Hoe oude foto's op uw computer op te slaan

Inhoudsopgave:

Hoe oude foto's op uw computer op te slaan
Hoe oude foto's op uw computer op te slaan
Anonim

Hier bespreken we vier manieren om fotoafdrukken en negatieven op uw computer op te slaan, zodat u ze naar wens kunt bewerken, afdrukken en delen. Deze back-ups zorgen er ook voor dat uw kostbare foto's bewaard blijven en minder kwetsbaar zijn voor verlies.

Gebruik een scanner

Scannen blijft een van de meest populaire manieren om fotoafdrukken en afbeeldingen te digitaliseren. Het enige dat nodig is, is een hoogwaardige document-/fotoscanner, een computer of laptop en voldoende tijd om de foto's te verwerken en op te slaan.

Image
Image

Je hebt veel opties bij het kiezen van een scanner. Sommige zijn slank en compact; andere zijn groter omdat ze zowel een flatbed als een documentinvoer hebben. U kunt een standaard scanner van hoge kwaliteit gebruiken of een scanner die specifiek is gericht op foto's en negatieven, met adapters waarmee u negatieven, transparanten en dia's kunt scannen. Scanners bieden ook verschillende niveaus van resolutie en kleurdiepte.

Hoewel scanners meestal worden geleverd met hun eigen scansoftware, kunt u vrijwel elke afbeeldingseditor of afbeeldingsviewer gebruiken (zoals Photoshop, een van de gratis alternatieven voor Photoshop, of een programma dat bij het besturingssysteem van de computer wordt geleverd, zoals macOS Preview) om uw afbeeldingen te importeren. Voor de beste nauwkeurigheid tijdens het scannen moet u eerst:

  • Kalibreer uw pc/laptopmonitor.
  • Kalibreer uw scanner.
  • Maak de foto's en het scanoppervlak zorgvuldig schoon.

Die laatste stap is erg belangrijk. Vlekken, vingerafdrukken, pluisjes, haar en stofdeeltjes die op foto's of het scanoppervlak achterblijven, verschijnen in het gedigitaliseerde beeld. Microvezeldoeken en blikken perslucht zorgen voor een veilige reiniging.

Het scannen, bewerken, benoemen, opslaan en organiseren van uw fotobestanden kan tijdrovend zijn, maar het is kosteneffectief, geeft u volledige controle over uw afbeeldingen en levert de meest consistente resultaten op.

Gebruik een digitale camera, smartphone of tablet

Digitale camera's - en zelfs moderne smartphones en tablets - kunnen in een mum van tijd werken om foto's te scannen. Hoewel de meeste digitale spiegelloze camera's en DSLR-camera's een verscheidenheid aan scènemodi hebben om het beste bij opnamesituaties te passen, vereist deze methode enige voorbereiding vooraf.

Als u uw digitale camera als scanner gebruikt, let dan extra goed op:

  • Lighting: Omgevingslicht moet zo gelijkmatig mogelijk over het oppervlak van een foto zijn, met minimale (indien aanwezig) schittering en geen schaduwen. Ook de temperatuur van de lichtbron is belangrijk voor een nauwkeurige kleurweergave; veel digitale camera's kunnen dit automatisch compenseren (wit aanpassen).
  • Stabiliteit: De geringste lichaamsbeweging kan de focus en het perspectief verstoren. Verkorting is wat er gebeurt als het gereproduceerde beeld eruitziet als een trapezium in plaats van een rechthoek met perfect vierkante hoeken. Een statief helpt de cameralens parallel aan foto's te blijven, en het gebruik van de zelfontspannerfunctie (of een externe sluiter) elimineert trillingen.
  • Kwaliteit: gebruik de hoogste/superfijne resolutie (bij twijfel fotografeer je in RAW), de laagste ISO en een gemiddeld/groot diafragma (f/5.6 of meer). U kunt uw foto's bracketen (met één normale belichting, één met een hogere f.stop, één met een lagere f.stop) voor elke foto, aangezien het gemakkelijker is om de belichting te beoordelen op computermonitoren dan op LCD-schermen van camera's.

Zolang imperfectie geen probleem is - je kunt later altijd archiefkopieën maken - kun je een smartphone of tablet ook in een scanner veranderen. Sommige camera- en beeldbewerkings-apps bieden witbalansaanpassing, automatische kleurcorrectie, verkortingscompensatie en andere handige hulpmiddelen. Andere, zoals PhotoScan van Google Photos (beschikbaar voor Android en iOS), zijn speciaal ontworpen om digitale fotoscans vanaf mobiele apparaten te maken en te verbeteren.

Als u foto's van een digitale camera, smartphone of tablet naar een computer wilt overbrengen, kunt u de datakabel, synchronisatiekabel of een afzonderlijke geheugenkaartlezer van het product gebruiken. Zodra een apparaat of kaart is aangesloten, gaat u naar de DCIM-map en kopieert u de bestanden naar uw computer.

Gebruik de service van een winkel

Als je geen fotoscanner hebt en niet geïnteresseerd bent in het gebruik van een camera of smartphone om fotoafdrukken te digitaliseren, gebruik dan de fotoscankiosken of drop-off services in winkels zoals Walmart, FedEx, Staples, Walgreens, Costco, Office Depot, Target en CVS.

Image
Image

Prijzen, kwaliteit, doorlooptijd en klantenservice kunnen onderling verschillen, dus vraag eerst naar de details. Veel van de bovengenoemde bedrijven kunnen afdrukken verwerken en afbeeldingen digitaliseren, maar sommige zullen uw originele film en negatieven niet retourneren.

Gescande foto's van winkels komen meestal op een cd, dvd of flashstation, of ze worden geüpload naar de cloud. Van daaruit kunt u de foto's naar de gewenste map op uw computer kopiëren. De fysieke cd/dvd of flashdrive fungeert als extra back-up.

Gebruik een online service

Er zijn honderden online fotoscanservices, allemaal met verschillende prijzen, verzendvereisten, kwaliteit, doorlooptijd, verbeteringen en specialiteiten. Ze kosten meer, maar leveren over het algemeen betere resultaten op dan winkels, vooral met oude en beschadigde fotoafdrukken die moeten worden hersteld.

Onze aanbevelingen:

  • Beste allround service: MemoriesRenewed.com
  • Beste voor serieus retoucheren en restaureren: Dijifi.com
  • Ook goed: DigMyPics.com en ScanMyPhotos.com

Aanbevolen: