10 manieren om je oude computer of laptop te upcyclen

Inhoudsopgave:

10 manieren om je oude computer of laptop te upcyclen
10 manieren om je oude computer of laptop te upcyclen
Anonim

Een nieuwe computer kopen heeft één nadeel: je zit vast aan de oude. Computers bevatten potentieel gevaarlijke chemicaliën en metalen, dus het is geen goed idee om een oude computer bij het afval te gooien. Bovendien is het zonde om een werkende, zij het trage, computer te vernietigen.

Uw oude computer upcyclen geeft hem een doel en houdt hem uit de prullenbak. Het kan zelfs een nieuw apparaat aan je huis toevoegen, zoals een retro-gameconsole of beveiligingscentrum, waarvan je niet wist dat je het nodig had. Weet je nog, wat is het ergste dat kan gebeuren? Het breken van de computer is geen probleem als de computer al naar de kringloop ging. Laten we die oude computer een nieuw leven geven.

Maak een thuisbioscoopmediacentrum

Image
Image

De computers die nu verouderd raken, zijn krachtig genoeg om een mediacentrum te zijn. De meeste computers die in het afgelopen decennium zijn verkocht, kunnen het lokaal afspelen of streamen van films en tv-programma's regelen. Het gebruik van een oude computer voor media kan een breed scala aan streamingdiensten ontgrendelen en maakt gemakkelijke toegang tot regio-beperkte inhoud mogelijk (via een VPN).

Sluit je pc aan op je televisie via HDMI, voeg een toetsenbord en muis toe en je bent klaar om te gaan.

Als je in het diepe wilt duiken, kun je een digitale mediaspeler zoals Plex downloaden en van je oude pc een mediaserver voor het hele huis maken.

Host een gameserver

Image
Image

Films en tv-programma's zijn niet het enige entertainment dat een oude pc kan hosten. Het hosten van een gameserver is een andere uitstekende optie.

Het lijkt misschien ouderwets. Moderne games bieden gratis online spelen en bij veel moderne games is het niet eens mogelijk om een server te hosten. Er zijn echter uitzonderingen. Terraria en Starbound zijn populaire coöpspellen met een speciale serveroptie. En natuurlijk kun je een Minecraft-server maken.

De Valve Developer Community-wiki heeft een gedeeltelijke lijst van games die op Steam worden verkocht en die dedicated servers ondersteunen. Veel pc-games die eind jaren negentig en begin jaren 2000 werden verkocht, bieden ook speciale serverondersteuning.

Maak een Cloud Gaming PC

Image
Image

De computer die je hoopt te upcyclen, kan waarschijnlijk geen moderne games spelen, maar cloudgaming ontgrendelt nieuwe opties voor verouderde machines. Ze werken als Netflix of Hulu en streamen de game naar je in plaats van op je computer te spelen.

Google Stadia, Nvidia GeForce Now en Shadow Blade zijn de populairste cloud-gamingservices die compatibel zijn met een pc. Ze hebben allemaal voor- en nadelen, maar ze werken over het algemeen op elke computer die 1080p-streaming aankan.

Maak er een retro-gameconsole van

Image
Image

Heb je een zwak voor oudere games? Een oude computer opwaarderen tot een retro gameconsole is een uitstekende keuze. Het is eenvoudig, gemakkelijk te installeren en zal de hardware van uw oude computer meestal niet belasten, zelfs als deze geen speciale grafische chip heeft.

De sleutel tot het ontsluiten van retro-gaminggeluk is een emulator, een programma dat software gebruikt om de hardware van een gameconsole te repliceren. Hoewel je individuele emulators kunt vinden voor de consoles waarin je geïnteresseerd bent, kun je het beste RetroArch kiezen, een programma dat fungeert als een interface voor meerdere emulators.

Maak een bestandsserver

Image
Image

Nu we wat plezier hebben gehad, is het tijd om over te gaan op praktische upcycling. Een bestandsserver is een aloude toepassing voor verouderde computers, en dat is goed nieuws als die van u bijzonder oud is. U zult waarschijnlijk netwerkhardware of poortcompatibiliteitsbeperkingen tegenkomen voordat de prestaties van uw oude computer een punt van zorg zijn.

Er zijn veel manieren om een bestandsserver te maken, maar gratis FTP-serversoftware voor Windows is voor de meeste mensen de beste keuze. Het is eenvoudig, biedt toegang tot bestanden via een lokaal netwerk of internet en kost geen cent als je je aan persoonlijk gebruik houdt.

Gebruik het als werkplaats of tuin-pc

Image
Image

Computers zijn kwetsbaar, dus ze worden meestal ver weg gehouden van alles dat ze zou kunnen beschadigen. Als u echter een computer wilt upcyclen, maakt u zich waarschijnlijk minder zorgen over het kapot gaan ervan.

Een oude computer in je werkplaats, garage of tuinhuisje kan handig zijn. Je kunt projectmaterialen volgen en toegang krijgen tot online bronnen zonder dat er vuil in zit.

Beperk uw gebruik echter niet om te werken. Een oude computer is ook fantastisch voor entertainment. Met de gratis pc-app van Spotify kun je bijvoorbeeld afzonderlijke nummers selecteren, iets wat je niet kunt doen met de mobiele app.

Gebruik het in de keuken

Image
Image

Deze upcycling-optie is perfect voor een oude touchscreencomputer. Hoewel touchscreens nog steeds niet standaard zijn op elke pc die tegenwoordig wordt verkocht, is de populariteit van het touchscreen in 2013 enorm gestegen. Veel apparaten in de eerste golf van touchscreen-computing verouderen.

Een touchscreen is geweldig voor de keuken omdat je het kunt gebruiken terwijl je handen wat vuil zijn. Het is geen goed idee om op YouTube te bladeren nadat je een kom rauw vlees hebt gemasseerd, maar je kunt een touchscreen gebruiken met bloem, suiker, zout of zelfs een beetje ei op je handen. Een touchscreen is ook gemakkelijk schoon te vegen.

Een computer in de keuken is handig om recepten te lezen, kookapps te installeren en metingen om te rekenen. Het kan je ook bezig houden met Netflix, Spotify of YouTube terwijl je wacht tot je gerecht klaar is.

Gebruik het voor videoconferenties

Image
Image

Een moderne computer kan gemakkelijk videoconferenties aan, maar er zijn beperkingen. De positie van de webcam van je computer is misschien niet ideaal, en de software kan opdringerig of vervelend aanvoelen als je probeert te multitasken tijdens een gesprek.

Uw oude computer opwaarderen tot een videoconferentiecentrum lost al deze problemen op. U kunt het precies plaatsen waar u het wilt, de videoconferentiesoftware installeren en het vergeten totdat u het nodig heeft. U kunt uw videokwaliteit zelfs aanzienlijk verbeteren door een externe webcam toe te voegen.

Verbeter uw huisbeveiliging

Image
Image

Slimme huisbeveiliging is een nieuwe technologische trend, maar populaire opties van Nest, Arlo en Wyze delen een probleem: een maandelijks abonnement. Deze vergoeding die vaak per camera in rekening wordt gebracht, kan oplopen tot $ 100 per jaar.

Een oude computer biedt een ouderwets alternatief. In plaats van camera's met de cloud te verbinden, kunt u ze verbinden met uw lokaal gehoste computer. U kunt een maandelijks bedrag vermijden, ongeacht het aantal camera's dat u aansluit. Een lokaal gehoste oplossing vermijdt ook de privacyzorgen die sommige gebruikers hebben over cloudgebaseerde huisbeveiliging.

Bijdragen aan de wetenschap

Image
Image

Onderzoekers ontdekken vaak dat, ondanks de ongelooflijke toename van rekenkracht in de afgelopen decennia, ze altijd meer nodig hebben. Sommige projecten richten zich op gedistribueerd computergebruik om dit op te lossen, waardoor iedereen via internet kan bijdragen door een programma te installeren.

Deze trend begon in 1999 met de inmiddels ter ziele gegane SETI@Home. Vandaag laat het Folding@Home-project je toe om een bijdrage te leveren aan noodzakelijk ziekteonderzoek. Of u kunt kiezen uit honderden andere actieve projecten, variërend van cryptografie tot schaken.

Als al het andere fa alt, doneer het dan

Image
Image

Upcycling is een geweldige manier om een oud apparaat een nieuw leven te geven, maar het werkt niet altijd. Het kan zijn dat uw oude computer zelfs deze eenvoudige taken niet aankan of dat er een functie ontbreekt die nodig is om uw upcyclingproject te laten werken.

Gooi de computer nog niet weg. Doneer het in plaats daarvan! Een computer is een must-have in de wereld van vandaag, maar computers blijven onbetaalbaar voor veel mensen in gemeenschappen over de hele wereld. Een snelle Google-zoekopdracht naar organisaties die donaties accepteren, kan u in contact brengen met een liefdadigheidsinstelling die uw oude computer nodig heeft.

Aanbevolen: