Linksys WRT3200ACM Router Review: een van de beste open source-routers

Inhoudsopgave:

Linksys WRT3200ACM Router Review: een van de beste open source-routers
Linksys WRT3200ACM Router Review: een van de beste open source-routers
Anonim

Bottom Line

We gebruiken al bijna twee decennia open source Linksys-routers en de hoge prestaties van het bekende blauw en zwart herinneren ons eraan waarom we nog steeds fans van Linksys zijn. De Linksys WRT3200ACM heeft een van de snelste processors die beschikbaar zijn voor elke FlashRouter op de markt, en met tot 3200 Mbps dual-band draadloze snelheden biedt hij de snelste, meest betrouwbare snelheid en beste prestaties van alle huidige open source routers.

Linksys WRT3200ACM Tri-Stream Gigabit wifi-router

Image
Image

We hebben de Linksys WRT3200ACM-router gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Linksys zette de beweging voor het aanpassen van routers in 2002 echt op gang met zijn eerste open source-router, de iconische WRT54G. De WRT1900AC volgde twaalf jaar later in 2014 en de Linksys WRT3200ACM-router verbeterde deze in 2016. Hij introduceerde de snelste 5GHz-band op de markt, is de eerste router van Linksys met Tri-Stream 160 en is in staat tot Multi-User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO) datastreaming en beamforming. Deze router levert razendsnelle snelheden en een aantal aangepaste instellingen met geavanceerde bewakingsmogelijkheden die u niet zult vinden in een normale router.

Image
Image

Design: een nostalgische look

De Linksys WRT3200ACM Router blijft bij het bekende zwart-blauwe ontwerp van zijn voorgangers. Met 9,68 x 7,63 x 2,04 inch en 28,16 ounces is hij vrij groot, en de vier inch-antennes voegen wat extra hoogte toe, hoewel elke antenne verstelbaar en afneembaar is.

Het voorpaneel heeft een reeks LED-statusindicatoren, terwijl de I/O en knoppen zich aan de achterkant bevinden. De Linksys WRT3200ACM dekt alle connectiviteitsbases voor ons en we waarderen het simplistische LED-ontwerp op het voorpaneel.

We zijn verdeeld over de esthetiek van de Linksys WRT3200ACM. Aan de ene kant is het een prettige herinnering aan het verleden; aan de andere kant past het niet goed in ons interieur. Het ziet er zelfs super vintage uit en steekt echt af tegen al onze moderne technologie en meubels. Linksys heeft een vergelijkbare router uitgebracht, de Linksys WRT32X, die is gericht op gamen, in principe dezelfde specificaties heeft en helemaal zwart is. Voor zover we kunnen zien, zit het verschil alleen in de stocksoftware, dus het kan een betere optie zijn om in te mengen. Over het algemeen houden we echter net zoveel van de Linksys WRT3200ACM als van de WRT54G en WRT1900AC, dat wil zeggen veel.

Configuratieproces: eenvoudig of complex, uw keuze

De basisinstallatie van de Linksys WRT3200ACM-router is net zo eenvoudig als elke andere Linksys-router, maar als u een open source-router koopt, is de kans groot dat u niet op zoek bent naar een basisrouter. Dat gezegd hebbende, kunt u nog steeds de meegeleverde snelstartgids in vier stappen gebruiken en snel aan de slag. Het behandelen van onze favoriete firmwares van derden, OpenWrt en DD-WRT, v alt buiten het bestek van deze recensie, maar we hadden ook geen problemen met installeren.

Na het uitpakken van de router hebben we eerst de vier antennes aangesloten en de stroom aangesloten. Het display op het voorpaneel lichtte op en we hebben de meegeleverde ethernetkabel aangesloten op de gele internetpoort van de router en op onze modem. We hebben gewacht tot het aan/uit-lampje aan de voorkant van de router niet meer knippert of continu brandt en onze webbrowser opent.

De Linksys WRT3200ACM presteerde erg goed op de 5GHz-band.

Net als alle andere Linksys-routers kan de WRT3200ACM worden geconfigureerd met behulp van de installatiewizard van Linksys door in uw favoriete webbrowser naar https://LinksysSmartWiFi.com te gaan. Als alternatief heeft Linksys een geweldige mobiele app op zowel Android als iOS. We hebben verbinding gemaakt met ons nieuwe netwerk met behulp van de netwerknaam en het wachtwoord in zowel de Snelstartgids als onderaan op de router.

We hebben het Smart Wi-Fi-dashboard in onze webbrowser geopend en de slimme wizard heeft ons door het installatieproces geleid. Als u nog geen Linksys Smart Wi-Fi-account heeft zoals wij, moet u er een maken door uw e-mailadres in te voeren en vervolgens op de link in de bevestigingsmail te klikken. U wilt dit doen terwijl u verbonden bent met uw nieuwe netwerk. Dit koppelt je nieuwe router aan je Smart Wi-Fi-account.

Op dit punt kun je ervoor kiezen om op de link "Handmatige configuratie" in de linkerbenedenhoek van de welkomstpagina van de installatie te klikken of door te gaan met de standaardconfiguratie. Na het voltooien van de initiële installatie krijgt u toegang tot de gebruikersinterface van het dashboard om uw router op een dieper niveau te configureren. De browserinterface aan de linkerkant heeft een menu met een aantal opties. We zullen deze opties wat later in het softwaregedeelte bekijken, omdat ze geen deel uitmaken van het basisconfiguratieproces.

Image
Image

Connectiviteit: geschikt voor 3200ACM en MU-MIMO

De Linksys WRT3200ACM is een MU-MIMO Dual-Band Tri-Stream 160-router met 600+2600 Mbps-snelheden. Het wordt aangedreven door een 1,8 GHz dual-coreprocessor en maakt gebruik van de nieuwste 802.11ac-netwerkstandaarden. De 2,4 GHz-band en de 5 GHz-band werken onafhankelijk van elkaar, dus de router kan tegelijkertijd theoretische snelheden bereiken van 600 Mbps op 2,4 GHz en een enorme 2600 Mbps op de 5 GHz-band.

Multi-User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO)-mogelijkheid betekent dat de router efficiënt bandbreedte kan verwerken in huizen met apparaten met verschillende snelheidsgraden. Het is in wezen alsof elk apparaat zijn eigen router heeft, omdat ze verbinding maken met de hoogste snelheden en gegevens tegelijkertijd verzenden in plaats van opeenvolgend. Dat betekent dat je meerdere apparaten door het hele huis kunt gebruiken en elk op hun hoogste snelheid verbinding kan maken.

De Linksys WRT3200ACM heeft ook vier bekabelde gigabit-ethernetpoorten om apparaten zoals uw gameconsole of smart-tv rechtstreeks aan te sluiten. Met de USB 3.0- en USB 2.0/eSata-poorten kunt u externe opslagapparaten aansluiten en bijvoorbeeld uw videocollectie delen via uw netwerk. De Linksys WRT3200ACM dekte absoluut alle connectiviteitsbases die we nodig hadden.

Netwerkprestaties: sterk 5,4GHz maar zwak 2,4GHz

We hebben de doorvoernetwerkprestaties getest op een Comcast Business-abonnement, gebruikmakend van de 5ft/30ft-techniek, voor zowel 2,4 Ghz- als 5GHz-banden. De Linksys WRT3200ACM presteerde erg goed op de 5GHz-band en we haalden constant een gemiddelde van 565Mbps op 5ft, maar een dip naar 235Mbps op 30ft. De 2,4 GHz-band presteerde niet zo goed. We hebben ongeveer 75 Mbps op 5ft en slechts 57 Mbps op 20ft.

We hebben de dekking getest over een ruimte van ongeveer 2.000 vierkante meter en hadden overal een betrouwbare dekking. We hebben ook een behoorlijke dekking in de kelder, het grootste deel van onze tuin en onze parkeerplaats. Hoewel de snelheden veel terugliepen als we buiten waren, was de verbinding nog steeds betrouwbaar en konden we dingen doen zoals een kaart tevoorschijn halen of een YouTube-video in HD bekijken op onze mobiele telefoon terwijl we in de auto zaten.

De Linksys WRT3200ACM is ook klaar voor streaming met een kanaalbreedte van 160 MHz wanneer er meer compatibele clients beschikbaar komen. Voorlopig beschouwen we het gewoon als toekomstbestendig omdat er niet veel compatibele apparaten op de markt zijn. Over het algemeen heeft de router geweldige prestaties, een behoorlijke dekking en was hij meer dan we nodig hadden. De 2,4GHz-snelheden waren niet geweldig, maar we hebben het gevoel dat de 5,4GHz-snelheden dit meer dan goedmaken.

Image
Image

Software: voorraad is geweldig, open source is beter

We hebben het al vaak gezegd, Linksys heeft geweldige stocksoftware. Ze hebben altijd voorop gelopen als het gaat om configuratie en geavanceerde instellingen. De huidige versie van hun webbrowserdashboard en hun mobiele apps zijn allebei geweldig en bieden veel maatwerk. Alles werkt gewoon en je zult geen frustraties tegenkomen zoals we deden met software van andere bedrijven.

Gasttoegang, ouderlijk toezicht en mediaprioriteit zijn allemaal eenvoudig in te stellen en te gebruiken. U kunt maximaal 50 gastnetwerken maken en deze met een wachtwoord beveiligen. Met Ouderlijk toezicht kun je instellen hoeveel tijd apparaten op het netwerk internettoegang hebben, onze regelrechte beperking en blokkering van de toegang voor specifieke apparaten. Mediaprioriteit stelt u in staat om prioriteit te geven aan apparaten van uw keuze door ze eenvoudigweg uit het normale prioriteitsveld te slepen en neer te zetten in het gedeelte met hoge prioriteit.

Een goede koop, maar geen noodzaak als je het niet wilt gebruiken vanwege zijn open source-mogelijkheden.

Er is ook een Speed Test-tool om te zien hoe snel je upload- en downloadsnelheden zijn terwijl je je instellingen aanpast. Met een externe opslagtool kunt u mappen op aangesloten harde schijven delen en FTP- en mediaservers instellen. Routerinstellingen omvatten probleemoplossing, connectiviteit, draadloos, beveiliging en OpenVPN-server. Er v alt genoeg te ontdekken en we ontdekten dat de standaardfirmware van de router alles heeft wat de gemiddelde gebruiker nodig heeft.

Het flashen van op Linux gebaseerde alternatieven zoals OpenWrt of DD-WRT is eenvoudig, en omdat de router met hen in gedachten is gemaakt, zal firmware stabieler zijn dan andere routers. Momenteel lijkt DD-WRT een beetje achter te lopen op OpenWrt als het gaat om extra functies die niet zijn opgenomen in de standaardfirmware. Beide projecten werken actief aan updates en Linksys moedigt u aan om firmware van derden te gebruiken, maar waarschuwt dat het installeren van firmware van derden op eigen risico is en uw garantie ongeldig maakt.

Als je nieuw bent met open source router-firmware, raden we je aan om eerst je onderzoek te doen. Open source-firmware is echt voor gebruikers die bekend zijn met het bouwen en debuggen van hun eigen software. Het vereist meer handmatig onderhoud en je moet zelf nieuwe releases bijhouden. Er zijn veel andere, goedkopere Linksys-routers beschikbaar als u de wateren wilt testen voordat u aan de slag gaat met de WRT3200ACM.

Prijs: goed als je open source nodig hebt

De Linksys WRT3200ACM-router kost doorgaans ongeveer $ 200. Net als bij andere Linksys-routers kunt u echter enorme deals vinden als u bereid bent om opgeknapt te worden. Indien beschikbaar, kunt u refurb-modellen vinden op de eigen website van Linksys voor $ 150, en we hebben ze in het verleden elders gezien voor slechts $ 100.

Zelfs als je niet voor een opknapbeurt gaat, is de WRT3200ACM een goede koop, hoewel het geen noodzaak is als je hem niet wilt gebruiken vanwege zijn open source-mogelijkheden - er zijn andere, goedkopere opties op de markt die net zo goed aan uw behoeften voldoet.

Linksys WRT3200ACM-router versus Asus RT-AC5300-router

Een andere router die bovenaan de lijst met open source-routers staat, is de Asus RT-AC5300, een Tri-Band AC5300, MU-MIMO-compatibele router die op de markt wordt gebracht voor gamers. Deze dure router heeft een zeer grote footprint en twee antennes aan elk van de vier zijden. De adviesprijs van $ 400 is aanzienlijk hoger dan die van de Linksys WRT3200ACM, en de laagste verkoopprijs die we hebben gezien, is ongeveer $ 270. Zelfs als hij is opgeknapt, kost hij nog steeds $ 250, dezelfde prijs als de adviesprijs van de Linksys WRT3200ACM.

De Asus RT-AC5300 heeft een enorme dekking van 5.000 vierkante meter. Het is gemiddeld ongeveer 100 Mbps op korte afstanden en 80 Mbps op 30ft op de 2.4GHz-band. Het heeft solide prestaties op 5GHz met een score van 515 Mbps van dichtbij en 320 Mbps op 30ft. Over het algemeen is het een solide performer met veel connectiviteitsopties.

We gaan echter meteen de achtervolging in - we geven de voorkeur aan de Linksys. De router presteert misschien goed, maar ASUS heeft een reputatie voor vreselijke klantenservice en problemen met garantieondersteuning, problemen die we zelf zijn tegengekomen. De mobiele app van ASUS is ook enorm inferieur aan de mobiele app van Linksys. De hardware is krachtig, maar heeft een hoger uitvalpercentage dan Linksys en is ook visueel onaantrekkelijk.

Een van de beste opties voor liefhebbers van open source

De Linksys WRT3200ACM-router is een geweldige aankoop van een geweldig bedrijf dat al heel lang op de markt is. Of u de Linksys WRT3200ACM nu nieuw of opgeknapt koopt, het is een fantastische prijs. De enige suggestie die we hebben, is dat je ervoor zorgt dat het is wat je echt wilt en nodig hebt - als je het niet gaat gebruiken vanwege zijn open source-mogelijkheden, wil je misschien wat andere opties bekijken. Als open source je probleem is, zul je deze router geweldig vinden.

Specs

  • Productnaam WRT3200ACM Tri-Stream Gigabit wifi-router
  • Productmerk Linksys
  • SKU WRT3200ACM
  • Prijs $200.00
  • Gewicht 28,16 lbs.
  • Productafmetingen 9,68 x 7,63 x 2,04 inch.
  • Wi-Fi-technologie AC3200 MU-MIMO Dual-band Gigabit, 600+2600 Mbps
  • Netwerkstandaarden 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac
  • Wi-Fi-snelheid AC3200 (N600 + AC2600)
  • Wi-Fi-banden 2,4 en 5 GHz (gelijktijdige dual-band)
  • Gegevensoverdrachtsnelheid 2,6 Gb per seconde
  • Gecertificeerde besturingssystemen MacOS (10. X of hoger), Windows 7, Windows 8.1 (werkt met Windows 10)
  • Minimale systeemvereisten Internet Explorer® 8 Safari® 5 (voor Mac®) Firefox® 8 Google Chrome™
  • Aantal antennes 4x externe, dual-band, afneembare antennes
  • Draadloze versleuteling WPA2 Personal, WPA2 Enterprise
  • Bewerkingsmodi Draadloze router, toegangspunt, bedrade brug, draadloze brug, draadloze repeater
  • IPv6-compatibel JA
  • Bewerker 1,8 GHz dual-core
  • Bereik Zeer groot huishouden (dekking van vierkante meter niet vermeld)

Aanbevolen: