Linksys EA9500 Router Review: krachtige router met intelligente technologie

Inhoudsopgave:

Linksys EA9500 Router Review: krachtige router met intelligente technologie
Linksys EA9500 Router Review: krachtige router met intelligente technologie
Anonim

Bottom Line

De Linksys EA9500 Router is een van Linksys' top-of-the-line, MU-MIMO-compatibele, tri-band routers, die uitstekende dekking en gecombineerde snelheden tot 5,3 Gbps biedt. Of je nu vanuit je thuiskantoor werkt of tegelijkertijd 4K-video streamt op meerdere apparaten, deze router voldoet aan al je behoeften.

Linksys EA9500 Tri-Band draadloze router

Image
Image

We hebben de Linksys EA9500-router gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Linksys EA9500 Router is een beest, zowel qua formaat als qua prestaties. Het kan veel ruimte in beslag nemen, maar daar is een reden voor. Hij zit boordevol technologie die je nodig hebt in een moderne, next-gen AC-router. Dit ding is ontworpen voor grote huishoudens en thuisbedrijven die veel snelheids- en connectiviteitsopties nodig hebben. Het is een zeer solide performer en meer dan genoeg voor bijna elke thuistoepassing.

Image
Image

Ontwerp: Grote voetafdruk

We hebben de Linksys EA9500 op onze werkbank gezet om te testen en toen een vriend langskwam, waren de eerste woorden uit zijn mond: "Hoeveel antennes zijn te veel antennes?" De Linksys EA9500 is een kolos van een router. Met 10,41 x 12,53 x 2,62 inch neemt het veel ruimte in beslag, en dat is nog niet eens inclusief de acht antennes, die elk vijf centimeter lang zijn. Met 60,94 gram of ongeveer drie en een halve pond is het ook behoorlijk zwaar voor een router.

De Linksys EA9500 zal in het minst niet opgaan in je interieur, maar Linksys heeft goed werk verricht door het er eenvoudig uit te laten zien en de antennes van de voorkant van het apparaat te houden. Het is een veel schoner ontwerp dan dat ze het hele apparaat laten rinkelen als de kroon van Sauron. Het is een geheel zwarte eenheid met een klein scherm aan de bovenkant, omgeven door veel kleine gaatjes voor ventilatie. Het bodemoppervlak bestaat ook bijna volledig uit gaten, met een servicelabel in het midden en vier antislip rubberen voetjes op de hoeken.

De Linksys EA9500 Router is een beest, zowel qua formaat als qua prestaties.

Het scherm bevindt zich bovenop en dicht bij de voorkant van het apparaat. Het ziet er in eerste instantie cool uit, maar er is geen manier om het uit te schakelen of de helderheid te verminderen. Het enige dat we konden onderscheiden, is dat het apparaat aan het opstarten is of de firmware aan het upgraden is, is visuele feedback geven of MU-MIMO al dan niet live is. Een eenvoudige en veel kleinere LED-lamp had hetzelfde kunnen doen. De groeven rond het scherm zijn ook erg moeilijk schoon te houden.

De Linksys EA9500 heeft een Wi-Fi aan/uit-knop en een Wi-Fi beveiligde setup-knop aan de rechterkant. Alle andere I/O- en interfaceknoppen bevinden zich aan de achterkant. Er zijn tal van aansluitmogelijkheden; twee USB 3.0-poorten, acht gigabit-ethernetpoorten, één gigabit-internetpoort om je modem aan te sluiten, een resetknop, voedingspoort en een aan/uit-schakelaar.

Hoewel de Linksys EA9500 een enorme router is, heeft Linksys goed werk geleverd op het gebied van ontwerpesthetiek en functionaliteit. Je hebt veel ruimte nodig om de Linksys EA9500 in te stellen, maar dat is te verwachten met zo'n krachtige router. Wat esthetiek betreft, geven we er de voorkeur aan boven het meer gebruikelijke vierkante ontwerp zoals de Asus ROG Rapture-serie, die aan elke kant antennes heeft.

Image
Image

Configuratieproces: Basisinstallatie is eenvoudig

Het basisinstallatieproces voor de Linksys EA9500 Router is eenvoudig. Een eenvoudige snelstartgids in zeven stappen wordt meegeleverd in de doos. We hebben de router uitgepakt, alle antennes rechtop gezet, de power pack aangesloten en de aan / uit-schakelaar omgedraaid. Het display lichtte snel op en we hebben de meegeleverde ethernetkabel aangesloten tussen onze modem en de gele internetpoort op de router. Het Linksys-logo lichtte meteen op en we wachtten tot het stopte met knipperen en werd effen wit.

We hebben verbinding gemaakt met het netwerk met behulp van de netwerknaam en het wachtwoord in de Snelstartgids (ook te vinden aan de onderkant van de router). Vervolgens openden we onze webbrowser en doorliepen we de rest van de installatie op https://LinksysSmartWiFi.com. We gingen aanvankelijk met de standaardconfiguratie en volgden gewoon de instructies op het scherm om te zien hoe gemakkelijk het zou zijn voor beginners (vrij eenvoudig, zo blijkt). Als alternatief kunt u de Linksys-app voor Android of iOS downloaden en alles vanaf uw mobiele apparaat doen.

We kwamen helemaal geen problemen tegen tijdens het instellen van de Linksys EA9500 en waardeerden hoe gebruiksvriendelijk Linksys het installatieproces maakte. Voor een basisconfiguratie was de Linksys EA9500-router zo eenvoudig als maar kan. De geavanceerde instellingen bevatten een breed scala aan opties die nieuwkomers niet bekend zullen zijn en die waarschijnlijk moeten worden vermeden, tenzij u weet wat u doet. Als u echter wel weet wat u doet, is het heel eenvoudig om uw router naar uw eigen specificaties te configureren.

Image
Image

Connectiviteit: geschikt voor AC5400 en MU-MIMO

De Linksys EA9500 is een AC5400 MU-MIMO Tri-band Gigabit-router met snelheden van 1000+2166+2166 Mbps. Het wordt aangedreven door een 1,4 GHz dual-coreprocessor en maakt gebruik van 802.11ac-netwerkstandaarden. Het heeft een 2,4 GHz-band en twee 5 GHz-banden die onafhankelijk van elkaar werken. Dat betekent in theorie dat je 1000 Mbps kunt halen op de 2,4 GHz-band en 2166 Mbps op elk van de 5 GHz-banden. In werkelijkheid zal niemand die snelheden halen, dus we zullen in de volgende sectie kijken naar de werkelijke netwerkprestaties.

De router ondersteunt Multi-User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO), die is ontworpen om efficiënt om te gaan met bandbreedte in huizen met apparaten met verschillende snelheidsgraden. Elk apparaat kan op de hoogste snelheid verbinding maken met de router, zonder de snelheden van andere apparaten te verminderen. Gegevens worden gelijktijdig verzonden in plaats van opeenvolgend, dus het is in wezen alsof elk apparaat zijn eigen speciale router heeft. Dat betekent dat u een videoconferentiegesprek kunt voeren in uw thuiskantoor terwijl de rest van het gezin 4K-video streamt in de woonkamer en geen van beide zal eronder lijden.

Samen met zijn ongelooflijk sterke draadloze mogelijkheden, heeft de Linksys EA9500 maar liefst acht bekabelde Ethernet-poorten en twee USB 3.0-poorten. Zeer weinig andere routers hebben zoveel ethernetpoorten en komen meestal uit op vier. Op de twee USB-poorten kunnen op het netwerk aangesloten opslagapparaten worden aangesloten, zodat u bijvoorbeeld uw videocollectie kunt delen met alle apparaten in het netwerk. Over het algemeen heeft de Linksys EA9500 uitstekende connectiviteit als het gaat om zowel bekabelde als draadloze opties.

Image
Image

Netwerkprestaties: geweldige snelheden en dekking

We hebben de doorvoernetwerkprestaties getest op een Comcast Business-abonnement, gebruikmakend van de 5ft/30ft-techniek, voor zowel 2,4 Ghz- als 5GHz-banden. De Linksys EA9500 is gemaakt voor snelle Wi-Fi en levert dat ook. Op de 2,4 GHz-band hadden we gemiddeld ongeveer 99 Mbps op 5 ft en hebben we slechts een lichte daling gemeten met 79 Mbps op 30 ft. De 5GHz-band laat echt de mogelijkheden van de EA9500 zien. We haalden constant een gemiddelde van 450 Mbps op 5 ft, maar zagen een significante daling op 30 ft met doorvoersnelheden van ongeveer 255 Mbps.

De Linksys EA9500 is gemaakt voor supersnelle wifi en levert dat ook.

Dekking was meer dan genoeg voor het geheel van onze ongeveer 2.000 vierkante meter ruimte. We zorgden ook voor een goede dekking in de kelder en op een behoorlijke afstand van het huis, waarbij we het grootste deel van de tuin en de parkeerplaats bestreken. Dit was geweldig omdat we de gewoonte hebben om te vergeten de routebeschrijving op te halen terwijl we in het gebouw zijn en toevallig parkeren op een plek zonder mobiel signaal.

Als het op prestaties aankomt, als je in een groot huis woont, een snelle glasvezelverbinding hebt en de snelheid nodig hebt voor 4K-streaming of het spelen van games, ha alt de Linksys EA9500 alle cijfers die je nodig hebt. Het signaal was betrouwbaar en zelfs op afstand was het meer dan we echt nodig hadden.

Software: gebruiksvriendelijk en intuïtief

Linksys staat bekend om zijn goed ontworpen en gebruiksvriendelijke dashboard. Zoals we eerder vermeldden, was de installatie een fluitje van een cent en de router biedt een aantal robuuste extra functies. Linksys noemt zijn dashboardinterface "Smart Wi-Fi" en je hebt toegang tot een aantal tools.

Alle standaarden zoals gasttoegang, ouderlijk toezicht en mediaprioriteit zijn aanwezig. Met Gasttoegang kunt u een netwerk opzetten met een eenvoudiger wachtwoord voor bezoekers. Met het ouderlijk toezicht hebt u enige controle over waar uw kinderen toegang toe hebben en op welk tijdstip van de dag. De snelheden van de router waren zo goed dat we geen verschil merkten met Media Prioritization.

We vonden het ontwerp en de interface van de mobiele app een van de beste die we tot nu toe hebben gezien.

Je kunt ook een netwerkkaart bekijken om te zien welke apparaten op je netwerk zijn aangesloten en wat ze doen. Met een ingebouwde snelheidstest kunt u alle wijzigingen die u aanbrengt rechtstreeks vanaf het dashboard testen. Externe opslag laat u zien welke schijven zijn aangesloten op de USB 3.0-poorten. Al deze tools zijn goed ingedeeld en we vonden ze heel gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Linksys heeft ook een mobiele app uitgebracht voor Android en iOS waarmee je alle dingen kunt doen die je ook kunt doen vanaf het browserdashboard. Het ontwerp en de interface van de app behoren tot de beste die we tot nu toe hebben gezien. We stellen het zeer op prijs dat Linksys het aan de softwarekant heeft genageld, ergens schieten veel andere bedrijven tekort.

Prijs: duur maar misschien de moeite waard

Voor $ 400 (adviesprijs) is de Linksys EA9500-router erg prijzig. De gemiddelde straatprijs is ongeveer $ 350 en het kan worden opgeknapt voor minder dan $ 300, wat de prijs dichter bij sommige van de grote concurrenten brengt (hoewel gezien hoe lang de EA9500 op de markt is, is het verrassend dat de prijs niet eens is lager). Niet veel routers met de specificaties van de Linksys EA9500 worden echter geleverd met acht LAN-poorten, dus de concurrentie in dat opzicht is schaars.

Als je geen acht LAN-poorten nodig hebt, zijn er veel routers van de huidige generatie met betere specificaties en hogere snelheden. De ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Tri-Band 10 Gigabit-router is een geweldig voorbeeld en kost momenteel ongeveer $ 400. Aan de andere kant heeft Linksys uitstekende software en een uitstekende reputatie voor hoogwaardige, duurzame producten met zeer weinig problemen. Naar onze mening is de Linksys EA9500 nog steeds de prijs waard als je de specificaties nodig hebt, maar als deze router overkill voor je is zoals het voor ons was, zou je veel minder kunnen uitgeven.

Linksys EA9500-router versus TP-Link Archer C5400X

De meest vergelijkbare concurrent van de Linksys EA9500 Router is de TP-Link AC5400 Tri-Band Gaming Router (Archer C5400X). Terwijl de Linksys EA9500 een 1,4 GHz dual-core processor heeft, heeft de TP-Link Archer C5400X een 1,8 GHz 64-bit quad-core processor en drie co-processors. Ze zijn allebei geschikt voor MU-MIMO, hebben acht antennes, acht gigabit ethernetpoorten en twee 3.0 USB-poorten.

De TP-Link Archer C5400X presteert beter dan de Linksys EA9500 als het gaat om zowel 2,4GHz- als 5GHz-snelheden. Aan de andere kant heeft de C5400X niet alle geavanceerde instellingen die beschikbaar zijn op de EA9500. We geven absoluut de voorkeur aan het Linksys Smart Wi-Fi-dashboard en de mobiele app boven de software van TP-Link. Als u op zoek bent naar een router die zo krachtig is, wilt u waarschijnlijk veel controle over geavanceerde functies en daarom raden we de Linksys EA9500 aan in plaats van de TP-Link Archer C5400X.

Misschien overkill voor de meesten

De Linksys EA9500 Router is een geweldige, krachtige en robuuste router met geweldige snelheden en een mooi ontwerp. Het begint net zijn leeftijd te tonen en als alles wat u zoekt snelheid is, raden we u aan eens te kijken naar andere, meer recente generatie routers. Als zaken als acht ingebouwde gigabit-ethernetpoorten en de uitstekende software van Linksys u verleiden, zijn er niet veel andere routers die kunnen concurreren. Voor onze ruimte was de Linksys EA9500 totaal overkill en veel meer dan we nodig hebben. Als je echter de specificaties kent waarnaar je op zoek bent, is de Linksys EA9500, ook al is het jaren geleden sinds de eerste lancering, nog steeds een geweldige aankoop waar je geen spijt van zult krijgen.

Specs

  • Productnaam EA9500 Tri-Band draadloze router
  • Productmerk Linksys
  • SKU EA9500
  • Prijs $400.00
  • Gewicht 60,94 oz.
  • Productafmetingen 10,41 x 12,53 x 2,62 inch.
  • Garantie 3 jaar
  • Wi-Fi-technologie AC5400 MU-MIMO Tri-band Gigabit, 1000+2166+2166 Mbps
  • Netwerkstandaarden 802.11b, 802.11a/g, 802.11n, 802.11ac
  • Wi-Fi-snelheid AC5400 (N1000 + AC2166 + AC2166)
  • Wi-Fi-banden 2,4 en 5 GHz (2x) (gelijktijdige tri-band)
  • Gegevensoverdrachtsnelheid 5,3 Gb per seconde
  • Gecertificeerde besturingssystemen Windows 7, Windows 8.1
  • Minimale systeemvereisten Internet Explorer® 8 Safari® 5 (voor Mac®) Firefox® 8 Google Chrome
  • Aantal antennes 8x externe verstelbare antennes
  • Draadloze versleuteling 64/128-bit WEP, WPA2 Personal, WPA2 Enterprise
  • Bewerkingsmodi Draadloze router, toegangspunt (brug)
  • IPv6-compatibel JA
  • Bereik zeer groot huishouden (tot 3.000 vierkante voet)
  • Processor 1,4 GHz dual-core

Aanbevolen: