HP 15-BS013DX Review: een betaalbare touchscreen-laptop met een beetje premium flare

Inhoudsopgave:

HP 15-BS013DX Review: een betaalbare touchscreen-laptop met een beetje premium flare
HP 15-BS013DX Review: een betaalbare touchscreen-laptop met een beetje premium flare
Anonim

Bottom Line

De HP 15-BS013DX biedt behoorlijke prestaties voor een budgetprijs, maar de i3-7100U-processor en de resolutie van het touchscreen houden dit tegen.

HP 15-BS013DX

Image
Image

Het hier beoordeelde product is grotendeels niet op voorraad of is niet meer leverbaar, wat tot uiting komt in de links naar productpagina's. We hebben de recensie echter live gehouden voor informatieve doeleinden.

We hebben de HP 15-BS013DX gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De HP 15-BS013DX is een versie van de HP Notebook 15-serie in de budgetcategorie met een i3-7100U-processor, geïntegreerde Intel UHD Graphics 620, 1 TB HDD, 8 GB RAM en een 15.6-inch, 1366 x 768 aanraakscherm. Met die specificaties is het een oefening in compromissen, die behoorlijke prestaties biedt voor basistaken zoals tekstverwerking, maar tekortschiet bij meer veeleisende taken zoals videobewerking en gamen.

Onbewerkte specificaties vertellen maar een deel van het verhaal, dus hebben we onlangs een 15-BS013DX getest op kantoor en thuis. We hebben gekeken hoe goed het alles aankan, van surfen op het web en e-mailen tot beeldbewerking en zelfs gamen, zowel wat betreft benchmarks als testen in de echte wereld.

Image
Image

Design: een premium uitstraling met goedkoop aanvoelend plastic

Budgetlaptops zoals de HP Notebook-serie hebben de neiging om er goedkoop uit te zien en aan te voelen, omdat hun lage prijs geen premium details toelaat. De 15-BS013DX ontsnapt tot op zekere hoogte aan die val: de getextureerde plastic behuizing is prettig om naar te kijken, maar minder prettig om aan te raken. Ondanks zijn bedrieglijke uiterlijk, voelt de behuizing nog steeds wat goedkoop en dun in de hand.

De 15-BS013DX is verkrijgbaar in verschillende kleurvariaties, maar de grijze versie die we hebben getest, heeft een mooie tweekleurige look wanneer deze wordt geopend vanwege het donkerdere grijs van de rand en het interieur van de laptop. In tegenstelling tot de boven- en onderkant van de behuizing, zijn de bezel en de binnenkant beide van metaal. Dit onderdeel ziet er geweldig uit en voelt een stuk beter aan dan de plastic buitenkant.

Voor een 15-inch laptop is de 15-BS013DX behoorlijk draagbaar. Met een dikte van nog geen centimeter schuift hij gemakkelijk in een laptoptas of rugzak. Het weegt bijna vier pond, wat zeker aan de forse kant is, maar niet te veel ongewoon voor een laptop van dit formaat.

Ondanks zijn bedrieglijke uiterlijk, voelt de behuizing nog steeds wat goedkoop en dun in de hand.

De rest van het ontwerp is functioneel en werkt redelijk goed. Twee USB-poorten, de HDMI-poort, de hoofdtelefoonaansluiting en de ethernetpoort bevinden zich aan de ene kant, met de resterende USB-poort, SD-kaartlezer en dvd-station aan de andere kant. Het is prettig om de meeste poorten en aansluitingen aan één kant te hebben, omdat dit betekent dat je meestal maar met kabels aan één kant van de laptop te maken hebt.

Configuratieproces: eenvoudige installatie, maar er is veel bloatware om mee om te gaan

De HP 15-BS013DX is een Windows 10-laptop en het installatieproces is vrij typisch voor dit soort apparaten. We hebben het initiële installatieproces getimed en het duurde ongeveer tien minuten om bij het bureaublad te komen nadat we het voor het eerst hadden aangezet.

De laptop vraagt u om wat informatie te verstrekken aan Hewlett-Packard tijdens het eerste installatieproces, maar de meeste OEM's hebben een soortgelijk proces voor garantiedoeleinden. Het biedt ook een gratis proefversie van Office tijdens de eerste installatie, wat kan worden beschouwd als een handig voordeel of vervelende bloatware, afhankelijk van uw behoeften.

Hoewel de computer na de korte eerste installatie klaar is voor gebruik, bevat deze veel onnodige bloatware, waaronder ongeveer tien twijfelachtig nuttige apps van HP, die u mogelijk even de tijd moet nemen om te verwijderen.

Image
Image

Display: Het touchscreen is mooi, maar de resolutie is te laag

Het scherm is perfect geschikt voor een budgetlaptop, maar het is een van de grootste zwakke punten van de HP 15-BS013DX. Het probleem is de resolutie, die slechts 1366 x 768 is. Het is niet onbruikbaar, maar de meeste gebruikers zouden meer op hun gemak zijn met een 1920 x 1080 full HD-scherm.

Kleurdiepte en helderheid zijn oké, maar niet geweldig. De kijkhoeken zijn ook redelijk vanaf de zijkanten, maar verschrikkelijk als ze worden bekeken vanuit zelfs iets boven of onder de optimale hoek.

Het scherm is een touchscreen, dat de HP 15-BS013DX een aantal belangrijke punten scoort (en waarschijnlijk sommige mensen zal overtuigen die een touchscreen voorrang geven boven een full HD-scherm). Het nadeel is dat het glanzende scherm niet erg prettig aanvoelt in gebruik. Het is verantwoordelijk, maar je vinger kan niet soepel over het oppervlak glijden.

Prestaties: redelijk voor de prijs, maar niet voor gamen of veeleisende programma's

De HP 15-BS013DX wordt tegengehouden door zijn i3-7100U-processor en geïntegreerde Intel UHD 620 grafische chip. Het voert elementaire productiviteitstaken goed uit voor een laptop in de budgetcategorie, maar je zou moeten overwegen om over te stappen op een betere processor als je meer veeleisende taken wilt doen, zoals videobewerking of gamen.

We hebben de PCMark 10-benchmark uitgevoerd en de HP 15-BS013DX behaalde een algehele score van 2, 169. Hij scoorde het hoogst in de categorie 'essentiële', waaronder elementaire productiviteitstaken zoals tekstverwerking, en het laagst in de digitale inhoud creatie categorie.

We hebben de laptop ook onderworpen aan een paar gaming-benchmarks van 3DMark. Het scoorde voorspelbaar laag op de Fire Strike-benchmark, met een score van 815 en een gemiddelde van slechts 4 FPS. De geïntegreerde grafische chip is absoluut het knelpunt, aangezien hij een veel hogere 3, 921 scoorde in het fysieke gedeelte van de benchmark, vergeleken met slechts 890 in het grafische gedeelte.

Het nadeel is dat het glanzende scherm niet erg prettig aanvoelt in het gebruik.

We hebben ook de minder veeleisende Cloud Gate-benchmark uitgevoerd, die is ontworpen voor lagere pc's. Het scoorde daarin een 5, 232, met een meer acceptabele 31 FPS gemiddeld.

We hebben Steam geïnstalleerd en Capcom's megahit Monster Hunter gestart, en het was letterlijk onspeelbaar met de standaard grafische instellingen. Zelfs met elke instelling teruggeschaald in randloze venstermodus met de laagst mogelijke resolutie, konden we slechts een maximum van 12 FPS bereiken in Astera.

Het komt erop neer dat de HP 15-BS013DX niet is ontworpen voor gaming, maar dat hij oudere games en eenvoudigere indie-titels aankan. Verwacht alleen niet dat je moderne games speelt, zelfs niet bij lage instellingen.

Image
Image

Productiviteit: ideaal voor basisproductiviteitstaken

De HP 15-BS013DX is geschikt voor normaal dagelijks gebruik, zoals tekstverwerking, het manipuleren van spreadsheets, e-mail en andere basisproductiviteitstaken. In de PCMark 10-benchmark scoorde het 4.997 voor spreadsheets, 2.453 voor tekstverwerking, 5.045 voor surfen op het web en zelfs een respectabele 5.431 voor videoconferenties.

Sommige apps kwamen traag op gang tijdens onze tests, waarbij LibreOffice Writer bijna 18 seconden nodig had om te starten. Nadat de apps waren geopend, merkten we geen vertraging of andere problemen op bij het uitvoeren van elementaire productiviteitstaken. U kunt zelfs meer dan een dozijn tabbladen in uw webbrowser openen zonder merkbare vertraging.

Audio: Geen vervorming, maar ook niet veel bas

De dubbele luidsprekers bevinden zich aan de achterkant van de laptop en schieten omhoog door een rooster achter het toetsenbord dat over de hele lengte van het apparaat loopt. Dit is een goede locatie, omdat er geen gevaar bestaat dat de luidsprekers worden gedempt door uw handen, bureau of schoot.

De audiokwaliteit is goed genoeg en we hebben geen enkele vervorming opgemerkt, zelfs niet met het volume op de hoogste stand. Er is niet veel bas, maar het geluid is helder en niet onaangenaam of hard. Je zou gemakkelijk kunnen komen door de luidsprekers te gebruiken in plaats van een koptelefoon (hoewel we nog steeds denken dat een mooie koptelefoon een betere luisterervaring zal bieden).

Netwerk: goede verbindingssnelheden op zowel 5 GHz als 2,5 GHz

De HP 15-BS013DX ondersteunt zowel 5 GHz als 2,4 GHz wifi, evenals Bluetooth-connectiviteit. De wifi-verbinding van 5 GHz en 2,5 GHz werken beide redelijk goed en bieden behoorlijke upload- en downloadsnelheden als je geen gebruik kunt maken van de ethernetpoort.

We hebben een snelheidstest uitgevoerd met Speedtest.net en ontdekten dat de HP 15-BS013DX gegevensoverdrachtsnelheden van 217 Mbps omlaag en 21 Mbps omhoog kon halen bij aansluiting op ons 5 GHz-netwerk. Wanneer verbonden met ons 2,4 GHz-netwerk, bereikte het 31 Mbps down en 27 Mbps up. Een ethernetverbinding leverde tegelijkertijd 843 Mbps down op.

De HP 15-BS013DX is geschikt voor normaal dagelijks gebruik, zoals tekstverwerking … en andere basisproductiviteitstaken.

Deze snelheden lagen in het midden van het pakket voor laptops in deze prijsklasse: iets langzamer dan sommige die we hebben gezien en aanzienlijk beter dan andere.

Image
Image

Bottom Line

De HP 15-BS013DX heeft een ingebouwde webcam die video kan vastleggen in 1280 x 720 bij 30 FPS. De beeldkwaliteit is goed genoeg voor standaard videogesprekken, maar het is een beetje wazig en vervaagd om te gebruiken voor professionele videoconferenties.

Batterij: goede batterijduur voor een laptop van dit formaat en in deze prijsklasse

De HP 15-BS013DX bevat een driecellige lithium-ionbatterij met een nominale capaciteit van 31 Wh. Tijdens onze tests ontdekten we dat het tot vijf en een half uur aan constante videostreaming kon weerstaan (met een helderheid van 40 procent) voordat het uiteindelijk werd uitgeschakeld.

Hewlett-Packard adverteert met een looptijd van negen uur, wat waarschijnlijk zou kunnen worden bereikt als de wifi is uitgeschakeld en het scherm iets meer is verlaagd. Ze adverteren ook met een totale levensduur van de batterij van 10 uur en 15 minuten, wat theoretisch mogelijk is, maar om dat type batterijduur te bereiken, moet u de wifi uitschakelen wanneer u deze niet gebruikt en minder inspannende taken uitvoeren zoals tekstverwerking en licht surfen op het web.

Software: veel bloatware die je waarschijnlijk niet wilt of nodig hebt

De HP 15-BS013DX wordt geleverd met Windows 10 en gratis proefversies van zowel Microsoft 365 als McAfee LiveSafe. Het wordt ook geleverd met veel bloatware, waaronder ongeveer tien verschillende HP-apps zoals HP JumpStart, HP Connection Assistant, HP Support Assistant en HP Audio Switch, die de meeste gebruikers niet willen.

Sommige van deze software kan nuttig zijn voor gebruikers die niet erg bekend zijn met computers, maar iedereen kan het veilig verwijderen.

Prijs: wacht tot het in de uitverkoop gaat

In de configuratie die we hebben getest, heeft de HP 15-BS013DX een adviesprijs van $ 499,99, maar het is geen slimme koop voor die prijs. U kunt betere opties vinden, met schermen met een hogere resolutie en snellere processors, voor minder geld.

Dat gezegd hebbende, de HP 15-BS013DX is meestal te vinden tegen een aanzienlijk lagere prijs dan de adviesprijs. In de uitverkoop is het eigenlijk een goede optie voor een goedkoop touchscreen (als je voorbij kunt gaan aan het feit dat het geen full HD-scherm heeft).

Concurrentie: het touchscreen plaatst het in een eigen categorie

De HP 15-BS013DX bevindt zich op een goede plek in vergelijking met de concurrentie, vooral vanwege het feit dat hij een touchscreen heeft. De meeste laptops in deze prijscategorie, met vergelijkbare specificaties, hebben geen touchscreen. De Lenovo Ideapad 320 heeft bijvoorbeeld vergelijkbare specificaties, minder RAM, geen touchscreen en wordt verkocht voor $ 280.

Een andere naaste concurrent, de Acer Aspire E 15, heeft een adviesprijs van $ 329, een Full HD-scherm en verslaat de HP 15-BS013DX in alle belangrijke benchmarks, maar heeft nog steeds geen touchscreen.

De HP 15-BS013DX steekt zeer gunstig af bij zijn naaste neef, de HP Notebook 15-DB0011DX, een laptop uit de HP Notebook 15-serie met een AMD-CPU in plaats van een Intel-chip. Die versie van de HP Notebook 15-serie wordt verkocht voor ongeveer $ 288, maar heeft geen touchscreen en scoort lager dan de HP 15-BS013DX in alle belangrijke benchmarks.

Een fatsoenlijke touchscreen-optie, maar wacht tot het in de uitverkoop gaat om te kopen

Het komt erop neer dat de HP 15-BS013DX de geadverteerde MSRP niet waard is, maar het is het overwegen waard wanneer de prijs ver genoeg onder de MSRP van $ 500 da alt. Het belangrijkste om te onthouden is dat het geen Full HD-scherm heeft, dus je zult moeten beslissen of het voordeel van het touchscreen een eerlijke afweging is.

Specs

  • Productnaam 15-BS013DX
  • Product Merk HP
  • SKU 1TJ81UA
  • Prijs $443.00
  • Productafmetingen 14,96 x 9,99 x 0,94 inch.
  • Opslag 1TB SATA HDD
  • Beeldscherm 15,6-inch 1366 x 768 touchscreen
  • Poorten 2x USB 3.1, 1x USB 2.0, HDMI, Ethernet, hoofdtelefoonaansluiting
  • Camera 720p-webcam
  • Batterijcapaciteit 3-cels, 31 Wh, lithium-ion
  • RAM 8GB DDR4 SDRAM

Aanbevolen: