u een Android-apparaat gebruikt, zijn er ook tal van geweldige gratis antivirus-apps voor Android.

Deze antivirus-apps beschermen je tegen elke bron van malware. Alles van Trojaanse virussen en zero-day exploits tot computerwormen en ransomware. Installeer er onmiddellijk een en zorg ervoor dat u regelmatig een scan plant.

FAQ

    Wat is de beste antivirussoftware?

    Lifewire beveelt Bitdefender's Antivirus Plus 2020 aan als de beste antivirussoftware in het algemeen. Als u op zoek bent naar een goede gratis optie, probeer dan de ingebouwde virusbescherming van Avast of Windows. Als je bescherming nodig hebt voor meerdere apparaten, probeer dan Norton AntiVirus van Symantec.

    Wie maakt de antivirussoftware van Avast?

    Avast's antivirussoftware is ontwikkeld door Avast, een cyberbeveiligingsbedrijf dat ook machine learning en kunstmatige intelligentie onderzoekt en ontwikkelt. Het hoofdkantoor bevindt zich in Praag, Tsjechië.

    Als uw antivirussoftware geen virus detecteert en verwijdert, wat moet u dan eerst proberen?

    Zorg ervoor dat uw antivirussoftware is bijgewerkt en voer vervolgens een volledige scan uit op uw systeem. Een programma als Malwarebytes kan ook helpen bij het detecteren van virussen op uw computer.

    Hoe verwijder je antivirussoftware?

    Open in Windows het Configuratiescherm > ga naar Een programma verwijderen en selecteer de antivirussoftware > Verwijderen Ga op een Mac naar het Dock, selecteer Finder > Applicaties Als de antivirussoftware in een map staat, controleer dan op een verwijderprogramma en voer het uit. Als het niet in een map staat en geen verwijderprogramma heeft, sleept u het pictogram naar de prullenbak.

Aanbevolen: