XP-Pen Artist 16 Pro Tekentablet Review

Inhoudsopgave:

XP-Pen Artist 16 Pro Tekentablet Review
XP-Pen Artist 16 Pro Tekentablet Review
Anonim

Bottom Line

De XP-Pen Artist Pro 16 is een 15,6-inch tekentablet met 8 192 niveaus van drukgevoeligheid, wordt geleverd met een extra pen en een tekenhandschoen en biedt de beste kleurnauwkeurigheid in zijn klasse. Het mist enkele belangrijke functies, zoals aanraakbedieningen en pen-kantelfunctionaliteit, maar een fantastisch kleurengamma maakt het een intrigerende optie voor een middenklasse prijs.

XP-Pen Artist 16 Pro tekentablet

Image
Image

We hebben de XP-Pen Artist 16 Pro-tekentablet gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Professionele kunstenaars en hobbyisten die willen overstappen van een eenvoudige tekentablet naar een pendisplay zoals de XP-Pen Artist Pro 16, zullen er veel aan hebben. De Pro 16 is een 15,6-inch tekentablet met 8 192 niveaus van drukgevoeligheid, wordt geleverd met een extra pen en een tekenhandschoen en biedt de beste kleurnauwkeurigheid in zijn klasse. Het mist enkele belangrijke functies, zoals aanraakbedieningen en pen-kantelfunctionaliteit, maar een fantastisch kleurengamma maakt het een intrigerende optie voor de middenklasse prijs.

We hebben het onlangs aan het werk gezet door dingen te testen zoals kleurnauwkeurigheid, parallax, hoe goed de pen presteert en meer. Lees verder om te zien of het de klus geklaard heeft.

Image
Image

Design: basisontwerp zonder veel flair, maar zeer functioneel

De XP-Pen Artist Pro 16 is een vrij eenvoudig ogend pendisplay, met een matzwarte plastic behuizing, een ingebouwd glazen scherm en een vrij dikke rand. Het heeft acht sneltoetsen aan de linkerkant van het apparaat, of je kunt het omdraaien om de knoppen aan de rechterkant te plaatsen voor linkshandig gebruik.

Het is licht genoeg om in één hand te houden om de positionering precies goed te krijgen, maar het is zwaar genoeg dat je dit waarschijnlijk niet wilt doen voor langdurige tekensessies.

Hoewel de behuizing een beetje dikker is dan andere 15,6-inch tekentablets die we hebben bekeken, is de Artist Pro 16 nog steeds redelijk licht van gewicht. Het is licht genoeg om in één hand te houden om de positionering precies goed te krijgen, maar het is zwaar genoeg dat je dit waarschijnlijk niet wilt doen voor langdurige tekensessies.

Het scherm is glanzend, maar het wordt geleverd met een vooraf geïnstalleerde matte schermbeschermer. De schermbeschermer helpt schittering te verminderen en voelt lekker glad aan als je erop tekent. De schermbeschermer is echter een grote veegmagneet. Zo veel als je de schermbeschermer met een vinger of je handpalm borstelt, en je laat grote vegen achter. XP-Pen bevat wel een tekenhandschoen om dit te verminderen, of u kunt gewoon de schermbeschermer verwijderen. Het glas is stevig genoeg zodat je er geen krassen op maakt met de penpunten.

Image
Image

Configuratieproces: werkt direct uit de doos, maar zorg ervoor dat u de procedure volgt

We vonden het installatieproces vrij pijnloos, maar je moet het vrij nauwkeurig volgen om grote hoofdpijn te voorkomen. Eerst moet u alle oude pendisplay- of tekentabletstuurprogramma's verwijderen die u in het verleden mogelijk hebt geïnstalleerd. Dan moet u de meegeleverde driver installeren of de nieuwste driver downloaden van XP-Pen. U bent dan klaar om het beeldscherm op uw computer aan te sluiten en aan te zetten.

We waren in staat om het installatieproces in minder dan 10 minuten te voltooien, maar je kilometerstand hangt af van hoeveel moeite je hebt met het identificeren en verwijderen van oude stuurprogramma's.

Het andere deel van het installatieproces omvat het installeren van de monitorstandaard, wat vrij eenvoudig is. Het wordt geïnstalleerd met vier schroeven, zoals de meeste van deze standaards, of u kunt het scherm aan elke VESA-compatibele monitorarm bevestigen.

Display: fantastisch scherm met levendige kleuren en een geweldig kleurengamma

De XP-Pen Artist 16 Pro heeft een 15,6-inch IPS-scherm met een maximale resolutie van 1920 x 1080. Dat is vrij standaard voor tablets in deze prijsklasse, maar de Artist 16 Pro blinkt echt uit in termen van kleurweergave. Het heeft een enorme kleurnauwkeurigheid van 120 procent sRGB, wat zich verta alt naar 88 procent NTSC en 92 procent Adobe RGB. Dit onderscheidt hem van de meeste andere tekentablets in deze prijsklasse, en plaatst hem zelfs boven een aantal duurdere Cintiq-modellen.

Het scherm is waar de XP-Pen Artist 16 Pro het meest verschilt van de twee andere gelijknamige XP-Pen-producten. Het goedkopere Artist 16-pendisplay biedt een lagere Adobe RGB van 74 procent, waardoor het een slechte keuze is als je nauwkeurige kleuren nodig hebt. De duurdere Artist 15.6 Pro heeft dezelfde uitstekende kleurnauwkeurigheid als dit model, maar voegt ondersteuning voor kantelborstels toe. Over het algemeen is dit een van de betere schermen die u in deze prijsklasse in een pendisplay zult vinden.

Image
Image

Prestaties: overtreft zijn prijsklasse in prestaties en functionaliteit

De XP-Pen Artist 16 Pro is een pendisplay met 8, 192 gevoeligheidsniveaus, en je kunt het echt voelen als je aan het werk gaat. De pen voelt soepel en responsief aan, en met de driver kun je zelfs de drukcurve aanpassen om hem meer naar wens aan te passen. Er is een beetje parallax, maar het was niet genoeg om in de weg te zitten tijdens ons testproces.

De bouwkwaliteit van de pen voelt een beetje goedkoop aan, maar dat is min of meer standaard voor deze middelmatig geprijsde tekentabletten. De pen is eigenlijk een stuk comfortabeler om vast te houden en minder gevoelig voor uitglijden dan de pennen van de meeste concurrenten vanwege een rubberen grip. XP-Pen doet er ook nog een schepje bovenop, zodat je kunt blijven werken als er een tijdens het tekenen zonder stroom komt te zitten.

De pen ligt veel comfortabeler in de hand en is minder gevoelig voor uitglijden dan de pennen van de meeste concurrenten dankzij een rubberen grip.

Er is geen ondersteuning voor het kantelen van de pen, maar de gelijknamige XP-Pen Artist 15.6 Pro heeft die functie wel als je het echt nodig hebt.

De sneltoetsen op de tablet zijn vrij klein, en slechts twee van hen hebben enige vorm van textuur of verhoogde markering om ze te onderscheiden zonder te kijken. Ze hebben precies de juiste maat om met een duim te activeren zonder er per ongeluk twee te raken, en we raakten vrij snel gewend aan het kleine formaat.

Gebruiksgemak: Doordachte ontwerpkeuzes maken dit een van de meer functionele tekentablets die er zijn

Tijdens onze praktische tests hebben we de XP-Pen Artist 16 Pro als een uiterst bruikbare tekentablet ervaren. De positionering van de kabels maakt het gemakkelijk om de hoek van de meegeleverde monitorstandaard aan te passen zoals je wilt, en we ontdekten dat het relatief compacte formaat van het apparaat het gemakkelijk maakte om het tijdens het tekenen op ons bureau te verplaatsen.

Een van de leukste eigenschappen van deze tablet is dat de zijkant met de sneltoetsen een inkeping heeft aan de achterkant. Deze inkeping is voornamelijk ontworpen voor de USB-, HDMI- en stroomkabels, maar zorgt ook voor een zeer comfortabele rust voor uw vingers wanneer u de linkerkant van het apparaat vastpakt.

Met het apparaat op die manier vastgegrepen, kun je gemakkelijk met je duim op elk van de sneltoetsen drukken, terwijl je tegelijkertijd de positie van de tablet aanpast. Oppakken via diezelfde greep is mogelijk, al is het een beetje onhandig.

Poorten en connectiviteit: basispoorten met goede positionering

De poorten op de XP-Pen Artist 16 Pro zijn redelijk eenvoudig. Je krijgt een standaard USB-connector, een full-size HDMI-connector en een barrel-connector voor de voeding. Ze bevinden zich allemaal in hetzelfde gebied. De tablet heeft een kleine uitsparing aan de achterkant, waardoor de kabels verborgen blijven als je het apparaat vanaf de voorkant bekijkt. Dit maakt kabelbeheer vrij eenvoudig en helpt ook voorkomen dat de kabels interfereren met de meegeleverde monitorstandaard.

Gaomon bevat ook een HDMI-naar-mini-DisplayPort-adapter, voor het geval je een Mac hebt met een DisplayPort-connector en geen HDMI-aansluiting.

Software en stuurprogramma's: bevat basisstuurprogramma's op een flashstation

XP-Pen biedt stuurprogramma's voor de tablet op een USB-flashstation, wat een leuke bijkomstigheid is voor gebruikers die optische media hebben verlaten. U hebt ook de mogelijkheid om het nieuwste stuurprogramma te downloaden van de website van XP-Pen. Het stuurprogramma zelf biedt een aantal vrij eenvoudige opties voor de tablet en de pen. Het is een beetje anders ingericht dan concurrenten zoals Huion en Gaomon, maar dezelfde basisopties zijn er.

Dit is een van de betere tekentablets die we in deze algemene prijsklasse hebben gezien, tenminste wat betreft prestaties en kleurnauwkeurigheid.

Met de stuurprogrammasoftware kunt u selecteren op welke monitor u wilt tekenen, voor het geval het per ongeluk naar iets anders gaat dan het XP-Pen-scherm. U kunt ook de functionaliteit van de twee penknoppen en de drukcurve van de pen aanpassen en uw eigen snelkoppelingen toewijzen aan de acht sneltoetsen.

We konden de XP-Pen Artist 16 Pro aan de praat krijgen met de meegeleverde driver, maar we hebben de bijgewerkte versie van XP-Pen gedownload voor testdoeleinden. Als je problemen hebt met de meegeleverde driver, probeer dan de bijgewerkte versie te downloaden.

Prijs: Geweldige prijs voor wat je krijgt

De XP-Pen Artist 16 Pro wordt meestal verkocht voor ongeveer $ 360, en het is een fantastische deal voor die prijs. U zult moeite hebben om een betere kleurnauwkeurigheid te vinden in tekentablets met vergelijkbare prijzen, wat dit een zeer aantrekkelijke optie maakt als u met een beperkt budget werkt, maar toch nauwkeurige kleuren nodig heeft.

Je kunt meer betalen en upgraden naar de verwarrende naam XP-Pen 15.6 Pro, die dezelfde schermgrootte en een uitstekend kleurengamma heeft, maar een aantal extra functies toevoegt, zoals de kanteling van de pen en een wijzerplaatinterface. U kunt ook wat geld besparen door te kiezen voor een pendisplay met een slechter kleurengamma of een kleiner scherm, maar u zult moeite hebben om een echt alternatief voor een betere prijs te vinden.

Concurrentie: moeilijk om een beter scherm te vinden tegen een concurrerende prijs

Dit is een van de betere tekentablets die we in deze algemene prijsklasse hebben gezien, althans wat betreft prestaties en kleurnauwkeurigheid. Sommige concurrenten zijn het bekijken waard, maar alleen als u bereid bent wat meer geld uit te geven of te bezuinigen op functies.

De XP-Pen Artist 15.6 Pro is een optie die je misschien wilt uitproberen. Het is een kleine upgrade van dit model en het kost ongeveer $ 40 meer. Voor die extra investering krijg je hetzelfde fantastische scherm, maar dan met draaiknoppen en een pen-kantelfunctie. De Artist 15.6 Pro heeft een iets onhandigere kabelplaatsing, maar maakt dat goed door een enkele kabel te hebben voor stroom, data en video in plaats van drie kabels.

Andere concurrenten doen het niet zo goed. De Gaomon PD1560 is een optie die ook voor ongeveer $ 360 wordt verkocht, maar hij heeft een aanzienlijk slechter kleurengamma en een iets slechtere parallax. We vinden de look en feel van de PD1560 eigenlijk beter dan die van de Artist 16 Pro, maar het XP-Pen-scherm is ontegensprekelijk superieur wat betreft kleurnauwkeurigheid.

Als je wat meer ruimte in je budget hebt, is de Huion Kamvas GT-191 een uitstekende optie die doorgaans tussen de $ 399 en $ 499 wordt verkocht. Deze iets duurdere pendisplay heeft geen sneltoetsen, maar wel een groot, mooi 19,5 inch IPS-scherm.

Een van de beste pendisplays die er zijn als je nauwkeurige kleuren nodig hebt

De XP-Pen Artist 16 Pro is misschien niet de perfecte tekentablet, maar er is heel veel leuks in dit kleine pakket. Als je werkt waar kleurnauwkeurigheid van het grootste belang is, of als je het gewoon beu bent dat je schilderijen oververzadigd raken, dan is dit een van de beste opties die je in deze prijsklasse kunt vinden. Het fantastische kleurengamma verslaat zelfs een aantal veel duurdere Cintiq-modellen.

Specs

  • Productnaam Artist 16 Pro Tekentablet
  • Product Merk XP-Pen
  • Prijs $299,99
  • Gewicht 8.82 lbs.
  • Productafmetingen 15,9 x 9,8 x 1,3 inch.
  • Garantie Een jaar
  • Compatibiliteit Windows 7 en nieuwer, Mac OS X10.11 en nieuwer
  • Gevoeligheid 8192 niveaus
  • Schermgrootte 15,6 inch
  • Kleurenbereik 92 procent Adobe RGB
  • Sneltoetsen Acht knoppen
  • Schermresolutie 1920 x 1080
  • Poorten USB, HDMI

Aanbevolen: