Oculus Rift Review: de beste gebalanceerde VR-headset

Inhoudsopgave:

Oculus Rift Review: de beste gebalanceerde VR-headset
Oculus Rift Review: de beste gebalanceerde VR-headset
Anonim

Bottom Line

De Oculus Rift- en Touch-controllers zijn een fantastisch aanbod op de pc VR-markt, met ruimtelijke audio, zes vrijheidsgraden en een OLED-display. Hun lage prijs maakt ze een koopje voor mensen met VR-ready pc-systemen.

Oculus Rift-headset en -controllers

Image
Image

We hebben de Oculus Rift gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Oculus Rift was een van de eerste complete VR-oplossingen voor consumenten, maar ondanks zijn leeftijd onderscheidt hij zich nog steeds van nieuwere concurrenten. De Rift biedt zes vrijheidsgraden bij het volgen en een solide gamesbibliotheek via de Oculus Store en Steam VR. Wat de Rift boven zijn concurrentie heeft, is een fenomenaal softwareplatform, controllers die in je handen lijken te veranderen en een onweerstaanbaar prijskaartje.

Image
Image

Ontwerp: goed uitgebalanceerd met geweldige bedieningselementen

Oculus heeft uitstekend werk geleverd door de Rift licht en comfortabel te maken. Met een gewicht van 1,04 pond heeft de Rift-headset geen probleem om tijdens een VR-sessie precies te blijven waar u hem wilt hebben. Om de Rift te dragen, verstel je drie klittenbandsluitingen over je hoofd volgens je verhoudingen. Helaas, als je een groter hoofd hebt, vind je de Rift misschien wat krap, maar het zou voor de meeste mensen comfortabel moeten zijn.

Het dempende gezichtskussen is zacht schuim dat geschikt is voor brildragers. Bovendien heeft de headset een handmatig instelbare oogafstand (IPD) tussen 58 en 72 mm, wat betekent dat 90% van de bevolking de headset moet kunnen aanpassen aan hun ogen.

Voor die consumenten die zich zorgen maken over esthetiek: de buitenkant van de headset is bedekt met een zachte, matzwarte stof, heeft ronde rondingen en een slank ontwerp. De audiopads zijn van schuim, verticaal te verstellen en te draaien. De headset heeft een 3 meter lange kabel.

Oculus heeft uitstekend werk geleverd door de Rift licht en comfortabel te maken.

Eindelijk kunnen we het hebben over de Touch-controllers. Ze hebben elk een joystick, twee lettertoetsen (A, B, X en Y), twee triggers en een Oculus-knop. Het voelt een beetje als een opgesplitste Xbox-controller qua lay-out, en het is gevormd om te werken met de natuurlijke handgreep van veel mensen.

Na vijf minuten in VR te hebben gespeeld, vergeet je dat je ze vasthoudt. Na vijf uur VR te hebben gespeeld, vergeet je dat ze iets meer dan 4,8 gram wegen. Helaas neemt de glimmende zwarte knopplaat wel vingerafdrukken op.

Configuratieproces: snel en gemakkelijk

De installatie is supereenvoudig. Je plaatst de Constellation-sensoren rond je speelruimte en voert de Oculus-software en het stuurprogramma-installatieprogramma uit vanaf de officiële website van de Rift. Volg de instructies en maak je geen zorgen als de tracking er tijdens de installatie een beetje vreemd uitziet. Als je klaar bent, zou je een volledig functionele Rift moeten hebben. Je kunt de sensoren ook aanpassen en verplaatsen, omdat ze de tracking in re altime bijwerken, zonder dat herkalibratie nodig is.

Voor degenen onder jullie die willen ontsnappen aan de Oculus-app-omgeving van de Rift, is het gemakkelijk om Steam VR en andere platforms te laten werken. Om Steam VR te installeren, ga je naar de instellingen van de Oculus-app, klik je op het tabblad Algemeen en schakel je 'Onbekende bronnen toestaan' in. Installeer vervolgens Steam VR vanaf Steam en start Steam VR.

Bottom Line

The Rift is supercomfortabel voor urenlange speelsessies. Het glijdt niet naar beneden en voelt ook nooit zwaar aan. De schuimkussentjes doen geweldig werk om pijn in het gezicht te voorkomen, hoewel de lens kan beslaan voor mensen met grotere neuzen. De pasvorm is eenvoudig aan te passen, met klittenband om de headset bij elkaar te houden en een IPD-verstelschuif die je naar binnen duwt en schuift om aan te passen. De manier waarop de lenzen zijn gemaakt, maakt bewegingsziekte minder uitgesproken dan bij de Vive of Vive Pro (tenminste tijdens onze tests). Wie een bril draagt, kan zijn Rift nog steeds dragen, maar de pasvorm is misschien wat krap.

Weergavekwaliteit: een beetje gebrekkig

De Oculus Rift heeft een 2160 x 1200 OLED-scherm met een gezichtsveld van 110 graden, vergelijkbaar met de HTC Vive. Hoewel het schermdeureffect in beide headsets vrij sterk is, voelt het effect van de Rift meer aan als een ouder buistelevisie-effect, terwijl de Vive voelt alsof je een letterlijk mesh-scherm voor je hebt. Persoonlijk vinden we het schermdeureffect van de Rift minder onaangenaam. De Rift heeft slechts een klein beetje ghosting of light bleed, en het scherm ververst op 90Hz, dus bewegingsziekte wordt op afstand gehouden.

Image
Image

Prestaties: Geweldig reactievermogen

Een indrukwekkende functie is dat je de Rift niet telkens opnieuw hoeft te kalibreren als je de Constellation-sensoren moet verplaatsen. Bovendien stelt de Rift automatisch de grenzen van de speelruimte in. Het is voorzichtiger dan de grenzen van de Vive en Vive Pro, dus het is minder waarschijnlijk dat je je controllers tegen de muur slaat. Zodra je de derde sensor aan de setup hebt toegevoegd, is de tracking van de Rift vergelijkbaar met die van de Vive. De tracking met twee sensoren doet prima werk bij het detecteren van de beloofde zes vrijheidsgraden, maar de positionering wordt een beetje glitchen wanneer de sensoren de controllers niet kunnen zien (meestal wanneer je je probeert om te draaien).

We geven nog steeds de voorkeur aan de originele Rift, dankzij de hogere verversingsfrequenties en superieure tracking, evenals de instelbare IPD.

Dat gezegd hebbende, er waren meer storingen of latentie bij de Rift dan bij de Vive of Vive Pro. Voor de beste ervaring raadt Oculus aan om ten minste een Intel Core i5-4590-processor en een Nvidia GTX 1060 GPU te gebruiken. We gebruikten een Intel Core i7-8700k en een GTX 1080 en ondervonden een soepele gameplay.

We geven nog steeds de voorkeur aan de originele Rift, dankzij de hogere verversingsfrequenties en superieure tracking, evenals de instelbare IPD.

The Rift blinkt ook uit in intuïtiviteit en reactievermogen. De Touch-controllers zijn een wonder. Het is duidelijk hoe goed ze zijn gemaakt in controlezware games, zoals Skyrim VR of Elite: Dangerous. Bij het gebruik van de Vive, elke keer dat de games wilden dat we de greepknop op de toverstokcontrollers gebruikten, was het een onhandig, meeslepend moment waarop we onze handen van de standaardpositie naar de onderkant van de basis moesten schuiven. Bij het gebruik van de Rift hadden de Touch-controllers daarentegen al hun knoppen dicht genoeg bij elkaar geklonterd zodat we nooit onze grip hoefden te veranderen om een specifieke knop te bereiken.

Bottom Line

De ingebouwde hoofdtelefoon van de Oculus Rift is goed. Niet geweldig, maar goed. De audio voelt ruimtelijk rijk aan, zodat je kunt zien waar dingen gebeuren in de virtuele ruimte. De pads zijn foam on-ear, dus er is niet veel isolatie van de buitenwereld. De microfoon op de Rift is helaas niet indrukwekkend, met behoorlijk gedempte audio.

Software: eenvoudig en aanpasbaar

De Oculus Store is eenvoudig te gebruiken, met menu-aanpassing ingebouwd in de Rift-software. Hoewel de apps in de Oculus Store en Steam VR grotendeels hetzelfde zijn, zijn er enkele exclusieve Oculus-apps, zoals Dead and Buried of Oculus Medium.

Er zijn ook veel Steam VR-exclusives, maar dat is geen probleem voor Rift-eigenaren, aangezien Steam VR de Rift openlijk ondersteunt. Om toegang te krijgen, hoeft u alleen maar enkele instellingen in de Oculus-app aan te passen (zie het installatieproces voor meer informatie). Een derde optie is Viveport, een op abonnementen gebaseerde service waarmee je vijf games per maand kunt spelen voor ongeveer $ 10 en die werkt met de HTC Vive en Oculus Rift.

The Rift blinkt uit in intuïtiviteit en reactievermogen.

Helaas is er vandaag geen enkele console-verkopende game beschikbaar voor VR, maar er zijn talloze geweldige ervaringen om door te spelen. Onze aanbevolen games om mee te beginnen zijn Beat Saber, Moss, Skyrim VR, Elite: Dangerous, Altspace en VRChat. Van exclusieve Oculus Store-producten raden we aan: Spheres, Dead and Buried, Oculus Medium en Minecraft VR. Over het algemeen zul je je niet vervelen met de Rift, en omdat Facebook veel geld steekt in de VR-ontwikkelingsgemeenschap, is het slechts een kwestie van tijd voordat PC VR zijn iconische, onmisbare game krijgt.

Bottom Line

Met een adviesprijs van $ 349 is de Oculus Rift een uitstekende waarde. Het bevat een kwaliteitsheadset en fenomenale controllers die minstens zo goed (zo niet beter) zijn dan de HTC Vive, die te koop is voor $ 500. Helaas, als je een Oculus Rift wilt pakken, heb je misschien pech: Oculus ha alt de Rift van de markt en vervangt deze door de Rift S, dus externe verkopers verkopen de Rift al voor een hogere verkoopprijs.

Concurrentie: een sterke reeks rivalen

HTC Vive: De HTC Vive en de Rift hebben dezelfde schermresolutie van 2160 x 1200p en een verversingssnelheid van 90Hz. Ze wegen allebei 16,6 gram. Hoewel ze schijnbaar vergelijkbare schermen hebben, is het schermdeureffect van de Rift minder uitgesproken dan dat van de Vive. Bovendien zijn de controllers van de Rift veel comfortabeler dan de omvangrijke toverstokcontrollers van de Vive. Ten slotte is de Rift te koop voor $ 350, terwijl de Vive voor $ 500 wordt verkocht. Wat de Vive wel heeft ten opzichte van de Rift, is een betere tracking met de meegeleverde basisstations – hoewel het voordeel verdwijnt zodra je de 3e sensor aan de Rift toevoegt – en de headset lijkt grotere koppen te kunnen bevatten dan de Rift.

Oculus Rift S: De Oculus Rift S, geprijsd op $ 399 MSRP, heeft geen externe sensoren. Dit is schijnbaar een verbetering ten opzichte van de noodzakelijke Constellation-sensoren van de Rift, maar de implicatie van de interne camerasensoren van de Rift S is dat occlusieproblemen zullen worden versterkt. De occlusie van de controller door weg te draaien van de Constellation-sensoren is al een probleem met de Rift, en het volgen van de controllers wordt nog lastiger voor de Rift S. De Rift S krijgt het Oculus Go-display, een snel schakelend LCD-scherm met een 2560 x 1440 resolutie.

Oculus Go: We waren dol op het display van de Oculus Go, maar de Go en de Rift S delen een grote fout: ze hebben geen hardware-aanpasbare IPD-mechanismen. De Rift S stelt voor om in plaats daarvan een software-oplossing te hebben, maar dit werkt niet zo goed om vermoeide ogen voor de Go te voorkomen als de handmatige IPD-aanpassingen van de Rift. Bovendien ondersteunt de Rift S naar verluidt IPD's tussen 60 en 70 mm, een verlaging van het bereik van 58 tot 72 mm van de Rift.

Een andere kleinere, maar nog steeds opmerkelijke downgrade in de Rift S is de verversingssnelheid. Het is 80 Hz, lager dan de verversingssnelheid van 90 Hz van de Rift. Over het algemeen geven we nog steeds de voorkeur aan de originele Rift, dankzij de hogere verversingsfrequenties en superieure tracking, evenals de instelbare IPD. Je geeft de voorkeur aan de Rift S als je prioriteit geeft aan resolutie en het minimaliseren van noodzakelijke componenten.

Beste waarde op de markt

De Oculus Rift is de beste VR-headset voor pc's die momenteel op de markt is dankzij de eersteklas ondersteuning, de rijkdom aan games, intuïtieve controllers en de lage prijs. Hoewel het met pensioen zal gaan en vervangen zal worden door de Rift S, is het nog steeds een superieure headset en het overwegen waard.

Specs

  • Productnaam Rift-headset en -controllers
  • Productmerk Oculus
  • UPC UPC 815820020103
  • Prijs $349.99
  • Releasedatum maart 2016
  • Gewicht 1,03 lbs.
  • Productafmetingen 3,9 x 3,9 x 3,9 inch.
  • Platform Oculus-winkel
  • OS-compatibiliteit Windows
  • OLED Pentile 2100 x 1400p scherm weergeven
  • Bedient Oculus Touch-controller; Oculus-afstandsbediening; Xbox One-controller
  • Audio geïntegreerde hoofdtelefoon
  • Microfoon Geïntegreerde dubbele microfoon
  • Ingangen en uitgangen USB 3.0, HDMI, A/C-voeding
  • Garantie 1 jaar beperkte garantie

Aanbevolen: